Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αγγλία;

Παραθέτονται κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πορεία συμπαράστασης προς τους αναρχικούς, που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν διαδηλωτές στο Λονδίνο. Ακολουθεί υποκειμενικός σχολιασμός των γεγονότων.

Ονομάζομαι Βένια, και ζω και εργάζομαι στην Αγγλία. Είμαι πολύ φορτισμένη ψυχολογικά, θα προσπαθήσω όμως αρχικά απλά να σας παραθέσω τα γεγονότα:

 

Σήμερα 14.12.08, οργανώθηκε μια πορεία διαμαρτυρίας και στήριξης των αναρχικών της Ελλάδος – αλλά και όλης της υφηλίου φαντάζομαι – στο Λονδίνο. Η πορεία είχε οργανωθεί να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Αγγλίας.

Η πορεία αυτή ποτέ δεν ξεκίνησε, διότι χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό βίαιο επεισόδιο, οι δυνάμεις ασφαλείας (δεν γνωρίζω αν υπάγονται στην αντιτρομοκρατική ή κάπου αλλού) έκριναν σκόπιμο ότι αυτή η πορεία δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Έτσι απαγόρευσαν στους συγκεντρωμένους – αναρχικούς και μη – διαδηλωτές να προχωρήσουν.

Η ώρα αυτή την στιγμή είναι 16:22, το κρύο τσουχτερό στο Λονδίνο, έχει πέσει η νύχτα. Χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό βίαιο επεισόδιο έως τώρα, οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από δυνάμεις και κλούβες της αστυνομίας. Έως αυτή την ώρα, όπως είναι φυσικό, κάποιοι βαρέθηκαν/κρύωσαν/απογοητεύτηκαν/δίψασαν, για τον οποιοδήποτε λόγο τέλος πάντων, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την διαδήλωση. Διαπίστωσαν όμως ότι τους έχει απαγορευτεί και αυτό. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή άψογα συμπεριφερόμενοι διαδηλωτές, κρατούνται περικυκλωμένοι από αστυνομικούς και κλούβες, και τους απαγορεύεται να αποχωρήσουν.

Να σημειώσω, ότι καθώς έγραφα το κείμενο αυτό, υπήρξαν κάποιες εξελίξεις στα γεγονότα. Μετά από μεγάλες διαπραγματεύσεις (διαπραγματεύσεις!!) με την αστυνομία, δόθηκαν στους διαδηλωτές – χωρίς να υπερβάλω - οι δυο ακόλουθες επιλογές: «Είτε αποχωρείτε ανά  τριάδες και σας καταγράφουμε με την κάμερα, είτε σας συλλαμβάνουμε όλους». Οι διαδηλωτές επέλεξαν το πρώτο.


Η προσωπική μου άποψη:

Αυτή τη στιγμή το Αγγλικό κράτος - ω τι έκπληξη - έχει απαγορεύσει το δημοκρατικό δικαίωμα που άσκησαν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το δικαίωμα της διαδήλωσης και της έκφρασης ιδεών μέσω της πραγματοποίησης μιας πορείας.

Προσωπικά δεν συμφωνώ ιδεολογικά με καμία αναρχική ιδέα. Όμως θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου, και μακάρι να είχα τη δύναμη να διαδηλώσω κι εγώ μαζί τους, διότι η πραγματοποίηση της όποιας πορείας εκφράζει και υποστηρίζει τη δημοκρατική μου φιλοσοφία.

Διότι είναι αντιδημοκρατικό να απαγορεύουμε το οτιδήποτε, προδικάζοντας ένα αποτέλεσμα που δεν έχει συμβεί ακόμα (π.χ. την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων). Επιπλέον, αυτό το αποτέλεσμα στο οποίο κάποιοι ίσως αποσκοπούν, δεν είναι δυνατόν να καταδικάζει το δικαίωμα έκφρασης όλων των υπολοίπων που συμμετέχουν.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο κοινωνικό φαινόμενο. Διακρίνουμε μια νέα "δυτική" μορφή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εις το όνομα πάντα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (...) Και αυτό όχι επειδή σε άλλες χώρες δε συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα, αλλά επειδή μόνο εδώ (στην Αγγλία) τόσο εκτεταμένα επικρατεί η αντίληψη οτι η αρχή έχει πάντα δίκιο, ότι πει η αρχή είναι η πραγματική αλήθεια. Η ανυπαρξία ιδεολογίας και εσωτερικευμένων ηθικών αξιών από τους πολίτες είναι εμφανείς από το γεγονός της υπακοής σε έναν σωρό παράλογους κανόνες, οι οποίοι εμφανίζονται με την μορφή αναρτήσεων και διαφημίσεων σε κάθε γωνιά της χώρας (του τύπου: "απαγορεύεται να στέκεστε σε αυτό το σημείο"). Τι θα συνέβαινε, εάν ξαφνικά κατεβάζαμε όλα αυτά τα πρέπει; Ποια θα ήταν η προσωπική αντίληψη και ιδεολογία κάθε πολίτη της Αγγλίας για τα πράγματα; Και κυριότερο, ποια θα ήταν η συμπεριφορά που θα επιδείκνυαν οι πολίτες σε κάθε κατάσταση;

