Το Indymedia Αργεντινής αντιμετωπίζει έξωση- και δύο σχετικά κείμενα

Στις 19 του μήνα, το indymedia Αργεντινής έβγαλε μια έκτακτη ανακοίνωση, που με μιά λέξη έλεγε: Έξωση! Μετά από έξι μήνες παραμονής στο κτήριο, ένα συγκηνητικά δυνατό και υπερ- δραστήριο ιντυ κινδυνεύει να χάσει το "σπίτι" του. Δε θα το αφήσουμε έτσι!

Το indymedia Αργεντινής αντιμέτωπο με έξωση.

Για παραπάνως από ένα χρόνο, το Indymedia Αργεντινής έχει υπάρξει κάτι παραπάνω από μια απλή σελίδα στο ίντερνετ. Είναι ένα δίκτυο, ένα σημείο συνάντησης, ένα εργαλείο για χιλιάδες ανθρώπους απ όλο τον κόσμο, που τους βοηθά να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στην Αργεντινή - να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν. Εξορμώντας από ένα υπέροχο σπίτι -ένα κτήριο που πριν δεν ήταν παρά μιά τράπεζα και του οποίου οι ιδιοκτήτες το παράτησαν- αυτό το Indymedia center είναι τώρα υπό την απειλή έξωσης:

"Είναι θέμα ωρών να καθοριστεί η κατάστασή μας- μπορεί να χάσουμε ένα ή παραπάνω σημαντικούς χώρους, όπου όχι μόνο έχουμε τους υπολογιστές και τα αρχεία μας αλλά όπου επιπλέον ντουζίνες ανθρώπων μας επισκέπτονται και μας φέρνουν τα νέα τους. Προς τους φίλους μας σε όλα τα μέρη του κόσμου: την αλληλεγγύη σε οποιαδήποτε μορφή αυτή εκφράζεται καλύτερα." - Indymedia Αργεντινής.

(Ακολουθούν ένα πιό αναλυτικό κείμενο και ένα κείμενο της Naomi Klein για την έξωση).

από Α/νία (μ- L) 31/03/2003 2:29 πμ.


Επέιγον κάλεσμα προς όλους τους φίλους του Indymedia Αργεντινής. Θέλουν να μας κάνουν έξωση... Για παραπάνως από ένα χρόνο, το Indymedia Αργεντινής (http://argentina.indymedia.org) έχει υπάρξει κάτι παραπάνω από μια απλή σελίδα στο ίντερνετ. Είναι ένα δίκτυο, ένα σημείο συνάντησης, ένα εργαλείο για χιλιάδες ανθρώπους απ όλο τον κόσμο, που τους βοηθά να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στην Αργεντινή - να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν. Το Indymedia είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια σελίδα στο ιντερνετ- είναι ένα όνειρο εναλλακτικής επικοινωνίας, ένας διαφορετικός τρόπος διαχείρησης των ειδήσεων. Και από τη στιγμή που δεν είναι μονάχα μια σελίδα στο ιντερνετ, το Ιndymedia Αργεντινής έχει επίσης σώμα, αδερφούς και αδερφές που συντηρούς το σάιτ- που τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο για να καλύψουν γεγονότα, να οργανώσουν εκθέσεις και να φτιάξουν βίντεο. Πέρα από τους εκατοντάδες συνεργάτες που δουλεύουν καθημερινά και συνεισφέρουν στο σάιτ αυτόνομα από τα σπίτια τους, υπάρχουν πολλοί από εμάς που είμαστε οργανωμένοι σε μια κολλεκτίβα εθελοντικού χαρακτήρα> Είμαστε οργανωμένοι με αυτό τον τρόπο και έχουμε επίσης ένα υπέροχο σπίτι, ένα κτήριο που κάποτε ήταν απλά μια τράπεζα, του οποίου οι ιδιοκτήτες το χαν παρατήσει. Σχεδόν ένα χρόνο πριν, η Λαική Συνέλευση του Lezama Sur σκέφτηκε πως αυτός ο χώρος θα ήταν ένας χρήσιμος χώρος για τη γειτονιά. Εβαλαν μπρος τη δουλειά και το μετέτρεψαν σε ένα χώρο γεμάτο με ζωή. Παρείχαν ένα χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες, ντόπιους τεχνίτες- προτού το μετατρέψουν σε ένα οργανωτικό κέντρο. Πριν από έξι μήνες, αποφάσισαν πως το Indymedia θα μπορούσε να έχει ένα χώρο δικό του για να συναντώνται τα μέλη του και να δουλεύουν μαζί. Έτσι κι έγινε. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό πως ο δικαστής Ponce έχει στα χέρια του την εντολή έξωσης. Είναι ζήτημα ωρών ο καθορισμός της κατάστασής μας- μπορεί να χάσουμε έναν από τους πιό σημαντικούς μας χώρους, όπου όχι μόνο έχουμε τους λιγοστούς μας υπολογιστές αλλά όπου ντουζίνες ανθρώπων μας επισκέπτονται και μας φέρνουν τα νέα τους. Είναι επίσης το ότι κατασκευάζουμε -με τα χέρια μας- ένα ράδιο που θα ήταν το πρώτο στο είδος του- διαχειριζόμενο μέσω μιας λαικής συνεύλευσης. Δε μπορούμε να τους αφήσουμε να μας κλέψουν το σώμα. Καλούμε όλους τους φίλους μας, απ όλη τη χώρα και απ όλο τον κόσμο να υπερασπιστούν αυτό το χώρο, που είναι και το σπίτι του Indymedia Αργεντινής. Προς όλους τους φίλους μας απ την πρωτεύουσα και το ευρύτερο Buenos Aires, είμαστε στη Suarez 1244, στη γειτονιά “La Boca”. Με μιά μόνιμη σύσκεψη θα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε ότι πρόκειται να έρθει. Προς τους φίλους μας σε όλα τα μέρη του κόσμου: την αλληλεγγύη σε οποιαδήποτε μορφή αυτή εκφράζεται καλύτερα. Μείνετε ενημερωμένοι http://www.argentina.indymedia.org Προς όλους: Τα όνειρα που υπάρχουν δε μπορούν να ξηλωθούν. Indymedia Αργεντινής http://www.argentina.indymedia.org “Everyone is a correspondent.”

