"Σουφλιά, Καζάκο ακούστε το καλά, εμπορικό δεν χτίζετε σε αυτή τη γειτονιά"

Ούτε η κατασταλτική βία των μπάτσων, που είχαν επιστρατεύσει ακόμη και ελικόπτερο (!), αλλά ούτε και οι σιδερένιες περιφράξεις του Δημάρχου Καζάκου και των εργολάβων εμπόδισαν τους κατοίκους του Ζωγράφου να ανοίξουν χτες το απόγευμα τη Βίλα Ζωγράφου συνεχίζοντας τον αγώνα για την επανοικειοποίηση των ελεύθερων χώρων και των ζωών τους.

Στο πλαίσιο του πολύμορφου αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι κάτοικοι «για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού», πραγματοποιήθηκε χθες δυναμική κινητοποίηση για το άνοιγμα της βίλας, την οποία κρατά κλειστή η δημοτική αρχή με σκοπό την τσιμεντοποίησή της με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Στον πιο πυκνοδομημένο δήμο της Ευρώπης, κράτος και κεφάλαιο συνεχίζουν τη λυσσαλέα επίθεση στους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων. ¨Όμως, από τη Λευκίμμη και τη Κοζάνη, μέχρι τον Δήμο Ζωγράφου, αναπτύσσονται αντιστάσεις με τους ανθρώπους να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους.

Αυτό έκαναν και οι κάτοικοι Ζωγράφου, που προχώρησαν στο γκρέμισμα της κεντρικής εισόδου της βίλας Ζωγράφου, ανοίγοντάς την για όλους τους πολίτες. Οι διαδηλωτές δεν σταμάτησαν ακόμη και όταν ήλθαν αντιμέτωποι με τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που τους κυνήγησαν μέχρι το εσωτερικό του κτήματος. Ακολούθησαν συγκρούσεις σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις, που μετά την προσωρινή υποχώρησή τους, επανήλθαν κραδαίνοντας τα κλομπ….

«Η βίλα ανήκει σε όλο τον λαό και όχι στον Καζάκο και το κεφάλαιο»

Οι κάτοικοι μαζί με αλληλέγγυους πολίτες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7.30μμ από τη συμβολή Ούλωφ Πάλμε και Ζωγράφου με κατεύθυνση τη βίλα. Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το πανό της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ζωγράφου, που ανέγραφε «Η βίλα ανήκει στον λαό / ¨Όχι στην τσιμεντοποίηση-εμπορευματοποίηση», ενώ είχε ζωγραφισμένο το εμπορικό κέντρο γράφοντας «έργο Καζάκου-κοροϊδία 20 εκ. ευρώ», αλλά και δυο δέντρα, με την επιγραφή «αυτό θέλουμε, χώρος υψηλού πρασίνου». Πιο πίσω ακολουθούσαν πανό που έγραφαν «το κτήμα Ζωγράφου, χώρος πρασίνου, περιπάτου, πολιτισμού» (του εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου ΙΛΙΣΣΟΣ), και «Δήμος-Μπάτσοι-Εργολάβοι δεν μας σταματούν / Η βίλα Ζωγράφου ανήκει σε όλους» (υπογραφή μαυροκόκκινο αστέρι).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες κάθε ηλικίας, από ηλικιωμένους μέχρι μικρά παιδιά, με τον νεαρότερο διαδηλωτή να είναι 5 μηνών!! Την πορεία πλαισίωναν ακόμη πλακάτ και πολύχρωμα μπαλόνια, με διάφορες επιγραφές, όπως «το πράσινο η ζωή μας», «ΣΤΟΠ στο τσιμέντο», «όχι στην εξάντληση των υδάτινων πόρων», κα. Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν μέσω της Λεωφ. Παπάγου και έστριψαν στην οδό Γ. Ζωγράφου κατά μήκος της οποίας βρίσκεται η πύλη του κτήματος. Σε όλη τη διάρκεια, οι κάτοικοι φώναζαν συνθήματα, όπως:

- «Σουφλιά, Καζάκο, ακούστε το καλά εμπορικό δεν χτίζετε σε αυτή τη γειτονιά»

- «Κάτω τα χέρια από το πράσινο, το πράσινο ανήκει σε όλο τον λαό»

- «η βίλα ανήκει σε όλο τον λαό και όχι στον Καζάκο και το κεφάλαιο»

- «η βίλα ανήκει σε όλο τον λαό, απόψε πεθαίνει το εμπορικό»

- «σε κάθε γειτονιά η ίδια ιστορία, κέρδη, μίζες εργολαβία»

- «η ανάπτυξή τους καταστροφική, καίει τα δάση, σκοτώνει τη ζωή»

- «αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις θα γίνουν μοντέρνες φυλακές»

- «εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι»


¨Όταν οι κάτοικοι έφθασαν μπροστά από την πύλη της οδού Ζωγράφου ήλθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς των ΥΜΕΤ που φρουρούσαν την είσοδο, προκειμένου να μην την ανοίξουν. Αμέσως, στάθηκαν μπροστά τους οι διαδηλωτές, που απαιτούσαν να φύγουν και φώναζαν με οργή «έξω απ’ την πορεία η αστυνομία» και «για να μην ξεχνάμε ποια είναι η δουλειά σας, σκυλιά φυλάτε τα αφεντικά σας». Μετά τη σύντομη αυτή στάση, οι κάτοικοι κινήθηκαν προς τη νότια πύλη, που ήταν αφύλακτη από τους μπάτσους. Αφού γκρέμισαν με συνοπτικές διαδικασίες την τσίγκινη περίφραξη, εισήλθαν μέσα στο κτήμα με ιαχές, επευφημίες, συνθήματα και χαμόγελα ενθουσιασμού. Δυστυχώς, όμως δεν κράτησαν για πολύ, καθώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ (μπλε και πράσινες) μετά τον αρχικό αιφνιδιασμός τους, ακολούθησαν τους διαδηλωτές και μπήκαν μέσα στο κτήμα.

