ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ/ΟΙ ΑΠΟ Α/Α ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια προσπάθεια αλληλέγγυων από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο να εκθέσουν τις απόψεις, τις εκτιμήσεις και τις αγωνίες τους για το πώς αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη στην εξέγερση των Ζαπατίστας.

Η αλληλεγγύη ως ανιδιοτελής σχέση για τη ριζοσπαστική αλλαγή της πραγματικότητας

Ο αγώνας των Ζαπατίστας ενάντια στην καταπιεστική και εκμεταλλευτική τάξη πραγμάτων, τόσο στο Μεξικό όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το ελπιδοφόρο παράδειγμα ενός «αυτόνομου ιθαγενικού εργαστηρίου», στο οποίο η πραγματική και άμεση δημοκρατία ασκείται από όλους/ες και για όλους/ες.

Ήδη, από τον Ιανουάριο του 1994, όταν ο EZLN εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια, έγινε σαφές ότι τα θεμελιώδη αιτήματά του βασίζονταν στην απόρριψη των σχέσεων κυριαρχίας, χειραγώγησης και επιβολής, την αποκήρυξη της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και την προάσπιση της αυτονομίας σε όλες τις όψεις της ζωής.

Βέβαια, οι ινδιάνοι Ζαπατίστας διένυσαν μια μακρά πορεία στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν την αυτονομία τους: δεκαετής προετοιμασία για τη συγκρότηση του EZLN, δημόσια ένοπλη εμφάνιση, ίδρυση των Αυτόνομων Εξεγερμένων Δήμων και των Αγουασκαλιέντες αρχικά και, στη συνέχεια, των Επιτροπών Καλής Διακυβέρνησης και των Καρακόλες.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία ήταν και συνεχίζει να είναι δύσκολη και περίπλοκη, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να εξελίσσεται, και μάλιστα μέσα σ’ ένα εξαιρετικά βίαιο και επικίνδυνο πολιτικό περιβάλλον: οι Ζαπατίστας δε διεκδικούν την εξουσία, αρνούνται να μετατραπούν σε πολιτικό κόμμα, απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες και απορρίπτουν κάθε παρέμβαση της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε τομέα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Αντίθετα, εμπλουτίζουν τις μορφές αυτοκυβέρνησής τους, ενδυναμώνουν την κοινοτική οργάνωση και τον αγώνα για την κοινοκτημοσύνη της γης, προωθούν την αλληλεγγύη και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας, και ιδιαίτερα των γυναικών, και διατηρούν ως στόχο τη διεύρυνση του πολιτικού πεδίου και τη συρρίκνωση του στρατιωτικού, μέχρι την τελική εξαφάνισή του.

Επιπλέον, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις τους διαρκώς βαθαίνουν, με δημόσιες παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μεξικανική και την παγκόσμια κοινωνία -διαδηλώσεις, πορείες, τοπικές και διεθνείς διαβουλεύσεις, αλλά και διηπειρωτικές συναντήσεις.

Ο λόγος, η πρακτική και η πραγματικότητα των Ζαπατίστας, που αλληλοσυνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται καθημερινά, η πολιτική πρόταση και τα όνειρά τους, σε γενικές γραμμές ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τις ελπίδες όλων όσων αγωνιζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας και την προώθηση της αυτοδιεύθυνσης.

Όμως, ενώ εδώ και 14 χρόνια ο πολιτικός προσανατολισμός του ζαπατιστικού κινήματος παραμένει σταθερός, οι οργανώσεις, οι ομάδες, οι «προσωπικότητες» και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που κατά καιρούς πλησίασαν και πλησιάζουν αυτό το κίνημα δε διακρίνονται από την ίδια σταθερότητα όσον αφορά τα κίνητρα και τις επιδιώξεις τους.

Αριστερές πρωτοπορίες και πατερναλιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να σύρουν τους Ζαπατίστας πίσω από το δικό τους τοκογλυφικό όχημα και να καρπωθούν οφέλη και αναγνώριση από έναν αγώνα που αντιμάχεται την εκμετάλλευση, την ταπείνωση, το θάνατο. Οι πρώτες, καπηλεύονται το ζαπατιστικό λόγο, τις ιδέες και το όραμά του, προσαρμόζοντάς τα στο χωνευτήρι του καπιταλισμού, προκειμένου να διαπραγματευτούν καρέκλες εξουσίας και, οι δεύτερες, στήνουν ένα θεαματικό σκηνικό αυτοεπιβεβαίωσης, με δολάρια φιλανθρωπίας, φωτογραφίες αυτοπροβολής και βαθιά περιφρόνηση για τους «αδαείς και αμόρφωτους πολιτικά και κοινωνικά ινδιάνους».

