Στην Άιγυπτο το ποσοστό της αποχής από την εργασία άγγιξε το 40%

Κλίμα αβεβαιότητας επικράτησε χθες στην Αίγυπτο μετά την απρόσμενη για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής επιτυχία μιας ιστοσελίδας στο Facebook, που κατάφερε να συγκεντρώσει 60.000 υπογραφές πολιτών σε έκκληση για αποχή από την εργασία.ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΠΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ FACEBOOK ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Απεργιακή ισλαμική γροθιά.com

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Κλίμα αβεβαιότητας επικράτησε χθες στην Αίγυπτο μετά την απρόσμενη για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής επιτυχία μιας ιστοσελίδας στο Facebook, που κατάφερε να συγκεντρώσει 60.000 υπογραφές πολιτών σε έκκληση για αποχή από την εργασία.

Το ποσοστό της αποχής άγγιξε τελικά το 40%, σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση του Μουμπάρακ, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης της αντίδρασης των πολιτών και εργατών, προέβη σε εκατοντάδες συλλήψεις διοργανωτών των κινητοποιήσεων. Από το κύμα της βίαιης καταστολής και των συλλήψεων δεν ξέφυγαν βέβαια ούτε οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας, ενώ από το Κίνημα «Κιφάγιε» συνελήφθησαν πάνω από 207 μέλη. Οι απεργίες και τα βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εργατών δεν άργησαν να φτάσουν στην πόλη των κλωστοϋφαντουργείων Αλ-Μαχάλε. Στην πόλη αυτή, που βρίσκεται στο βόρειο Κάιρο, εργάζονται 24.000 εργάτες σε συνθήκες σκλαβιάς.

Δακρυγόνα, επίθεση με πέτρες, δεκάδες συλλήψεις. Το κέντρο του Καΐρου μετατρέπεται σε πεδίο μάχης από απεργούς και αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: Reuters)
Σήμερα στην Αίγυπτο η φτώχεια, η ανεργία, η ακρίβεια και η καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών αγγίζουν εφιαλτικά επίπεδα, με την απόλυτη ανοχή των ΗΠΑ. Για εβδομάδες τώρα χιλιάδες Αιγύπτιοι συνωστίζονταν καθημερινά μπροστά στους φούρνους για ένα κομμάτι ψωμί. Οι εικόνες που μεταδίδονται από πολλά αραβικά δορυφορικά κανάλια δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι η οικονομική κρίση της χώρας βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. Πολλά στοιχεία έδειξαν ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο μικρός και περιθωριακός κοινωνικοπολιτικός συνασπισμός Κίνημα «Κιφάγιε» ή Κίνημα «Φτάνει Πια» θα έχει επιτυχία. Το Κίνημα «Κιφάγιε» ιδρύθηκε το 2004 από 17.000 ανένταχτους αριστερούς, σοσιαλιστές και πατριώτες. Η επιτυχία στην οργάνωση της αποχής και χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος Αδελφών Μουσουλμάνων -που δεν εναντιώθηκε αυτή τη φορά όπως έκανε το 1977- φαίνεται να κλονίζει τη μέχρι τώρα ισορροπία μεταξύ των αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Μνήμες δεκαετίας '70

Η σημερινή κατάσταση θυμίζει τη δεκαετία του '70, όταν ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάατ υποσχέθηκε στον λαό ότι η «ειρήνη με το Ισραήλ» και τα «ανοίγματα στη διεθνή αγορά» θα φέρουν καλύτερες μέρες. Τα «θα» του Σαντάατ όμως γρήγορα εξατμίστηκαν καθώς όλες οι μεταρρυθμίσεις που ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφεραν χειρότερες μέρες για την πλειονότητα της κοινωνίας, ενώ μια μικρή ελίτ της, που ονομάστηκε «οι χοντρές γάτες», άρχισε να κολυμπάει στα πλούτη. Το 1977 ξέσπασαν μεγάλες απεργίες και πορείες, πρωτοφανείς για τα δεδομένα της χώρας. Τότε, σύμφωνα με τα βρετανικά απόρρητα αρχεία, οι Αρχές κατηγορούσαν τους αριστερούς της Αιγύπτου, που είχαν επαφές με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, για την υποκίνηση των απεργιών επειδή αρνούνταν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Η τότε στάση των Αδελφών Μουσουλμάνων, που εναντιώθηκαν στις απεργίες, οδήγησε στη διάσπασή τους. Χθες αποφάσισαν να απόσχουν από τις δημοτικές εκλογές. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/04/2008


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License