Ενάντια στην έξωση. Οταν η Αργεντινή εξερράγη με μιά λαιξή εξέγερση στις 19 και 20 Δεκέμβρη του 2001, ρίχνοντας τέσσερις προέδρους σε δύο εβδομάδες, ο διεθνής mainstream τύπος μιλούσε για την "κατάρρευση" μιας χώρας. Απογοητευμένη, επισκεύτηκα το Indymedia Αργεντινής και αμέσως μεταφέρθηκα στος δρόμους του Buenos Aires, όπου άνεργοι εργάτες, γείτονες της μεσαίας τάξης και φοιτητές πανεπιστημίων συμμετείχαν στην εξέγερση ενάντια στο ίδιο νεο- φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα που αποτυγχάνει σε όλο το κόσμο. Οι διαδηλώσεις δε σήμαναν την κατάρρευση μιας χώρας: Σήμαναν το τέλος της παθητικότητας. Για δεκάδες χιλιάδες διεθνείς επισκέπτες, το Indymedia έγινε το παράθυρό μας σε αυτή την εντυπωσιακή εξέγερση, ΄καλώντας μας να μη παρακολουθούμε απλά αλλά να συμμετάσχουμε γράφοντας απ ευθείας στους συντελεστές της και δημοσιεύοντας ιστορίες αντίστασης απ όλο τον κόσμο. Ενα εθνικό κίνημα έγινε παγκόσμιο. Κατά τον τελευταίο χρόνο, έχω δει τους ρεπόρτερ του Indymedia Argentina σε δράση εδώ στο Buenos Aires. Στέκονται εκεί, με τις κάμερες στα χέρια, κυριολεκτιά σε οποιαδήποτε διαδήλωση, σε οποιινδήποτε αποκλεισμό δρόμου, σε οποιοδήποτε κατηλειμένο εργοστάσιο, και οποιαδήποτε σημαντική διαμαρτυρία. Η σημασία του Indymedia Αργεντινής για τα κοινωνικά κινήματα εδώ είναι απερίγραπτη. Το σάιτ είναι ο κυρίως χώρος μη-κομματικών συζητήσεων σχετικά με το κίνημα και τις τακτικές του. Οταν ένα κοινωνικό κίνημα αντιμετωπίζει αστυνομική καταστολή ή απειλή έξωσης -κάτι που συμβαίνει με ανησυχητική συχνότητα-, το Indymedia είναι συνήθως το πρώτο που θα πάρει κανείς. Οι άνθρωποι εδώ ξέρουν πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κινητοποιηθεί γρήγορα κόσμος. Δεν είναι ούτε περιθωριακό ούτε εναλλακτικό μίντια- είναι ένα γνήσιο κοινοτικό μίντια. Τώρα είναι το Indymedia Αργεντινής αυτό που αντιμετωπίζει έξωση, και είναι το Indymedia που μας χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για την προστασία του. Η εδώ τοπική κυβέρνηση μπορεί να στηρίζεται στο ότι ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του σε ένα τεράστιο πόλεμο, και πως έτσι μικρότερες μάχες μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες. Είναι η ώρα να τους δείξουμε πως κάνουν λάθος. Σας παρακαλώ να στηρίξετε την καμπάνια του Indymedia ενάντια στην έξωσή του τώρα. Προστατέψτε αυτό τον πολύτιμο χώρο, Naomi Klein

από Ω. 31/03/2003 4:02 πμ.


υπάρχει Α/νία (μ- L);Τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε;

από Α/νία (μ- L) 31/03/2003 4:14 πμ.


...και φαντάζομαι ότι περισσότερο απ όλους μπορούν να βοηθήσουν όσοι βρίσκονται στην Αργεντινή. Για όλους τους υπόλοιπους, υπάρχουν τα μηνύματα συμπαράστασης -καθόλου ασήμαντο!- (imc-argentina@lists.indymedia.org) και ενδεχομένως, όσοι και όσες μπορούν, να συνεισφέρουν κάτι οικονομικά, το indymedia αργεντινής έχει λογαριασμό στο paypal: http://argentina.indymedia.org/process/donate.php

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License