Παράλληλα, στο πλευρό των Ζαπατίστας βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται ελεύθεροι και ανεξάρτητοι άνθρωποι, χωρίς κομματική ένταξη, αλλά με ειλικρινή διάθεση να ακούσουν και να ακουστούν, να υποβάλουν προτάσεις και ιδέες, να αναγνωρίσουν λάθη και όρια, να ασκήσουν κριτική και, κυρίως, αυτοκριτική, να διαμορφώσουν ένα λόγο βασισμένο στην πράξη· άνθρωποι που αγωνίζονται από τα κάτω για την κοινωνική απελευθέρωση και την αυτοοργάνωση των αναγκών της κοινωνίας, τόσο στο Μεξικό όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, και συμπορεύονται εδώ και χρόνια μ’ αυτό το ιδιαίτερο και αντισυμβατικό κίνημα, με την αίσθηση και την πεποίθηση ότι οικοδομούν μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλεπίδρασης.

Κάπου ανάμεσα σ’ αυτούς αναγνωρίζουμε και εμείς τον εαυτό μας. Μέσα από πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και καταλήψεις, ή και ατομικά, ως μέλη του αναρχικού, αντιεξουσιαστικού και ελευθεριακού χώρου, εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους Ζαπατίστας, από το 1994 μέχρι σήμερα, καθώς αναγνωρίζουμε ότι στην Τσιάπας διαμορφώνεται μια πραγματικότητα με ελευθεριακό περιεχόμενο, όχι μόνο θεωρητικό, αλλά και άμεσα ορατό και εφαρμόσιμο, ένα περιεχόμενο αγώνα και προοπτικής για όσους και όσες αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στην πολιτική, οικονομική ή ιδεολογική διαμεσολάβηση όπου γης.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, συμβαδίζουμε με την αντιπρωτοποριακή και αντιιεραρχική λογική των Ζαπατίστας, προωθούμε τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, επιλέγουμε να διακινούμε τόσο το δικό τους όσο και το δικό μας λόγο μέσα από αυτόνομα δίκτυα αντιπληροφόρησης και προσπαθούμε να οργανώσουμε την αντίστασή μας στο χώρο της δουλειάς, της γειτονιάς, της πόλης, της καθημερινότητας, σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ενάντια στη λεηλασία της κοινωνίας και της φύσης.

Κι αυτό, γιατί αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη ως μια διαλεκτική σχέση, ως έναν όρο ελευθερίας και ένα μέσο αγώνα για μια ζωή που δε συνοψίζεται στο «σπούδαζε, δούλευε, ψήφιζε, κατανάλωνε!». Αισθανόμαστε επίσης ότι, όπως και οι Ζαπατίστας, αποτελούμε μέρος μιας παγκόσμιας διαδικασίας εξέγερσης, στην οποία επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου ο καθένας και η καθεμία θα μπορεί να ακούσει και να προτείνει, προχωρώντας προς τη διαμόρφωση μιας συλλογικής ταυτότητας που δεν εξαρτάται από κόμματα, συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, «φωτισμένους διανοούμενους», επαγγελματίες της πολιτικής και αδρά χρηματοδοτούμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σ’ αυτή τη διαδικασία επιθυμούμε να συμμετέχουμε ενεργά από τα κάτω, διαμορφώνοντας χώρους ελευθερίας για την ανάπτυξη της προσωπικής και συλλογικής δημιουργικότητας, ενισχύοντας αντιιεραρχικά δίκτυα και μορφές οριζόντιας επικοινωνίας, προωθώντας τον συλλογικό και τον ατομικό αυτοκαθορισμό και αντιπαλεύοντας το οργανωμένο ψέμα της εξουσίας, τους διαχωρισμένους ρόλους, την ιδιώτευση, τον καταναλωτισμό, τον κυνισμό, τη δικτατορία του θεάματος, τη διαμεσολάβηση του εμπορεύματος σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκλογικές φάρσες της πολιτικής τάξης, όποιο μανδύα κι αν επιλέγει αυτή.

Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουμε τον αγώνα των Ζαπατίστας ως ένα κομμάτι του παγκόσμιου πολυεπίπεδου κοινωνικού πολέμου ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, κυριαρχίας και καθοδήγησης, ενάντια στην αποσύνθεση του ανθρώπινου, την πολιτική και την οικονομική εξουσία, τους ιεραρχικούς θεσμούς και τους μιντιακούς μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής, για μια ζωή αυτενέργειας, ελευθερίας, δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και αυτοθέσμισης.

Τους τελευταίους μήνες, έπειτα από κάλεσμα σε συλλογικότητες και συντρόφους/ισσες του αναρχικού, αντιεξουσιαστικού και ελευθεριακού χώρου, συγκροτήσαμε μια πρωτοβουλία η οποία οργάνωσε στην Αθήνα, στις 25 και 26 Μάρτη, μια εκδήλωση αντιπληροφόρησης με προβολή βίντεο για την κατάσταση στην Τσιάπας, την Οαχάκα και το Ατένκο, καθώς και μια πορεία αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας, τους ινδιάνους απεργούς πείνας εκείνης της περιόδου και τους πολιτικούς κρατούμενους του Μεξικού.

Επιπλέον, αποφασίσαμε να απευθύνουμε αυτό το κείμενο σε συλλογικότητες και ομάδες ανά τον κόσμο που έχουν εκφράσει την ανιδιοτελή αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ζαπατίστας, με την ελπίδα να αποτελέσει μια αφετηρία διαλόγου για τη σημασία και το περιεχόμενο που αποδίδουν στην έννοια της αλληλεγγύης σ’ αυτό το κίνημα, καθώς και ένα πεδίο για να συναντηθούν οι αντιλήψεις, να συνδεθούν οι εμπειρίες και οι αντιστάσεις και να αναδειχθούν οι αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της ανυποταξίας· με το σταθερό όραμα να καταφέρουν οι επιμέρους αυτοοργανωμένοι αγώνες να αποκτήσουν συνείδηση της παγκόσμιας διάστασης της βαρβαρότητας και να κατακτήσουν το λόγο και την πρακτική μιας αλληλεγγύης η οποία θα εκφράζεται από άντρες, γυναίκες και παιδιά που αντιστέκονται όπου κι αν ζουν, ό,τι κι αν κάνουν.

Αλληλέγγυες/οι από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο

Αθήνα, Ελλάδα.

Για επικοινωνία: solidaridadzapatist@gmail.com

Υ.Γ. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι δεν έχουμε σχέση με την «ευρωπαϊκή συνάντηση για την υπεράσπιση και τον αγώνα με τους ζαπατιστικούς λαούς και την άλλη καμπάνια», την οποία έχουν καλέσει η «Ανοικτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας» (Ελλάδα) και το μεξικανικό «Κέντρο Πολιτικής Ανάλυσης και Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών» (CAPISE), στην Αθήνα, στις 9, 10 και 11 Μάη 2008, μια συνάντηση που αποφασίστηκε από τα πάνω, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προεργασία ανταλλαγής προτάσεων και απόψεων. Τόσο ο χαρακτήρας, όσο και η διαδικασία και το πολιτικό περιεχόμενο αυτής της συνάντησης δεν ανταποκρίνονται στη δική μας αντίληψη για την αλληλεγγύη και τα δικά μας προτάγματα αγώνα.

από από μακριά 04/05/2008 10:15 μμ.


... δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που γράφετε:
Αριστερές πρωτοπορίες και πατερναλιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να σύρουν τους Ζαπατίστας πίσω από το δικό τους τοκογλυφικό όχημα και να καρπωθούν οφέλη και αναγνώριση από έναν αγώνα που αντιμάχεται την εκμετάλλευση, την ταπείνωση, το θάνατο. Οι πρώτες, καπηλεύονται το ζαπατιστικό λόγο, τις ιδέες και το όραμά του, προσαρμόζοντάς τα στο χωνευτήρι του καπιταλισμού, προκειμένου να διαπραγματευτούν καρέκλες εξουσίας και, οι δεύτερες, στήνουν ένα θεαματικό σκηνικό αυτοεπιβεβαίωσης, με δολάρια φιλανθρωπίας, φωτογραφίες αυτοπροβολής και βαθιά περιφρόνηση για τους «αδαείς και αμόρφωτους πολιτικά και κοινωνικά ινδιάνους».
θα ήθελα πραγματικά να ξέρω αν αναφέρεστε σε αυτούς και αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να προσάψετε στο λόγο τους και στη δουλειά τους. Διαφορετικά δε βλέπω το λόγο γιατί να τίθεται αντιπαραθετικά η δουλειά της μιας και της άλλης συνέλευσης όταν υπηρετούν κοινούς σκοπούς που χρειάζονται τη μέγιστη συσπείρωση.
Συντροφικά

από αλληλέγγυος 04/05/2008 11:12 μμ.


