Επίδοση κειμένου στο Γραφείο Συνδέσμου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ελλάδα

Επίδοση κειμένου ανυπακοής στην επίσημη εθνική γραμμή για το βέτο στο Γραφείο Συνδέσμου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ελλάδα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 του μηνός Μαΐου 2008 η επίσκεψη  4 οργανώσεων στο Γραφείο Συνδέσμου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας  στην Αθήνα προκειμένου να εκφραστεί η ξεκάθαρη αντίθεση μας στην πολιτική του βέτο ("Not in our name").

Η ευγενέστατη υποδοχή έγινε από τον ίδιο τον καλοσυνάτο αρχηγό της διπλωματικής αποστολής σε πολύ φιλικό κλίμα και η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα.

Στο περισσότερο διάστημα αυτής της ώρας ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας εξέφραζε την ικανοποίηση του για το τολμηρό διάβημα ενώ καταδίκασε απερίφραστα κάθε  μεμονωμένη  πρωτοβουλία  εθνικιστών  της Δημοκρατίας  της Μακεδονίας που δυναμιτίζει τις σχέσεις των  δύο  λαών. Η συζήτηση περιεστράφη και γύρω από ιστορικά θέματα.

Με την κίνηση μας αυτή εκτιμούμε ότι εκπροσωπήσαμε και όσους ανώνυμους Έλληνες έχουν αντικειμενικές ιστορικές γνώσεις και ανοιχτό μυαλό και είναι πεπεισμένοι για τα δίκια των Μακεδόνων, αλλά απλώς δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να βγουν δημόσια και να διαφοροποιηθούν από την επίσημη εθνική γραμμή λέγοντας ότι είναι ΠΛΟΥΤΟΣ το να υπάρχει αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονικός πολιτισμός και ότι η γειτονικός μας λαός έχει το δικαίωμα του συλλογικού αυτοκαθορισμού  και αυτοπροσδιορισμού.

Δηλώσαμε ότι διαφοροποιούμαστε από την επίσημη θέση της Ελλάδας ενάντια στο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να γίνει δεκτή σε διεθνείς οργανισμούς με το συνταγματικό της όνομα και ότι υποστηρίζουμε ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρέπει να υποκύψει στον ελληνικό εκβιασμό αλλά να συνεχίσει να αποκαλείται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το να επιλέγει το όνομα της δεν είναι εθνικισμός αλλά αναφαίρετο δικαίωμα.

 

Κατά την επίσκεψή μας επιδώσαμε το   παρακάτω κείμενο.

 

 

 

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ

 

 

 «NOT IN OUR NAME»

 

ΤΟ ΒΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

 

ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι Έλληνες πολίτες και οι συλλογικότητες που λάβαμε την πρωτοβουλία να επιδώσουμε αυτό το κείμενο στην πρεσβεία σας επιθυμούμε να διαχωρίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας από την επίσημη πολιτική της Ελλάδας και να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξη μας προς το λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον οποίο– σε αντίθεση με την κυβέρνηση μας και δυστυχώς και με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας –αναγνωρίζουμε χωρίς κανένα δισταγμό το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Κατά τον ίδιο τρόπο που το δέκατο ένατο αιώνα η Ελλάδα επέλεξε αυθαίρετα την ονομασία της δίχως να υπάρχει στον πολυποίκιλο πληθυσμό της κανενός είδους φυλετική ή πολιτισμική σχέση ανάμεσα σε εκείνη και σε καταστάσεις του παρελθόντος, έτσι οφείλει να αποδεχτεί την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δίχως να εκδηλώνει αγκυλώσεις και συμπλέγματα.

 

Θέλουμε να τονίσουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας ότι η άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας μιας εκβιαστικής πολιτικής ενάντια σε μια χώρα που βρίσκεται σε δυσμενέστερη οικονομική και γεωπολιτική θέση σε σύγκριση με τη δική μας αποτελεί μια μορφή σύγχρονου ιμπεριαλισμού, με την οποία είμαστε σε πλήρη αντίθεση.

