ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΠΕΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Ένας σταλινικός, με το ψευδώνυνυμο karhergr και ο δεξιός εκδότης Δ. Κούκουνας δημοσιεύουν πληροφορίες για τον παλιό αναρχοσυνδικαλιστή Κώστα Σπέρα, οι οποίες τον θέλουν συνεργάτη του Ε.Δ.Ε.Σ. στην Κατοχή και μέλος φασιστικών κομμάτων την δεκαετία του '30.

post image

Με αφορμή μια συζήτηση που έχει ανοίξει στο phorum.gr για τα Δεκεμβριανά του 1944, έγινε λόγος και για την δολοφονία του παλιού αναρχοσυνδικαλιστή των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα Κώστα Σπέρα από την Ο.Π.Λ.Α. τον Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα.

Στην συζήτηση έγινε αναφορά στο βιβλίο του Άγι Στίνα ''ΑΝΑΜΗΣΕΙΣ'', στο οποίο ο ακαταπόνητος επαναστάτης, που πέθανε σε βαθύ γήρας το 1987 και γλύτωσε από τους δολοφόνους της Ο.Π.Λ.Α., αναφέρει την δολοφονία του Κώστα Σπέρα από την Ο.Π.Λ.Α., λέγοντας παράλληλα ότι αυτή έγινε σε μια εποχή, κατά την οποία ο Σπέρας είχε παραιτηθεί από κάθε πολιτική δράση.

 Κάποιος σταλινικός συζητητής, με το ψευδώνυμο karhergr έκανε παραπομπή σε ένα παλιό άρθρο αναρτημένο σε ιστοσελίδα στο Internet, με τίτλο ''Για τον Σπέρα'' http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html , στο οποίο ο Σπέρας κατηγορείται για συνεργασία με τον Ε.Δ.Ε.Σ. το 1943 και παλαιότερα - στην προκατοχική περίοδο -, για συνεργασία με την αστυνομία, παραπέμποντας, σε κάποια - εντελώς αμφιλεγόμενα έγγραφα από το Επιτελείο του Ε.Δ.Ε.Σ., τα οποία (υποτίθεται ότι) έπεσαν στα χέρια του Ε.Λ.Α.Σ., την περίοδο των Δεκεμβριανών όταν ο Άρης Βελουχιώτης καταδίωξε τις δυνάμεις του Ζέρβα και της οργάνωσής του (τον Ε.Δ.Ε.Σ.) στην Ηπειρο.

Δείτε το κείμενο του σταλινικού συγγραφέα στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση :

 

 

''Από το 1988 γκρουπούσκουλα ηλικιωμένων και χρεωκόπων πρώην κομμουνιστών , μας έχουν ζαλίσει για τα εγκλήματα των σταλινικών του ΚΚΕ ενάντια στους ηρωικούς αρχειομαρξιστές και αναρχοσυνδικαλιστές . Και εκδίδουν πορίσματα . Και ξαναεκδίδουν πορίσματα . Παράδειγμα το περίφημο ...

" ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ " , που εκδόθηκε το 1987 και δημοσιεύθηκε στα "αριστερά" περιοδικά της εποχής (βλ. Σχολιαστής . Αντί κλπ) . Και το ΚΚΕ , ελέω Γκορμπατσόφ να σωπαίνει (τόση ηλιθιότητα εκείνα τα χρόνια τελικά ρε γαμώτο !!! ).

Και μετά , η συγκίνηση . Το πένθος . Η τιμή στο Νεφελούδη , τον Δρακόπουλο , στον Λαμπάτο του Ρήγα Φερραίου . Και πάνω από όλα στον Στίνα , τον πρωτοπόρο αγωνιστή που ανακάλυψε τα εγκλήματα του ΚΚΕ !!!

Ας μην ξεχάσουμε τον Κώστα Σπέρα . Τον εργατικό ηγέτη , που οργάνωσε την περίφημη απεργία των μεταλλωρύχων στη Σέριφο το 1916 . Τον αναρχοσυνδικαλιστή που διεγράφη από το ΣΕΚΕ το 1920 , για να πνιγεί κάθε ανεξάρτητη , ελεύθερη φωνή μέσα στο μπολσεβικοκρατούμενο εργατικό κίνημα στη χώρα μας . Ο Σπέρας , ππου δολοφονήθηκε το 1944 από τη "σαδιστική" ΟΠΛΑ , μόνο και μόνο για τις ιδέες του και για τίποτα άλλο .

