Την εμδομάδα που μας πέρασε, τεταρτη 4ης Ιουνίου έγινε μια πορεία στο Brighton της Αγγλίας, διοργανωμένη από την καμπανια Smash Edo "Συνθλίψτε το EDO". ΤΟ EDO MDM που έχει έδρα του στην Aγγλία το Brighton είναι μια θυγατρική εταιρία της EDO Corporation, μιαs αμερικανικης πολυεθνική όπλων που είναι αυτήν την περίοδο νούμερο 10 στον κατάλογο των 100 πιο γρήγορων αναπτυσσομενων επιχειρήσεων.

Τα στρατιωτικά προϊόντα της EDO MDM περιλαμβάνει τα ράφια βομβών, τους συνδετήρες απελευθέρωσης και τον εξοπλισμό μηχανισμων πολεμικων αεροσκάφων. Η εταιρία έχει συμβάσεις με το βρετανικό υπουργείο άμυνας καθώς και την αμερικανικη γιγαντιαίο εταιρία οπλων Raytheon γνωστη από το το σύστημα βομβών Paveway που χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή του Ιράκ.

Η καμπανια Smash EDO ξεκίνησε το 2004 όταν μια ομάδα ακτιβιστών άρχισε να χτυπάει δοχεία και κατσαρόλες έχω απτό εργαστάσιο της EDO MDM στο Brighton ως ένδειξη απέχθειαs της συμβολής της EDO MDM στον πόλεμο του Ιρακ. Αυτή η διαμαρτυρία αργότερα δημιούργησε την καμπανια Smash EDO η οποια έχει κοστίσει εκατομμύρια στην εταιρία,αποτελεσμένος μεγάλης κλίμακας αστυνομικών επιχειρήσεις καθώς επισης και δοκιμάστικε το δικαίωμα διαμαρτιών στην αγγλία με διαφορα από διαφορα νομικά διατάγματα τα οποια στη συνεχεια απορρίφθηκαν.

Έτσι λοιπόν την περασμένη τέταρτοι περίπου 500-600 άνθρωποι συναντήθηκαν από όλα τα μέρει της αγγλίας για να πορευθούν έχω απτό εργοστάσιο. Με κόκκινες σημαίες, 3 ηχοσυστήματα, ένα ποδήλατο-τανκ από χαρτόνι, κρατόντας κόκκινες σημαίες και φορώντας κόκκινες μάσκες, ξεκίνησε η πορεία.


Φοράμε τις κόκκινες μάσκες για να τιμήσουμε την μνήμη του απρόσωπου ανώνυμου που καθίσταται θύμα της EDO MDM.Φοράμε επίσης τη μάσκα καρναβαλιού που δεν εκφοβίζει αλλά που αποφεύγει τον εκφοβισμό της παρεισφρητικής φωτογραφίας. Εκείνοι που κερδίζουν από τη σφαγή της πολεμικής μηχανής δεν χρειάζεται να ξέρουν τίποτα για εμάς παρα μονο ότι θα μας βρίσκουν αντιμέτωπους τους.


Μόλις το πλήθος εμφανίστηκε το δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο όπλων ήρθαν αντιμέτωποι με μια μάνδρα που κατασκευάστηκε και μια νομική διάταξη (παράγραφο 14) εντολήs και ελέγχου του πλήθους. Η αστυνομία προγραμμάτισε προφανώς να κρατήσει τον κόσμο μακρυά από την περιοχή, αλλά το πλήθος είχε άλλες ιδέες. Τα κάγκελα έπεσαν γρήγορα και κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν στην ώθηση ενάντια στις γραμμές της αστυνομίας.


Οι πορευόμενοι κατάφεραν να καταλάβουν πλήρως το δρόμο έξω από το εργοστάσιο. Αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι της εταιρίας είχαν σταλεί κατ' οίκον νωρίς, μερικοι κουστουμαρισμένοι είχαν πάει στον πρώτο όροφο ίσως για να παρατηρήσουν τη δράση ανενόχλητοι. Που να ήξεραν όμως τι τους περίμενε.

Κάποιος υπέδειξε μια από τις ογκώδεις πύλες του εργοστασιου οι οποιες ως εκ θαύματος ήταν ανοιγμένες. Το κύριο πλήθος της πορείας εισέβαλε στο προαύλιο του χώρου του εργοστασιου και μερικά άτομα προκάλεσαν ακόμα και μικροφθορές σπάζοντας παράθυρο. Επίσης αντιπολεμικά συνθήματα γράφτηκαν στο κτήριο και η αστυνομία ανάγκασε τελικά τους ανθρώπους να φύγουν από το εργοστάσιο με τα γκλόμπς τους και το σπρέι πιπεριού.Τελικά πλήθος κινήθηκε πίσω στην πόλη προτού να φθάσουν οι επαν-ενισχύσεις της αστυνομίας. Δέκα συλλήψεις έγιναν σύνολικα κατά τη διάρκεια της πορείας αν και πολοί απέφυγαν τη σύλληψη διά μέσο της αλληλεγγύη του πλήθους.Ένας εκπρόσωπος της καμπάνιας του Smash EDO είπε: «Συνολικά η ημέρα ήταν μια νίκη για την εκστρατεία - παρά τη βιαιότητα αστυνομίας ήμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ογκώδη αποστροφή εναντίων αυτών που πλουτίζουν από το θάνατο και τη δυστυχία. Μπορεί να μας κατηγορήσουν για χρήση βίας αλλά τίποτα από όσα συνέβησαν σήμερα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζημια που επιβάλλεται από τα προϊόντα της EDO MDM που χρησιμοποιούνται στο Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Συγχαρητήρια σε όλα που συμμετείχαν για τη δράση και την πρωτοβουλία τους και τη δύναμη που έδειξαν στην άρνηση να εκφοβιστούν από την επιθετικότητα της αστυνομίας.»


more info:

           

Ένα τραγικό συμβάν που σκιαγράφησε την ημερα της πορείας είναι ότι Η Marie Vesco σκοτώθηκε όταν το ποδήλατο με το οποιο ερχότανε (μαζί με άλλους ποδηλάτες) από το Λονδίνο στο Μπράιτον χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη λεωφόρο A23 (και προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο της).Οι φίλοι της η οικογένεια της, καθώς επίσης και η ευρύτερη ακτιβιστική κοινότητα έχουν σοκαριστεί από την είδηση του θανάτου της.
Marie Vesco RIP | Smash EDO Press Release - Death of Marie Vesco

       

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License