Δεν είναι όλα αυτά άσχετα με το γεγονός οτι κανείς στην Αγγλία δεν αντιδρά και δεν παλεύει για να αλλάξει οτιδήποτε έχει να κάνει με «προϋπάρχοντα κανόνα», τον οποίο έχει θέσει η "αλάνθαστη αρχή" προκειμένου (όπως ισχυρίζεται)  να υπερασπιστεί την δημοκρατία.  Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα κάθε κανόνας τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση και αλλαγή. Δεν υπάρχει αλάνθαστη αρχή. Εν αντιθέσει, οι πολλοί σε τούτη την ταλαίπωρη χώρα, χρησιμοποιούν όλους αυτούς τους αντιδημοκρατικούς κανονισμούς για να διεκδικήσουν κάτι που επειδή το είπε μια αρχή, θεωρούν δικαίωμά τους, κι ας καταπατά τα δικαιώματα κάποιου άλλου.

Κατά συνέπεια, όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο που με σημαία την απάθεια και υποταγή των πολιτών, οδήγησε στο να μπορεί αυτή τη στιγμή το Αγγλικό κράτος να καταπατήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα οποιουδήποτε πολίτη, όπως αυτό του να βρίσκεσαι σε μια διαδήλωση και να δικαιούσαι να αποχωρήσεις οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείς, όντας αθώος και φιλήσυχος, και χωρίς φυσικά να φακελωθείς  αναίτια ως ύποπτος για τρομοκρατικές εκδηλώσεις.

Όλη αυτή η κοινωνιολογική ανάλυση (!) δεν είναι βέβαια έξω από τα συναισθήματά μου και το πνίξιμο αυτό που νοιώθω στην καθημερινότητά μου στην Αγγλία. Δυστυχώς αυτό το αίσθημα του «δεν έχω που να απευθυνθώ για να βρω το δίκιο μου», το «με πνίγει το δίκιο» που εύστοχα λέμε στην Ελλάδα, η έννοια του «αυτονόητου» που τώρα καλούμαστε να εξηγήσουμε (μπορεί κανείς να εξηγήσει το αυτονόητο;) νοιώθω ότι είναι αυτά που ίσως ωθούν κάποιους σε βίαιες εκφράσεις. Στο ξέσπασμα.

Παρόλ' αυτά, και παρότι δεν τον ασπάζομαι, σε καμία περίπτωση ο αναρχισμός σαν ιδεολογία  δεν είναι ταυτισμένος με τη βία, όσο και αν όλα τα «μεγάλα» μέσα ενημέρωσης και οι λεγόμενοι "γνωστοί - άγνωστοι" που υπάρχουν παντού, προσπαθούν να μας πείσουν για κάτι τέτοιο. Καθώς φαίνεται όμως, το "εξελιγμένο" αυτό κράτος της Αγγλίας, μόλις μας «είπε» ότι ο αναρχισμός σαν ιδεολογία και μόνο αποτελεί τρομοκρατική επίθεση.


Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

 

Βένια

από είναι 14/12/2008 9:03 μμ.


3 ή 4? σήμερα είχε περίπου 150 άτομα. κλούβες μαζεύτηκαν για να συλλάβουν τουλάχιστον όλους μας.

από V 14/12/2008 10:39 μμ.


H Agglia ypoferei apo katapiesi yperthetikou vathmou. To koinoniko lipantiko
tous, to alkool, tous exei apoxaunosei. H oikonomia den paei kala
kai o kathe pikramenos endexetai na gelasei se ligo kairo me ta xalia autis tis
xoras. They r going down. H katastoli kai o ekseftelismos tis Brettanikis kathimerinotitas
den mporei na kalyfthei gia poly.
Punks are not Dead !... They are drunk and stoned !
Bania exeis dikio gia tin katastasi alla einai diki mas epilogi na vriskomaste sto nisi auto.
Opos kai diki tous na min antidroun.
Pragmatika kapoies fores den ksero ti na po.
Einai protimotero to xaos kai i politiki parakmi tis
Ellinikis koinonias (prin to dimiourgiko xaos ton teleutaion imeron)
mageiremeno me eleutheria se vathmo asydosias kai anorganosia
para i yperkatastaltiki organosi telika??

o

από mitsos 15/12/2008 12:30 πμ.


