Ραδιοφωνικό spot ενάντια στη Μονάδα Παραγωγής Λιθάνθρακα στο Μαντούδι της Β. Έβοιας

http://kireas.org/


Αρχεία:


Όχι δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης διαρκείας, ..... 460 Μεγαβάτ!


Φέτος το καλοκαίρι ιδιωτική εταιρία πήρε το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να προχωρήσει στην έκδοση άδειας κατασκεύης μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού με εισαγόμενο λιθάνθρακα στη θέση Φούρνους, στο Μαντούδι. Η μονάδα έχει 460 MW (Μεγαβάτ) ισχύ, θα παράγει 3 TWh (Τεραβατώρες) ρεύμα το χρόνο, θα καταναλώνει 1.2 εκατομμύρια τόνους λιθάνθρακα το χρόνο, θα χρησιμοποιήσει 3.000 στρέμματα για εναπόθεση τέφρας, και θα απασχολεί 180 άτομα ειδικευμένο προσωπικό.

Γιατί εναντιωνόμαστε;

Θα αναρωτιέστε γιατί εναντιωνόμαστε αφού τόσα χρόνια η περιοχή μαστίζονταν από την ανεργία και οι τοπικές αρχές απελπισμένα αναζητούσαν να αναβιώσουν την βιομηχανική ανάπτυξη που κάποτε υπήρχε. Πολύ δικαιολογημένα και καχύποπτα ίσως θα σκέφτεστε ότι «τόσα χρόνια ζούσατε με τις μεταλλευτικές εταιρίες και η μόλυνση δεν σας πείραζε, τώρα γιατί όλη αυτή η ευαισθησία;»

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Κανείς δεν περίμενε ή περιμένει ότι μια νέα εταιρεία θα φτάσει να απασχολεί τα 6.000 άτομα που απασχολούσαν κάποτε οι μεταλλευτικές εταιρίες, αλλά και κανείς μας δεν περίμενε ότι μια εταιρεία θα κάνει τόσο μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά που θα κάνει η προτεινομένη μονάδα. Μέσα σε ένα χρόνο θα έχει τόσο σοβαρές και εκτενείς επιπτώσεις που δεν είχαν ποτέ όλες οι μεταλλευτικές εταιρίες της περιοχής μαζί, όχι σε ένα αλλά σε 10 χρόνια λειτουργίας.
Δεν είμαστε υπερβολικοί. Πιο συγκεκριμένα, μια τέτοια μονάδα, (η οποία με δηλώσεις είναι μόνο η αρχή), θα παράγει κάθε χρόνο για τα 40 με 60 χρόνια της ζωής της: 2,4 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα (CO2), 2.170 τόνους οξείδια του αζώτου (NOχ), 2.610 τόνους διοξείδιο του θείου (SO2), 556 τόνους αιρούμενα σωματίδια, 200.000 τόνους τεφρα, 1.5 εκατομμύρια τόνους υγρά απόβλητα (κυρίως νερό για ψύξη που θα πέφτει στη θάλασσα με θερμοκρασία 50 – 60oC). Πέρα από αυτά θα εκπέμπει 67 διαφορετικές καρκινογόνες και τοξικές ουσίες (όπως υδράργυρος, αρσενικό, βηρύλλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, νικέλιο). Επίσης επειδή ο λιθάνθρακας περιέχει μικρές ποσότητες σε φυσικά ραδιενεργά ισότοπα, μια τέτοια μονάδα με την καύση, υπολογίζεται θα εκπέμπει περίπου 2 τόνους ουράνιο και 6 τόνους θορίου, που είναι ραδιενεργές ουσίες. Ερεύνα του Υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ υπολογίζει ότι οι ραδιενεργές εκπομπές αυτών των μονάδων είναι 100 φορές μεγαλύτερες από ότι σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της ίδιας ισχύος. Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα από έγκυρες μελέτες που μπορείτε να τις βρείτε και να τις μελετήσετε προσεκτικά στην ιστοσελίδα μας www.kireas.org.

Ο Λι-θάνατος Τριών Δήμων

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία να καταλάβετε τις συνέπειες των παραπάνω. Μπορεί να έχετε ηδη ενημερωθεί για παρόμοιες μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων σε αλλά μέρη όπως η Καβάλα, Αλμυρός και Αστακός οπού προγραμματίζονται τέτοιες μονάδες. Οι συνέπειες θα απλώνονται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων (όχι οδικά χιλιόμετρα) και θα επηρεάσουν άμεσα τρεις δήμους (Κηρέως, Νηλέως και Ελυμνίων).

Πέρα από τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν, οι συνέπειες στην υγεία θα είναι σοβαρότερες. Ενδεικτικά, μελέτη του ΑΠΘ σε 6.457 πιστοποιητικά θανάτου στη περιοχή Πτολεμαΐδας δείχνει ότι επτά στους δέκα θανάτους οφείλονται σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε φυσικά ή άλλα αίτια. Εκτενείς τεκμηριωμένες λεπτομέρειες για όλους τους κινδύνους στην υγεία θα βρείτε στο www.kireas.org.

