1998-2008 10 χρονια Αυτονομο Στεκι

Η εισηγηση παρουσιαση του Αυτονομου Στεκιου στην χθεσινη εκδηλωση για τα 10 χρονια του Αυτονομου Στεκιου

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ

Την άνοιξη του 1998 μια μικρή ομάδα συντρόφων από διάφορες τάσεις του κινήματος συγκρότησαν την πολιτικοκοινωνική συλλογικότητα του Αυτόνομου Στεκιού Νεολαίας (τότε!). Στόχος η δημιουργία ενός αυτόνομου αυτοδιαχειριζόμενου χώρου με αντιιερχικά χαρακτηριστικά τόσο στη λειτουργία όσο και στην πολιτική αντίληψη, με δυνατότητα θεωρητικής δουλειάς αλλά και παρέμβασης στα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από το κίνημα. Πρέπει να επισημανθεί ότι το Α.Σ. δεν συγκροτήθηκε ως στέκι γειτονιάς πρωτίστως, αλλά ως ανοιχτός χώρος συνεύρεσης, επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε πολλές τάσεις του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Στο πέρασμα του χρόνου η φυσιογνωμία του συνδιαμορφώθηκε και -υπακούοντας σε μια εξελικτική δυναμική- εξακολουθεί να συνδιαμορφώνεται από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που το πλαισιώνουν. Πέρα από θέσεις αρχής (αυτονομία από κράτος, κόμματα, θεσμούς και αστικά ΜΜΕ, απόρριψη τυπικής και άτυπης ιεραρχίας, καταπολέμηση του σεξισμού-ρατσισμού, προώθηση των λογικών της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωση τόσο στην καθημερινότητα του Στεκιού όσο και στους κοινωνικούς αγώνες) οι σύντροφοι-ισσες που εμπλέκονται με το Στέκι και πολύ περισσότερο με τη γενική του συνέλευση, εμπλουτίζουν τον πολιτικό προσανατολισμό αλλά και τις προβληματικές του.

Από την αρχή δεν επιλέχθηκε η λειτουργία του Στεκιού σε έναν κατειλημμένο χώρο και αυτό έχει να κάνει με τον πυρήνα συγκρότησής του, γεγονός που δεν μεταβλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν αποτέλεσε πολιτική προτεραιότητα κανενός συντρόφου-ισσας. Η μετακίνησή μας σε ενοικιαζόμενους χώρους πάνω στον άξονα του δρόμου Ζωοδόχου Πηγής μάς έφερε τα τελευταία επτά χρόνια στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα.

Τα λειτουργικά έξοδα του χώρου αλλά και όσα προκύπτουν από την κινηματική μας δράση, καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από:

  1. τις συνδρομές μελών και ομάδων που το Στέκι φιλοξενεί, συνδρομές που δεν είναι προκαθορισμένες ούτε φυσικά προαπαιτούμενο συμμετοχής στη συλλογικότητα ή φιλοξενίας στο χώρο, αλλά εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός και της καθεμιάς μας
  2. τη λειτουργία του μπαρ και του βιβλιοπωλείου
  3. τα πάρτι και τα ρεμπέτικα γλέντια που κατά καιρούς διοργανώνουμε.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζουμε ότι κατά τη γνώμη μας κινούμαστε στα πλαίσια του "αντιεμπορευματικού" με δεδομένο ότι τα έσοδα όλων όσων πωλούνται εντός Στεκιού προορίζονται αποκλειστικά για τα τρέχοντα έξοδα, την προπαγάνδιση των δράσεών μας, την αλληλεγγύη σε διωκόμενους αγωνιστές και την ενίσχυση πολιτικών εγχειρημάτων του αντικαταπιταλιατικού χώρου.
Αποφασιστικό όργανο του Α.Σ. είναι η εβδομαδιαία συνέλευσή του. Είναι ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν, προφανώς αντιμετωπίζει θέματα διαχείρισης του χώρου, κυρίως όμως αποτελεί τη βασική πολιτική διαδικασία στα πλαίσια της οποίας κατατίθενται οι πολιτικοί προβληματισμοί και αποφασίζονται οι δράσεις στη βάση της ομοφωνίας. Το δικαίωμα του veto δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής, όσες αποφάσεις ωστόσο δεν λαμβάνονται ομόφωνα δεν δεσμεύουν και όσους διαφωνούν. Η καθημερινή λειτουργία του χώρου εξασφαλίζεται από καθορισμένες βάρδιες συντρόφων-ισσών του στεκιού και κάποιων από τις ομάδες που λειτουργούν στο χώρο.

Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί ή έχουν πραγματοποιήσει της εκδηλώσεις τους εργατικά σχήματα και συλλογικότητες (1), φοιτητικές ομάδες (2) , πολιτιστικές ομάδες (3), πολιτικές συλλογικότητες, (4), Ομάδες Φύλου ( 5), πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ( 6) και διάφορες θεματικές συλλογικότητες (7). Σήμερα στο χώρο λειτουργούν οι παρακάτω συλλογικότητες και πρωτοβουλίες :

Αυτόνομη Εργατική Πρωτοβουλία

Σπείρα αλληλεγγύης-Σπόρος Αντίστασης

Video-κολεκτίβα "Κινηματόγραφος"

Athens Indymedia.

