International Day of Action Against the State - Amsterdam 18-12-2008

Amsterdam 18-12-2008

post image

Το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν οι έλληνες μαθητές και ακτιβιστές από την Ακρόπολη αλλά και από τις ειδήσεις της ΝΕΤ, έφθασε στο Άμστερνταμ και έβγαλε και τους ολλανδούς στο πόδι. Η Ευρώπη συγκινείται από την επιμονή και τη δράση των ελλήνων διαδηλωτών (είτε φοράν κουκούλα είτε όχι) - η ελληνική κυβέρνηση και η αστυνομία δεν συγκινούνται με τίποτα! Τα ελληνικά μίντια κόπτονται για τις περιουσίες του κοσμάκη αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το εξωτερικό κατανοεί κύριε Πρετεντέρη καλύτερα από σας τι ακριβώς συμβαίνει στην ελλάδα - εσείς έχετε "τυφλωθεί" και δεν βλέπετε οτι φυσικά πρόκειται για μια κοινωνική εξέγερση με πρωταγωνιστές τους νέους,, και την οποία μάλλον φοβάστε γιατί είναι μια "ανατροπή" που δεν μπορείτε να κουμαντάρετε, μια αλλαγή σκηνικού που δεν ελέγχεται με δημοσκοπήσεις και εκπομπές πολιτικών συζητήσεων....


Dysturbia and Solidarity

Το Άμστερνταμ συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία.
Ακούστηκαν τα συνθήματα: ΕΔΩ-ΕΚΕΙ- Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΤΟΥ,,, και POLICE,
FASISTEN- STAAT TERRORISTEN. H πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Spui
όπου διαβάστηκε ένα μήνυμα για τη δολοφονία του Αλέξη και την
κατάσταση στην Ελλάδα, από έλληνα στα αγγλικά. Η πορεία συνεχίστηκε
στην κεντρική Leidsestraat και στάθηκε μπροστα στα γραφεία του ΕΟΤ
φωνάζοντας συνθήματα σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, ολλανδικά και
αγγλικά. Ανάμεσα στους διαδηλωτές πολλοί έλληνες, ολλανδοί, πολώνοί,
γερμανοί, βέλγοι, φοιτητές, μαθητές και κουκουλοφόροι, αλλά όχι από
αυτούς που πετάν μολότοφ. Εδώ σκάσανε μόνο βαρελότα, κυρίως μπροστά σε
κεντρικό αστυνομικό τμήμα, το οποίο ειχε κατεβασμένα τα ρολά από
νωρίς. Ένταση δεν είχαμε, αν εξαιρέσεις βέβαια τα άλογα των
αστυνομικών τα οποία ταράζονταν κάθε που οι διαδηλωτές χτυπούσαν
ρυθμικά τα πόδια τους στο έδαφος. Κάποιος φώναξε: Animal Rights - let
the horses free - you dont own them! Στο τέλος της πορείας ένας
έλληνας διάβασε στα αγγλικά ένα ένα τα ονόματα των 49 θυματων της
ΕΛ.ΑΣ τα τελευταια χρόνια - από μαθητές και διαδηλωτές μέχρι
τσιγγάνους και μετανάστες. Ο κόσμος χειροκροτούσε. Οι αστυνομικοί
περιφρουρούσαν την πορεία με σχετική σύνεση, δεν έλειπαν βέβαια και οι
ασφαλίτες με πολιτικά προφανώς που περιτρυγίριζαν την πορεία και
προκαλούσαν... ένας από αυτούς απάντησε σε ένα σύνθημα λέγοντας:
"...δεν πάτε να δουλέψετε καλύτερα..". Σε μια από τις κλούβες που
ακολουοθύσαν την πορεία ο οδηγός έτρωγε ένα μήλο - πράσινο. Επεισόδια
δεν έγιναν, αλλά η κυκλοφορία διακόπηκε σε όλα σχεδόν τα κεντρικά
σημεία της πόλης για αρκετή ώρα. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, για τα
δεδομένα της πόλης. Και αυτό που θα μείνει είναι ότι το Άμστερνταμ
απόψε φώναξε το όνομα του Αλέξη, καταδίκασε την κρατική βία και
έστειλε ένα σαφές μήνυμα αλληλεγύης στους έλληνες αγωνιστές.

nikkokoul

Εικόνες:

από M 19/12/2008 7:35 μμ.


Ο αποπάνω τα είπε καλά σε γενικές γραμμές, να προσθέσω όμως κάποια σημεία...

Οι μπάτσοι κάθε άλλο παρά 'σύνεση' δείξανε κατά τη διάρκεια της πορείας. Εκτός από την προκλητική γενική στάση από τους ασφαλίτες (οι ένστολοι γενικά ήταν πιο χαλαροί), σε αρκετές φάσεις από τα γραφεία του ΕΟΤ και μετά Ολλανδοί ασφαλίτες προσπάθησαν να μπουνε στην κεφαλή της πορείας που ήταν οι Ολλανδοί Μαύροι (κουκουλοφόροι κατά των αποπάνω) με σκοπό από οτι μας είπαν τα παιδιά να τσιμπίσουν κόσμο. Σε όλες τις περιπτώσεις αποθήθηκαν και γιουχαρίστηκαν.
Αμέσως μετά το αστυνομικό τμήμα υπήρξε μια ένταση όταν είπαν στην κεφαλή της πορείας να κάνει στην άκρη για να μην εμποδίζουμε την κίνηση. Έπαιξαν κάποια σπροξίματα και ένας ασφαλίτης έσκασε μπουνιά στο πρόσωπο μιασ κοπέλας που είχε καλυμμένο το πρόσωπο της. Ο ασφαλίτης άρπαξε μερικές ψιλές από τους υπόλοιπους και αμέσως εμφανίστηκαν στα πλάγια της πορείας οι κλουβες των ΜΑΤ οπότε και η πορεία έκανε μια εντυποσιακή διαφυγή μέσα σε ένα στενό :)
Επίσης πριν την ένραξη της πορείας ένας τραμπουκος με μηχανή πήγε να ρίξει τα μεγάφωνα της μικροφωνικής που στηνόταν σε ένα καροτσάκι δίπλα στο δρόμο.

