Indymedia και αντιπληροφόρηση

Τα κείμενα που δημοσιεύονται αποτελούν τη θέση της συλλογικότητας διαχείρισης του athens indymedia για το indymedia σαν μέσο αντιπληροφόρησης, αλλά και για την ίδια την αντιπληροφόρηση. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή.
indymedia και αντιπληροφόρηση


Το Ιndymedia γεννήθηκε στο Σιάτλ το Νοέμβρη του 1999 από μια μεγάλη ομάδα αγωνιστών που είχαν πρόθεση να δημιουργήσουν ένα Άνεξάρτητο Κέντρο Πληροφόρησης (Independent Media Center-IMC) για την κάλυψη των διαδηλώσεων ενάντια στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο της παραπληροφόρησης ή αλλιώς της ελεγχόμενης ενημέρωσης των καθεστωτικών μέσων, και με στόχο να αποτελέσει ένα δίκτυο αντιπληροφόρησης με ειδήσεις που προέρχονται από τα κάτω και από τα μέσα, δηλαδή από τους ίδιους τους διαδηλωτές, που συμμετέχουν σαν αγωνιστές στους κοινωνικούς, πολιτικούς και ταξικούς αγώνες και όχι σαν δημιοσιογράφοι ή ρεπόρτερ του κινήματος.

Η συλλογικότητα που διαχειρίζεται κάθε τοπικό indymedia λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και ταυτόχρονα σαν μέρος του παγκόσμιου δικτύου των Indymedia, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πηγών, ιδεών και πληροφοριών, αναπτύσσοντας διάφορους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες στις οποίες υπάρχει και λειτουργεί, μέσα όμως, πάντα, στα πλαίσια των αρχών ενότητας του δικτύου. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η ανοιχτή δομή της συλλογικότητας (καθένας/μια να μπορεί να συμμετάσχει), η οριζόντια και μη ιεραρχική λειτουργία της και η πλήρης ανεξαρτησία από οικονομικά, θεσμικά και κρατικά συμφέροντα. Όλα τα τοπικά indymedia επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσουν απόψεις και συναποφασίζουν (με λίστες επικοινωνίας, irc συναντήσεις και μερικές φορές -αν και σπάνια- με φυσικές συναντήσεις) για συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν και αφορούν στην ολότητα τους τα μέλη του δικτύου αλλά και για γενικότερα ζητήματα εξέλιξης του μέσου. Παράλληλα, ανοιχτές ομάδες εργασίας, με συμμετοχή ατόμων από πολλά indymedia, λειτουργούν διάφορα κοινά projects, όπως η παγκόσμια ιστοσελίδα του δικτύου. (www.indymedia.org)

Από την εποχή της πρώτης του λειτουργίας, άνθρωποι που συμμετείχαν στο εγχείρημα του indymedia ήταν παρόντες σ΄ όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, στο Σιάτλ, Πράγα, Κεμπέκ, Γένοβα, Βαρκελώνη, Πόρτο Αλέγκρε, Θεσσαλονίκη. Ήταν παρόντεςπριν απ΄ όλα σαν διαδηλωτές, σαν άνθρωποι που αντιστέκονται και όχι σαν δημοσιογράφοι που καλύπτουν ένα γεγονός. Μέσα από τις ομάδες και τις συλλογικότητες που συμμετείχε ο καθένας, έδωσε πληροφορίες για τις διαδηλώσεις, τις δράσεις και τα καλέσματα, μετέφερε την εικόνα και τον ήχο από κάθε σημείο της πόλης, από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτούς ακριβώς τους στόχους και πρακτικές ενστερνιστήκαμε και εμείς με τη δημιουργία του Ιndymedia Αθήνας που ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβρη του 2001 (το ίδιο περίπου διάστημα στήθηκε και το Ιndymedia Θεσσαλονίκης). Με το ίδιο μοντέλο της σελίδας και με βασικό χαρακτηριστικό την ανοιχτή δημοσίευση συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να αγωνιζόμαστε (εκτός από το δρόμο) και στην κατεύθυνση της αντιπληροφόρησης.

Σαν απάντηση στο μονοπώλιο και στις εξειδικεύσεις των εμπορικών μέσων, οι χρήστες του indymedia συγκεντρώνουν και μεταφέρουν τις ειδήσεις οι ίδιοι, αντικατοπτρίζοντας συνειδητά ή όχι τη φιλοσοφία του «κάντο μόνος σου». Κι όλο αυτό δεν γίνεται με σκοπό την απόκτηση φήμης κέρδους ή οτιδήποτε τέτοιο, αλλά για να δημιουργηθούν νέοι τρόποι διακίνησης της πληροφορίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και νέες μεθόδους συνεργασίας. Όταν λοιπόν η απόσταση από αυτό που μεταδίδεται στον τύπο ή την τηλεόραση είναι τόσο μεγάλη η δημιουργία ενός ανεξάρτητου μέσου βασίζεται ουσιαστικά στο σλόγκαν, «μη μισείς τα μέσα, γίνε εσύ το μέσον» ή στην προσαρμογή που επιλέξαμε εμείς σαν διαχειριστκή ομάδα του Ιndymedia Αθήνας, «να πάρουμε την πληροφόρηση στα χέρια μας».