FARMA

Συντονιστικό της Ανοικτής Συνέλευσης Εργαζομένων Ανέργων για τι Ασφαλιστικό.

Ανοικτή συνέλευση αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και ενάντια στην καταστολή στην Τσιάπας

Κάποιες από τις παραπάνω ομάδες εμπλέκονται περισσότερο με το ίδιο το Στέκι και οπωσδήποτε οι περισσότερες έχουν το λιγότερο μια στοιχειώδη επικοινωνία μεταξύ τους. Με πολλές από αυτές το Στέκι συνδιοργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις με δεδομένο ότι οι παραπάνω συλλογικότητες δεν συνιστούν πολιτικές οργανώσεις με ομογενοποιημένο προσανατολισμό (με τις τελευταίες το Στέκι ως ομάδα δεν μπορεί να συνεργάζεται λόγω διαφορετικής φυσιογνωμίας και προτεραιοτήτων). Αντίθετα θεωρούμε πως φυσικός χώρος συμμαχιών είναι τα Στέκια γι'αυτό άλλωστε στηρίξαμε τις απόπειρες συνεύρεσης σε πανελλαδικό επίπεδο Στεκιών, ανεβήκαμε στο λόφο του Στρέφη σε σχετικό διήμερο το Σεπτέμβρη του 2002 μαζί με το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγ. Παρασκευής , τη Λέσχη Αρόδου, την κατάληψη Villa Amalia, την κατάληψη Λ. Καραγιάννη,τον Πολιτιστικό χώρο Ηλιοτρόπιο, κατά καιρούς στηρίζουμε εκδηλώσεις και ακτιβισμούς άλλων Στεκιών και κρατάμε επαφή με ανάλογους χώρους στην επαρχία. Συνεχίζουμε να παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες, όπως η παρέμβαση μαζί την Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου 94 και το Στέκι Μεταναστών ενάντια στην μπατσοκρατία τον Ιούνιο του 2007 στην λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου.
Το Στέκι διοργανώνει μέσα στο χώρο θεματικές εκδηλώσεις πάνω σε επίκαιρα ζητήματα, εκδηλώσεις ενημέρωσης τόσο για διεθνείς συναντήσεις του αντικαταπιταλιστικού κινήματος όσο και για εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες, βιβλιοπαρουσιάσεις με πολιτικό ενδιαφέρον και για ζητήματα επικαιρότητας αλλά και για ζητήματα εκτός επικαιρότητας (αυτόν μάλιστα τον χαρακτήρα έχουν και οι κύκλοι προβολών ταινιών ,κινηματικών και εμπορικών, που κατά καιρούς διοργανώνουμε)

Από το 2007 ξεκίνησε ένας νέος κύκλος προβολών με τίτλο no ticket cinema και στόχο την προβολή ταινιών πρώτης προβολής χωρίς εισιτήριο
Στιγμές παραγωγής πολιτικής θεωρίας και προβληματισμού καταγράφονται σε μπροσούρες και προκηρύξεις σχετικά με τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, των δημόσιων χώρων (σ΄αυτή την περίπτωση η μπροσούρα ακολουθήθηκε από σχετικό διήμερο που διοργανώσαμε στο λόγο του Στρέφη και αργότερα το Στέκι στήριξε τον αγώνα που απέτρεψε τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Εξαρχείων το 2003), την κρατική καταστολή και τον ρόλο των τρομονόμων στην κοινωνία και στο κίνημα αλληλεγγύης, τα "εθνικά ιδεώδη" όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες του2004, τους μετανάστες και τον ρατσισμό (προωθήσαμε και στηρίξαμε την πορεία ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στο Ν. Κόσμο), και ,τα δύο τελευταία χρόνια, τα ζητήματα που ανοίγονται γύρω από την θεματική της Βιοτεχνολογίας Έχουμε στηρίξει ανάλογης, προβληματικής, δράσεις αλληλεγγύης σε Στέκια και διωκόμενους αγωνιστές, και συμβάλαμε στην συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Γ. Σερίφη για την 2η δίκη του ΕΛΑ το 2005.Έχουμε προβάλει ταινίες σε δημόσιους χώρους και προωθήσει αυτοοργανωμένες δράσεις με άξονα την οικειοποίησή τους (π.χ. στην πλατεία Εξαρχείων και το λόφο του Στρέφη ) . Αντισταθήκαμε στις ρατσιστικές προκαταλήψεις μέσα από την συνεύρεση ελλήνων και μεταναστών (π.χ. στην πλατεία Αργεντίνικης Δημοκρατίας -Παναθήναια- σε συνδιοργάνωση με το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών τον Οκτώβριο του 2004). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην συγκρότηση δικτύου No Border στην Ελλάδα το 2005 και στηρίξαμε δράσεις ενάντια στον εγκλεισμό προσφύγων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης (π.χ. Αμυγδαλέζα). Τα τελευταία χρόνια στο μέτρο του δυνατού παρακολουθήσαμε τις διεθνείς συναντήσεις του P.G.A. και το Μάιο του 2006 συνδιοργανώσαμε μαζί με άλλες συλλογικότητες και άτομα (Αυτόνομες Τάσεις- Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης- Κενό Δίκτυο κλπ) την 4ήμερη πανευρωπαϊκή συνάντηση ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΧΩΡΟΙ- ΕΦΗΜΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΝΗ.