 

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν μας εκφράζει ούτε κατ’ ελάχιστον η πολιτική της λεγόμενης εθνικής ομοψυχίας, διότι εξάπτει τον εθνικισμό, στηρίζεται σε μονομερή και δογματική ανάγνωση της Ιστορίας, καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία μεταξύ των λαών, υποθάλπει συγκρούσεις άνευ νοήματος, συσκοτίζει τις πραγματικές αντιθέσεις μέσα στην κοινωνία μας και δεν συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, καλής γειτονίας και συνεργασίας που για εμάς αποτελούν αγαθό υπέρτερο από υστερικές φοβίες και ανασφάλειες που δυστυχώς γίνονται ανεκτές από τις ελληνικές κυβερνήσεις για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

 

Με βάση τη διεθνιστική μας προσέγγιση, έχοντας επίγνωση ότι αποτελούμε μικρή αριθμητική μειοψηφία και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα των καιρών, θεωρούμε  ως επικίνδυνες, αντιδημοκρατικές και ηθικά απαράδεκτες τις πολλαπλές πιέσεις που ασκεί η Ελλάδα εδώ και 17 χρόνια σε βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τον αθέμιτο στόχο να αλλάξει το επίσημο συνταγματικό της όνομα χωρίς τη θέληση του λαού της, τη στιγμή που η Δημοκρατία αυτή ουδέποτε ζήτησε από την Ελλάδα και το λαό της να πράξουν κάτι παρόμοιο. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με βάση τη συστηματική υπόθαλψη «ψυχολογικών ευαισθησιών» προερχόμενων από το γεγονός ότι μια περιφέρεια της Ελλάδας συμβαίνει να έχει το ίδιο όνομα με τη γειτονική της Δημοκρατία καταντάει καταγέλαστη και φαιδρή όχι μόνο για κάθε ειρηνιστή και αντιεθνικιστή, αλλά και για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

 

Κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής επιθετικότητας ενάντια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτέλεσε η άσκηση βέτο, που όχι μόνο συνιστά περιφρόνηση προς το δικαίωμα μιας χώρας να επιλέγει αυτοτελώς και αυτοβούλως την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά αποτελεί και κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Μακεδονίας το 1995, η οποία επιτάσσει την απρόσκοπτη είσοδο της δεύτερης σε κάθε είδους διεθνείς ενώσεις και συνασπισμούς με το προσωρινό και κοινά αποδεκτό όνομα “FYROM”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγους μόνο μήνες πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου το ελληνικό κράτος άρχισε να εγείρει ζήτημα βέτο κατά παράβαση της ανωτέρω Συμφωνίας.

 

Κατά συνέπεια, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ελπίζουμε να μη λυγίσει και να μην υποκύψει στις άνομες και ηθικοπολιτικά έωλες απαιτήσεις της «ισχυρής Ελλάδας», όπως άλλωστε δεν λύγισε και κατά την περίοδο της μονομερούς επιβολής εκ μέρους της Ελλάδας του περίφημου εμπάργκο. Δηλώνουμε κατηγορηματικά και σας ζητούμε να διαβιβάσετε προς το λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι εμείς προσωπικά δεν εξουσιοδοτήσαμε ποτέ την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με το συγκεκριμένο τρόπο και παρακαλούμε να μην μας συνυπολογίζετε στο πλήθος όλων όσοι επιθυμούν να ασκείται η διπλωματική πολιτική με εθνικιστικές φαντασιώσεις.

 

Τέλος, δηλώνουμε - κυρίως για λόγους καταγραφής της διαφωνίας μας - ότι δεν αποδεχόμαστε την επιστημονικά φαιδρή άποψη ότι δεν υφίσταται Μακεδονική γλώσσα ή Μακεδονικό έθνος, διότι αυτή αποτελεί βαρύτατη προσβολή σε βάρος του λαού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τυχόν εμμονή της Ελλάδας τόσο στη μη αποδοχή τους όσο και στη μη αναγνώριση της ύπαρξης της απολύτως νομοταγούς και φιλειρηνικής Μακεδονικής Μειονότητας που ζει σε ελληνικό έδαφος θα τείνει να συμβάλει αρνητικά στη δημιουργία κλίματος ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς.

 

 

 

ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

από α 30/05/2008 9:19 πμ.


το κείμενο που επιδόθηκε στην ελληνική πρεσβεία, είναι κείμενο που με εκφράζει σε ατομικό επίπεδο - μιάς και δέν είμαι μέλος κάποιας απο αυτές τίς κινήσεις. Η παρατήρηση που εχω να κάνω αφορά τίς συνθήκες που επικρατούν στήν άλλη πλευρά των συνόρων και θα ήθελα ενημέρωση...