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, έγιναν σημαντικές αλλαγές στην ιστοσελίδα, στην προσπάθεια μας να «απαντήσουμε» στις προκλήσεις που έθετε η δυναμική του μέσου. Η προσθήκη του ημερολογίου, η δημιουργία αρχείου θεματικών, ο χώρος συζητήσεων, η λειτουργία ομάδων ενημέρωσης ήταν κάποιες από αυτές. Παρά την ατομικότητα που εκ φύσεως και εν τη γενέσει του -σαν διαδικτυακό- το μέσο εμπεριέχει, ο σκοπός είναι να προωθούμε τη συλλογική δράση και με την σαφή μας πολιτική τοποθέτηση για τη διαχείριση της σελίδας, να προτάσσουμε τη διαδραστική αδιαμεσολάβητη ενημέρωση και επικοινωνία. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η λειτουργία της Κοινότητας του Indymedia Aθήνας (http://community.athens.indymedia.org/), έχοντας πάντα την επίγνωση ότι η επιτυχία κάθε αυτοδιαχειριζόμενης προσπάθειας δεν κρίνεται τελικά μόνο στις τεχνικές αλλαγές, αλλά κυρίως στη διάθεση και την επιθυμία όλων μας να συμμετέχουμε.

Το κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος του indymedia και αυτό που αποτέλεσε τον νεωτερισμό είναι η ανοιχτή δημοσίευση. Ένα εργαλείο για τις συλλογικότητες αλλά και τον καθένα από μας ατομικά, να γράφουμε και να διαδίδουμε τις δικές μας ειδήσεις. Ο χρήστης που θέλει να δημοσιεύσει μια είδηση, μια μετάφραση ή μια ανάλυση δεν έχει παρά να συμπληρώσει μια φόρμα και να πατήσει το κουμπί «δημοσιεύστε».

Ανοιχτή δημοσίευση σημαίνει ότι η διαδικασία παραγωγής των ειδήσεων είναι διαφανής για τους αναγνώστες. Ο καθένας μπορεί να μοιραστεί την ιστορία που έζησε, διάβασε ή βρήκε στο δίκτυο και αυτή την ίδια στιγμή μπορεί να αλλάξει, να εμπλουτιστεί, να ξεκαθαρίσει ή να διαψευστεί μέσα από μια διαδικασία ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Οι αναγνώστες μπορούν να δουν αρκετές απ΄ τις ειδήσεις να επιλέγονται από τη διαχειριστική ομάδα και να βρίσκονται ξαναδιαμορφωμένες στην κεντρική στήλη, μπορούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν πώς μπορούν να εμπλεχτούν σ΄ αυτή τη διαδικασία και να βοηθήσουν στο να παρθούν αποφάσεις (σχετικά με τα κεντρικά) για τα θέματα επικαιρότητας.

Με λίγα λόγια, η ανοιχτή δημοσίευση είναι το μέσο για την πραγμάτωση της βασικής θέσης της παγκόσμιας indymedia κοινότητας “be the media”, όπου καταρρίπτεται ο διαχωρισμός “πομπού” παραγωγού πληροφόρησης - “δέκτη” καταναλωτή, προτάσσοντας την αντιεξουσιαστική δομή και προωθώντας την ενεργό συμμετοχή και την αυτοοργανωμένη και από τα κάτω πληροφόρηση.

Πληροφόρηση ή καλύτερα Αντιπληροφόρηση, που γεννήθηκε από την ανάγκη να εκφραστεί ένας διαφορετικός και αντιθετικός λόγος απ΄ αυτόν των καθεστωτικών μέσων, απαλλαγμένος από οποιαδήποτε διαμεσολάβηση, εμπορευματοποίηση και χειραγώγηση, που βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή και μόνο.

