Να αθωωθούν οι 7 του Ιούνη

Για τους 7 του Ιούνη του 2003

 

 

                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (7-5-08)

 

 

ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΙ 7 ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΤΟΥ 2003

 

          Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη στην αντισύνοδο του Ιούνη του 2003, η αστυνομική καταστολή ξεπέρασε κάθε όριο. Ήδη από την Πέμπτη 19/6 γίνονταν παράλογες προσαγωγές με σκοπό τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του κόσμου, ενώ την επόμενη μέρα το κράτος απάντησε στις απόπειρες αμφισβήτησης της κόκκινης ζώνης στο Ν.Μαρμαρά με υπερβολική βία και χρήση χημικών- οφθαλμοφανώς δυσανάλογη με τον αριθμό των διαδηλωτών.
           Τελικά το Σάββατο στην κεντρική διαδήλωση των κινημάτων,
anti-global συλλογικοτήτων και συνδικάτων, είδαμε την αστυνομία να προχωρά σε εκατοντάδες προσαγωγές, σε άγριους ξυλοδαρμούς, σε εξευτελιστικές πρακτικές (ξεγύμνωμα κάποιων συλληφθέντων) και σε συστηματική παραβίαση δικαιωμάτων (παρεμπόδιση της ομάδας νομικής βοήθειας, μεταφορά σε απομακρυσμένα τμήματα, άρνηση παροχής περίθαλψης σε βαριά τραυματισμένους).Υπάρχουν βίντεο της ελληνικής τηλεόρασης που δείχνουν αστυνομικούς να γεμίζουν τσάντες με μπουκάλια μολότοφ. Σακίδια χρεώθηκαν σε άτομα που δεν τα κατείχαν ποτέ, συλλήψεις αναφέρονται ότι έγιναν στο δρόμο ενώ πραγματοποιήθηκαν σε ταράτσες, μέχρι και πολύωρες μάχες «καταγράφηκαν» πίσω ακριβώς από την εξέδρα της ΓΣΕΕ(!) (όπου και εμπλέκουν το Σύριο πολιτικό πρόσφυγα Νταντούκ Σουλεϊμάν, που συνεχίζει να απειλείται με απέλαση προς το θάνατο).

           Είναι προφανές ότι οι συλλήψεις έγιναν στο «σωρό», και «νομιμοποιήθηκαν» εκ των υστέρων με το εισαγγελικό πραξικόπημα της παραπομπής όλων για κακουργήματα άσχετα από την ύπαρξη αποδείξεων.

            Η δίκη των 7 αποτελεί στην ουσία μία δίκη φρονημάτων, όπου δεν διώκονται κάποια άτομα για τις ενέργειές τους, αλλά αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης καθεαυτής. Ο πολιτικός στόχος είναι σαφής: Κάθε συμμετοχή σε δυναμική πολιτική ενέργεια (πορεία, κατάληψη, ακόμη και πολυήμερη απεργία) να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα.

            Για τους 7 κατηγορούμενους, μετά από όσα πέρασαν το προηγούμενο διάστημα (διαπομπεύσεις, βασανισμούς, προφυλακίσεις, απεργίες πείνας), μία μόνο απόφαση μπορεί να αποδώσει στοιχειώδη δικαιοσύνη σήμερα: Η πλήρης απαλλαγή από τις κατηγορίες και η πανηγυρική τους αθώωση.

 

 

ΔΙΚΤΥΟ για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License