Μεοψηφικές κινήσεις στην κοινωνία της μακεδονίας, υπάρχουν που να καταδικάζουν τον ( εξ ίσου ) εθνικισμό, που έντεχνα καλλιεργείται και εκει ?

Το ρωτώ αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς εθνικιστικό χαρακτήρα έχει και η διένεξη ( σε βαθμο εμφυλιου πολέμου ) αλβανών - μακεδόνων ΜΕΣΑ στην μακεδονία, αλλά εθνικιστικό χαρακτήρα έχει και η καλλιέργεια αλυτρωτικής διάθεσης, στίς λαικές μάζες, απο την πλευρά της μακεδονικής κυβέρνησης  

από anithagenilos 30/05/2008 1:36 μμ.


Συγνώμη ΣΟ όμως θεωρώ ότι το άρθρο αυτό το λιγότερο οφείλει να πάει στα κρυμμένα.
Θυμίζετε ΚΚΕ επί Στάλιν όταν έλεγε τα γνωστά πρακτορολογικά που του χαν υπαγορέψει για Μακεδονικό έθνος, κλπ. Στριγγλίσματα.
Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι σε τι συνεισφέρει η ενημέρωση σε αυτη την καθαρά προβοκατόρικη ενέργεια. Δηλαδή, πάτε και χαριεντίζεστε με τις αρχές ενός άλλους κράτους, ενισχύοντας απλώς τον εθνικισμό τους. Τί το παίζετε δηλαδή πράκτορές τους;;;
Αυτό είναι αντι-εθνικιστική δράση;;; Οφείλουμε να καταγγείλουμε εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς από όπου και αν προέρχονται είτε από τη μεριά μας είτε από τη μεριά των Τούρκων, Αλβανών, Σλαβομακεδόνων, κλπ. Επειδή δηλαδή οι γείτονες κατέχονται ακόμα από την παιδική αρρώστια του εθνικισμού, πάμε να την ενισχύσουμε. Μηπως να συμφωνήσουμε και με τα αλυτρωτικά που είπε ο πατριάρχης τους προ ολίγων ημερών για τη Σαλονίκη;;;

Κοινή δράση με τις αντιεθνικιστικές, αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της γείτονος για να καταδειχθεί η πλασματικότητα των συνόρων και των εθνικών διαχωρισμών και όχι αλληλοχαιδέματα με κρατικές αρχές (είτε είνε ελληνικές είτε είναι ταυλανδέζικες).
Αντιπαραβάλλω δύο μόνο γεγονότα:
α)την συνάντηση και κοινή πορεία Ελλήνων και Σλαβομακεδόνων συντρόφων πριν λίγες μέρες στη γείτονα χώρα
β)την μπροσούρα συντρόφων της γειτονικής χώρας που έλεγε ευχαριστούμε Ελλάδα που εξαιτίας σου δεν μπήκαμε στο ΝΑΤΟ.

Έλεος, τώρα πια στηρίζουμε και την είσοδο κρατών στο ΝΑΤΟ!

Η μακεδονία είναι κινεζική.
Αλήθεια, το κυπριακό γαιδούρι είναι ελληνικό ή τουρκικό εντέλει;;;

από κι εγώ μαζί σου 30/05/2008 2:41 μμ.


Ε, πέστα ρε μεγάλε anithagenilos.
Είχα καιρό να διαβάσω το indy και αρχίζοντας από το συγκεκριμένο κείμενο τα μάτια μου είδαν πουλάκια.

Άκου να δεις τις μας λένε οι «σύντροφοι» της Αντιεθνικιστικής:
«Κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής επιθετικότητας ενάντια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτέλεσε η άσκηση βέτο».

Αυτό το «κορυφαία» εκτός από την Αντιεθνικιστική μόνο ο Μπους θα μπορούσε να το πει

Γι’ αυτό και προσωπικά θα τους πρότεινα να προχωρήσουν και να εκφράσουν ακόμα πιο δυνατά την «ξεκάθαρη αντίθεση στην πολιτική του βέτο»

Να πάνε λοιπόν στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Είμαι σίγουρος ότι κι εκεί «ο καλοσυνάτος αρχηγός της διπλωματικής αποστολής» Ντάνιελ Σπέκχαρντ θα τους επιφυλάσσει μία «ευγενέστατη υποδοχή» και θα δοθεί η ευκαιρία στα μέλη της Αντιεθνικιστικής να συζητήσουν μαζί του για ιστορικά θέματα αλλά και για τη «μορφή του σύγχρονου ιμπεριαλισμού».

