πυρκαγιά στην Κεφαλονιά πριν 2 βδομάδες

H εμπειρία μας από μια (και όχι μόνο ) πυρκαγιά στην Κεφαλονιά πριν 2 βδομάδες

Πριν 2 βδομάδες βρεθήκαμε στην Κεφαλονιά για τουρισμό. Μέρα που φύσαγε και με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βλέπουμε φωτιά στο δάσος με τα μεγάλα πουρνάρια της μονής του Αγίου Ανδρέα. Αν και η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε και έφτασε έγκαιρα, όπως και τα μικρά ψεκαστικά αεροπλάνα που είναι μόνιμα στο νησί, δεν μπορούσαν να τη σβήσουν. Με μια παρέα 2-3 ανθρώπων πήγαμε να βοηθήσουμε και είδαμε την απόλυτη ξεφτίλα. Ρωτώντας τους πυροσβέστες που να πάμε να βοηθήσουμε μας κοίταζαν σαν ούφο και σήκωναν τους ώμους, άλλοι μας είπαν ότι είναι ήδη πάρα πολλοί και δεν χρειάζεται.. 3-4 πυροσβεστικά είχαν παραταχτεί στο δρόμο και όλοι κοίταγαν τη φωτιά 5-10 μέτρα μακριά. Μια ερπυστιοφόρα μπουλντόζα της νομαρχίας έσπρωχνε εδώ και κει χώματα προς τη μεριά της φωτιάς. Πότε-πότε κανένα όχημα έριχνε ένα κάτουρο νερό  και σταμάταγε. Επειδή άκρη δεν έβγαινε εκεί πήγαμε στην αρχή της φωτιάς και αρχίσαμε να σβήνουμε τις πλαϊνές άκρες  κοντά σε ένα σπίτι με κλάρες. Πίσω μας καμιά 40αριά ντόπιοι μαζεύτηκαν και χάζευαν.

Εμφανίστηκε ξάφνου ένα φορτηγάκι με 4-5 εθελοντές και άρχισαν και αυτοί να σβήσουν με το μικρό λάστιχο. Όταν τέλειωνε το νερό τους ανεφοδίαζε ένας ηλικιωμένος  που το έφερνε με μια φρέζα. Πιάνοντας κουβέντα μαζί τους μας είπε κάποιος «την πουτάνα μου ρε φίλε, βλέπεις κανέναν να σβήνει ? Μόνο εμείς και τα αεροπλάνα ότι κάνουμε».

Αργότερα και αφού δεν βρίσκαμε τρόπο να βοηθήσουμε ανεβήκαμε στο Κάστρο και βλέπαμε τη φωτιά από ψηλά. Φάνηκε και ένα ελικόπτερο και άρχισε να ρίχνει ώσπου νάσου 2 γαλονάδες που ήταν αυτοί που συντόνιζαν την κατάσβεση. Μέσα στις μαλακίες που έλεγαν, βλέποντας 8 πυροσβεστικά οχήματα ακίνητα, σκάει μια νέα φωτιά 2 χιλιόμετρα παραπέρα, που σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους περίοικους εναντίον τους. Εδωσαν εντολή στο ελικόπτερο να πάει να τη σβήσει και ακούμε να τους λένε «υπάρχει και μια δεύτερη πίσω σας στην Κρανιά, θα πάμε εκεί αμέσως μετά» και σε λίγο «υπάρχει και μια τρίτη από την πίσω πλευρά του Κάστρου, στα Μιτακάτα»                    Μαντεύετε τη συνέχεια?????

