ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Σκόπιμα καταστρέψαμε το τμήμα χημικών –μηχανικών που πρόεδρός του εκείνη την εποχή ήταν ο κύριος Μαρκάτος,

Λίγα λόγια για το πολιτικό-κοινωνικό κλίμα της εποχής

 

Οκτώβριος 1988. Το ΠΑΣΟΚ διανύει ήδη τη δεύτερη τετραετία στην κυβέρνηση. Αν στην πρώτη τετραετίαήταν όπως έλεγαν«η κυβέρνηση των μη προνομιούχων» και ότι «ο λαός συμμετέχει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων», ήδη από το ΄84, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο με τα νέα οικονομικά μέτρα λιτότητας - καθότι σοσιαλιστές - οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι μικρές.

Έναμέρος της νεολαίας, εργάτες και φοιτητές, αντιεξουσιαστές – αναρχικοί στην πλειοψηφία τους, αντιδρούν και εξεγείρονται. Από αυτές τις μικροεξεγέρσεις, έρχεται και η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά.

Το ΠΑΣΟΚ μη μπορώντας να δικαιολογήσει ότι αδυνατεί και δε θέλει να προχωρήσει έστω και σε σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μέσα στην κοινωνία, π.χ. πραγματικό κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας και δικαίου, ακολουθεί την ιστορική πεπατημένη όλων των μικροαστικών ρευμάτων και από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ περνάμε στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, με έντονα αυταρχικά χαρακτηριστικά (όσον αφορά την κυβέρνηση).

Τον Αύγουστο του 1988, γίνεται μεγάλη έκρηξη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος σε δεξαμενόπλοιο πετρελαίου. Πέντε νεκροί και αρκετοί τραυματίες. Ήταν τόσο σφοδρή η έκρηξη που το κεφάλι ενός εργαζόμενου βρέθηκε στη Σαλαμίνα, μετά από τρεις μέρες. Το Συνδικάτο Μετάλλου και τα Σωματεία καθησύχαζαν τους συγγενείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους «μην ανησυχείτε, οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν και δε θα ξανασυμβεί ατύχημα στο Πέραμα».

Ήμαστε εκεί με μολότωφ. Κάναμε γνωστό στους εργαζόμενους ότι θα κάνουμε λίμπα τα γραφεία της επισκευαστικής εταιρείας και τα γραφεία του γραφείου κινήσεως της ζώνης. Ήταν τόση η αγανάκτηση των εργαζομένων που μια σπίθα αρκούσε για να πάρει φωτιά όλη η ζώνη. Τα γεγονότα εξελίσσονται σαν σε κινηματογραφική ταινία.

Από τη μια μεριά παραταγμένοι σε οριζόντιες γραμμές οι εργάτες και από την άλλη τα ΜΑΤ και το λιμενικό. Στη στιγμή φτάνει ο υπουργός εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος (ο Γιαννόπουλος, για τους νεότερους, αποθανών τώρα, είχε υπερασπιστεί στα τελευταία χρόνια της χούντας μέχρι τη μεταπολίτευση σαν δικηγόρος αρκετούς αναρχικούς σε δίκες, και στην κατοχή ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο).

Καταλαβαίνετε ότι σαν αριστερός είχε μεγάλη επιρροή στους εργαζόμενους. Περνάει ανάμεσα στα ΜΑΤ και στους εργάτες (και μεις μέσα σ΄ αυτούς), τους υπόσχεται - πάνω στην έκρυθμη κατάσταση δρα σαν πυροσβεστήρας- ότι θα πάρει άμεσα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και για τα μεροκάματα. Παρεμπιπτόντως η πλειοψηφία τωνιδιοκτητώνεπισκευαστικών εταιρειών αλλά καιμεμονωμένοι υπεργολάβοι, ήταν από πασόκοι μέχρι ΚΚΕδες (τώρα δε ξέρω τι γίνεται).