Θα μας τρελάνουν

από Δικτυακός 30/05/2008 4:17 μμ.


Ναι, ευτυχώς υπάρχουν αντιεθνικιστές κι από την άλλη πλευρά των συνόρων. Μερικοί απ' αυτούς συμμετείχαν στην κοινή πορεία ελλήνων-μακεδόνων στα Σκόπια, ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

από ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ 30/05/2008 8:48 μμ.


Ανακοίνωση της Εργατικής Εξουσίας

Ο Κομμουνιστικός Σύνδεσμος Εργατική Εξουσία δεν συμμετείχε ούτε θα μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίσκεψη οποιασδήποτε διπλωματικής αντιπροσωπείας κράτους του οποίου η πολιτική του ηγεσία εντάσσει τον εαυτό της στον άξονα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης και επιπλέον είναι υπερασπιστής των εκμεταλλευτικών καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης στο εσωτερικό της δικής της χώρας.

Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι η επίσκεψη των συναγωνιστών της Αντιεθνικιστικής Κίνησης και των άλλων τριών συλλογικοτήτων ήταν τουλάχιστον ατυχής.

Ο επίπονος αγώνας για να σπάσει ο εθνικισμός που συνεχίζει να δηλητηριάζει τη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού προλεταριάτου και της νεολαίας δεν μπορεί να υποκατασταθεί με κινήσεις κορυφής, ούτε με διπλωματικούς ελιγμούς και επισκέψεις σε κρατικές αντιπροσωπείες, οι οποίες μάλιστα θεωρούν ότι η λύση των προβλημάτων τους βρίσκεται στην πρόσδεσή τους με το άρμα του ιμπεριαλισμού.

Παρόλαυτα συνυπογράφουμε την ουσία του κειμένου της Αντιεθνικιστικής Κίνησης (το οποίο επιπροσθέτως δεν υποστηρίζει την είσοδο κανενός στο ΝΑΤΟ) και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο αγώνας ενάντια στον ελληνικό σωβινισμό, σε μια περίοδο που τα ελληνικά ΜΜΕ κάθε βράδυ στις 8 χαλάνε τον κόσμο με το εθνικιστικό τους παραλήρημα για τις δήθεν “προκλήσεις των Σκοπιανών”, θα έπρεπε να είναι για την αριστερά πρώτη προτεραιότητα.

Όσο για την πατριωτική αριστερά που με το άλλοθι ενός καθεστωτικού ψευτοαντιιμπεριαλισμού που έχει υποταχτεί στον εθνικό κορμό ας πάψει επιτέλους να χαίρεται για τα εθνικιστικά νταηλίκια του Καραμανλή και του Τάσσου Παπαδόπουλου. Το βέτο του Καραμανλή στη Μακεδονία δεν έχει ίχνος αντιιμπεριαλισμού, εκτός και αν ο Καραμανλής στο υποσυνείδητο αυτής της αριστεράς είναι πλέον ο Τσάβες της Ευρώπης. Είναι τουλάχιστον γελοίο να πανηγυρίζει κανείς για το ελληνικό βέτο όταν η χώρα του συνεχίζει να είναι βασικός κρίκος του ΝΑΤΟ και επιπλέον συνεργάτης σε όλες τις στρατιωτικές του επιδρομές. Το καθήκον της αριστεράς δεν είναι να κρίνει από κοινού με τα αφεντικά “της” ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά να παλέψει για την καταστροφή αυτών των οργανισμών. Συνεπής αντιιμπεριαλιστής είναι αυτός που βασικά παλεύει πάνω απ’ όλα ενάντια στον ιμπεριαλισμό της δικής του χώρας.

Και επιτέλους οι υπερευαίσθητοι “αντιιμπεριαλιστές” πατριώτες, ας πάρουν μια ξεκάθαρη θέση: Υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα; Πρέπει να αναγνωριστεί; Έχει δικαίωμα η γειτονική χώρα ανεξάρτητα από το πολιτικό της καθεστώς να ονομάζεται Μακεδονία και ο λαός της να αυτοπροσδιορίζεται ως μακεδονικός;

Και κάτι τελευταίο. Το πρεσινγκ του ελληνικού ιμπεριαλισμού στη Μακεδονία δεν έχει σαν στόχο την απόσπαση της χώρας αυτής από το άρμα του ιμπεριαλισμού αλλά την πλήρη και άνευ όρων πρόσδεσή της.

