ΚΟΛΟΜΒΙΑ, παραιτήσεις και σκάνδαλα...

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ο επικεφαλής του κολομβιανού Στρατού, στρατηγός Μάριο Μοντόγια, υπέβαλλε την παραίτησή του εν μέσω ενός σκανδάλου εξωδικαστικών εκτελέσεων οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπράχθηκαν από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Στρατού της Κολομβίας

 

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ο επικεφαλής του κολομβιανού Στρατού, στρατηγός Μάριο Μοντόγια, υπέβαλλε την παραίτησή του εν μέσω ενός σκανδάλου εξωδικαστικών εκτελέσεων οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπράχθηκαν από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ο στρατηγός, ο οποίος προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ίγκριντ Μπετανκούρ, υπέβαλλε την παραίτησή του πέντε ημέρες μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, να προχωρήσει στην αποστράτευση27 αξιωματούχων και υπαξιωματικών, λόγω των στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση και στη συνέχεια τη δολοφονία περίπου 20 νεαρών από τα περίχωρα της Μπογοτά.

Οι παραπάνω απλώς αποστρατεύτηκαν, με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, δεν προβλέπεται περαιτέρω δικαστική διαδικασία για απόδοση ευθυνών. Η ατιμωρησία στην Κολομβία υπερβαίνει το 95%.

 

Πρόσφατα, η Ανώτατη Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, NavyPillay, ανακοίνωσε πως οι εξωδικαστικές εκτελέσεις

-αναφερόμενη στις δολοφονίες που διαπράττουν στρατιωτικοί στην Κολομβία-μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να προκαλέσουν την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, εάν η Δικαιοσύνη της χώρας δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα θέτοντας τέρμα στις σφαγές.

 

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας,Μανουέλ Σάντος, στην τελευταία σύνοδο της σχετική επιτροπή της Γερουσίας, αναγνώρισε«ότι έχουν διαπραχθεί εκτελέσεις από μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και ως επικεφαλής οφείλει να το παραδεχτεί».

 

Το παρακάτω άρθρο είναι αρκετά κατατοπιστικό σχετικά με το ζήτημα

 

 

Το σκάνδαλο των «ψευδών θετικών αποτελεσμάτων»

 

του Simone Bruno, 30.10.08, www.alainet.org

 

«…Αυτή η κατάσταση επέτρεψε σε κάποια άτομα να διαπράξουν εγκλήματα, εγκλήματα που υπήρξαν αποτέλεσμα σκευωρίας ανάμεσα σε εγκληματίες και μέλη του Στρατού, εγκλήματα που είχαν ως στόχο να δολοφονήσουν αθώους για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως στη συγκεκριμένη περιοχή οι εγκληματίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, όταν οι πραγματικοί εγκληματίες δεν ήταν άλλοι από εκείνους που συνεργάστηκαν με τον Στρατό για να διαπράξουν αυτά τα εγκλήματα…».

 

Αυτή η εκπληκτική δήλωση δεν ανήκει σε κάποιο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κραυγάζει κόντρα στο ρεύμα αλλά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες ο οποίος,σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι, επίσης, ο ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

 

Η φράση συνοδεύτηκε από την αποστράτευση από τα καθήκοντά τους 20 αξιωματούχων –συμπεριλαμβανομένων 3 στρατηγών- και 7 υπαξιωματικών. Γεγονός χωρίς προηγούμενο στην Κολομβία.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο οποίος απευθύνθηκε στον λαό τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Μανουέλ Σάντος και τον στρατηγό Φρέντυ Παδίγια, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, οι ευθύνες των στρατιωτικών ήταν ιδιαίτερα βαριές. Μια εσωτερική επιτροπή ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων είχε συγκεντρώσει αποδείξεις για αμέλεια και πιθανή συνενοχή των 27 στρατιωτικών στο σκάνδαλο των «ψευδών θετικών αποτελεσμάτων», πολιτικώς ορθός τρόπος να χαρακτηριστεί η απαγωγή νεαρών ατόμων από τις φτωχογειτονιές που βρίσκονται στην περιφέρεια της Μπογοτά, των οποίων τα πτώματα, στη συνέχεια, εμφανίζονται ως αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τον στρατό που δεν έγιναν ποτέ.

 

Ανάμεσα στους αποστρατευθέντες είναι: Χοακίμ Κορτές, Διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας, υπεύθυνος για τα διαμερίσματα Σανταντέρ, Βόρειο Σανταντέρ και Αράουκα, ο στρατηγός Ρομπέρτο Πίκο, Διοικητής της VΙΙ Μεραρχίας, με βάση την Αντιόκεια και ο στρατηγός Παουλίνο Κορονάδο, Διοικητής της Ταξιαρχίας 30 που δραστηριοποιείται στο Νότιο Σανταντέρ, όπου και βρέθηκαν σε κοινούς τάφους τα πτώματα αρκετών από τους νεαρούς που απήχθησαν στην Μπογοτά. Ο ίδιος ο στρατηγός Παουλίνο Κορονάδο εμφανίστηκε αρκετές φορές στα μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας πως οι νέοι σκοτώθηκαν σε μάχες αρνούμενος κατηγορηματικά ότι επρόκειτο για ψευδή στοιχεία.