V, sosto symperasma, poio eine kalytero to ena i to allo akro? Nomizo oti exartate poios eise, an k den exo apandisi. K go meno londino k epelexa na zo s auti tin koinonia. Xtes otan eimun sto dimotiko kolymvitirio tis geitonias mu, kapoios (xenos) mpampas afise gia ligo ta paidia tu gia na paei toualeta. O ypallilos tu kolymvitiriou ton pire apo piso k den ton afine na paei giati leei 'o kanonismos den epitrepei na afineis ta paideia su mona tus' alla oute prosferthike na ta prosexei giati leei 'den eine eythini mu, i meros tis douleias mu'. fysika kaneis apo tus pareuriskomenous den eipe tipota, oute prosferthike na voithisei. Sigura opoios exei zisei londino i k s alles megales poleis xerei apeires tetoies istories. Autes eine oi koinonikes sxeseis pu yparxun edo k den m aresun. Eine mixanikes k kalliergun mia apisteuti adiaforia gia ton synathropo. Fysika tetoiu eidus koinonika adanaklastika prepei na exeis s mia poly opou o ploutos k i ftoxia synyparxun dipla dipla

από Τρομπονι 15/12/2008 1:07 πμ.


αν και μη-δημοκρατης, αναρχικος και "βιαιος", συμφωνω στα περισσοτερα που λες οσον αφορα την κουλτουρα των αγγλων. Οσον αφορα τη σημερινη διαδηλωση, πρεπει να ξερεις οτι δεν ειχε (και καλα εκανε) ζητηση την αδεια της αστυνομιας. Στην αγγλια υπαρχουν 2 περιπτωσεις για μια διαδηλωση, ειτε πας στο ΑΤ, δινεις τα στοιχεια σου κλπ και ζητας τη συνδρομη της αστυνομιας, που ερχεται και σχηματιζει παλι κορδονι γυρω απ τους διαδηλωτες αλλα προς τα εξω (και καλα για να μην εμποδισει κανεις το δημοκρατικο δικαιωμα τους στη διαδηλωση) πραγμα που φυσικα δε σου εξασφαλιζει οτι θα εχεις επαφη με τον κοσμο, καθως και την οποια εννοια διαδηλωσης-καταληψης δημοσιου χωρου, χρονου κλπ, ειτε δεν παιρνεις αδεια (τιθεσαι δηλαδη εκτος δημοκρατικων συμβιβασμων) και οι αρχες αντιδρουν και σημερα, στα πλαισια του γνωστου δογματος μηδενικης ανοχης.

Γενικα αυτο που επιδιωκει η αγγλικη αστυνομια και σε μεγαλο βαθμο τα καταφερνει ειναι να σε κανει να δειχνεις γραφικος. Και φυσικα το καταφερνει γιατι μας παιζει μονοτερμα, σε δικο της γηπεδο, και το ξερει. Οι μπατσοι ξερουν οτι μπορουν να συλλαβουν τον καθενα μας, ανα πασα στιγμη, για την πλακα τους και να τον τυλιξουν σε μια κολλα χαρτι. Αλλωστε εδω ο πληθυσμος δεν αντιδρα στη βια με βια, αντιθετα την εσωτερικευει, την αφομοιωνει, κι ετσι ερχομαστε σ αυτα που λεει κι ο φιλος παραπανω για τα αλκοολια και τα ντρογκια που καινε κοσμο και κοσμακη.

Πιστευω παντως οτι σημερα δεν ηταν απολυτως νικη τους το οτι μας εκοψαν και δεν μας αφησαν να διαδηλωσουμε, με την εννοια οτι ολη η περιοχη ψειλιαστηκε πανω κατω οτι επαιζε μια διαδηλωση, για το ζητημα της ελλαδας και της αστυνομικης καταστολης παντου, και ειρωνικα η διαδηλωση καταπνιγηκε απο την αστυνομικη καταστολη. Δηλαδη το μηνυμα εστω και προβληματικα το περασαμε σε οποιον κοσμο τελος παντων διατηρει μια οποια ευαισθησια.

από (A) 15/12/2008 5:57 μμ.


A video from the demo http://uk.youtube.com/watch?v=mBegf0y81aE

από Βένια 18/12/2008 9:36 μμ.


Αγαπητέ Τρομπόνι (!),

 

Ακριβώς όπως τα λες. Έμαθα κι εγώ αργότερα ότι δεν είχε ζητηθεί άδεια για την πορεία, αλλά βέβαια είναι απόλυτα λογικό καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε αυτόματα όλη τη φιλοσοφία των αναρχικών που την οργάνωσαν. Δεν ξέρω αν υπάρχει μέση λύση για το ζήτημα της άδειας, αυτό όμως βέβαια δεν δικαιολογεί το πώς αντιμετωπίσθηκαν οι διαδηλωτές από την αστυνομία. Θα έλεγα ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, αλλά από όσα έμαθα από φίλους που συμμετείχαν, όσα συνέβησαν ήταν τελείως παράλογα.