Φυσικά, από την άλλη είδαμε μέχρι σήμερα τα μέτρα που πήρε και ο Γιαννόπουλος και οι υπόλοιποι αριστεροί υπουργοί. Για τους σημερινούς υπουργούς, τον ακροδεξιό Βουλγαράκη και τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιάδεν το συζητάμε.

Το Σεπτέμβρη του 1988, πεθαίνουν από ασφυξία τέσσερις εργάτες καθαρίζοντας μια δεξαμενή για μούστο στον Πύργο της Ηλείας, χωρίς μάσκες και παροχή οξυγόνου (τότε, φυσικά, δεν υπήρχαν οικονομικοί μετανάστες για να κάνουν αυτές τις δουλειές).

Οκτώβριος του 1988. Απαλλάσσεται από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ο μπάτσος Μελίστας, για τη δολοφονία του Καλτεζά. Κατεβαίνουμε σε συγκέντρωση και διαδήλωση. Παράλληλα, καταλαμβάνουμε το Πολυτεχνείο, για λόγους αντιπληροφόρησης,στήνουμε οδοφράγματα στην Πατησίων και στους γύρω δρόμους. Σφοδρές συγκρούσεις με τους ΕΚΑΜίτες και τους ΜΑΤατζίδες και τους πάμε φαλάγγι μέχρι την πλατεία Βικτωρίας.

Παραθέτω την ιστορική προκήρυξη

 

 

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΠΑΣΑΜΕ (1)

Οι βίαιες εκδηλώσεις των αναρχικών τις τρεις τελευταίες μέρες,εκφράζουν την δυναμική δι­αμαρτυρία, την αντίθεση και αντίσταση του ενάντια στην καταστολή που στόχο έχει να υποτάξει και να τρομοκρατήσει το λαό,καθώς και την αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους σε όλους τους προλετάριους της σημερινής κοινωνίας που υφίστανται καθημερινά την εκμετάλευση,την καταπίε­ση,την καταστολή και τις κρατικές δολοφονίες (διακίνηση ναρκωτικών,εκτελέσεις πολιτώνκαι διαδηλωτών)με αφορμή το θάνατο του νεαρού Καλτεζά από τον μπάτσο Μελίστα.Η αθώωση του Μελίστα και η ουσιαστική προστασία του από το κράτος από τη μια μεριά και ο θάνατος του Κα­λτεζά από την άλλη, είναι δύο παράγοντες που εμπεριέχουν και εκφράζουν όλη τηνδυναμική όλη την ουσία τηςταξικής αντίθεσης και σύγκρουσης,ανάμεσα σ'αυτούς που εξεγείρονταιενά­ντια στην κυριαρχία του κράτους και των αστών-αφεντικών, και στους μηχανισμούς καταστολής που ενεργοποιούνται κάθε φορά που απειλείται ή παραβιάζεται η αστική νομιμότητα, η εύρυθμη δηλαδή λειτουργία του συστήματος.

Αυτή η δυναμική πυροδότησε τις συγκρούσεις μεταξύ των αναρχικών και των μηχανισμών κα­ταστολής (ΜΑΤ.ΕΚΑΜ, προβοκάτορες κ.λ.π.).

Από την άλλη, όταν συγκρούεσαι με τους πάνοπλους μπάτσους, πρέπει να προστατευτείς,να επιβιώσεις.Πρέπει ν'ανάψεις φωτιές για τα δακρυγόνα-ασφυξιογόνα, να φτιάξειςοδοφράγματα ναπετάςμολότοφ και πέτρες.Παράλληλα αυτή η βίαιη πρακτική είναι μιά μορφή κοινωνικού σαμποτάζ, είτε αυτό γίνεται συνειδητά είτε ασυνείδητα, ενάντια στα κέντρα της μεγαλοΐδιοκτησίας, του εμπορίου και της κερδοσκοπίας, ενάντια στα σύμβολα και τα αντικείμενα του καταναλωτισμού, τη μιζέρια της αποβλάκωσης, ενάντια στα μέσα της εξουσίας.Ενάντια σ'αυτό το αίσ­χος και το παράλογο αυτής της μολυσμένης και νοσογόνας τσιμεντούπολης, που συνθλίβει, αλ­λοτριώνει και πνίγει τους κατοίκους της

