Για την πορεία στη ΔΕΘ

Με αφορμή την κρατική καταστολή και τις απαράδεκτες διώξεις εις βάρος των διαδηλωτών.

Χωρίς αμφιβολία οι πορείες που έγιναν στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη, ενάντια στην τωρινή κυβέρνηση αλλά και γενικότερα στην εξουσία και τις επιλογές της, ήταν πολύ μαζικές. Το κυρίαρχο κλίμα που υπήρχε ήταν κόντρα στις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Δεν έλειψε όπως συνήθως η κατασταλτική δράση τόσο των ΜΑΤ όσο και του ΠΑΜΕ.

Η ΕΣΕ Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο κάλεσμα στη Καμάρα λόγω της εκεί παρουσίας συγκεκριμένων πρωτοβάθμιων σωματείων. Το μπλοκ που συγκροτήσαμε αριθμούσε περίπου 250 άτομα με αρκετά διαφορετικές διαθέσεις. Από νωρίς όμως φάνηκε πως μία από αυτές τις διαθέσεις στρέφονταν ενάντια όχι μόνο στη λογική του μπλοκ της ΕΣΕ αλλά και σε κάθε έννοια συντροφικότητας. Οι αρχές της αλληλεγγύης και της συλλογικής ασφάλειας στο δρόμο είχαν πάει περίπατο από τα πρώτα λεπτά της πορείας στην Εγνατία με αποκορύφωμα τα γεγονότα στην Αγ.Σοφίας. Η βίαιη εκτόνωση κάποιων ατόμων σε στόχους του καπιταλισμού έθετε σε κίνδυνο όλους τους υπόλοιπους διαδηλωτές και από τα υπόλοιπα μπλοκ. Απέναντι σε αυτή την επιπόλαιη και ανεύθυνη συμπεριφορά που η ΕΣΕ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στον δρόμο, αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε.

Δεν έχουμε καμία αποστροφή, αισθητικής φύσεως, προς τέτοιες ενέργειες και το ζήτημα που έχει προκύψει είναι πολύ πιο σοβαρό από την αστική υποκριτική αντίδραση σε βίαιες πρακτικές. Αφορά την ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση όσων συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις οι οποίοι αφήνουν σχεδόν πάντα έκθετους σε οποιαδήποτε καταστολή τους αμέτοχους διαδηλωτές, με άμεση απόδειξη τους 13 συλληφθέντες και την ισοπεδωτική και βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματισμούς. Αφορά την καταπάτηση οποιασδήποτε έννοιας αξιοπρέπειας και σεβασμού προς την συλλογικότητα των διαδηλωτών. Αφορά την χρησιμοποίηση της βίας ως φετίχ και εκτόνωσης ακυρώνοντας με τον χειρότερο τρόπο όποια προσπάθεια κοινωνικής δράσης. Όσο και αν υποστηρίζουμε την επαναστατική σύγκρουση (όπως π.χ. στην Ισπανία το 1936, στο Σικάγο το 1886 και στην Οαχάκα το 2006) δεν βρίσκουμε κανένα κοινό στοιχείο με τις ακίνδυνες προς το σύστημα εκτονώσεις που έλαβαν χώρα στις 6 Σεπτέμβρη.

Πιστεύουμε πως πρόκειται για συνολικό ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ΕΣΕ και πως την επόμενη φορά δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο από εμάς.

 

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης.                

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License