Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα

πριν λίγο

Πριν λίγη ώρα, στις 3:30 έξω από την είσοδο του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" μαζευτήκαμε πάνω από 150 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι στη συναδέλφισσα Κωνσταντίνα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Υπήρχε πανώ που έγραφε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ - Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Εγινε ενημέρωση από συνεδέλφους της οι οποίοι μας πληροφόρησαν για το καθημερινό καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας που βιώνουν από τα αφεντικά - εργολάβους καθαριότητας στον ΗΣΑΠ, τους τρόπους που εφευρίσκουν για να καρπώνονται επιδόματα βαρέων ανθυγιεινών που δίνονται για τις καθαρίστριες και μένουν στις τσέπες των αφεντικών. Για τη συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας που δέχτηκε την τρομοκρατική επίθεση, τις απειλές που δεχόταν στις οποίες δεν ενέδωσε παρόλο το γεγονός ότι είναι μετανάστρια και είναι γνωστό πως αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στη χούντα που ζούμε, καθώς και για την προσπάθεια που μεθοδεύεται ώστε να αποδωθεί η απεχθής επίθεση σε προσωπικές διαφορές της εργάτριας, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε τέτοιου είδους διαφορές με οποιονδήποτε.
Εγινε αυτοσχέδιος έρανος όπου μαζεύτηκε ένα ποσό πρώτης βοήθειας από τους αλληλέγγυους και δώθηκαν ραντεβού για να συζητηθεί η παραπέρα δράση μας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

από επαρχιώτης 26/12/2008 6:24 μμ.


είναι αδιανόητο αυτό που της κάνανε,
τα λεφτά είναι το λιγότερο, αλλά θα αποδείξουν και τη συνοχή μας.

Ανοίξτε λογαριασμό για κατάθεση μετρητών.

από 4 26/12/2008 6:59 μμ.


οτι η εχει ανοιξει ή θα ανοιξει λογαριασμος αυτο ακουστηκε στην συγκεντρωση

από επαρχία 26/12/2008 8:38 μμ.


Ενημέρωση για οικονομική ενίσχυση. της κοπέλλας εδώ. Διαδώστε το γιατί θα χρειαστεί εγχειρήσεις και θεραπείες. Μαζεύτε λεφτά ανά πόλη και βάλτε όλα μαζί στο λογαριασμό.5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUEVA KOSTADINKA NIKOLOVA


από ΕΑΜοβούλγαρος 26/12/2008 9:23 μμ.


                       
    Ενημέρωση από το νοσοκομείο για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Σήμερα στις 3:30 υπήρχε κάλεσμα να πάει κόσμος στο Ευαγγελισμό, γιατί θα έκαναν οι γιατροί ανακοίνωση για την υγεία της Κωνσταντίνας. Το κάλεσμα ήταν προφανώς κυρίως για αλληλεγγύη παρά για ενημέρωση.

 

Αρκετός κόσμος ανταποκρίθηκε παρά την κακοκαιρία. Γύρω στα 200 άτομα ήταν έξω από το νοσοκομείο κυρίως από τον αναρχικό και αυτόνομο χώρο, κάποιοι από άκρα αριστερά και από τον ανεξάρτητο συνδικαλισμό συν λίγοι από συριζα.

Κάποια στιγμή βγήκε και μας μίλησε μία από τις συνδικαλίστριες καθαρίστριες που βρίσκονται στο πλευρό της Κωνσταντίνας και δίνουν και τώρα τον αγώνα μαζί της, όπως τον έδιναν τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά η πενηνταπεντάρα καθαρίστρια συνδικαλίστρια είπε ότι περνούσε με την Κωνσταντίνα περισσότερο χρόνο παρά με τον άντρα της αφού αυτός ο αγώνας απαιτούσε όλες τους τις δυνάμεις.

Η κυρία αυτή, μια φιγούρα εργάτριας που έχουμε ξεχάσει, συνδύαζε την εμπειρική ταξική συνείδηση με την λαϊκή απλότητα και τον ανεπιτήδευτο συναισθηματικό λόγο, ένα λόγο 1000 φορές πιο δυνατό από τις συνήθεις αναλύσεις που μοιράζουμε μεταξύ μας σε χαρτί. Είπε χαρακτηριστικά, ότι ήταν να πάει για σύνταξη αλλά τώρα δεν φεύγει. Θα μείνει να συνεχίσει τον αγώνα.