Από το καλοκαίρι του 2005 στηρίξαμε τα σαββατιάτικα μπλόκα στα μαγαζιά που διοργάνωνε η Πρωτοβουλία Δράσης Ενάντια στην Απελευθέρωση του Ωραρίου. Η συμμετοχή μας αυτή ήταν αυτονόητη ως πράξη αντίστασης τόσο στην πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων όσο και στην αλλοτρίωση που επιφέρει η εμπορευματικοποίηση κάθε πτυχής των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και ο καταναλωτισμός. Το τελευταίο άλλωστε έχει να κάνει και με τις ,σύμφυτες προς τη φυσιογνωμία του Στεκιού, προσπάθειες επανοικειοποίησης χρόνων και χώρων έξω από τη σφαίρα του εμπορεύματος. Επίσης δεν απουσιάζαμε και από τις δράσεις αλληλεγγύης στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής από τους πικετέρος της Αργεντινής μέχρι τους Ζαπατίστας και τους εξεγερμένους της Οαχάκα.

Με αφορμή την συνδιοργάνωση της πορείας ενάντια στο 3ο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας που διοργανώνει η BIONOVA τον Οκτώβριο του 2006, τα ζητήματα της Βιοτεχνολογίας γίνονται μια ξεχωριστή θεματική για το Αυτόνομο Στέκι τόσο με την καταγραφή θέσεων, όσο με την συμμετοχή σε πανελλαδικές συναντήσεις (Θεσσαλονίκη Φεβρουάριο του 2007 και Χαλκίδα τον Ιανουάριο του 2008) και την συνδιοργάνωση της πορείας ενάντια στο 4ο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας τον Φεβρουάριο του 2008.

Ξεχωριστό και σημαντικό γεγονός για το Αυτόνομο Στέκι αποτέλεσε και ο κύκλος των "9 συζητήσεων εκτός επικαιρότητας", ο οποίος ,μολονότι δεν διοργανώθηκε από το Αυτόνομο Στέκι, φιλοξενήθηκε σε αυτό για τέσσερα ολόκληρα χρόνια από 2000 μέχρι 2004, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο να ανοίξουν μια σειρά από θεωρητικές κουβέντες ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων του κινήματος και όχι μόνο.

1) Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εμποροϋπαλλήλων, Κέντρο Εργατικής Παρέμβασης, Πρωτοβουλία Εργαζομένων στα Προγράμματα του ΟΑΕΔ, Αυτόνομη Εργατική Πρωτοβουλία, Ταξική Ενότητα Ιδ. Υπαλλήλων, Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, Εργαζόμενοι Άνεργοι Φοιτητές Ενάντια στον Εκβιασμό της Μισθωτής Σκλαβιάς ,Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Ι.Κ. στο Ζαγκλήβερι, Ανοικτή Συνέλευση Εργαζομένων Ανέργων για το Ασφαλιστικό

  1. Ομάδα Αυτόνομων Αριστερών Σπουδαστών ΤΕΙ Γραφικών Τεχνών ,Αυτόνομη Πρωτοβουλία Σπουδαστών ΙΕΚ
  2. Ομάδα χορού, Ομάδα Θεάτρου
  3. Ομάδα Συντρόφων Κοινωνικής Αριστεράς, Αντιεξουσιαστική Κίνηση ,περιοδικό ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ των Νέων Σοσιαλιστών
  4. Ομάδα Γυναικείας Αυτοάμυνας, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας,
  5. Queer People, Σαπφίδες
  6. Συσπείρωση Αλληλεγγύης Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Γ. Σερίφη, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Κ. Αβραμίδη, Πρωτοβουλία Ενάντια στις Απελάσεις και της Απαγωγές

7) Επιτροπή για την κατάργηση του Νόμου Αρσένη - Βύρωνα, Υμηττού, Ηλιούπολης, 9 Συζητήσεις εκτός επικαιρότητας , Athens Indymedia, Καμπάνια ΑΝΤΙ-2004, Εκδοτική Ομάδα Κόκκινο Νήμα, Σπείρα Αλληλεγγύης Σπόρος Αντίστασης, Περιοδικό ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, No Border, Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη , Video- κολεκτίβα ΚΙΝΗΜΑτόγραφος,, FARMA

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License