Όμως: Το ίντερνετ γενικά, και το Ιndymedia ειδικότερα, αποτελεί την υπερμεγεθυμένη αντανάκλαση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, συνεπώς, σχόλια ή άρθρα που εμφανίζονται με εμπάθεια και υποβιβάζουν τόσο την είδηση ή τον διάλογο είναι συνηθισμένο φαινόμενο, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί μια διαστρεβλωμένη χρήση της ανοιχτής δημοσίευσης. Η συλλογικότητα πρέπει να το διαχειρίζεται όλο αυτό και να κάνει ξεκάθαρο ότι Ανοιχτή δημοσίευση δεν σημαίνει Ελεύθερη δημοσίευση, όπου ο καθένας μπορεί να γράφει ανεξέλεγκτα ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι. Πέρα όμως από τη συλλογικότητα διαχείρισης, η καθεμία/καθένας από μας που συμμετέχουμε στο indymedia είμαστε συνυπεύθυνοι/ες σε μια διαρκή προσπάθεια ώστε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο να μετατρέψουμε ένα κινηματικό και χρήσιμο -ως ένα βαθμό- εργαλείο, σε καφενείο ή αρένα στείρας αντιπαράθεσης.

Η αντιπληροφόρηση, είναι ένα όπλο που διαθέτουμε και σαν τέτοιο δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο ή να το κοιτάμε υποτιμητικά και αποστασιοποιημένα. Αποτελεί μια από τις πολλές μορφές αγώνα τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο και παρόλο που μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα ή κυρίως να μη το χρησιμοποιούμε πάντα σωστά, αποτελεί ωστόσο έναν δρόμο για να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Ο αγώνας αυτός είναι συνεχής και δίνεται μέρα με τη μέρα και απ΄ όλα τα μέσα.

από η συλλογικότητα διαχείρισης 26/05/2008 11:23 μμ.
Για την Αντιπληροφόρηση

Για να δούμε το ρόλο του indymedia στην αντιπληροφόρηση, πρέπει πρώτα να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στον όρο αντιπληροφόρηση. Ένας όρος εδώ και πολύ καιρό με σαφήνεια καθορισμένος. Αντιπληροφόρηση: διάδοση της πληροφορίας από την οπτική όλων εκείνων που αγωνίζονται, που η φωνή τους και οι διεκδικήσεις τους δεν πρόκειται ποτέ να ακουστούν από τα καθεστωτικά μέσα, μεταδίδοντας μια πραγματικότητα έτσι όπως την έχουν βιώσει μέσα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς τους αγώνες, διαμορφώνοντας έτσι μια κριτική συνείδηση ώστε σιγά σιγά τα άτομα της κοινωνίας να ανακαλύψουν ή και να αναπτύξουν λειτουργίες και διαδικασίες αυτοδιαχείρισης που θα μας κάνουν αυτόνομους και ανεξάρτητους από το κράτος και κάθε μορφής εξουσία.
Μιλάμε δηλαδή για μια ενημέρωση που προσπαθεί να ανατρέψει την ηθική, πολιτική, κοινωνική και τεχνολογική κατάσταση της πραγματικότητας που ζούμε. Έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια που θέλει να μιλά με όρους αντιπληροφόρησης προϋποθέτει την απόλυτη άρνηση των δομών της καθεστωτικής ενημέρωσης.

Αντιπληροφόρηση όμως δεν είναι μόνο το indymedia. Είναι οποιαδήποτε προσπάθεια που με τον τρόπο της και τον χαρακτήρα που προσλαμβάνει προσφέρει στο να δημιουργείται και να μεταδίδεται η πραγματικότητα της αντίστασης στην κυριαρχία και τον καπιταλισμό.
Τα χαρακτηριστικά ενός μέσου που κινείται στα πλαίσια της αντιπληροφόρησης είναι:

•   Ο συλλογικός του χαρακτήρας και η αδιάκοπη προσπάθεια να προωθεί το συλλογικό έναντι του ατομικού.
•   Τα αδιαμεσολάβητα στοιχεία: κατευθείαν από το δρόμο, από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς λογοκρισία ή φτιαξίδια, μπορούν να διορθωθούν από τους ίδιους τους χρήστες που ίσως ήταν κι αυτοί εκεί.
•   Η προώθηση γεγονότων από ευρύ κοινό, πράγμα που μέχρι τώρα γινόταν μόνο από τους τοίχους των δρόμων, για γεγονότα που αποκρύπτονται ή παραποιούνται, από τα καθεστωτικά μεσα, το κράτος και την εξουσία, ανάλογα με την κατάσταση.

Φυσικά αντιπληροφόρηση δεν γίνεται μόνο από το ίντερνετ ούτε είναι ταυτόσημη χρονικά με το indymedia. Οποιαδήποτε κίνηση, από ένα αυτοκόλλητο, μια προκήρυξη, μια αφίσα ή μια εφημερίδα ακόμα και μια εκδήλωση, σαφώς κινούνται στην κατεύθυνση της αντιπληροφόρησης. Τα τελευταία χρόνια όμως, η τεχνολογία  μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και σ΄ αυτή την κατεύθυνση χωρίς προφανώς να ακυρώνει ή να υποβιβάζει οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια αντιπληροφόρησης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License