Η αμερικανόπληκτη αριστερά πιστεύει ότι με το να κλείνει το μάτι στον ελληνικό εθνικισμό που θεωρεί ότι ως νονός μπορεί να βαπτίζεί τα γειτονικά έθνη, βοηθάει τους μακεδόνες να σπάσουν από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ή μήπως τελικά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βοηθάνε στη συγκρότησης ενός αρραγούς εθνικού μετώπου και με αυτόν τον τρόπο να αναβαθμίζουν και το ρόλο του ελληνικού ιμπεριαλισμού αν όχι στο διεθνή καταμερισμό σίγουρα όμως στα Βαλκάνια.

Αθήνα 30/5/2008

Εργατική Εξουσία

www.ks-ee.org

από πετεινός 30/05/2008 9:53 μμ.


Κατά τον αγανακτισμένο πολίτη παραπάνω, το ΚΚΕ επί Στάλιν "έλεγε τα γνωστά πρακτορολογικά που του χαν υπαγορέψει για Μακεδονικό έθνος"!

Ποιοι του τα είχαν "υπαγορέψει" ρε μεγάλε;
Αλλά έστω ότι του τα είχαν. Τι το "πρακτορολογικό" έχει το να μιλάς για Μακεδονικό έθνος; 
Πρακτορολογικό είναι αυτό που κάνεις εσύ, με το να αποδίδεις τη θέση ενός μαζικού λαϊκού κόμματος σε "υπαγόρευση", και τίποτε άλλο.

από poliths.. 31/05/2008 1:23 πμ.


ΣΟ αν θελεις βαλε μας στη συζητηση εμένα και τον τελευταιο. Χωρις να θέλω να μπω σε φορουμικου τύπου αντιπαράθεση που δεν ταιριάζει σε μέσο αντιπληροφόρησης θέλω να πω ότι από την οπτική που βλέπω εγώ τα πράγματα σε σχέση με το μακεδονικό με καλύπτουν απόλυτα οι αναλύσεις  του 855927
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=854071

και το άρθρο αυτό

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=854071

Αυτά για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω, να μη νομίζει κανείς ότι λέω λόγια του αέρα όταν μιλάω για υπαγορευμένες πολιτικές του ΚΚΕ εκείνη προφανώς την περίοδο. Όσο για το πώς δημιουργείτο η πολιτική γραμμή ανέκαθεν στο ΚΚΕ (και το που οδήγησε αυτό βλ Βάρκιζα, αποχή, εμφύλιος κλπ) δεν έχω να πω κάτι.
Και κάτι ακόμα. Εν γένει δεν είναι εύκολο να εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις γύρω από ένα φαντασιακό όπως το έθνος-κράτος χωρίς να πέφτουμε σε κάποιες αστικές λούμπες. Πάντως, ότι το γειτονικό αυτό κρατικό μόρφωμα περνά αυτή την περίοδο τη φάση του εθνικισμού που άλλα βαλκανικά κράτη (Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα) πέρασαν στις αρχές του 20ου αι, με επίκληση αλυτρωτισμών, καπήλευση της ιστορίας (περί σφαγέα Μ. Αλεξάνδρου ο λόγος) κλπ νομίζω ότι είναι γεγονός. Προφανώς και αυτά υφίστανται ακόμα και στη χώρα μας αλλά πλέον από φαιδρούς τύπους και σίγουρα όχι ως ομαδική παράκρουση.
Δεν ξέρω αν υφίσταται (σλαβο)μακεδονικό έθνος ή γλώσσα στην τελική. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί σε οποιαδήποτε περίπτωση, στο όνομα του αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων μου να γίνομαι υπερασπιστής συνόρων, εθνικών διαχωρισμών, αλυτρωτικών βλέψεων,κλπ έστω και από την ανάποδη. Εν γένει δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προκειμένου να τη "μπαίνουμε στο μάτι" του κάθε φασιστάκου να ετεροπροσδιοριζόμαστε τσιρίζοντας ανθελληνισμούς προσπαθώντας να αποδείξουμε ποιος είναι περισσότερο εθνοπροδότης.
Κανένα νερό στο μύλο κανενός κράτους. Καμία ανοχή στον εθνικισμό από όπου και αν προέρχεται.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License