 

Εγώ πάλι το βλέπω μέσα στο κείμενο το λόγο να τίθενται αντιπαραθετικά. Και από όσο ξέρω η αντιπαράθεση αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά σήμερα, είναι μακρόχρονη και εξαιτίας της διαλύθηκε η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας. Και δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο. Πουθενά οι α/α και οι ελευθεριακοί δεν μπόρεσαν να συνενοηθούν με τους αριστερούς ή και τις ΜΚΟ. Δεν υπηρετούν ακριβώς ‘’κοινούς’’ σκοπούς ούτε με τον ίδιο τρόπο, και δεν γίνεται ξαφνικά να μονιάσουν σαν να μην υπάρχουν βαθύτατες διαφορές στις θέσεις και τις στάσεις τους όπως αυτές που περιγράφονται στο κείμενο. Για περισσότερες λεπτομέρειες δεν είναι δουλειά μου να το αναλύσω.

 

επίσης συντροφικά

από ... 05/05/2008 2:57 μμ.


... να κάνετε και μια σχετική ανάλυση του πολιτικού περιεχομένου και των διαδικασιών ώστε να κρίνουμε και εμείς την στάση σας...

από άλλος αλληλέγγυος 06/05/2008 4:09 μμ.


Δηλαδή σύντροφοι εσείς δεν θεωρείται ότι υπάρχει κανείς άλλος που να σκέφτεται σύμφωνα με αυτά που γράφετε στην ανάλυσή σας και που μπορεί να μη βρίσκεται στις δικές σας ομάδες; Μήπως ενώ είστε αντίθετοι στις πατερναλιστικές πρωτοπορείες μας λέτε με το δικό σας τρόπο ότι εσείς μόνο είστε η σωστή πρωτοπορεία και έξω από σας όλοι οι άλλοι δεν είναι άξιοι να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους (με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν) στο ζαπατιστικό λαό που θεωρούμε ότι είναι μέρος της πραγματικότητας της ανατροπής σήμερα; Και επειδή η αλληλεγγύη δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς φωτισμένης πρωτοπορείας θεωρώ  ότι η στάση που κρατάτε  σήμερα απέναντι στους εδώ εν δυνάμει συντρόφους όταν το κράτος εκεί χτυπάει για να αφανίσει ό,τι το απειλεί (αυτό επιχειρείται να γίνει στις αυτόνομες κοινότητες σήμερα) τουλάχιστον δεν αποτελεί κανένα δείγμα αλληλεγγύης σε "έναν αγώνα που αντιμάχεται την εκμετάλλευση, την ταπείνωση, το θάνατο".

από john harmas 06/05/2008 4:45 μμ.


Πριν από λίγα λεπτά, στον άλλο διάλογο για το θέμα, διατύπωσα την άποψη ότι οι αντιλήψεις αυτές είναι τόσο μακριά από το πνεύμα των Ζαπατίστας που σε λίγο θα αρχίσουν και οι καταγγελίες εναντίον τους "επί ρεφορμισμώ"

Σε αυτό το κείμενο μπαίνουν οι βάσεις... Μια ομάδα "αλληλέγγυων" βαφτίζει το κρέας ψάρι, αποφασίζει για λογαριασμό των Ζ. πράγματα που οι ίδιοι δεν έχουν αποφασίσει και καταγγέλλει το υπόλοιπο σύμπαν ως προδότες ή στην καλύτερη περίπτωση εκμεταλλευτές. Είστε σίγουροι ότι είστε αναρχικοί και δεν έχετε κάποια σχέση με τις χειρότερες εκδοχές της αριστεράς;

Τώρα θα μου πεις γιατί τα γράφω αφού θα με κόψουνε πάλι; Ε, τι να κάνουμε, αφελής παραμένω και πιστεύω ότι όποιος δημοσιεύει εδώ ενδιαφέρεται για να κριθούν και να συζητηθούν οι απόψεις του. Βέβαια όποιος κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι... Ζαπατίστικη λογική, δε λέω...

