Κολομβιανές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Ινγκριντ Μπετανκούρ και άλλους ομήρους

Κολομβιανές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Ινγκριντ Μπετανκούρ και άλλους ομήρους

Κρατούμενοι από το 2002
Κολομβιανές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Ινγκρντ Μπετανκούρ και άλλους ομήρουςΕικόνα από βίντεο του 2007 που εικονίζει την Ίνγκριντ ΜπετανκούρΜπογκοτά


Οι Αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις της χώρας απελευθέρωσαν την Γαλλοκολομβιανή πολιτικό Ίνγκριντ Μπετανκούρ, τρεις Αμερικανούς και 11 Κολομβιανούς στρατιώτες, οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από τους αντάρτες των FARC από το 2002.

Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ ήταν υποψήφια για την προεδρία της Κολομβίας και απήχθη κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Φεβρουάριο του 2002. Οι τρεις Αμερικανοί ήταν εργαζόμενοι με σύμβαση για το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και συνελήφθησαν όταν κατέπεσαν με το αεροσκάφος τους το 2003 σε ερημική περιοχή. Συμμετείχαν σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών.

Ο υπουργός Αμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σαντος ανέφερε ότι όλοι είναι σχετικά καλά στην υγεία τους, είναι όμως γνωστό ότι η Μπετανκούρ είχε σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ.

Η επιχείρηση, ανέφερε ο υπουργός, έληξε χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Ανδρες των ειδικών δυνάμεων συνέλαβαν τους αντάρτες που φρουρούσαν τους ομήρους και κατάφεραν να απελευθερώσουν τους ομήρους. Στην συνέχεια οι 15 μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση, πληροφορία που επιβεβαίωσε η προεδρία της Γαλλίας.

Το FARC κρατούσε περίπου 40 ομήρους -ανάμεσά τους και όσους απελευθερώθηκαν- που επιδίωκε να ανταλλάξει με μέλη του που είναι φυλακισμένα στη Κολομβία. Το τελευταίο χρόνο είχαν απελευθερωθεί και άλλοι όμηροι.

Για την απελευθέρωση της Μπετανκούρ είχε δείξει ενδιαφέρον ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε απευθύνει και έκκληση να υπάρξει λύση για ανθρωπιστικούς λόγους. Μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης η γαλλική προεδρία δεν είχε να κάνει, για την ώρα, κάποιο σχόλιο. Ενθουσιασμένος με την «ωραιότερη είδηση της ζωής μου», δηλώνει ο γιος της, Λορέντζο Μπετανκούρ.

Η τελευταία εμφάνιση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ ήταν σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα το οποίο και την έδειχνε καταβεβλημένη και αδύναμη σε κρησφύγετο στη ζούγκλα της Κολομβίας.

Από τις αρχές του 2008 οι δυνάμεις της Κολομβίας είχαν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους κατά των FARC. Τον Μάρτιο είχε σκοτωθεί σε επιχείρηση στον Ισημερινό ο υπαρχηγός της οργάνωσης Ραούλ Ρέγιες ενώ στο τέλος Μαΐου ανακοινώθηκε ο θάνατος, απο φυσικά αίτια του αρχηγού Μανουέλ Μαρουλάντα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License