Και έρχονται να μιλήσουν τα έγγραφα . Ποιος ήταν τελικά ο Κώστας Σπέρας ; Ποιος ήταν ο ρόλος του στην Κατοχή (και για το ρόλο του στην αιματηρή απεργία στη Σέριφο έχω να γράψω , αλλά αυτό θα το κάνω σε άλλο νήμα ... ).

Ας απολαύσουμε επιστολές από το αρχείο του ΕΔΕΣ , όπως αυτό έπεσε στα χέρια του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ το χειμώνα του 1944 , μετά την κακήν κακώς καταδίωξή του από την Ήπειρο .

<<Αριθ. 9754
25-9-43 Εις Σκιαδάδες Αθ. 16 Σ/βριου 1943

Αγαπητέ Στρατηγέ
(…)
Και επί άλλου ζητήματος κατέστησα προσεκτικόν τον Λαιμόν επί των προσπαθειών του δια την διείσδυσιν του ΕΔΕΣ εις τον εργατικόν κόσμον.
Προς τον σκοπόν αυτόν εξέδωσε δυο εφημερίδες εν συνεργασία με έναν απατεώνα εργατοπατέρα υπηρετήσαντα αστυνομικήν κατασκοπείαν
(Σπέραν ονομαζόμενο) και πασίγνωστον εις την εργατιά...
Με πολλή αγάπη
Πολύβιος


Σεβαστέ και αγαπητέ μου Καπού,
2-9-43
(…)
Επίσης συμπληρών εργασίαν του αγ. αδελφού Λαιμού στον εργατικόν κόσμον δια της προσλήψεως του Ευαγγέλου, έβαλα εγώ και την ανεξάρτητον
συνδικαλιστικήν οργάνωσιν εργατών Ελλάδος, για την οποίαν θα σας παρακαλέσω να εγκρίνητε ένα ιδιαίτερο κονδύλιο περί τα 15 – 20 εκατομμύρια
μηνιαίως, γιατί δεν πρέπει να χάσωμε μια τέτοια δύναμη η οποία είναι ο αντίπους του Κομμουν. Κόμματος στις εργατικές τάξεις και από την οποία η
οργάνωσίς μας καρπούται όλα τα νέα, όλες τις κινήσεις κλπ. της ΕΑΜ (…)

Στρατηγέ μου Καπού (βλ. Ναπολέοντα Ζέρβα) , δεν το πιστεύω !!!
Καλές οι γκόμενες (ποιος δεν τις λατρεύει), καλή η τράπουλα , καλά τα κινήματα . Άντε καλό και το κατσιαπλιάδικο στην Ήπειρο με τις λιρίτσες των Άγγλων . Αλλά να μου θέλεις και εισοδισμό του ΕΔΕΣ στο προλεταριάτο και στο εργατικό κίνημα , με τη βοήθεια αναρχοσυνδικαλιστών ηγετών όπως του Σπέρα , δεν πάει λίγο πολύ !!! Άστα αυτά , γιατί ξεπερνούν τις δυνατότητές σου. ''

Πέρα από αυτά, ο δεξιός εκδότης Δημήτρης Κούκουνας στο βιβλίο που έχει βγάλει με τίτλο ''ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ 1941-41'' Εκδόσεις Μέτρον, στην σελίδα 92 του βιβλίου, αφού αναφέρεται σέ μια επιστολή αναγνώστη εφημερίδας τς Κατοχής κάποιου Κ. Σπέρα (τον οποίον ταυτίζει με τον παλιό αναρχοσυνδικαλιστή), η οποία επιστολή αναφέρεται στην ανάγκη σύστασης συνοικιακών συνεταιρισμών, για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς και της έλλειψης τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε εκείνη την δραματική εποχή, αναφέρει ότι ο Κ. Σπέρας είναι ''σήμερα ίνδαλμα των αναρχικών παγκοσμίως. Στην δεκαετία 1930 όμως είχε συμμετάχει στα φασιστικά κόμματα στη χώρα μας. Εκτελέστηκε το 1943 από την Ο.Π.Λ.Α.''.

Περιττό να πω ότι και οι δύο αυτές πληροφορίες μπάζουν από παντού.

