άρθρο της φυλάδας "θεσσαλία" για τη πορεία 17 νοέμβρη

το άρθρο για τη πορεία εδω: http://www.e-thessalia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=170975:2008-11-18-14-47-01&catid=34:topikanea&Itemid=54

post image

φοτο εξωφυλου

Εικόνες:

από a-gnwstos 19/11/2008 10:38 πμ.


Δύο συγκεντρώσεις και πορείες στο Βόλο - Επιθέσεις σε τράπεζες (Θανάσης Βογιατζής) Τοπικά νέα Τρίτη, 18 Νοέμβριος 2008 16:46

Με δύο ικανοποιητικές συγκεντρώσεις τίμησαν οι Βολιώτες και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την 35η επέτειο του Πολυτεχνείου. Όμως και αυτή τη φορά είχαμε επιθέσεις σε υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται στην οδό Ιάσονος και στη μία έσπασαν την κάμερα ασφαλείας.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας με διοργανωτές το ΕΚΒ, την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, την ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, το σύλλογο δασκάλων, τους Συλλόγους των καθηγητών και των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το συντονιστικό των καταλήψεων στο Πανεπιστήμιο, στην οποία παραβρέθηκαν ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας, εκπρόσωποι από τους δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας, οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Πρώτος ομιλητής στη συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας ήταν ο φοιτητής κ. Δημ. Τσιτσάνης που τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τριάντα πέντε χρόνια μετά από το 1973, δεν θα μείνουμε στο ότι «αυτό δεν είναι γιορτή, δεν είναι επέτειος…». Δεν είμαστε η γενιά του Πολυτεχνείου, δεν είμαστε η γενιά των 700 ευρώ, αλλά θα είμαστε η γενιά της ανατροπής. Προσπαθώντας να επικαιροποιήσουμε το μήνυμα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» στο σύγχρονο «Παιδεία - Εργασία - Δημοκρατία». Διότι σήμερα υπάρχει μία επίθεση και στους τρεις αυτούς τομείς καθημερινά, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής και μάλιστα σκληρότερα στη σημερινή εποχή. Οι αγώνες θέλουμε να κλιμακωθούν τόσο σε πολιτικό περιεχόμενο, όσο και σε μορφές πάλης. Ειδικότερα στο φοιτητικό κίνημα, με κόμβο το Πολυτεχνείο και με το στίγμα των φοιτητικών συλλόγων, θα πάμε σε κλιμάκωση των αγώνων την εβδομάδα 24 με 29 Νοεμβρίου και από εκεί και πέρα μέσα στο Δεκέμβρη θα προχωρήσουμε σε πενθήμερες καταλήψεις. Στο μέτωπο αυτό δεν πρέπει να είμαστε μόνοι μας. Θα πρέπει να βρεθούν και οι φορείς της εκπαίδευσης και της εργασίας, και των καθηγητών και των μαθητών σε κοινό πολιτικό και κινηματικό επίπεδο και σε περιεχόμενο και σε μορφές πάλης, έτσι ώστε αυτό το μέτωπο Παιδείας - Εργασίας και Δημοκρατίας να έχει ακόμη μία νίκη απέναντι στην αστική πολιτική».

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούκος, πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ σημείωσε στο ψήφισμα που διάβασε στη συνέχεια: «Σήμερα είμαστε εδώ για μία επέτειο που παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ. Αν και πέρασαν 35 χρόνια, βλέπουμε να υπάρχει και σήμερα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να υπάρχει επίθεση στην ελευθερία, στην Παιδεία. Γι’ αυτό σήμερα παλεύουμε για μία καλύτερη Υγεία, για μία καλύτερη Παιδεία. Έτσι το σύνθημα του 1973 «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την συγκέντρωση θεωρούν ότι ο αγώνας του Πολυτεχνείου με τα σημερινά προβλήματα, είναι επίκαιρος και γι’ αυτό πιστεύουμε οι εργαζόμενοι και ο φοιτητικός κόσμος θα τιμήσουν τη σημερινή κινητοποίηση. Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου».

Ακολούθησε πορεία που διά των οδών Ιωλκού- Ιάσονος έφθασε στο μνημείο των Ηρώων όπου κατατέθηκαν τα στεφάνια από τους εκπροσώπους των φορέων και των φοιτητών. Όμως και αυτή την φορά, το μπλοκ που είχαν δημιουργήσει πενήντα περίπου άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη του Ματσάγγου, επιτέθηκαν σε υποκαταστήματα τεσσάρων Τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, από το υποκατάστημα της Γιούρομπανκ έσπασαν την κάμερα που βρίσκεται έξω από το κατάστημα και έριξαν αυγά στο ΑΤΜ. Στη συνέχεια, προσπάθησαν με κοντάρια να σπάσουν τις προθήκες των υποκαταστημάτων της Εθνικής στη διασταύρωση των οδών Τοπάλη με Ιάσονος, της Κύπρου και της Μάρφιν χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά το μπλοκ αυτό ακολούθησε την πορεία των φορέων μέχρι τη διασταύρωση των οδών Ιάσονος και Μαυροκορδάτου όπου μετά βγήκαν στη λεωφόρο Δημητριάδος. Επίσης ένα μπλοκ φοιτητών αυτό των ΕΑΑΚ, μπήκε στο Πανεπιστήμιο. Οι υπόλοιποι πήγαν μέχρι το μνημείο όπου κατέθεσαν τα στεφάνια.   

 Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας και συλλόγων φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Δασκάλων, Ειδικής Αγωγής, Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής) πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου Βόλου και συμμετείχαν ακόμη η νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ και σωματεία εργαζομένων. Πρώτος ομιλητής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας και των φοιτητικών συλλόγων ήταν ο κ. Βασίλης Τίρχας που τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Τουλάχιστον, έχουμε δημοκρατία μας λένε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να κρύψουν πως η δημοκρατία τους τελειώνει, όπου η τρομοκρατία και οι απειλές δίνουν και παίρνουν. Τελειώνει κάθε φορά που η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη βγάζει παράνομη άλλη μία απεργία. Τελειώνει στις κάμερες και στους τρομονόμους και στις «ζαρντινιέρες». Τελειώνει όταν στέλνουν εισαγγελείς στα σχολεία, όταν τραβάνε τους συνδικαλιστές στα Δικαστήρια. Για ποια δημοκρατία μιλάνε. Για ποια δημοκρατία να μας πούνε, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον «παράδεισο» για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ο αντικομμουνισμός τείνει να πάρει χαρακτήρα επίσημης πολιτικής, όταν τα κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις νεολαίας είναι στην παρανομία, όταν τα κομμουνιστικά σύμβολα είναι απαγορευμένα σε μία σειρά χώρες, όταν διώκεται ακόμα και η «ριζοσπαστική σκέψη»; Για ποια εθνική ανεξαρτησία να μιλήσουμε όταν ο ελληνικός στρατός είναι «υπόλογος» στο ΝΑΤΟ, στον ευρωστρατό και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριλιαστών;».

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών των συλλόγων Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής παραγωγής, ΠΤΔΕ και ΠΤΕΑ κ. Θεόδωρος Συμεωνίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τριάντα πέντε χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα μηνύματα που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου «Ψωμί Παιδεία- Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ, έξω οι ΗΠΑ», παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά. Οι φοιτητές συνεχίζουν την πάλη τους ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που πάει να γίνει στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, συνεχίζουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, να φύγουν οι Βάσεις από τη χώρα. Συνεχίζουμε την πάλη μας ενάντια στην τρομοκρατία που αναπτύσσεται απέναντι στους αγώνες, αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για πτυχία με δικαιώματα. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού, εκτός από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που συμφωνεί απόλυτα με τα αιτήματα που έχουμε ψηφίσει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις οι φοιτητικοί μας σύλλογοι». Ακολούθησε πορεία που διά της οδού Ιάσονος έφθασε στο μνημείο όπου κατατέθηκαν από τις πολιτικές οργανώσεις και συνδικαλιστικούς φορείς και στη συνέχεια διαλύθηκε.

Οι Πανεπιστημιακοί

Σε κοινή ανακοίνωση των συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των συλλόγων φοιτητών, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας σημειώνονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Το μέτωπο  της εκπαίδευσης είναι για άλλη μία φορά στο επίκεντρο. Η πολιτική της κυβέρνησης και οι κατευθύνσεις της EE διαμορφώνουν το αντιδραστικό πλαίσιο της περαιτέρω υπαγωγής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, το φτηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό που αυτό απαιτεί. Χέρι - χέρι με την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου πλαίσιο έρχεται η αναγνώριση των ΚΕΣ και η εξίσωση των

επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πετώντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες μαθητές έξω από τα δημόσια μέσω της γκιλοτίνας της βάσης του 10. Μέσα στο καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος που αναγνωρίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία των κολεγίων, ως πρώτο βήμα για τη μετέπειτα ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που τα ισοτιμεί επαγγελματικά με τα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Η επί της ουσίας παράκαμψη του άρθρου 16 και του συσχετισμού που διαμόρφωσε το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην αναθεώρησή του, αποτελεί casus belli για το σύνολο του κόσμου της εκπαίδευσης. Οδηγεί στην κατάργηση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής του συνόλου των αποφοίτων. Οδηγεί στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, στην πολυδιάσπαση της νεολαίας και στην ένταση του κατακερματισμού της εκπαίδευσης και της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα επαγγελματικά δικαιώματα».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License