ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Η επίθεση του αστικού κράτους στην εκπαίδευση είναι συνολική (ΑΕΙ, ΤΕΙ, σχολεία) και φανερώνει τη διάθεση να παραμείνει η εκπαίδευση σε επίπεδα καθυστέρησης, να αναιρέσει κάθε προοδευτικό στοιχείο διάφορων εκσυγχρονισμών μέχρι σήμερα να ξαναγυρίσουμε στον ελιτισμό και τους ταξικούς όρους της πριν το ’63 εποχής

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

 

Συμμαθητές-τριες

    Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές βιώνουμε ακόμα πιο έντονα την επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και τέσσερα χρόνια η νεοσυντηρητική κυβέρνηση Καραμανλή.

    Η κυβέρνηση Καραμανλή, με τις ολοένα και συχνότερες παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τις αναφορές των εκπροσώπων της για την κρίση στην εκπαίδευση και αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος που έχουν πάρει πια μόνιμο χαρακτήρα, εξαπολύει μια πολιτική επίθεση ενάντια στο λαό και τη νεολαία στο πεδίο της μόρφωσης και της γνώσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές απεικονίζονται στα νομοσχέδια, που κατέθεσε η πρώην υπουργός παιδείας Μ. Γιαννάκου και προωθεί ο τωρινός υπουργός παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (από το νήπιο μέχρι το πανεπιστήμιο) επιδιώκοντας την πλήρη διάλυση της εκπαίδευσης όπως το 1991 είχαν προσπαθήσει αντίστοιχα οι Κοντογιαννόπουλος-Σουφλιάς ενάντια στη λαϊκή βούληση και οδήγησε στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

   

Έτσι και σήμερα οι μαθητές καθημερινά βιώνουν μια οπισθοδρομική πραγματικότητα (επιστροφή βιβλίων, παραπαιδεία) που απαιτεί αγωνιστική απάντηση. Ο αγώνας δασκάλων – καθηγητών – μαθητών - φοιτητών απορρέει από το ίδιο το σύστημα, τους νόμους και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και οι απεργίες των δασκάλων αποτελούν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς.

 

Συμμαθητές-τριες, η πραγματική κρίση που βιώνουμε σήμερα:

    Η ύλη που ορίζεται από το υπουργείο και αποτελεί ένα απ’ τα κυρίαρχα αιτήματα των καταλήψεων σήμερα, δείχνει πως η μάθηση έχει μετατραπεί σε συλλογή πληροφοριών-τύπων ώστε να συνολικοποιηθεί «ύλη» , αλλά και πως αυτή δημιουργεί βιβλία που ξεπερνούν το νοητικό επίπεδο των μαθητών με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ως ηλίθιοι αφού δε μπορούν να αντεπεξέλθουν.

   Και σαν να μην έφτανε αυτό με την εισαγωγή της περίφημης βάσης του 10 (κάτι που τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων το αγοράζουν πληρώνοντας) επιχειρείται ο δραστικός περιορισμός των ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης αφού ολοένα και λιγότερα παιδιά καταφέρνουν να εισαχθούν στις ανώτερες βαθμίδες (κάτι που βέβαια η υπουργός μας αντιλαμβάνεται σαν αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων). Έτσι η βάση του 10 νομιμοποιεί τη χρήση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως στάδιο προετοιμασίας για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ενισχύοντας την ιδιωτική παραπαιδεία.

  

 Η επίθεση της κυβέρνησης στην παιδεία οξύνθηκε με τη δημιουργία των Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ). Όσο αφορά τα ΕΠΑΛ παρουσιάζονται από το υπουργείο σα μέσο εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ , κάτι το οποίο πρακτικά είναι ανέφικτο αφού παρέχεται εξειδικευμένη γνώση, αναντίστοιχη με αυτή των ενιαίων λυκείων. Παράλληλα ενισχύοντας τα ΕΠΑΣ με φαινομενικά καλύτερες ειδικότητες προσανατολίζουν γονείς και μαθητές σε αυτά. Με την εισαγωγή όμως των μαθητών στο ΕΠΑΣ καταργείται το δικαίωμα τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργώντας ως τροχοπέδη στο δρόμο για την παραπέρα μόρφωση και πρόοδο και μετακυλλίοντας έτσι το βάρος για το κακό παιδί στο γονιό. Επιδιώκεται έτσι η θεωρητικοποίηση της γνώσης (κάτι που δεν έχει κόστος) η οποία επιτυγχάνεται με την απομόνωση της γνώσης από την πρακτική της εφαρμογής.

    Η επίθεση του αστικού κράτους στην εκπαίδευση είναι συνολική (ΑΕΙ, ΤΕΙ, σχολεία) και φανερώνει τη διάθεση να παραμείνει η εκπαίδευση σε επίπεδα καθυστέρησης, να αναιρέσει κάθε προοδευτικό στοιχείο διάφορων εκσυγχρονισμών μέχρι σήμερα να ξαναγυρίσουμε στον ελιτισμό και τους ταξικούς όρους της πριν το ’63 εποχής. Στο πλαίσιο αυτό η μαθητική νεολαία μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, 15-μελή, 5-μελή, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων οφείλει και πρέπει συνολικά να μπει στον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τις νεοσυντηρητικές του μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν ένα αδιέξοδο μέλλον δίχως όνειρα και προοπτική και τη συμμετοχή του στη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου με στόχο την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων εργαζόμενων και νεολαίας.

    Ήδη πανελλαδικά 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη και αγωνίζονται για την υπεράσπιση της γνώσης. Σαν μαθητές μπορούμε να παλέψουμε ενιαία μαζί με φοιτητές, καθηγητές και όλο το λαό ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Έτσι οι μαθητές θα απαντήσουν και στις συκοφαντίες της ΝΔ και των υποστηρικτών της που εξαπολύουν ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις.

 

 

  • ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10
  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ Ή ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  • ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

 

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ -ΓΟΝΙΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ- ΜΑΘΗΤΩΝ

ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

                                                                                             

          Μαθητικό Αριστερό Σχήμα

Μ.ΑΡ.Σ.

                    Επικοινωνία: m.ar.s_2008@hotmail.com

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License