Η αναφορά των σταλινικών μυρίζει προβοκάτσια, διότι ακόμα και αν δεχτούμε ότι τα υποτιθέμενα και εμφανιζόμενα ως έγγραφα του Ε.Δ.Ε.Σ. είναι αληθινά και όχι πλαστογραφημένα, η δολοφονία του Σπέρα έγινε χωρίς την γνώση του περιεχομένου τους, διότι η Ο.Π.Λ.Α. όταν τον σκότωνε δεν τα γνώριζε. Πάντως, είναι βέβαιο ότι θα είχαν γίνει γνωστά και θα τα είχε πληροφορηθεί κάποια στιγμή και ο Άγις Στίνας και θα έκανε αναφορά και σε αυτά. Επίσης, θα τα είχε πληροφορηθεί και ο Κούκουνας, ο οποίος θα έκανε επίσης αναφορά σε αυτά.

 

Όσον αφορά το δημοσιέυμα του Κούκουνα, τα πράγματα εδώ είναι πιο σύνθετα, διότι η αναφορά σε επιστολή, που εν περιλήψει δημοσιεύεται εκείνη την εποχή, κάποιου αναγνώστη με το όνομα Κ. Σπέρας και η ταύτισή του με τον παλιό αναρχοσυνδικαλιστή Κώστα Σπέρα μπορεί και φαίνεται να είναι σωστή, αφού η συνεταιριστική λογική ήταν πάντοτε μέσα στα πλαίσια της αντίληψης των συνδικαλιστών εκείνης της εποχής και η πρόταση τέτοιων μέτρων σε μια δραματική εποχή ανάγκης, σαν εκείνην της Κατοχής, έχει ουσιαστικό νόημα και δεν αποτελεί κάτι το κατακριτέο.

Από εκεί και πέρα η αναφορά του Κούκουνα στην συμμετοχή του Σπέρα στα φασιστικά κόμματα στην Ελλάδα, κατά την δεκαετία του '30 είναι αόριστη, χωρίς να αναφέρεται σε συκεκριμένα περιστατικά, κόμματα, οργανώσεις κλπ, ώστε να τεκμηριώσει αυτόν τον ισχυρισμό.

 

Και μια τέτοιου είδους δράση του Σπέρα, φυσικά, θα είχε γίνει - κατά πάσαν πιθανότητα γνωστή στον Άγι Στίνα, ο οποίος δεν την αναφέρει, αλλά, οποωσδήποτε και στους σταλινικούς, οι οποίοι δεν τον κατηγορούν για κάτι τέτοιο (η κατηγορία για συνεργασία με τον Ζέρβα δεν έχει να κάνει με τα φασιστικά κόμματα της δεκαετίας του '30, ούτε και η συνεργασία με την αστυνομία που του καταλογίζει ο ανώνυμος συντάκτης του εγγράφου, στο οποίο αναφέρεται ο σταλινικός συγγραφέας karhergr.

 

Επειδή, λοιπόν, αυτές οι ''πληροφορίες'' μπάζουν από παντού, η γνώμη μου είναι ότι η ορθή πληροφόρηση είναι αυτή που δίνει ο Άγις Στίνας στο βιβλίο του, ότι, δηλαδή, ο Κώστας Σπέρας δολοφονήθηκε από την Ο.Π.Λ.Α. σε μια εποχή κατά την οποία είχε αποσυρθεί από την πολιτική δράση.

 

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η υπόθεση δεν πρέπει να ερευνηθεί και ότι τα δημοσιεύματα αυτά πρέπει να μείνουν αναπάντητα.

 

Γι' αυτό και παρακαλώ όποιον έχει στοιχεία, γύρω από τον Κώστα Σπέρα και την δράση του, να τα καταθέσει, ή να συνεισφέρει όποια πληροφορία έχει, για να διασταυρώσουμε όσα έχουν λεχθεί και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

 

(Ο Κούκουνας εμφανίζει και ένα δημοσιευμένο στα αγγλικά βιβλίο για τον Κώστα Σπέρα με τίτλο ''KONSTANTINOS SPERAS  The Life and Activities of a Greek Anarcho-Syndicalist''. Παρακαλώ όποιν έχει πληροφορίες για αυτό να μου τις γνωρίσει).