 

«Όπως συμβαίνει πάντα με την κυβέρνηση Ουρίμπε, κάθε φορά που ένα σκάνδαλο φτάνει στα μέσα ενημέρωσης, τότε αρχίζει να υπάρχει το πρόβλημα» δηλώνουν ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Μόλις λίγες ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του προέδρου, μια άλλη συνέντευξη τύπου ακολούθησε στην οποία παρουσιάστηκε η αναλυτική αναφορά του CCEEU(Συντονιστικό Κολομβία, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες) στο οποίο συμμετέχουν αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ερευνούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία. Η αναφορά υπό τον τίτλο «Εξωδικαστικές εκτελέσεις: μια αλήθεια που δεν κρύβεται», παρουσιάζει ανατριχιαστικά στοιχεία γύρω από το θέμα το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα υποτιμήθηκε από την κυβέρνηση και το οποίο αποτελεί άμεση συνέπεια της πολιτικής Δημοκρατικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με την αναφορά της CCEEU, από την έναρξη της πολιτικής της Δημοκρατικής Ασφάλειας τον Ιούνιο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2007, εξακριβώθηκαν 955 περιπτώσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων οι οποίες διαπράχθηκαν από μέλη του Στρατού, στις οποίες πρέπει να προστεθούν 235 ακόμα περιπτώσεις βίαιων εξαφανίσεων. Μια αύξηση κατά 68% από τα 5 προηγούμενα χρόνια.

Εάν οι FARCθεωρούνται νούμερο ένα δημόσιος εχθρός για την απαγωγή 700 κολομβιανών, τότε, ο Στρατός της χώρας που δολοφονεί πάνω από 1.000 άτομα, πως πρέπει να θεωρείται;

 

Στην αναφορά αναλύονται επίσης μια σειρά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο. Τα χρόνια αυτά χαρακτηρίζονται από επίμονη εφαρμογή της πρακτικής τωνεγωδικαστικών εκτελέσεων και πλήρη ατιμωρησία, σταδιακά όμως, αλλάζει ο τρόπος που διαπράττονται. Τώρα τα θύματα δεν είναι πια αγρότες μέλη κοινωνικών οργανώσεων οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη ή υποστηρικτές του αντάρτικου όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια.

 

Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις των πρώτων χρόνων προκαλούσαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ξεσήκωναν διαμαρτυρίες διαφόρων κοινωνικών πρωταγωνιστών. Σύμφωνα με το CCEEU, στη συνέχεια, οι Ένοπλες Δυνάμειςαπαγάγουν νέους από τις περιθωριοποιημένες φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων, δηλαδή, ένα κομμάτι του πληθυσμού πιο ευάλωτο και του οποίου η εξαφάνιση δεν προκαλεί την προσοχή. Οι νέοι αυτοί μεταφέρονται σε περιοχές της υπαίθρου όπου στήνεται μια ψεύτικη μάχη, δολοφονούνται και καταγράφονται ως μέλη αντάρτικων οργανώσεων ή κοινοί εγκληματίες. Στη συνέχεια θάβονται σε κοινούς τάφους ως αγνώστου ταυτότητας. Το γεγονός προκαλεί πολύ λιγότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ευνοεί μια γενικευμένη ατιμωρησία.

 

Τα αίτια του φαινομένου πρέπει να αναζητηθούν στο σύστημα κινήτρων και επιβράβευσης που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Για κάθε νεκρό αντάρτη ή κοινό εγκληματία, οι συμμετέχοντες στις επιχειρήσεις, επιβραβεύονται γενναιόδωρα με οικονομικές αποζημιώσεις και άδειες από την υπηρεσία. Και με τον τρόπο αυτό, έχει δημιουργηθεί μια μακάβρια αγορά ανθρώπινων σωμάτων που, σαν να ήταν ζώα, πιάνονται στο κυνήγι, αγοράζονται και πωλούνται με το κιλό. Η ανθρώπινη ζωή ενός αθώου έχει μικρότερη αξία από λίγες μέρες διακοπών.

 

Η αναφορά αναλύει επίσης τις δομές της ατιμωρησίας, των οποίων, η Εισαγγελία του Κράτους, αποτελεί μέρος. Οι εισαγγελείς, κατά παράβαση των νόμων, αφήνουν τη διεξαγωγή των ερευνών και τις περαιτέρω διαδικασίες στα χέρια της στρατιωτικής δικαιοσύνηςκαι δεν τις αναλαμβάνουν ως αρμόδια αρχή πολιτικής δικαιοσύνης. «Υπάρχουν εισαγγελικές αρχές των οποίων τα γραφεία βρίσκονται μέσα σε στρατόπεδα του Στρατού ή της Αστυνομίας και δρουν σε συνδυασμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να νομιμοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους στο πλαίσιο του αντιαντάρτικου αγώνα».

