Χτύπημα με γκαζάκια από αντιεξουσιαστές στο Υπ. Γεωργίας

Το νερό άναψε φωτιές

Την ανάληψη ευθύνης από τους ανθρώπους που τοποθέτησαν τα γκαζάκια στο Υπ. Γεωργίας αναμένει η Αστυνομία
Σε ομάδα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου αποδίδεται από τα πρώτα στοιχεία ο χθεσινός εμπρησμός πέντε υπηρεσιακών αυτοκινήτων του Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο είναι ακόμα ένα δημόσιο κτήριο με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, κάτι που μεταφράζεται σε ξέφραγο αμπέλι.
Όταν και το τελευταίο περίπτερο διαθέτει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες σε κάθε σημείο, το Υπουργείο Γεωργίας διαθέτει μόνο μια κάμερα στην είσοδο, η οποία, όπως μας ενημέρωσαν υπάλληλοι, είναι αμφίβολο εάν λειτουργεί! Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Η χθεσινή επίθεση φαίνεται να μην είναι άσχετη με την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού.

Στάχτη στο σκοτάδι

Γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα, στο χώρο στάθμευσης του Υπουργείου ακούστηκαν εκρήξεις και περίοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Σε λίγα λεπτά έσπευσαν περιπολικά της Άμεσης Δράσης και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι καιγόντουσαν αυτοκίνητα. Στο χώρο κατέφθασε και η Πυροσβεστική με ένα όχημα και κατόρθωσε να περισώσει μόνο ένα από τα πέντε οχήματα, στα οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά. Όπως διαπιστώθηκε, κάτω από τα αυτοκίνητα είχαν τοποθετηθεί γκαζάκια, τα οποία πυροδοτήθηκαν με κύβους στερεού πετρελαίου, στους οποίους οι δράστες έβαλαν φωτιά.
Τα τέσσερα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι ζημιές στο πέμπτο είναι εκτεταμένες. Από την πρώτη στιγμή μετέβησαν στο Υπουργείο Γεωργίας ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, Χ. Διονυσίου, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, Δ. Δημητρίου, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Γ. Κρασιάς, ο Υπεύθυνος του ΟΠΕ, Κ. Φράγκος και μέλη του ΤΑΕ. Σε ταμπέλα στο πίσω μέρος του Υπουργείου εντοπίστηκε σήμα αναρχικών, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες δεν υπήρχε προχθές. Τον χώρο επισκέφθηκε και ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος αργότερα προήδρευσε σύσκεψης στο ΤΑΕ Λευκωσίας, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση.
Την σκηνή επισκέφθηκε και κλιμάκιο του ΥΠΕΓΕ υπό τον Ν. Κερίμη και περισυνέλεξε στοιχεία.
Οι έρευνες στρέφονται στους χώρους που κινούνται άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Η Αστυνομία αναμένει κάποια προκήρυξη, με την οποία θα αναλαμβάνεται η ευθύνη για την ενέργεια.

Μπάτε σκύλοι...

Το Υπουργείο Γεωργίας, όχι μόνο δεν διαθέτει νυχτερινή φρούρηση, αλλά ούτε καν στοιχειώδη ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Επίσης, η περίφραξη του κτηρίου κάθε άλλο παρά αποτρεπτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για όποιον θα ήθελε να εισέλθει και να προκαλέσει κάποια κακόβουλη ζημιά. Όπως συμβαίνει πάντα, κατόπιν εορτής, επισημαίνεται η ανάγκη καλύτερης φρούρησης των δημοσίων κτηρίων... μέχρι το επόμενο κρούσμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανέφερε πως εκ των πραγμάτων αποτελεί άμεση ανάγκη η παροχή προστασίας σε διάφορα κυβερνητικά κτήρια και κυρίως σε υπουργεία.
Ερωτηθείς κατά πόσον γίνονται σκέψεις για τη φρούρηση των κυβερνητικών κτηρίων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι "είναι καιρός να προχωρήσουμε με υλοποίηση αυτών των σχεδίων, διότι δεν επιτρέπεται να παραμένει αφύλακτη κρατική περιουσία και ευαίσθητα υπουργεία, τα οποία περιέχουν και έγγραφα, αντικείμενα, τα οποία χρήζουν προστασίας". Τη λύπη του για τον εμπρησμό αυτοκινήτων του Τμήματος Γεωργίας εξέφρασε ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πολυνείκης.
Σε δηλώσεις του ανέφερε πως το γεγονός του εμπρησμού δίνει το έναυσμα για αναζήτηση καλύτερου τρόπου διαφύλαξης των κτηρίων του υπουργείου, κάτι που ήδη μελετάται και σύντομα αναμένεται να βρεθεί το καλύτερο δυνατό σύστημα ασφάλειας.
Ο ΔΗΣΥ, δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τάσου Μητσόπουλου, καταδίκασε έντονα την πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα εμπρηστική επίθεση και κάλεσε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό και στην παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
Επίσης, έθεσε θέμα ασφάλειας των κυβερνητικών κτηρίων, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογες πρωτοφανούς έντασης τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τέταρτο κρούσμα