Κατά τα άλλα διαβάστηκε σε 2 περιπτώσεις από τη μικροφωνική το κείμενο της κατάληψης του Αγ. Δημητρίου μεταφρασμένο στα Ολλανδικά. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μοιράζονταν κείμενα σε περαστικούς οι οποίοι γενικά έδειχναν ενδιαφέρον.


από τσκ 20/12/2008 1:40 πμ.


(Ένα μικρό κειμενάκι που έγραψα αλλά δεν πρόλαβα να ποστάρω πιο πριν.)

Εχθές πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στο κέντρο του Αμστερντάμ ως εκδήλωση αλληλεγγύης στον κόσμο που αγωνίζεται στην ελλάδα. Η πορεία ξεκίνησε από το κεντρικό σημείο Spui γύρω στις 19:00, αφού πρώτα διαβάστηκε κείμενο στα αγγλικά & ανακοινωθέν ('Έχουμε εμφύλιο') που έχει εκδώσει η επιτροπή κατάληψης του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου. Από εκείνο το σημείο, λοιπόν, ξεκίνησαν κάπου 200 άτομα την πορεία σε ένα σουρρελιστικό σκηνικό με ένα κατάφωτο Αμστερντάμ γεμάτο κόσμο που ψώνιζε (τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, όπως είθισται τις Πέμπτες στη συγκεκριμένη πόλη) & παρέα με δύο κλούβες που ακολουθούσαν (& βιντεοσκοπούσαν) την πορεία στο μέτρο, όπως & δύο έφιππους αστυνομικούς, απλούς αστυνομικούς, & ασφαλίτες με πολιτικά/μυστική αστυνομία (οι οποίοι έβγαζαν μάτι όπως & στην πορεία στη Χάγη πριν 9 μέρες). Εκτιμήσεις για το ποσοστό ελλήνων/ίδων μέσα στο πλήθος είναι δύσκολο να γίνουν - ενδεχομένως όχι παραπάνω από τα μισά άτομα ήταν ελληνικής καταγωγής (κυρίως φοιτητές/τριες). Όσο προ χωρούσε η ώρα μάλιστα,  το ποσοστό πρέπει να μειωνόταν.

Αφού η πορεία πέρασε από το κέντρο της αγοράς, χωρίς απολύτως κανένα επεισόδιο & μοιράζοντας φυλλάδια σε κόσμο που ψώνιζε ή εργαζόταν (εντυπωσιακό το ότι αρκετός κόσμος δεν ήθελε καν να τα αγγίξει!), έκανε μια στάση στα γραφεία του ΕΟΤ όπου & διάβαστηκε ανακοίνωση στα κλειστά, σκοτεινά παράθυρα. (Ανάμεσα στους πολύ λίγους θεατές - πέρα από συμμετέχοντες & επιτηρούντες - & δύο μικρά παιδάκια που είχαν βγει με τις πυτζάμες τους στην πόρτα & κοιτούσαν. Πολύ όμρφο σκηνικό.) Κάποια μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σ'αυτό το στάδιο, καθώς μέλη της μυστικής αστυνομίας παρεισύφρησαν στο πλήθος προβοκάροντας. Η πορεία συνέχισε την... πορεία της προς την κεντρική πλατεία Leidseplein, όπου διαβάστηκε άλλη μια ανακοίνωση μπροστά σε αρκετό απορρημένο κόσμο, & μετα προχώρησε προς το αρχηγείο της Αστυνομίας - επίσης σκοτεινό! - όπου έμεινε αρκετή ώρα. Εκεί διαβάστηκα η λίστα δολοφονημένων από την ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία μιάμιση δεκαετία - φυσικά αναφέρθηκαν & τα ονόματα Καλτεζάς & Κουμή-Κανελλοπούλου. Σ'αυτό το σημείο δεν είχαν μείνει παραπάνω από 100 ατόμα - ίσως όχι παραπάνω & από 80 - ενώ οι κλούβες είχαν γίνει τέσσερις & τα ΜΑΤ είχαν εξέλθει αυτών (ίσως για να ακούνε καλύτερα...). Αυτή ήταν η τελευταία στάση - η πορεία κατευθύνθηκε προς την κατάληψη Vrankrijk, ενώ σε κάποιο σημείο (Rozengracht) οι έφιπποι έκοψαν την πορεία στα δύο απομονώντας το μπροστινό μπλοκ & οι κλούβες κατευθύνθηκαν προς τα πλαϊνά της πορείας. Η αντίδραση ήταν ταχύτατη & επιτυχής: το μπροστινό γκρουπ πήρε έναν στενό παράδρομο & φρόντισε να ακολουθήσουν όλοι/ες, οπότε οι κλούβες αναγκάστηκαν να μείνουν & πάλι στα μετόπισθεν. Έτσι αποφεύχθηκαν συλλήψεις οι οποίες ενδεχομένως να γινόταν εκείνη τη στιγμή.


Κορυφαία ατάκα του soiree η απάντηση του ενός έφιππου σε ερώτηση που δυστυχώς δεν άκουσα: "γιατί πληρώνομαι..."

από @@ 30/12/2008 3:57 μμ.


ΚΑι εδώ κ αλλη ενημέρωση:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=957504

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License