Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
Οξύνεται το κλίμα στα σχολεία μετά και τις παρεμβάσεις εισαγγελέων σε υπό κατάληψη γυμνάσια-λύκεια της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητικές καταλήψεις αυξήθηκαν σε 350, καθηγητές και δάσκαλοι αποφασίζουν αν θα προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις διαρκείας που προτείνουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενώ άπαντα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών) της χώρας συμμετέχουν στην αυριανή πανεργατική κινητοποίηση, με 24ωρη απεργία και παρουσία στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) αναμένεται να συντονιστεί με την ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) και να προβεί (ύστερα από συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου) σε πρόταση για κινητοποιήσεις διαρκείας, από την 1η Δεκεμβρίου. Βέβαια, η ανταπόκριση του κλάδου θα είναι αυτή που θα κρίνει την απόφαση, καθώς επ' αυτής θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις που θα ακολουθήσουν. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχουν αποφασίσει οι τοπικές οργανώσεις των καθηγητών (στις 24 ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις και στις 25 συνέρχονται οι πρόεδροι αυτών), ενώ από τις 24 Οκτωβρίου ξεκινούν οι συνελεύσεις των οργανώσεων των δασκάλων. Πάντως, η πορεία του ενός κλάδου θα επηρεάσει τον άλλον, καθώς έχει καταστεί σαφές εξαρχής πως θα ακολουθήσουν κοινή και όχι μεμονωμένη πορεία, όποια κι αν είναι αυτή.

Παράλληλα, φοιτητές και καθηγητές ετοιμάζονται για τις δικές τους κινητοποιήσεις, οι οποίες θα σηματοδοτηθούν από τη συμμετοχή στην αυριανή γενική απεργιακή δράση, ενώ καθοριστική αναμένεται να είναι και η συνεδρίαση της διευρυμένης διοικούσας επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, στο πλαίσιο της οποίας «θα προσδιοριστούν το πρόγραμμα δράσης και η κλιμάκωση των αγώνων για το επόμενο διάστημα». Από την άλλη, οι καταλήψεις συνεχίζονται αμείωτα, ενώ οι σχετικές παρεμβάσεις εισαγγελέων έχουν οξύνει τα πνεύματα. Νεολαίες αντιπολιτευτικών κομμάτων (ΚΚΕ και ΣΥΝ) καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας για «εκφοβισμό των μαθητών» και «τρομοκράτηση». Η ΚΝΕ κατηγορεί -με ανακοίνωσή της- τη «δήθεν ανεξάρτητη δικαιοσύνη» ότι «επιτελεί τον ρόλο τής καταστολής που της έχει ανατεθεί, ενεργοποιώντας για μία ακόμα φορά το χουντικής προέλευσης διάταγμα του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους μαθητές, στέλνοντας για μία ακόμα φορά τούς εισαγγελείς στα σχολεία, σε μια εκ νέου προσπάθεια να τρομοκρατήσει μαθητές, γονείς και καθηγητές, να ανακόψει τους αγώνες του μαθητικού κινήματος».

Τη «συντονισμένη προσπάθεια από το ΥΠΕΠΘ, διευθυντές σχολείων και εισαγγελείς για εκφοβισμό των μαθητών», καταγγέλλει η Νεολαία ΣΥΝ με δική της ανακοίνωση. «Αντί να αναρωτηθεί η κυβέρνηση για τα αίτια των κινητοποιήσεων», τονίζεται, «διαλέγει τον δρόμο των εκβιασμών και του αυταρχισμού». «Το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα δεν τρομοκρατείται από το ΥΠΕΠΘ και τους εντολοδόχους του», καταλήγει. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2008
O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License