ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ¨Η: καταληψη στο ολυμπιον

στις 10 το πρωί 150 αντιεξουσιαστές αναρχικοί κατέλαβαν το συγκρότημα ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην πλατεία αριστοτέλους (κινηματογραφοι, καφε κτλ) για να τον λειτουργήσουν σαν χώρο δράσης και αντιπληροφόρησης.\ προβολές από τις 2:00 μμ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 6:00μμ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ 9:00μμ

post image

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

 

     Σήμερα στις 10:00 το πρωί, καταλάβαμε τον κινηματογράφο ολύμπιον, στα πλαίσια των τελευταίων γεγονότων της εξέγερσης και των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη.

     Καταλαμβάνουμε ένα κεντρικό κτίριο, για να υψώσουμε την φωνή μας ενάντια σε ότι μας καταπιέζει αλλά και για να δείξουμε ότι πίσω από τις κουκούλες, υπάρχουν πρόσωπα, που δεν έχουν πρόβλημα στο να συζητήσουν και να συνδιαμορφώσουν.

     Έτσι, όσο θα διαρκέσει η κατάληψη, το κτίριο θα μετατραπεί σε έναν χώρο αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους, ανοιχτό σε όλους/ες ενώ θα προβληθούν και κάποια βίντεο-ταινίες, φυσικά χωρίς κανενός είδους αντίτιμο.

      Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στο δρόμο, χιλιάδες ανθρώπων, δίνοντας δυναμικές απαντήσεις σε πάρα πολλές πόλεις της ελλάδας και αποδεικνύοντας ότι μέσα σε αυτόν τον «γερασμένο» κόσμο, όχι απλώς εξακολουθεί να υπάρχει η σπίθα της εξέγερσης αλλά και ότι η σπίθα αυτή μπορεί να φουντώσει ανά πάσα στιγμή, εκφράζοντας την υποβόσκουσα κοινωνική δυσαρέσκεια.

       Οι 15χρονοι μαθητές που είδαν στο πρόσωπο του Αλέξη τον εαυτό τους, ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στα χακί μαντρόσκυλα της αστυνομίας και «παρέα» με νέους της γενιάς των 700 ευρώ, φοιτητές, κομμάτια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστές και άτομα της πιο άγρια οικονομικά εκμεταλλευόμενης κοινωνικής ομάδας, τους μετανάστες, διαδήλωσαν ή και «αλώνισαν» στους δρόμους, ο καθένας μέσα από την δική του βιωματική-οπτική της κοινωνίας, «σπάζοντας» την ιδιώτευση, την αδιαφορία και την εκτόνωση της κατανάλωσης και της τηλεόρασης.

       Σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από τον «αστικό έλεγχο» και το κράτος αποφάσισε να βγάλει ένα-ένα τα όπλα του.

      Πρώτα και καλύτερα τα ΜΜΕ που αποφάσισαν να αλλάξουν «γραμμή» αλλά και τους αρχικούς τίτλους των ειδήσεών τους. Έτσι, οι τίτλοι καταδίκης του μπάτσου έδωσαν την θέση τους σε τίτλους καταδίκης των «ταραχοποιών» και τα περιστατικά αστυνομικής βίας στα περιστατικά «βίας απέναντι σε τζαμαρίες» «μικρο»-καταστημάτων.

      Η πραγματικότητα της επίθεσης σε καπιταλιστικούς στόχους, όπως σε τράπεζες, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και γρήγορου φαγητού όπως και καταστήματα πολυεθνικών εταιριών, αντιστράφηκε, μέσα από την επίμονη προβολή μιας μειοψηφίας μικροκαταστημάτων τα οποία υπέστησαν ζημιές, τα κίνητρα των οποίων (ζημιών) παραμένουν πολύ αμφίβολα.