Εγώ δεν πήρα  μέρος στις διαδικασίες αυτές και δεν ξέρω τι  συζητήσεις έγιναν και τους διαλόγους.Είναι μία κριτική που μπορεί να έχει βάση μπορεί και να μην έχει.Βέβαια η συνέλευση η ανοικτή για την αλληλεγγύη αποτελείται από αγωνιστές της βάσης από μεμονωμένα άτομα και ομάδες που ήδη έχουν κάνει μεγάλο έργο στην τσιάπας χωρίς κανένα όφελος για τους ίδιους και με λεφτά από εράνους συναυλίες και παζάρια..Εγώ δηλαδή έχω 100 τοις εκατό εμπιστοσύνη στους παραπάνω [αλλά και στην άλλη ομαδοποίηση για την αλληλεγγύη στους ζαπατίστας]
  Αυτά που λένε οι αλληλέγγυοι αναρχικοί που δεν έχουν σχέση με το τριήμερο στο πολυτεχνείο υποθέτω τα προσυπογράφουν και οι υπόλοιποι αριστεροί και αναρχικοί και αυτοί δηλαδή που συμμετέχουν στο τριήμερο.
  Στις εκδηλώσεις που κάλεσαν και έκαναν  οι αλληλέγγυοι από τον ελευθεριακό χώρο δε συμμετείχαν και οι άλλοι αλληλέγγυοι της συνέλευσης και όλος ο κόσμος?.Είναι λάθος αυτός ο διαχωρισμός και η αποστασιοποίηση.Ρε παιδιά όλοι πάνω κάτω στα ίδια πλαίσια είμαστε και κινούμαστε όλοι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας στις διαδικασίες και κανείς δε ζητάει από τους ζαπατίστας τίποτα ,ο΄'υτε και ανταλλάγματα παντός είδους.Αυτά που είπαν οι ζαπατίστας για διάφορους αλληλέγγυους αφορούνε  αυτούς που σταμάτησαν την όποια αλληλεγγύη όταν οι ζαπατίστας δεν ψήφισαν το πε ρε δε.Εδώ στην ελλάδα δεν τους είπε κανείς να ψηφίσουν το κόμμα αυτό ούτε ασχολήθηκε κανείς τι θα ψηφίσουν στις μεξικανικές εκλογές.Σε αυτές τις συλλογικότητες έβαλαν χέρι και όλοι συμφωνο΄θμε.Δε θΑ πούμε εμείς τι θα ψηφίσει ο ένας ή ο άλλος ούτε θα είμαστε αλληλέγγυοι στους ινδιάνους σε σχέση με αυτό,.
    Καλώς υπάρχουν 2 κέντρα στη γραικία υπέρ των ζαπατίστας.Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε παντού σε όλες τις εκδηλώσεις τονίζοντας ή όχι ότι δεν είμαστε εμείς στους διοργανωτές της κάθε εκδήλωσης και μάλιστα εάν υπάρχει και μία κριτική σε κάτι για τους αλληλέγγυους ή και για τους ινδιάνους να πάμε στις εκδηλώσεις και να την πούμε.
    Πριν 2 χρόνια που έγινε μία πορεία για το μεξικό από τα προπύλαια υπήρχε και άλλη μία ομάδα αλληλέγγυων στην κλαθμώνος που μοίραζε ανακοινώσεις για την καταστολή στο μεξικο και ενημέρωνε.Και αλλού άμα υπήρχαν 5-10 ομάδες σε άλλες πλατείες και ενημερώνανε δε θα ήτανε κακό.Ας υπάρχουν 2 κέντρα αποφάσεων στνελεύσεων και συντονισμού ή και περισσότερα.Το θέμα είναι η επιτυχία όλων των εκδηλώσεων

από ! 07/05/2008 11:18 πμ.


Αρκετος κοσμος δεν ηρθε στο καλεσμα σας γιατι πιστευε οτι ειστε δορυφοροι του μορφωματος ΣΥΝριζα.. και των συμπαραμαρτουντων.ειναι ευχαριστο που το ξεκαθαρισατε. Την αλλη φορα θα ειμαστε περισσοτεροι

από αλλά νομίζω 07/05/2008 2:10 μμ.


πως πρέπει να μπει και εδώ γιατί το θέμα είναι ίδιο.