Μίλησε για τον αγώνα τους, για την αδικία, για τα τείχη που συνάντησαν, την αδιαφορία του υπουργείου εργασίας, την αδυναμία της επιθεώρησης εργασίας, την απουσία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, την συγκάλυψη των εργολάβων και την συνενοχή του ΗΣΑΠ που γνώριζε και είχε ευθύνη για τον εργασιακό μεσαίωνα που βίωναν οι καθαρίστριες. Είπε ακόμα ότι κάποιοι προσπαθούν τώρα να παρουσιάσουν την επίθεση στην Κωνσταντίνα σαν προσωπική και άσχετη με τα εργασιακά.

Είπε ότι το θέμα είναι 3 ετών τώρα και όλοι το γνώριζαν. Στην ουσία είναι ότι οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται μια διάταξη που λέει ότι αν εργαστείς κάτω από 5:30 ώρες δεν δικαιούσαι βαρέα ένσημα, ενώ τα δικαιούσαι από τις 6 ώρες και πάνω. Οπότε έβαζαν όλες τις γυναίκες να υπογράφουν για 5:30 ώρες με το ζόρι. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εταιρία είχε φτιάξει και εργοδοτικό σωματείο μαϊμού για να αφαιρέσει από το πραγματικό σωματείο το δικαίωμα να μπαίνει στους χώρους εργασίας. Ο ΗΣΑΠ γνώριζε το θέμα και ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου όμως δεν έκανε τίποτα. Στην ουσία έδινε στον εργολάβο τα λεφτά και αυτός έδινε στις καθαρίστριες όσα ήθελε. Μιλάμε για κανονικούς νταβατζήδες. Μάλιστα ανέφερε ότι επανειλημμένα, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια έχουν ζητήσει να προσλάβουν τα ίδια ωρομίσθιες καθαρίστριές καθώς είναι  φτηνότερο από το να έχεις εργολάβο και τους το απαγορεύουν. Πρόκειται δηλαδή για μια μαφία που συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να ληστεύουν το δημόσιο και τις καθαρίστριες.

Ταυτόχρονα οι εργολάβοι απειλούν διαρκώς τις συνδικαλίστριες εδώ και καιρό γεγονός που δυστυχώς δεν έτυχε της προσοχής κανενός από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και τους πολιτικούς μας χώρους, πριν γίνει το κακό. Αυτές οι ηρωικές απλές γυναίκες, ήταν μόνες σε αυτόν το αγώνα ενάντια σε θηρία, νταβατζήδες, μαφιόζους της νύχτας και νεοφιλελεύθερους με μπλε και πράσινες γραβάτες.

Η κυρία αυτή εξέπεμπε μια οργισμένη αξιοπρέπεια μοναδικής ομορφιάς και πραγματικά το κλίμα καθώς μιλούσε ήταν ηλεκτρισμένο από κάθε πλευρά. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η κυρία, μαζί με την Κωνσταντίνα και άλλη μία είχαν επισκεφθεί και την κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ τις προηγούμενες μέρες.

Όσο για οικονομική ενίσχυση έχουν δικό τους λογαριασμό, γιατί η ΓΣΕΕ προσπάθησε να τις εντάξει σε δικό της για να φανεί, αλλά οι γυναίκες αρνήθηκαν. Ο κόσμος εκείνη τη στιγμή μάζεψε πάνω από 1400 ευρώ με κράνος. Σύντομα θα κυκλοφορήσομε και το λογαριασμό τραπέζης για ενίσχυση της Κωνσταντίνας. Μην ξεχνάμε ότι είχε έρθει από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα λόγο ιατρικών προβλημάτων του παιδιού της που εγχειρίστηκε. Σήμερα πάει στην 5η δημοτικού. Σημειωτέον ότι απειλές έχουν υπάρξει και για το παιδί της!!! Οι κανίβαλοι του νεοφιλελεύθερου μεσαίωνα δεν γνωρίζουν από όρια.

Είπε ακόμα ότι τόσες μέρες δεν φάνηκε κανείς από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και οι μόνοι που συμπαραστάθηκαν και οικονομικά ήταν το ΠΑΜΕ και ο Συνασπισμός.