      Έτσι, τα Mac Donalds (με το φαγητό σαβούρα) μετατράπηκαν απλώς σε εστιατόρια, τα μαγαζιά της τσιμισκή (τα οποία εκμεταλλεύονται πλήθος εργαζομένων) ονομάστηκαν μικροκαταστήματα και οι ιδιοκτήτες τους μικροϊδιοκτήτες. Εκείνες τις ημέρες, αρκούσε, απλώς κάποιος να περάσει από την εγνατία και την τσιμισκή και να δει που στόχευαν οι επιθέσεις.

      Εκτός όμως από την προπαγάνδα των ΜΜΕ επιστρατεύτηκε και η προπαγάνδα των κομμάτων, τα οποία στο σύνολό τους έκαναν δηλώσεις αστικής «νομιμοφροσύνης», καταδικάζοντας την «τυφλή βία» και προτρέποντας για επιστροφή στην «ομαλότητα», την «κοινωνική ειρήνη» και την «εθνική ενότητα» (μέσα σε όλη αυτή την προπαγάνδα κωμικοτραγική ήταν η εικόνα κάποιων πανεπιστημιακών που αντί να περικυκλώσουν κανένα αστυνομικό τμήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας πιάστηκαν χεράκι-χεράκι για να «προστατεύσουν» τα πανεπιστήμια).

      Ο φόβος αποτέλεσε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του κράτους. Παρά το σοκ της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη, ματατζήδες συνέχισαν να επιδεικνύουν τα όπλα τους ενώ ζητάδες έριχναν και καμιά δεκαπενταριά σφαίρες στον αέρα για εκφοβισμό. Φυσικά πλάι σε αυτούς και το ασφαλιταριό, βρέθηκαν οι γνωστοί παρακρατικοί χρυσαγίτες, οι οποίοι παριστάνοντας τους «αγανακτισμένους πολίτες» προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το συντηρητικό κομμάτι των «νοικοκυραίων» καναπεδάκηδων και εξαπέλυσαν επιθέσεις σε διαδηλωτές και μετανάστες.

      Τέλος ,το κράτος δεν θα μπορούσε να μην χρησιμοποιήσει το όπλο της εκδίκησης ενάντια σε όσους και όσες αυτές τις δύο εβδομάδες διαταράσσουν την κοινωνική «ομαλότητα». Σε πολλές πόλεις της ελλάδας αυτή την στιγμή υπάρχουν προφυλακισμένοι είτε γιατί διαδήλωσαν την οργή τους στους δρόμους και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο είτε γιατί κάποιοι μετανάστες «τόλμησαν» να πάρουν ένα κινητό τηλέφωνο και πρόκειται να απελαθούν. Όλα αυτά τη στιγμή που οι μπάτσοι της «ζαρντινιέρας», οι οποίοι ξυλοκόπησαν και προκάλεσαν σοβαρά ψυχολογικά τραύματα στον κύπριο φοιτητή, πέφτουν στα «μαλακά» και κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ταυτόχρονα στο εξωτερικό, προφυλακίστηκαν άτομα σε διάφορες πόλεις όλου του κόσμου, γιατί έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην εξέγερση της ελλάδας.

       Η κατάληψη στο ολύμπιον είναι και μία πράξη αλληλεγγύης, απέναντι σε όλους αυτούς που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν στην εξέγερση, άσχετα εάν διέπραξαν «παράνομες» πράξεις σύμφωνα με την αστική «νομιμότητα».

       Άλλωστε το δικό μας ηθικό σύστημα εμφορείται και προσδιορίζεται από την αγάπη μας για την ζωή και την ελευθερία…

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

 

 

ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕΙ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ      

Εικόνες:

από ο 20/12/2008 2:39 μμ.


Ευγενική προσφορά πριν από λίγο στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος εδέχθη ένα κουτί μελομακάρονα (ξερό άγευστο γλυκό, αλλά της εποχής και επίσης ακριβό) όχι σε πιάτο αλλά στο κεφάλι φυσικά φυσικά. Γλυκά Χριστούγεννα μιστερ μεϊερ!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License