Εκδηλώσεις στην Ευτοπική Βιβλιοθήκη (Καρδίτσα)

Ξεκινάει τη λειτουργία της η Ευτοπική Βιβλιοθήκη στην πόλη της Καρδίτσας - Δύο πρώτες εκδηλώσεις

Τον τελευταίο καιρό, δημιουργείται στην πόλη της Καρδίτσας μία μικρή ελευθεριακή βιβλιοθήκη. Η πρόταση για τη δημιουργία μίας τέτοιας βιβλιοθήκης ήρθε από την περιοδική έκδοση για τον ελευθεριακό κοινοτισμό Ευτοπία και τη συλλογικότητα του Θεσσαλικού Συνδέσμου. Τα δύο αυτά πολιτικά εγχειρήματα θέλησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία μίας άλλης δομής, με προσανατολισμό κυρίως μορφωτικό, δι(ερευνητικό) και θεωρητικό, η οποία θα λειτουργεί επικουρικά στον αγώνα για την αυτονομία και την κοινωνική απελευθέρωση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία μίας δομής, η οποία σκοπεύει στη συγκέντρωση γνώσεων-πληροφοριών που θεωρούνται χρήσιμα για τους ελευθεριακούς αγωνιστές αλλά και για κάθε άνθρωπο με ριζοσπαστικές-προοδευτικές αντιλήψεις, καθώς και στη διοργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων (εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκδόσεων, κ.λ.π.), κυρίως σε ζητήματα που άπτονται της πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας, της κοινωνικής-κινηματικής ιστορίας και της κοινωνικής οικολογίας.

   Βασικό σημείο για την υλοποίηση και έδραση ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η άμεση δημιουργία μίας βιβλιοθήκης. Ο τόπος διαμόρφωσης μίας τέτοιας βιβλιοθήκης κρίθηκε σκόπιμο να μην είναι ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας, όπου υπάρχουν διάφορα άλλα σημεία αναφοράς για το ευρύτερο αντικαθεστωτικό κίνημα, αλλά μία πόλη όπου δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ή απλά δεν υπάρχει …τίποτα. Έτσι, η  πρόταση αυτή ήρθε να συναντήσει την επιθυμία και τη θέληση και άλλων συντρόφων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας για τη δημιουργία της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης.

  Η λειτουργία του χώρου αυτού ξεκινάει από την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου με μία εκδήλωση παρουσίασης του εγχειρήματος. Την επόμενη μέρα, στις 7 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Η κατάσταση στις ΗΠΑ σήμερα"(ομιλητής θα είναι σύντροφος που κατοικεί στις ΗΠΑ). 

Η διεύθυνση της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης είναι:

Τερτίπη και Ηράκλειτου 1(2ος όροφος), Καρδίτσα

Ταχυδρ.διεύθυνση: ΤΘ 145, 43101 Καρδίτσα 

από .. 21/11/2008 12:28 πμ.


ειναι απο τα πιο ωραια νεα που εχω ακουσει εδω και πολυ καιρο..
μπραβο στα παιδια που σκεφτηκανε και εκτελουν αυτο το εγχειρημα...ειναι φανταστικη ιδεα να γινει μια τετοια βιβλιοθηκη και μαλιστα σε μια πολη σαν τη Καρδιτσα, και μια περιοχη σαν τη Θεσαλια που δεν εχουν πολυ "κινηση"...
Θα θελα να ρωτησω
1.αν θα λειτουργει και σαν στεκι ή μονο σαν βιβλιοθηκη.
2.ποια συλλογικοτητα θα την διαχειριζεται
3.αν μπορουμε να στειλουμε βιβλια δικα μας ταχυδρομικως για να υπαρχουν στη βιβλιοθηκη.

Και παλι μπραβο στα παιδια που το κανουν αυτο, και καλο κουραγιο.

από καρδιτσιώτης 21/11/2008 3:50 πμ.


Μπράβο ρε παιδιά! Θα σας επισκεφτούμε όταν έρθουμε για γιορτές στην πόλη μας γιατί είμαστε φοιτητές! Θα ήθελα να μάθω τίνος πρωτοβουλία ήταν, ομάδας ή συλλογικότητας? Το ρωτάω αυτό γιατί δεν έχω ακούσει για συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην καρδίτσα.

από Μαυροκοκκινος καμπος 21/11/2008 9:14 πμ.


Τα εγχειρηματα στην θεσσαλια αυξανονται με γεωμετρικη προοδο
και ειναι μια μεγαλη ευκαιρια για τον χωρο να συνδεθει
και με την αγροτικη ταξη.
Οταν δουμε τρακτερ στην εθνικη με μαυροκοκκινες
θα εχουμε κανει εφοδο στον ουρανο!

από anvo 21/11/2008 10:51 μμ.


  Η βιβλιοθήκη μόλις τώρα ξεκινά την λειτουργία της και οι υπεύθυνοί της δεν έχουν αποφασίσει αν θα λειτουργεί και σας στέκι...  Υπάρχουν, όμως, σοβαροί ενδοιασμοί από όλους τους υπεύθυνους για "στεκίστικη" λειτουργία!
  Την βιβλιοθήκη την διαχειρίζονται αυτοί που την συνέλλαβαν σαν ιδέα: η "Ευτοπία" και ο "Θεσσαλικός Σύνδεσμος" από κοινού!
  Η βοήθεια που προέρχεται από τον "κύκλο της βιβλιοθήκης", δηλαδή από ανθρώπους που εκτιμούν το εγχείρημα χωρίς να αποτελούν οργανικό του μέρος, είναι εκ των ουκ άνευ!
  Προς το παρόν στην "Ευτοπία" και το "Θεσσαλικός Σύνδεσμος" δεν υπάρχουν "κατ' επάγγελμα" αγρότες, με την αυστηρή έννοια: άλλωστε, είναι πολλοί οι σύντροφοι στην Θεσσαλία που συντηρούν ένα μικρό κήπο, περιβόλλι ή χωράφι...

από μέλος ευτ.βιβλιοθήκης 23/11/2008 4:35 μμ.


Η Ευτοπική Βιβλιοθήκη, στο προσεχές διάστημα, θα λειτουργεί ως χώρος συνεύρεσης τις δύο τελευταίες Παρασκευές κάθε μήνα (από 8 έως 10.30 μ.μ.) και ως αναγνωστήριο τα δύο τελευταία Σάββατα κάθε μήνα (από 10 π.μ. έως 1 μ.μ.).

Επίσης, μία μικρή διευκρίνηση: το γεγονός ότι η Ε.Β. δεν αποτελεί ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, δε σημαίνει πως δεν επιθυμεί να αποτελεί ένα ζωντανό σημείο αναφοράς και συνεύρεσης ευρύτερα προοδευτικών ανθρώπων της Καρδίτσας αλλά και γενικότερα της περιοχής της Θεσσαλίας.

Κάθε προσφορά βιβλίου για τη Βιβλιοθήκη ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License