Παρακάλεσε να προσέχουμε τις αναφορές στην συγκεκριμένη εταιρεία γιατί φοβούνται νομικές συνέπειες για το σωματείο και ζήτησε να σταθούμε δίπλα τους στα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν μπροστά τους. Γι’ αυτά θα υπάρξει ενημέρωση σε επόμενη δημοσίευση.

Για την υγεία της Κωνσταντίνας μας μίλησε κάποιος αργότερα και είπε ότι μάλλον απέφυγε τα χειρότερα, οιδήματα και πυρετούς και φαίνεται ότι η κατάσταση είναι σε βελτίωση. Αποσωληνώθηκε, έχει διαύγεια και επικοινωνεί με χαρτάκια αφού έχει υποστεί ζημιά και στις φωνητικές χορδές. Βλέπει κάποιες σκιές προς το παρόν. Ίσως από το ένα μάτι.

Προσοχή!

Η υπόθεση αυτή θα αποκτήσει δύναμη μόνο αν της την δώσουμε όλοι και όλες εμείς. Τα ΜΜΕ τη θάψανε και η ΓΣΕΕ κάνει Χριστούγεννα διαρκείας εδώ και μήνες και μάλλον θα συνεχίσει κατευθείαν για Πάσχα και καλοκαιρινές διακοπές. H υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή και θυμίζει έντονα λατινοαμερικάνικες καταστάσεις. Όπως είπε και η κυρία, "αυτοί θέλουν να σκύψουμε το κεφάλι. Να τους δείξουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από τους εργολάβους."


από Κάποιος 26/12/2008 9:30 μμ.


Γιατί δε βάλατε στο ημερολόγιο του indymedia το κάλεσμα για τη συγκέντρωση;

από user 26/12/2008 9:57 μμ.


nai, ginontai polla tis teleutaies meres kai den mpainoun sto hmerologio...
mhpws de xreiazetai h parousia mas???

ti egxeirhsh 8a kanei h gunaika? ema8e kaneis?

- Το Σωματείο καθαριστριών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκεί χωρίς τυμπανοκρουσίες και έχει σαν πρώτο μέλημα την υγεία της Κ....
- Μέχρι σήμερα από όσο γνωρίζω δεν έχει κάνει εμφάνιση εισαγγελέας ή αστυνομικά όργανα για την διερέυνηση της υπόθεσης παρά τις παρεμβάσεις που υπήρξαν.
- Η οικογένεια στηρίζεται με πρωτοβουλία συλλογικότητας που στηρίζει μετανάστες ενώ το Υπ. Υγείας ή η νομαρχία δεν έχει εμφανιστεί μα δικό του προσωπικό όπως όφειλαν.
- Η συναδέλφισσα έχει συγκρουστεί όπως και το σωματείο με σειρά επιχειρήσεων για θέματα εφαρμογής της εργατικής Νομοθεσίας.
- Σήμερα με βάση την ενημέρωση από την οικογένεια μπορούμε να πούμε ότι η υπάρχει ελπίδα φωτός σχετικά με την κατάσταση στην υγεία της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε σίγουρες απαντήσεις.
Παράλκηση να μην κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες φήμες που δεν βοηθούν στις δύσκολες στιγμές που περνά η Κ... και η οικογένειας της.
Επίσης η πορεία που προγραματίζεται κοντά στο χώρο διαμονής της Κ... καλό είναι να πάρει υπόψη πιθανές επιπτώσεις στο οικογενειακό περιβάλλον.
Είναι σίγουρος ότι οι συλλογικότητες  που σωστά σχεδιάζουν διάφορες δράσεις επιχειρόντας να αποκαλύψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, όλα αυτά τα παίρνουν υπόψη.

από έν@ς 27/12/2008 12:17 πμ.


Δεν προηγήθηκε κάποια συνέλευση που να αποφασίσει κάλεσμα απλά κάποιοι σύντροφοι και συνάδελφοι που γνώριζαν την Κωνσταντίνα ειδοποίησαν όσους προλάβαιναν. Η υπόθεση που άνοιξε η συνάδελφος θα έχει συνέχεια, καλά θα κάνουν οι αλληλέγγυοι σύντροφοι και συνάδελφοι να βρίσκονται σε επιφυλακή. Εχουμε πόλεμο και οι μάχες είναι καθημερινές. Είναι καιρός οι "νονοί" της μισθωτής σκλαβιάς να βρούν το δάσκαλό τους. Οπως είπΕ η συνάδελφος της Κωνσταντίνας ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License