ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ !!

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η καινούρια χρονιά, ο υπουργός Παιδείας Στυλιανίδης άρχισε τις… υποσχέσεις. Μας… υποσχέθηκε καινούριο νόμο για την εισαγωγή στα πα-νεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μας… υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρώσει το νόμο για τα ΚΕΣ και μας… υπενθύμισε όλες τις παλιότερες υποσχέσεις που έκανε πράξη.

 

 

 ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

 

mathitikiantistasi@yahoo.grΟκτώβρης 2008

Έχουμε λόγους να αγωνιστούμε!

 

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η καινούρια χρονιά, ο υπουργός Παιδείας Στυλιανίδης άρχισε τις… υποσχέσεις. Μας… υποσχέθηκε καινούριο νόμο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μας… υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρώσει το νόμο για τα ΚΕΣ και μας… υπενθύμισε όλες τις παλιότερες υποσχέσεις που έκανε πράξη.

Η ρύθμιση της βάσης του 10 άφησε φέτος 18.500 μαθητές έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία τρία χρόνια που εφαρμόζεται, περισσότεροι από 40.000 μαθητές δεν πέρασαν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ επειδή κόπηκαν από τη βάση του 10. Ο καινούριος νόμος που θέλουν να ψηφίσουν θα εξασφαλίσει ότι πολύ περισσότεροι από εμάς θα μείνουν με το όνειρο των σπουδών ανεκπλήρωτο. Ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί κι άλλο, ενώ υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Παιδείας για εισαγωγή μιας επιπλέον χρονιάς μετά το λύκειο, το λεγόμενο προπαρασκευαστικό έτος. Όχι για να «τα μάθουμε καλύτερα», αλλά για να εξουθενώσουν ακόμη περισσότερους μαθητές και να μας κάνουν να τα παρατήσουμε μια ώρα αρχύτερα.

Από την άλλη μεριά, ο νόμος για τα ΚΕΣ που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, κάνει τα ιδιωτικά κολέγια βασικό κομμάτι του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, καταργώντας ουσιαστικά τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Κι αυτό επειδή χρειάστηκαν ένα καινούριο τέχνασμα, αφού οι κινητοποιήσεις του 2006 δεν τους επέτρεψαν να καταργήσουν το άρθρο 16. Όσο για την αναγνώριση αυτών των πτυχίων, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια, ότι κανένα ουσιαστικό επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα έχουν και ότι στην πραγματικότητα θέλουν να μας κάνουν να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να σπουδάσουμε σε δημόσιες και δωρεάν σχολές.

Στην καινούρια σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, μας περίμεναν και καινούρια «δώρα». Το υπουργείο Παιδείας άρχισε να πιέζει για σύμπτυξη των τμημάτων στους 30 μαθητές, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες και αρκετοί καθηγητές. Αλήθεια, δεν είναι οι ίδιοι που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα; Ποιος ευθύνεται για τις ελάχιστες προσλήψεις εκπαιδευτικών και για τα λιγοστά σχολεία, αν όχι αυτοί οι ίδιοι που τώρα κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους; Το καλύτερο «δώρο» όμως της νέας χρονιάς, θα μας στοιχίσει πολύ ακριβά. Για πρώτη φορά θα μας ζητήσουν να επιστρέψουμε τα βιβλία μας, αλλιώς θα πρέπει να τα πληρώσουμε! Δηλαδή καταργούν το δωρεάν βιβλίο στα σχολεία!

Σαν να μην έφταναν οι ήδη τρελοί ρυθμοί που μας έχουν υποχρεώσει να ακολουθούμε. Νιώθουμε σαν αθλητές των 100 μέτρων όταν τρέχουμε να προλάβουμε τα μαθήματα στο σχολείο, στο φροντιστήριο, το πολύωρο διάβασμα, τα καθημερινά τεστ και τα διαγωνίσματα. Για ξεκούραση, ούτε λόγος… Τους φίλους μας σπάνια τους βλέπουμε πια… Ο «ελεύθερος χρόνος» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας… Και μήπως με όλη αυτήν την πίεση εξασφαλίζεται τίποτα; Λίγοι θα είναι αυτοί που θα περάσουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ακόμη πιο λίγοι αυτοί που θα περάσουν σε μια αξιοπρεπή σχολή που θα δίνει πτυχίο με δικαιώματα. Γιατί είναι και ο νόμος-πλαίσιο που εφαρμόζεται στα πανεπιστήμια και ούτε οι σημερινοί φοιτητές δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Ή μάλλον, ξέρουν, όπως κι εμείς. Έχουμε το ίδιο αβέβαιο μέλλον.

Το σύστημα βάζει τα δικαιώματά μας στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά. Την ίδια στιγμή που η οικονομική κρίση κάνει τις οικογένειές μας να τα φέρνουν βόλτα με δυσκολία, καταργούν το δικαίωμά μας στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές και κάνουν ακόμη πιο ακριβό το δημόσιο σχολείο με τις πολλές απαιτήσεις σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

Απέναντι σε όλα αυτά, μόνη απάντηση μπορεί να είναι οι μαζικοί μας αγώνες! Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα! Τα δικαιώματά μας πρέπει να τα κερδίσουμε! Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη συνέλευση και την ουσιαστική συζήτηση και να πάρουμε συλλογικά αποφάσεις αγώνα!

 

§ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

§ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

§ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΕΓΙΑ (ΚΕΣ)

§ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΥ

§ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

§ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

§ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

§ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License