Για μας, το Πολυτεχνείο παίρνει συμβολικό χαρακτήρα όσον αφορά τις ιστορικές μνήμες, και παράλληλα είναι ένας χώρος λειτουργικός. Οι "λεηλασίες" στο χώρο αυτό έχουν νακά­νουν τόσο με την οργάνωση της αυτοάμυνας μας, όσο και με την έμπρακτη αντίθεσηενάντια στην επιστήμη που παίζει καθαρά αντεπαναστατικό ρόλο' σήμερα, προωθώντας τασυμφέροντα του κεφαλαίου.Είναι χώρος παραγωγής τεχνοκρατών με μια αποστειρωμένη-τυποποιημένη γνώ­ση, ξεκομμένη από τα προβλήματα της κοινωνίας, πρώην "προοδευτικοί" και "αριστεροί αγωνισταράδες" που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτελώντας μια νέα τάξη, μια ελίτ που χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τους σημερινούς προλετάριους.

Οσο και να φωνάζουν οι συγκλητικοί και οι άλλοι πανεπιστημιακοί "δάσκαλοι" δεν μπορούν να μας πείσουν για την ουδετερότητα τους γιατί η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι ουδέ­τερες. Αλήθεια θα θέλαμε να μάθουμε τι θέση πήραν για το θάνατο των τεσσάρων νέωνπρο­λετάριων στην Αμαλιάδα της Ηλείας και για τα διαμελισμένα πτώματα των εργατών στο Πέρα­μα, θύματα της ασυδοσίας του κεφαλαίου και της εγκληματικής συνεργασίας-υποταγής των επι­στημόνων σ'αυτό.Γι'αυτό καταστράφηκε το τμήμα των χημικών μηχανικών και ναυπηγών.(2) Ας πάψουν λοιπόν να διαμαρτύρονται οι σοβαροφανείς καθηγητάδες που φωτογραφίζονται σε γεύ­ματα βιομηχάνων και εφοπλιστών και κρύβουν πορνοπεριοδικά στα υπηρεσιακά βαλιτσάκια τους για την "ψυχαγωγία" τους.

Οι βίαιες αυτές εκδηλώσεις, παίρνουν το χαρακτήρα κοινωνικού σαμποτάζ ενάντια στα σχέ­δια που προωθεί σήμερα ο καπιταλισμός, για ετεροδιαχείριση του συστήματος, γιακοινωνική συναίνεση και ειρήνη, για να ξεπεράσει τις αντιφάσεις του και να διευρύνει και ισχυροποιή­σει την κυριαρχία του, πάνω στους σημερινούς προλετάριους.

Ο μικρομεσαίος καπιταλισμός,μέσα. από την πολιτική των εργολάβων και των συντεχνιών (με τη σημερινή έννοια του όρου )που προωθεί το Πασόκ, βαθαίνει και οξύνει τις αντιφάσεις του, τις οποίες προσπαθεί να ξεπεράσει μέσα από μανούβρες εκλογικές,οίκονομικές και πολιτικές-κομματικές,αναδεικνύοντας το κράτος σαν απόλυτο ρυθμιστή,προωθώντας την καταστολή και καταπίεση στους σημερινούς προλετάριους (ανειδίκευτοι εργάτες, προλεταριοποιημένη νε­ολαία άνεργοι, αγρότες προλετάριοι,βιομηχανικοί εργάτες και άλλα καταπιεσμένα στρώματα.