 

Οι ίδιες κατηγορίες έρχονται από το γραφείο του Ανωτάτου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Στο τελευταίο του δελτίο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία αναγνωρίζει: «τη συνεχή διάπραξη εξωδικαστικών εκτελέσεων οι οποίες αποδίδονται σε μέλη των σωμάτων δημόσιας ασφάλειας και κυρίως του Στρατού», τονίζοντας επιπλέον πως «κάποια κοινά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται σε καταγγελθείσες περιπτώσεις είναι η παρουσίαση των θυμάτων ως πεσόντες σε μάχες, παρεμβάσεις στο σκηνικό των γεγονότων πριν την απόσυρση των πτωμάτων, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ανάληψη των ερευνών από τις στρατιωτικές δικαστικές αρχές. Οι έρευνες που διεξήχθησαν από τις αρχές σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, αποκαλύπτουν πως θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτέλεσμα άσκησης πιέσεων για να παρουσιάσουν αποτελέσματα και του ενδιαφέροντος κάποιων μελών των σωμάτων ασφαλείας να εξασφαλίσουν, μέσα από αυτά τα αποτελέσματα, μια σειρά οφέλη και αναγνωρίσεις».

 

Η αναφορά του CCEEUθα υποβληθεί στο ΔιεθνέςΠοινικό Δικαστήριο και στην Ανωτάτη Επίτροπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, NaviPillay, η οποία, ακριβώς την Τετάρτη, ξεκίνησε περιοδεία στην Κολομβία.

 

Ως αντίδραση στα παραπάνω, η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του στρατηγού Παδίγια και του υπουργού Μανουέλ Σάντος -ο οποίος εμφανίζεται με φιλοδοξίες για επόμενος πρόεδρος- άμεσο υπεύθυνο για την εφαρμογή του στρατιωτικού σκέλους της πολιτικής της Δημοκρατικής Ασφάλειας. Το κόμμα PDA(Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος) ζήτησε επίσης την παραίτηση του προέδρου Ουρίμπε ως ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ένωση Δικηγόρων Χοσέ Αλβεάρ Ρεστρέπο, κατηγορεί επίσης ως υπεύθυνο τον στρατηγό Μάριο Μοντόγια, επικεφαλής του Στρατού ο οποίος ήδη έχει κατηγορηθεί για συνενοχή με τους παραστρατιωτικούς.

 

Δεν χωράει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ο υπουργός Άμυνας φαίνεται πως ηθελημένα αγνόησε τις καταγγελίες για τα «ψευδή θετικά αποτελέσματα». Μόλις πριν ένα μήνα έκανε δηλώσεις ενάντια στο CCEEU: «κάποια άτομα εξακολουθούν να αγνοούν την πραγματικότητα και προσπαθούν να πουλήσουν τους ψευδείς ισχυρισμούς μιας κυβερνητικής πολιτικής των λεγόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων. Αυτή είναι μια πρακτική που έχουμε αποκαλύψει, μια καλά μελετημένη πολιτική συγκεκριμένων οργανώσεων οι οποίες αυτό που θέλουν είναι να γίνονται καταγγελίες για να αυξάνονται και να αυξάνονται και να αυξάνονται τα νούμερα. Είναι νούμερα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να δυσφημίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και όταν κάποιος προχωρήσει σε έρευνα για να διαπιστώσει τι πραγματικά σημαίνουν αυτές οι καταγγελίες, δεν βρίσκει τίποτα. Το μόνο που βρίσκει είναιπως υπάρχουν άτομα που απλώς ενδιαφέρονται να φουσκώσουν τα νούμερα και στη συνέχεια να αρχίσουν τις καταγγελίες σαν αυτά τα νούμερα να ήταν πραγματικότητα».

 

Ακόμα ηχούν, επίσης, τα λόγια του ίδιου του προέδρου Ουρίμπε τον περυσινό Ιούνιο του 2007, ενάντια σε οργανώσεις υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «σήμερα η στρατηγική του αντάρτικου είναι διαφορετική. Κάθε φορά που ένας αντάρτης σκοτώνεται σε μάχη, αμέσως κινητοποιούν τα δίκτυά τους στη χώρα και στο εξωτερικό για να καταγγείλουν πως πρόκειται για εξωδικαστική εκτέλεση. Όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν όλη την απαιτούμενη προσοχή για να μην δίνουν αφορμή να κατηγορούν μέλη τους πως συνεργάζονται με παραστρατιωτικές ομάδες».

 

Εάν ο πρόεδρος είχε ακούσει εκείνους τους συνεργάτες του αντάρτικου ίσως να είχαν γλιτώσει τουλάχιστον τα 535 θύματα που, από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2008, αποτέλεσαν «ψευδή θετικά αποτελέσματα», σύμφωνα με το CCEEU.-

 

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License