Χουντικές μέθοδοι εκφοβισμού στα Γιάννενα

Μαθητές καλούνται σην ασφάλεια για την προ εεξαμήνου συμμετοχή τους στις καταλήψεις σχολείων.

Σαββάτο 19 Απριλίου 2008, 3:37:09

«Στείλτε το παιδί σας στην Ασφάλεια για ερωτήσεις»

Τηλεφωνούν στα σπίτια μαθητών που έκαναν κατάληψη για ανάκριση!

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008


Σε σκοτεινές εποχές παραπέμπουν τα τηλεφωνήματα της ελληνικής αστυνομίας στα Γιάννενα, με τα οποία γονείς ανηλίκων μαθητών της πόλης ειδοποιούνται «να περάσουν από την Ασφάλεια για υπόθεσή τους».

Όχι, δεν πρόκειται για εκστρατεία καταστολής του «γιεγιεδισμού», αλλά για κλήσεις μαθητών στην Αστυνομία προκειμένου να καταθέσουν για τις μαθητικές καταλήψεις του περασμένου Οκτωβρίου. Τα τηλέφωνα γίνονται στα σπίτια των μαθητών, όπου οι γονείς τους μαθαίνουν ότι τα παιδιά έχουν «μπλεξίματα με την Ασφάλεια», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, σε σκηνικά που αν δεν βγήκαν από τις μέρες της Χούντας, σίγουρα προέρχονται από τις τραγελαφικές ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη με θέμα τους χούλιγκανς στη δεκαετία του ’80.

Εκτός από τους μαθητές που καλούνται για κατάθεση, έχουν κληθεί και διευθυντές δύο τουλάχιστον σχολείων της πόλης, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό συμβάν κατά τη διάρκεια των καταλήψεων και τα σχολεία έχουν παραδοθεί «ακέραια». Παρόλα αυτά, οι κλήσεις μαθητών, μελών 15μελών συμβουλίων που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, συνεχίζονται. Η καταγγελία που έδωσε το έναυσμα αφορά μαθητές του 4ου λυκείου της πόλης και έγινε από πανεπιστημιακό καθηγητή.

Αντεκδίκηση

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με έκτακτη ανακοίνωσή της χθες, καταδικάζει τις κλήσεις των μαθητών που συμμετείχαν στις περσινές καταλήψεις και τονίζει ότι «για άλλη µια φορά μηχανισμοί εκφοβισμού και καταστολής, επιστρατεύονται µε στόχο να τσακίσουν κάθε ιδέα αγωνιστικής διεκδίκησης στην συνείδηση των μαθητών και μαθητριών». Οι καθηγητές ζητούν να σταματήσει άμεσα κάθε δικαστική παρέμβαση, ενώ χθες το απόγευμα, θέση αναμενόταν να πάρει και το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ.

Αυτά συμβαίνουν ενώ παράλληλα «τρέχει» και η απαγόρευση των εκδρομών με αφορμή τις χαμένες ώρες των καταλήψεων. Καθηγητές, γονείς και μαθητές πάντως επισημαίνουν ότι πρόκειται για «αντεκδίκηση» για τις κινητοποιήσεις, με την κεντρική ευθύνη να αποδίδεται στο υπουργείο Παιδείας. Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου λυκείου, του Κλασικού δηλαδή, με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το υπουργείο θα μπορούσε να διευθετήσει το θέμα των χαμένων ωρών αμέσως μετά τη λήξη των καταλήψεων, με περιορισμό των ημερών των εκδρομών και όχι την κατάργησή τους. «Οι γονείς, συμμεριζόμενοι ως ένα βαθμό τα αισθήματα των μαθητών, βρίσκουν το μέτρο της ακύρωσης να επιδρά αρνητικά στην εκπαιδευτική διδασκαλία» και το χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ώρες που χάθηκαν από την αρχή της χρονιάς λόγω κενών στα σχολεία, με ευθύνη του υπουργείου δηλαδή, είναι ήδη περισσότερες από αυτές που χάθηκαν λόγω καταλήψεων. Ο σύλλογος γονέων του 7ου λυκείου, καταγγέλλει την ακύρωση των εκδρομών και περιμένει «από τους αρμόδιους της εκπαίδευσης να σκύψουν με περισσότερη φροντίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των μαθητών».


Αρθρογράφοι : ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ (gtsantikos@agon.gr)


Copyright "Ηπειρωτικός Αγώνας"

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License