θα πρεπε να ντρέπεσαι

-ΤΟ SITE ΤΟΥ ENLACE ZAPATISTA ΕΙΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΤΟΥ EZLN. Δηλαδή το στηρίζουν οι ζαπατίστας κατ' ευθείαν, εκτός αν περίμενες να έρθει ο Μάρκος προσωπικά

-το εθνικό ιθαγενικό κογκρέσο που συμμετέχει στο μάζεμα που γίνεται τις επόμενες μέρες, φτιάχτηκε με προτωβουλία του EZLN

-H Διεθνής Επιτροπή Παρατηρητών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CCIODH) που επίσης συμμετέχει είναι ζαπατιστική οργάνωση

-Η CAPISE (και ο Ledesma προσωπικά) δουλεύει στις κοινότητες, και είναι οργάνωση που όταν ο EZLN ξεκίνησε την καμπάνια για την υπεράσπιση της γης έστελνε παρατηρητές, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ EZLN

-Αυτά που γράφεις για τις δήθεν σχέσεις ομάδων αλληλεγγύης με το PRD ας μείνουν εκεί να τα διαβάζει ο κόσμος και να γελάει με τις ψευδολογίες και την έλλειψη ήθους

-Οι ζαπατίστας κάνανε κριτική για πατερναλισμό και "τοκογλυφία" και μιλούσαν, όπως καλά ξέρουν όσοι έχουν παρακολουθήσει και ήταν εκεί, για ομάδες από Ιταλία, Καταλωνία, Χώρα των Βάσκων, καμία σχέση με ομάδες από Ελλάδα

-Αν δεις το site που γράφει στην αφίσα και τα link από κει, θα δεις ότι οι ομάδες από την Ευρώπη που έρχονται για τη συνάντηση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με "από τα πάνω" κι άλλες τέτοιες σάχλες, και οι ομάδες από την Ελλάδα που συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση το ίδιο. Και, επειδή αυτούς από την Ελλάδα τους ξέρουμε από καιρό, δουλεύουν χρόνια στις κοινότητες, χωρίς ανταλλάγματα βέβαια, και δεν "πέρασαν" αλλά είναι εκεί και συνεχίζουν να είναι και θα είναι και τα περί "τοκογλυφίας" είναι μπούρδες που βγάζεις από το μικρό σου κεφάλι και που δεν αναφέρονταν σε καμία ελληνική ομάδα

-Εγώ έχω διαφωνίες με κάποιες πολιτικές επιλογές της ανοιχτής συνέλευσης, αλλά παρακολουθώ τί κάνουν και γνωρίζω αρκετά άτομα από κει. Μαζέυονται στο αυτόνομο στέκι και όχι στην Τσαμαδού και δεν έχουν καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ούτε πολιτικά ούτε με κανέναν άλλο τρόπο σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν σχέση με κανέναν κρατικό φορέα και με αστούς αριστερούς και άσε που πολλοί δεν είναι καν αριστεροί, μάλλον αυτόνομοι είναι.

είναι ένα πράγμα να κάνεις κριτική κι άλλο να είσαι κομπλεξικός ψεύτης και συκοφάντης.

κι αν θέλεις κάτι να πεις, πες μου γιατί η σελίδα του enlace zapatista, δηλαδή της επιτροπής της Έκτης, δηλαδή του EZLN ανακοινώνει την συνάντηση.

από ψιλοάσχετος 07/05/2008 2:53 μμ.


εγω μιλησα με ενα παιδι απο την ανοιχτη συνελευση αλληλλεγγυης στους Ζαπατιστας και μου ειπε πως η φιλεξενια των ατομων που ερχονται απο την ευρωπη θα γινει στο αυτονομο στεκι... και δε νομιζω πως το αυτονομο θα δεχοταν να ειναι σε μια φαση με το ΦΟΡΟΥΜ και τον Συνασπισμο.
μαλλον λαθος κανετε δεν εχουν καμια σχεση με ΦΟΡΟΥΜ και Συνασπισμο και το αυτονομο στεκι δεν ειναι "αστοι αριστεροι"

...

από ..... 07/05/2008 3:21 μμ.


και τι ειναι το αυτονομο στεκι;

από Βέρος Αναρχικός 07/05/2008 3:28 μμ.


Η κριτική προς την "παναευρωπαϊκή συνάντηση" και τα σχήματα που την οργανώνουν ήταν σαφής, πολιτική και τα περί "κακεντρέχιας και κομπλεξισμού" τα επιστρέφω στους πρώτους διδάξαντες.

