Παρέμβαση Για Ελεύθερους Χώρους

Κείμενο που μοιράστηκε σήμερα έξω από το χώρο της κατάληψης "Αμαλίας 3"

Την περασμένη Τρίτη αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνια εγκαταλελλειμένο σπίτι στην Αμαλίας.
Οι εργασίες για την ανακατασκευή του σπιτιού είχαν αρχίσει το Νοέμβρη του 2006 αλλά η απόπειρα εγκαταλείφθηκε το Μάιο του 2007 για διάφορους λόγους.

Σκοπός μας είναι καταρχήν το σπίτι να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις στεγαστικές μας ανάγκες και κατ'επέκταση ως ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει ο κήπος, μιας και είναι από τα λίγα νεοκλασικά που έχουν απομείνει εδώ. Στις άμεσες προτεραιότητες μας ήταν να δημιουργήσουμε ανθρώπινους δεσμούς με τη γειτονιά μέσω ενός ανοιχτού καλέσματος που θα γινόταν όταν ετοιμαζόταν ο εξωτερικός υπαίθριος χώρος.
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε επαφή με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας μια χτεσινής επίσκεψης από άντρες της ασφάλειας, που χωρίς να προσκομίσουν κανένα έγγραφο και καμία καταγγελία απαίτησαν να εγκαταλείψουμε το χώρο άμεσα.
Είναι σημαντικό για εμάς να αναλύσουμε συνοπτικά τις ιδεολογικές αιτίες της κίνησης μας καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεχόμαστε αυτή την καταστολή. Θεωρούμε ότι τα εγκαταλελλειμένα σπίτια μπορούν να χρησιμοποιούνται από όσους τα έχουν ανάγκη.
Η στέγη είναι αναφέρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, όπως το φαγητό, το νερό, ο έρωτας, η μετανάστευση, όπως και όλες οι άλλες αρχέγονες ανάγκες του. Επίσης για εμάς δεν τίθεται θέμα καμίας καταπάτησης ιδιοκτησίας, καθώς η λογική μας είναι τελείως ξένη προς ένα τέτοιο αξιακό σύστημα, που θέλει τον άνθρωπο κλεισμένο σε κάγκελα που ο ίδιος έκτεισε, να περιφρουρεί την ιδιοκτησία του ως προέκταση του εαυτού του.
Αναμφίβολα δεν θέλουμε να καρπωθούμε κανένα οικονομικό ή άλλο συμφέρον πέρα από τη χρήση του.

Το σπίτι όλα αυτά τα χρόνια παρείχε άσυλο σε άστεγους, οικονομικούς μετανάστες και γενικά σε όποιον το χρειαζόταν. Χωρίς να θέλουμε να σταθούμε στη φοιτητική μας ιδιότητα κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε, ότι ερχόμενοι στην πόλη είδαμε τις εκτάσεις που προορίζονταν για φοιτητικές εστίες να μετατρέπονται σε γήπεδο 5Χ5 καθώς και άθλιες προχειροφτιαγμένες γκαρσονιέρες με υπέρογκα νοίκια. Αυτό το σπίτι φάνηκε μια πολύ καλή ευκαιρία να αντιταχθούμε απέναντι σε όλη αυτήν την εκμετάλλευση που υπάρχει από τούς ιδιοκτήτες, που όπως σε κάθε ''φοιτητούπολη'' είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.
 Μπαίνοντας μέσα στο σπίτι, βρήκαμε μια εστία μόλυνσης και επειδή οι γειτονιές μας δεν είναι Χ.Υ.Τ.Α.(χωματερές) αρχίσαμε αμέσως εργασίες για τον καθαρισμό του χώρου. Μετά από εργασίες μηνών καταφέραμε ένα μέρος του σπιτιού καθώς και του κήπου να πάρει ζωή και να αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγεται προς τον καθένα.

Η απόπειρα αξιοποίησης του χώρου ως ένας ελευθεριακός δίαυλος επικοινωνίας μέσα στο κέντρο της πόλης σίγουρα ενόχλησε τις διωκτικές αρχές, που μανιασμένα προσπαθούν να σταματήσουν οτιδήποτε κινείται έξω από τα κυρίαρχα εμποροοικονομικά συμφέροντα των αφεντικών τους. Αυτοί που τόσο καιρό αδιαφορούσαν επιδεικτικά τόσο για τη μόλυνση όσο και για την επικινδυνότητα ξαφνικά προσπαθούν να μας διώξουν.
Δεν μας εκπλήσσει αυτή η στάση από μεριάς τους καθώς και στο παρελθόν κοινωνικοπολιτικές δράσεις και παρεμβάσεις έχουν δεχτεί καταστολή. Αυτό βέβαια δεν είναι τοπικό φαινόμενο της Λαμίας.

Σε όλη τη χώρα καταλήψεις και ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι έχουν μπει στο στόχαστρο του κράτους, που είτε με τους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς, είτε με παρακρατικές συμμορίες προσπαθεί ανεπιτυχώς να φιμώσει τη φωνή τους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας με τέτοια κόλπα εκφοβισμού και τρομοκρατίας.
Στεκόμαστε απέναντι στο φαιδρό πανηγυράκι τους, προτάσσοντας την ανάγκη μας για αυτοοργάνωση της καθημερινότητάς μας και της αλληλέγγυας συμβίωσης.

 Γιατί, αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές.

Αμαλίας 3

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License