Σε 10 λεπτά «υπάρχει και μια καινούργια στο Ρατζακλί» και σε λίγο «Ξεκίνησε μια ακόμη στα Φαρακλάτα», όλα αυτά χωριά σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Αρχισαν να σκορπάνε από ένα πυροσβεστικό στην κάθε μια. Τελικά και μάλλον από τύχη έσβησαν όλες έως το βράδυ. Νωρίτερα κατεβήκαμε πάλι στον Αγιο Ανδρέα να σβήσουμε μικροεστίες. Είχε μείνει ένα πυροσβεστικό με κάτι κοπρόσκυλα από το πρωί στην ίδια μεριά και ούτε είχαν κατεβεί κάτω όλη μέρα. Παραπέρα βλέπουμε ένα βυτιοφόρο της νομαρχίας να το έχουν πλευρίσει οι εθελοντές που είδαμε με το φορτηγάκι στην αρχή και να παζαρεύουν να τους δώσουν 500 λίτρα νερό. Βιάζονταν να πάνε να σβήσουν μια αναζωπύρωση και πήγε ένας από μας μαζί τους. Αφού χωθήκανε μέσα στο καμένο και σβήσανε έρχεται από πάνω ένα ελικόπτερο και έριξε νερό δίπλα τους-σχεδόν πάνω τους στο πουθενά. Τελικά, με την ανάπαυλα και αφού μας κέρασαν ότι είχαν για να μας ευχαριστήσουν (!!!!) μάθαμε ότι από το πρωί είχαν παρατήσει τα πάντα αφού εδώ και χρόνια υπάρχει μια μόνιμη αδιαφορία για ότι καίγεται. Ρωτώντας αργότερα διάφορους, μάθαμε ότι αν και 5-6 χρόνια παλιότερα όλοι πήγαιναν και βοηθούσαν στις φωτιές τώρα δεν πάει κανείς γιατί άλλες τις βάζουν τσοπάνηδες για να βγει νέο χόρτο το χειμώνα, άλλες οι τσιγγάνοι για να βγουν τα παλιοσίδερα και τα σύρματα πιο εύκολα μέσα από τα πουρνάρια, άλλοι ότι τις βάζουν καθάρματα που αγοράζουν δασικές εκτάσεις και καταφέρνουν να τις αποχαρακτηρίσουν μετά, άλλοι ότι τις βάζουν χασισοκαλλιεργητές που θα φοβηθούν ότι τους είδανε και άλλοι για κάθε λόγο που μπορείτε να φανταστείτε εκβιάζοντας ότι αν τους προκαλέσουν πολύ θα βάλουν φωτιά στα ελατόδασος του Αίνου, στα μαύρα έλατα.  Δεν φαντάζεστε τι ακούσαμε ! Οι περισσότεροι είπαν πάντως το ίδιο «2-3 οικογένειες είναι που καίνε συνέχεια τα ίδια μέρη μόλις ακούσουν ότι θα βρέξει σε 2-3 μέρες».  

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εχουμε ένα ιδιαίτερο λόγο να λυπούμαστε, που δεν είχαμε μια φωτογ. μηχανή ή κάτι άλλο να δείξουμε την τραγωδία και την ξεφτίλα μαζί μπροστά στην αδιαφορία.

...Και μια λεπτομέρεια, το δάσος του Αγίου Ανδρέα κάηκε από άκρη σε άκρη, μέρος σχεδόν επίπεδο με 2-3 κάθετους δρόμους.


http://www.reporto.gr/multipop.asp?MultiID=475

 

Εδώ θα βρείτε συνέντευξη του διοικητή της πυροσβεστικής, λίγο καιρό πριν με αφορμή άλλη πυρκαγιά.

Θαυμάστε το μαλάκα !

από @.@ 05/08/2008 7:34 μμ.


http://www.reporto.gr/news.asp?id=7981

Κι εδώ καμαρώστε τον ίδιο κόπανο να δίνει συνέντευξη για τη μέρα που γράψαμε παραπάνω. Αγνοεί βασικά πράγματα όπως ονόματα περιοχών, το χωριό Μιτακάτα το λέει Δεμουτσαντάτα-Τρωγιανάτα που είναι παραπέρα ή ανακρίβιες, ο τραυματίας στραμπούλιξε το πόδι του κατεβαίνοντας από το πυροσβεστικό. Φυσικά παραβλέπει τις καταπατήσεις.

Ματα-απολαύσε τον !

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License