Η επίθεση με γκαζάκια στο Υπ. Γεωργίας αποτελεί το τέταρτο κρούσμα με την ίδια μέθοδο. Στις προηγούμενες περιπτώσεις οι αντιεξουσιαστικές ομάδες είχαν αναλάβει την ευθύνη τηλεφωνικώς ή με προκηρύξεις που απέστειλαν στην εφημερίδα μας.
Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου 2007. Την επόμενη ημέρα επικοινώνησε με τον υπογράφοντα άγνωστη γυναίκα, η οποία τηλεφώνησε από θάλαμο και ανέφερε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η "Σέκτα Κομμουνιστών" και η επίθεση αποτελούσε ένδειξη συμπαράστασης στο Γιάννη Δημητράκη και αντίδραση στους εκπροσώπους του καπιταλισμού. Ο Γιάννης Δημητράκης δικαζόταν στην Αθήνα για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα. Είναι μέλος αντιεξουσιαστικής ομάδας που ονομάστηκαν "ληστές με τα μαύρα". Το επόμενο χτύπημα έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2007 στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΔΕΚ, όπου στεγαζόταν το εκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ στη Λευκωσία. Λίγες μέρες αργότερα ο υπογράφων έλαβε προκήρυξη στην οποία αναφερόταν : "Το χτύπημα στα γραφεία της ΕΔΕΚ τα ξημερώματα της 14.09.07 έγινε λόγω του ρόλου της ΕΔΕΚ στο σύστημα της καταστολής και Φυλακών. Αλληλεγγύη σε όλους τους κρατούμενους. Αλληλεγγύη στη Χριστίνα Τονίδου. Ομάδα Δ.Κ.Φ 125". Η Χριστίνα Τονίδου είναι επίσης μέλος αντιεξουσιαστικών ομάδων στην Ελλάδα και είναι φυλακισμένη για συμμετοχή σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη με ρίψη βομβών μολότοφ.
Το τρίτο κρούσμα αφορούσε την επίθεση που έγινε και πάλι με γκαζάκια στις 10 Νοεμβρίου 2007 σε υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας.
Η προκήρυξη που εστάλη στον "Π" υπογραφόταν από την "Ομάδα Σκαλιώτικης Αντίστασης 'Ζήνων'" και οι συγγραφείς της ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν οι εκπρόσωποι του καπιταλισμού.
Οι κινήσεις των ατόμων που τοποθέτησαν τα γκαζάκια καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και συνελήφθησαν δύο νεαροί 33 και 34 χρονών, οι οποίοι ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε τίποτα ενοχοποιητικό εναντίον τους.
Στην προκήρυξη της "Ομάδας Σκαλιώτικης Αντίστασης 'Ζήνων'" υπήρχε υστερόγραφο, στο οποίο αναφερόταν: "Χαιρετίζουμε τις επιθέσεις αγωνιστών στη Λευκωσία σε τράπεζες και στα γραφεία της ΕΔΕΚ, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για τη δική μας συμμετοχή στον αγώνα για την κοινωνική και ατομική απελευθέρωση".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License