Η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον θα είναι σημαντική, πέρα από την συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή και τη σταδιακή καταστροφή του πλανήτη. Η όξινη βροχή που θα δημιουργείται θα καταφάει (θα κιτρινίσει και θα αποξηράνει) τα πράσινα δάση της περιοχής, η αιθάλη θα δώσει μια νέα γκρίζα απόχρωση στα κτήρια. Οι εναποθέσεις οξειδίων του αζώτου (ΝΟχ) και του διοξειδίου του θειου (SΟ2), θα αυξήσουν την οξύτητα του εδάφους και των ποταμιών και θα δυσκολεύσουν την φυτική παραγωγή και την υδρόβια ζωή.

Η μονάδα θα δυσχεράνει οικονομικές δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός. Ο δήμαρχος Κηρέως υπολόγισε ότι οι 100 θέσεις εργασίας που αναλογούν σε ντόπιους θα δημιουργήσουν 200 θέσεις ανεργίας στη περιοχή. Οι ντόπιοι που δεν θα έχουν τις ειδικότητες που χρειάζονται ή δεν θα θέλουν (δικαιολογημένα) να εργαστούν σε ένα τόσο ανθυγιεινό περιβάλλον, δεν θα μπορούν να απασχοληθούν σε άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες. Οι μόνες επιλογές που θα τους απομείνουν θα είναι να φύγουν ή κάποιοι να γίνουν λιτοδίαιτοι μικρό-μαγαζάτορες.

Η περιοχή θα στιγματιστεί για πάντα όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη. Κανείς δεν θα θέλει να αγοράσει γη χαμηλής παραγωγικότητας ή κατοικία για να ζήσει σε μια τέτοια περιοχή. Οι τιμές ακίνητης περιουσίας θα πέσουν κατακόρυφα και οι κάτοικοι σύντομα θα γίνουν φτωχότεροι από ότι ήταν.
Οι λίγες καθημερινές ευχάριστες ασχολίες όπως κολύμπι, ψάρεμα, κυνήγι, περίπατος στη φύση κλπ. που όλοι τις θεωρούν δεδομένες θα θυσιαστούν στο θολό από τροποσφαιρικό όζον τοπίο, στους λόφους λιθάνθρακα και τέφρας που σιγά σιγά θα ανυψώνονται και στα μολυσμένα από υδράργυρο και άλλες τοξικές ουσίες νερά της θάλασσας.

Ποιος ονειρεύεται ένα τέτοιο μέλλον για το τόπο; Ποιος νέος με ή χωρίς φιλοδοξίες θα κάτσει να ζήσει σε ένα τόσο υποβαθμισμένο και βλαβερό περιβάλλον;


Πως μπορείς να βοηθήσεις;

Η πιο συνήθης στάση είναι να πεις «Ναί, είμαι εναντίον», αλλά παθητικά να περιμένεις κάποιον «σωτήρα» να λύσει το πρόβλημα, ή μοιρολατρικά να περιμένεις την σφαγή μιας και νομίζεις ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Σου ζητάμε να βγάλεις το μαξιλάρι του «δεν βαριέσαι» από την φωνή της συνείδηση σου και να μην παραδώσεις το τόπο μας στη λιθανθρακική καταστροφή αμαχητί. Δεν σου ζητάμε να γίνεις μέλος του συλλόγου μας, δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Σου ζητάμε ατομικά, μόνος σου ή και συλλογικά (σε όποιο φορέα θες) να δραστηριοποιηθείς. Πέρα από τις κουβέντες, σου ζητάμε όσο, και όπως μπορείς να βοηθήσεις. Να μην μείνεις απλώς θεατής ή άθελα σου συνεργός σε αυτό το έγκλημα. Στην ιστοσελίδα μας (www.kireas.org) θα βρεις πληροφορίες και στοιχεία για το πώς ακριβώς μπορείς να βοηθήσεις. Έχουμε κάποια δυνατά χαρτιά σε αυτή τη μάχη. Ενημερώσου σχετικά για να γίνεις αποτελεσματικότερος. Η βοήθεια σου είναι σημαντική και αναγκαία. Δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί για να μας σώσουν ή εξασφαλισμένα κινηματογραφικά χάπι εντς. Μονοί μας θα δώσουμε τη λύση και θα ρυθμίσουμε το μέλλον που θέλουμε. Με προσδοκία περιμένουμε την ενεργή σου ανταπόκριση.

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως – Kireas.org

Ο δήμος Κηρέως και η σύσκεψη φορέων αποφασισαν ότι το συλλαλητήριο κατά της λιθανθρακικής μονάδας θα γίνει στη πλατεία Μαντουδίου στις 21/3 στις 12:00. Η προανακοινωθείσα πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, θα γίνει αργότερα. Θυμηθείτε πρόσφατη μαζική κινητοποίηση 4.000 κατοίκων του Αλμυρού ακύρωσε παρόμοια σχέδια. Εμείς θα είμαστε περισσότεροι.  Δεν πρέπει να λείψει κανείς

ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΔΕΗ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ Κ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License