Δεν υπάρχει "ενότητα"  γιατί δεν υπάρχουν  κοινές αντιλήψεις στα ζητήματα της ανάπτυξης του αγώνα και της αλληλεγγύης. Και έιναι καλύτερα που υπάρχουν ξεχωριστά σχήματα για να μπορούν και οι άνθρωποι να λειτουργούν πιο ελεύθερα και αποτελεσματικά.

Διαφορές διαχρονικές, ουσιστικές, και εκφρασμένες σε μια σειρά από ζητήματα δεν θα γίνουν για τους ζαπατίστας και τον "κοινό αγώνα" ξαφνικά γαργάρα. Κι ας πάψει η Αριστερά- όλων των αποχρώσεων (καθεστωτική, εξωκοινοβουλευτική κτλ)- να βλέπει τον αγώνα αλληλεγγύης στους ζαπατίστας σαν την κολυμβήθρα του σιλωάμ. Αφού, αγαπητοί φίλοι της Αριστεράς σας πήρε κάμποσα χρόνια να καταλάβετε το χαρακτήρα της ιθαγενικής εξέγερσης των ζαπατίστας, τη διαφορετική κουλτούρα των ιθαγενών λαών και των διεκδικήσεών τους, αφού κατάπιατε αμάσητο το γεγονός ότι ο EZLN δεν θα γίνει κόμμα, και δεν θα διεκδικήσει καμία εξουσία (κι αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά με παλιότερα αντάρτικα στη Λ. Αμερική) μη μας κάνετε και μαθήματα αλληλεγγύης και ενότητας!!

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πως η μη στήριξη του EZLN στο PRD στις τελευταίες εκλογές χάλασε τη σούπα πολλών φιλόδοξων διαμεσολαβητών και παραγόντων αλληλεγγύης, θεωρώντας τη στά;ση αυτή των ζαπατίστας φραξιονιστική... Είδαμε και τα κατορθώματα της αριστερής διαχείρισης της εξουσίας και στα λατινοαμερικάνικα κράτη...

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την ζαπατίστικη εξεγέρσης, λόγω της εντεινόμενης πίεσης και καταστολής από το μεξικανικό κράτος, πολλές κινήσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης μπορεί να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές. Αυτό όμως δε σημαίνει όμως πως δεν κρίνονται ως προς τη διαδικασία, την πολιτική τους στόχευση και προοπτική.

Και αυτή τους η προοπτική και στόχευση είναι για έναν κόσμο ολότελα ξένη και μακρινή.

Ο αγώνας δεν γίνεται μόνο στην Τσιάπας, αλλά και εδώ και παντού...

από ψιλοάσχετος 07/05/2008 3:38 μμ.


εδώ σου γράφουν πως ο ίδιος ο EZLN στηρίζει την εκδήλωση και εσύ λες για καθεστωτικές αριστερές και "βέρους αναρχικούς".
Για πες τί λες γι αυτά που έγραψε ο "είστε για μούτζες";

ο αγώνας αλληλεγγύης στους ζαπατίστας κι όλους τους εξεγερμένους στον κόσμο είναι μέρος του αγώνα που κάνουμε εδώ στη χώρα που ζουμε

κι εδώ που ζούμε δεν αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, ουτε με τα ίδια μέσα, ούτε για τον ίδιο σκοπό

και σε πολλά με τους αριστερούς, τις οργανώσεις τους, τα μέσα που χρησιμοποιούν και τους σκοπούς που επιδιώκουν είμαστε αντίπαλοι

από Παρατηρητής 07/05/2008 4:03 μμ.


Βγαίνει αυτό το κείμενο μόλις μερικές μέρες πριν από το τριήμερο της Ανοιχτής Συνέλευσης (δήθεν τυχαία;;;) και την φωτογραφίζει και της τα χώνει. Και απ όσα διαβάζω παραπάνω στο κείμενο του "για μούτζες", της τα χώνει με ψέμματα ανακρίβιες, εκτός αν όλα αυτά τα στοιχεία που γράφει είναι ψέμματα που δεν το νομίζω γιατί κάποια είναι γνωστά όπως για το Ιθαγενικό Κογκρέσο και τη CCIODH που έχουν στενή σχέση με τον EZLN

Αυτό που κάνετε είναι διασπαστικό, είναι προβοκάτσια, είναι και πολιτική αλητεία και σας εκθέτει.
Πραγματικά είστε για μούτζες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License