Από Le Monde - Οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα εξαπλώνονται στην Ευρώπη

Από LeMonde.fr

http://www.lemonde.fr/europe/article/2008/12/11/les-manifestations-contre-la-mort-d-un-jeune-grec-gagnent-d-autres-villes-europeennes_1129521_3214.html

Μεταφράζω το πρώτο κομμάτι:

Ενώ στην Ελλάδα, για 6η συνεχόμενη μέρα, δεκαπέντε πανεπιστήμια και εκατό λύκεια τελούν υπό κατάληψη, την Πέμπρη 11 Δεκεμβρίου το πρωί, το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον θάνατο ενός εφήβου που σκοτώθηκε στην Αθήνα από την αστυνομία εξαπλώθηκε, απροσδόκητα, το βράδυ της Τετάρτης σε Ισπανία και Ιταλία, όπου διαδηλώσεις οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη Βαρκελώνη, σχεδόν 400 νέοι, πολλοί από τους οποίους ελληνικής καταγωγής, διαδήλωσαν από τις 9 το βράδυ με πανό για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον θάνατο του νεαρού Έλληνα, με ορισμένους να πυρπολούν κτίρια και να επιτίθενται σε τράπεζες. Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, δύο διαδηλωτές, εκ των οποίων μία νεαρή Ελληνίδα, συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Μεγαλύτερη ένταση στη Μαδρίτη, όπου περίπου 200 νέοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, κοντά στην Gran Via, σπάζοντας βιτρίνες και φωνάζοντας "η αστυνομία δολοφονεί", σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επενέβησαν τα ΜΑΤ, συλλαμβάνοντας πέντε διαδηλωτές, πριν καταδιώξουν τους άλλους στους γύρω δρόμους και συλλάβουν άλλους τέσσερις, ενώ κάδοι απορριμμάτων κάηκαν και μια τράπεζα διαλύθηκε από πέτρες στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας.

Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στην Ιταλία, σε διαδηλώσεις στη Ρώμη και την Μπολόνια.

Στη Σόφια της Βουλγατίας, επίσης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Ελλάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δύο οχήματα πυρπολήθηκαν τη νύχτα μπροστά από το ελληνικό προξενείο στο Μπορντώ, η πόρτα του οποίου υπέστη ζημιές, ενώ στην πόρτα γειτονικοί γκαράζ βρέθηκαν γραμμένα τα συνθήματα: "αλληλεγγύη στις φωτιές στην Ελλάδα" και "έρχεται εξέγερση".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License