«έξω τα ΜΑΤ από το πάρκο»

Αμέσως, υπήρξε κινητοποίηση των κατοίκων, που μόλις είδαν τους αστυνομικούς (μπλε) να παρατάσσονται μπροστά από το οίκημα, που υπάρχει στο κέντρο του κτήματος, κατευθύνθηκαν προς το μέρος τους απαιτώντας να αποχωρήσουν, φωνάζοντας «έξω τα ΜΑΤ από το πάρκο». Ακολούθησε συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν κλωτσηδόν οι αστυνομικοί, ωστόσο κατόπιν επενέβησαν τα ΜΑΤ, που άρχισαν να χτυπούν με μανία με τα κλόμπ τους κατοίκους. Οι τελευταίοι απάντησαν πετώντας προς τα ΜΑΤ χαλίκια και σχηματίζοντας αλυσίδες, προκειμένου να αποκρούσουν τη λυσσαλέα επίθεση των ματατζήδων, που παρότι έβλεπαν μπροστά τους ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γυάλιζε στην κυριολεξία το μάτι τους….

Μόλις τερματίστηκαν οι συγκρούσεις, οι κάτοικοι άρχισαν να φωνάζουν με ακόμη περισσότερη οργή τα συνθήματα «Τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη δολοφονούν και ήρθανε και δω να μας περιφρουρούν» και «έξω τα ΜΑΤ από το πάρκο» . Τελικώς, οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν προς τα πίσω, διατηρώντας όμως προκλητικά αισθητή την παρουσία τους στο χώρο.

¨Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, ακολούθησε το προγραμματισμένο «λαϊκο γλέντι» με φαγητό, κρασί και μουσική. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι είχαν ανοίξει από μέσα την πύλη της οδού Γ. Ζωγράφου καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο γλέντι. Τα καλύτερο όμως έμελλε να ακολουθήσει!

Ξήλωσαν την πόρτα και την μετέφεραν στην πλατεία Γαρδένιας!

Οι κάτοικοι, αφού ολοκλήρωσαν τη γιορτή τους, ξήλωσαν εντελώς τη σιδερένια πόρτα του κτήματος αρχικά με τροχό και κατόπιν με τα ίδια τους τα χέρια. Το εντυπωσιακό της ενέργειας ήταν ότι καθ’όλη τη διάρκεια του γκρεμίσματος οι διαδηλωτές φώναζαν με ενθουσιασμό συνθήματα (ένα εκ των οποίων ήταν και το «ξήλωσέ το γαμημένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω») μπροστά από την πόρτα, καλύπτοντας τον θόρυβο από τις….εργασίες! Και μετά από λίγο, τα τείχη….γκρεμίστηκαν. ¨Ολος ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί, να επευφημεί και να χοροπηδά πάνω στην πεσμένη πόρτα, με τα αστυνομικούς να κοιτούν εμβρόντητοι απ΄έξω. Κατόπιν, οι κάτοικοι πήραν στα χέρια τους τη μεγάλη πόρτα και άρχισαν να πορεύονται πάνω στην οδό Ζωγράφου, με τον κόσμο να έχει βγει στα μπαλκόνια και τους περαστικούς και τους οδηγούς των αυτοκίνητων να μην γκρινιάζουν για την ταλαιπωρία, αλλά να κάνουν στην άκρη και να επιδοκιμάζουν.

Η πόρτα μεταφέρθηκε τελικά στην πλατεία Γαρδένιας, αφού η αρχική σκέψη να τοποθετηθεί μπροστά από την είσοδο του Δημαρχείου δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, λόγω της στενότητας του δρόμου. Οι κάτοικοι, αφου έβαλαν κάτω την πόρτα και βάπτισαν την πλατεία Γαρδένιας σε πλατεία…..ΠΟΡΤΑΣ, αποχώρησαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη παρέμβασή τους

ΥΓ (1) Στο κάλεσμά τους οι κάτοικοι ανέφεραν ότι απαιτούν:

· Να εκδοθεί άµεσα προεδρικό διάταγµα που να χαρακτηρίζει το κτήµα κοινόχρηστο χώρο ΥΨΗΛΟΥ πρασίνου και να απαλλοτριωθεί συνολικά µε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισµού

· Να ανοίξει επιτέλους στους κατοίκους η πόρτα της βίλας Ζωγράφου

· Να ξαναφυτέψει ο δήµαρχος τα δέντρα που ξερίζωσε

· Να ακυρωθεί η συµφωνία αγοράς

· Καµία τσιµεντοποίηση, ιδιωτικοποίηση, εµπορευµατοποίηση του κτήµατος


ΥΓ (2)
Δυστυχώς, με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε, ο Καζάκος αντικατέστησε σήμερα το πρωί την ξηλωμένη πόρτα, αποκλείοντας εκ νέου την είσοδο στη βίλα.. Μόνο ως δείγμα φασισμού και αδιαλλαξίας μπορεί να εκληφθεί.

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 6:08 μμ.από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:27 μμ.


post image

Εικόνες:

.

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:29 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:32 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:36 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:38 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:39 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:46 μμ.


"Σουφλιά, Καζάκο ακούστε το καλά, εμπορικό δεν χτίζετε σε αυτή τη γειτονιά" image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:48 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:51 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:52 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:54 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:55 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 9:59 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 10:01 μμ.


post image

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 20/06/2008 10:04 μμ.


post image

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License