Οι "αγανακτισμένοι πολίτες" που διαμαρτύρονται για τις βιτρίνες, είναι έκφραση του φασισμού, είναι ο μπακάλης και ο χασάπης που στήριξαν το Χίτλερ και τον Στάλιν (3) ανάτους αιώνες.Ησυχία και τάξη υπάρχει μόνο στα νεκροταφεία και στα μυαλά των μικροαστών.

Η ει­ρήνη θα 'ρθει όταν πέσει και το τελευταίο κάστρο της ταξικής κοινωνίας. Μέχρι τότε παλεύ­ουμε για την ανατροπή της εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, διευθυντή και διευθυνόμενου εξουσιαστή και εξουσιάζομενου, δημιουργώντας ένα νέο πολιτισμό μέσα από την άμεσηδημο­κρατία και τηνγενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση.

 

Υ.Γ.Αυτές οι απόψεις ίσως δεν εκφράζουν το σύνολο των καταληψιών αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε τις πρακτικές μας, τα ιδανικά μας και τις ιδέες μας, τόσο από τους πλαστογράφους, επίδοξους ψευτοθεωρητικοΰς του ΠΑΣΟΚ (βλ. άμεση δημοκρατία και κοι­νωνία των πολιτών-Λαλιώτης) όσο και από τους δεξιούς κοντιλοφόρους που μας γλείφουν τις τελευταίες μέρες για εκλογικίστικους λόγους, που μας παρουσιάζουν σαν προβληματικά παιδιά αποκρύβοντας την επαναστατική θεωρία και πρακτική μας.

 

Αναρχοκομμουνιστικός Πυρήνας Α. Λιοσίων

Αναρχική Ομάδα Δραπετσώνας - Κερατσινίου

Αναρχική Ομάδα Αιγάλεω "ΕΚΤΡΟΠΗ".

 

Σημειώσεις

  1. Σκόπιμα καταστρέψαμε το τμήμα χημικών –μηχανικών που πρόεδρός του εκείνη την εποχή ήταν ο κύριος Μαρκάτος, διότι ο επαγγελματικόςΣύλλογος χημικών – μηχανικών (όχι του Πολυτεχνείου), δεν είχε μέχρι τότε βγάλει καμία ανακοίνωση, ούτε είχε διαγράψει κανένα μέλος του από αυτά τα καθάρματα που δίνουν πλαστά πιστοποιητικά για το γκαζ φρι (gazfree, δηλ. οι χώροι είναι απαλλαγμένοι από εύφλεκτα αέρια και μπορούν να γίνουν εργασίες με φλόγα, ηλεκτροκολλήσεις, οξυγονοκολλήσεις, κτλ).

  1. Τρεις μέρες που κράτησαν οι συγκρούσεις στην Αθήνα οι εφημερίδες περίμεναν εναγωνίως κάποιο κείμενο που να δικαιολογεί πολιτικά τις πράξεις. Η προκήρυξη που παραθέτουμε δόθηκε στις εφημερίδες και δημοσιεύτηκε. Παράλληλα μοιράστηκε στις γειτονιές της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος, πάνω από 4.000 αντίτυπα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της δεξιάς έκανε επερώτηση στη βουλή για την προκήρυξη αυτή. Ο πρύτανης του πολυτεχνείου, αλλά και πολλοί μαγαζάτορες της περιοχής της Πατησίων έκαναν μηνύσεις κατά αγνώστων . Φυσικά δεν τόλμησε κανείς να μας συλλάβει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι μοιράζαμε το κείμενο ανοιχτά στις γειτονιές μας.

  1. Η αναφορά για το Στάλιν γίνεται για την ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, η οποία ελεγχόταν τότε από τους σταλινικούς του ΚΚΕ.
 

Υ. Γ. Όλες οι υπογραμμίσεις και οι αριθμήσεις για τις σημειώσεις, στο σώμα της προκήρυξης, είναι σημερινές και έγινανγια λόγους κατανόησης της εποχής.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License