 

Επίσης συμφωνώ και στο ότι δεν πρόκειτε για αποτυχημένη προσπάθεια, αφού με αυτόν τον τρόπο αναγκάστηκε και η αστυνομία της Αγγλίας να (ξανα) δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Η μόνη «νίκη» που μπορώ να δω είναι πως κατάφεραν να αποσιωπήσουν το γεγονός, καθώς δυστυχώς δεν έτυχε να ακούσω τίποτα από άλλους πέραν των συμετοχόντων. Μήπως θα έπρεπε να είχατε κι εσείς μια κάμερα μαζί σας; Από την άλλη μεριά, υπάρχει κάτι που να εναντιώνετε στο οποιοδήποτε κατεστημένο στην Αγγλία που να καταφέρνει να φανεί προς τα πάνω; Τίποτα. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται!

 

Αναφορικά με τον Punks r not Dead, ναι είναι επιλογή μου να ζω εδώ, το έχω ακούσει πολλές φορές αυτό το επιχείρημα. Αλλά το ότι δεν έχω την Αγγλική υπηκοότητα δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούμαι να ενοχλούμαι, να σχολιάζω και να θέλω να αλλάξω όσα συμβαίνουν στον περίγυρό μου. Οι ηθικές μου αξίες δεν μεταβάλλονται ανάλογα με την περιοχή που ζω, και ειδικά τα ανθρώπινα δικαιώματα  θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο που πρέπει να είναι σεβαστό παντού!

 

Όσο για τους Άγγλους... (και τον Μήτσο) επιχείρησα στην δουλειά μου να συζητήσω με τους συναδέλφους μου για το ζήτημα. Ε τι να σας λέω ρε παιδιά απορώ δηλαδή γιατί μου πέρασε απο το μυαλό πως μπορώ να κάνω τέτοια συζήτηση. Όχι τίποτα πολιτικό ή ιδεολογικό, τα βασικά. Στον κόσμο τους οι άνθρωποι, ότι γίνεται έξω από τον μικρόκοσμό τους και το x-factor δε μπορούν να το κατανοήσουν. Εχτές όμως, (και δεν είναι τόσο άσχετο όσο θα φανεί στην αρχή) πήγα στο κομωτήριο. Με το που μπαίνω μέσα είναι ένας τύπος γύρω στα πενήντα, ο οποίος ήρθε από τον Λίβανο. Κάθομαι να με κουρέψει και με ρωτάει από που είμαι. Του λέω Ελλάδα, και μου αρχίζει μια τρελή συζήτηση για όλα αυτά τα γεγονότα, που την καταευχαριστήθικα ρε παιδιά. Ο άνθρωπος τις ίδιες εφημερίδες διαβάζει, και τις ίδιες ειδήσεις βλέπει. Απλά δεν έχει στον εγκέφαλο το μπρόκολο των Άγγλων.

 

Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε η αυριανή* πορεία να έχει καλύτερη τύχη.

 

*σημερινή πλέον

από Βένια 18/12/2008 10:07 μμ.


 
Το Αγγλικό κράτος προφανώς επιχειρεί να δείξει πόσο άρτια λειτουργεί με το να αποφεύγει την εμφάνιση φαινομένων παρόμοιων με αυτά που συνέβησαν στις υπόλοιπες χώρες. Να δείξει δηλαδή, πόσο cool είναι και πόσο τέλεια αντιμετωπίζεται η "τρομοκρατία" (της οποίας την έννοια έχουν διαστρεβλώσει εντελώς) από μια τέλεια οργανωμένη κρατική μηχανή. Και κάπως έτσι θα επιχειρήσουν αύριο-μεθαύριο να κάνουν τους μάγκες στα υπόλοιπα κράτη, ισχυριζόμενοι ότι "εσείς δεν ξέρετε", "εσείς δεν μπορείτε να πατάξετε την τρομοκρατία", "θα έρθουμε να σας σώσουμε γιατί ξέρουμε καλύτερα. Θυμάστε τότε που..." και κάτι τέτοια.

Αυτό που τα φτωχά τους μυαλά δεν μπορούν να καταλάβουν, είναι πως το γεγονός ότι μόνον στην χώρα αυτή δεν εμφανίστηκαν αντιδράσεις, πορείες και διαταραχές, αποτελεί κραυγαλέα ένδειξη του μεγέθους της κατάχρησης της κρατικής εξουσίας και της απίστευτης καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών των πολιτών. Τόσο απλά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License