 

 

 

Εικόνες:

από Τάσος Αναστασόπουλος 31/12/2008 9:27 μμ.


post image
Αφού είδαμε τι λέει ο σταλινικός, με το ψευδώνυμο karhergr, που  έκανε παραπομπή σε ένα παλιό άρθρο αναρτημένο σε ιστοσελίδα στο Internet, με τίτλο ''Για τον Σπέρα'' http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html , στο οποίο ο Σπέρας κατηγορείται για συνεργασία με τον Ε.Δ.Ε.Σ. το 1943 και παλαιότερα - στην προκατοχική περίοδο -, για συνεργασία με την αστυνομία, παραπέμποντας, σε κάποια - εντελώς αμφιλεγόμενα έγγραφα από το Επιτελείο του Ε.Δ.Ε.Σ., τα οποία (υποτίθεται ότι) έπεσαν στα χέρια του Ε.Λ.Α.Σ., την περίοδο των Δεκεμβριανών όταν ο Άρης Βελουχιώτης καταδίωξε τις δυνάμεις του Ζέρβα και της οργάνωσής του (τον Ε.Δ.Ε.Σ.) στην Ηπειρο, ας δούμε την αναφορά του Δ. Κούκουνα στην υποτιθέμενη συμμετοχή του Σπέρα σε φασιστικά κομματα.

Μια τέτοιου είδους δράση του Σπέρα, φυσικά, θα είχε γίνει - κατά πάσαν πιθανότητα γνωστή στον Άγι Στίνα, ο οποίος δεν την αναφέρει, αλλά, οπωσδήποτε και στους σταλινικούς, οι οποίοι δεν τον κατηγορούν για κάτι τέτοιο (η κατηγορία για συνεργασία με τον Ζέρβα δεν έχει να κάνει με τα φασιστικά κόμματα της δεκαετίας του '30, ούτε και η συνεργασία με την αστυνομία που του καταλογίζει ο ανώνυμος συντάκτης του εγγράφου, στο οποίο αναφέρεται ο σταλινικός συγγραφέας karhergr.

Επειδή, λοιπόν, αυτές οι ''πληροφορίες'' μπάζουν από παντού, η γνώμη μου είναι ότι η ορθή πληροφόρηση είναι αυτή που δίνει ο Άγις Στίνας στο βιβλίο του, ότι, δηλαδή, ο Κώστας Σπέρας δολοφονήθηκε από την Ο.Π.Λ.Α. σε μια εποχή κατά την οποία είχε αποσυρθεί από την πολιτική δράση.

 

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η υπόθεση δεν πρέπει να ερευνηθεί και ότι τα δημοσιεύματα αυτά πρέπει να μείνουν αναπάντητα.

 

Γι' αυτό και παρακαλώ όποιον έχει στοιχεία, γύρω από τον Κώστα Σπέρα και την δράση του, να τα καταθέσει, ή να συνεισφέρει όποια πληροφορία έχει, για να διασταυρώσουμε όσα έχουν λεχθεί και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

 

(Ο Κούκουνας εμφανίζει και ένα δημοσιευμένο στα αγγλικά βιβλίο για τον Κώστα Σπέρα με τίτλο ''KONSTANTINOS SPERAS  The Life and Activities of a Greek Anarcho-Syndicalist''. Παρακαλώ όποιν έχει πληροφορίες για αυτό να μου τις γνωρίσει).

 

Εικόνες:

από Τάσος Αναστασόπουλος 31/12/2008 9:43 μμ.


post image

 

Εικόνες:


το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Σπέρα, όπως το βρήκα το διαδίκτυο. Ας τολμήσουν να το αμβισβητήσουν οι απολογητές του σταινικού σοσιαλ-φασισμού.

ΙΣΤΟΡΙΑ WHO IS WHO - Κωνσταντίνος Σπέρας  

Ο Κωνσταντίνος Σπέρας (Σέριφος 1893 – Αθήνα 1943) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς εκφραστές του αναρχοσυνδικαλιστικού χώρου στην Ελλάδα την περίοδο 1910-1925. Γεννήθηκε το 1893 στη Δυτική Λότζια της Σερίφου. Ο πατέρας του Γεώργιος ήταν ναυτικός και η μητέρα του ονομαζόταν Πολυξένη. Οι συγγενείς και οι φίλοι του το φώναζαν Κώστα ή Κωνσταντή.
Στα 1907, σε ηλικία 14 ετών, βρέθηκε στην Αίγυπτο. Εκεί φοίτησε στη Γαλλική Σχολή των Φρέρηδων. Στην Αίγυπτο εργάστηκε ως τσιγαράς και ήρθε σε επαφή με αναρχικούς και αναρχοσυνδικαλιστές, Έλληνες και Ιταλούς μετανάστες. Εκείνη την περίοδο το αναρχοσυνδικαλιστικό κίνημα έβρισκε ιδιαίτερη ανάπτυξη στους καπνεργάτες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου.
Ο Σπέρας στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια των οποίων γνώρισε καλύτερα τα ιδεολογικά κέντρα του επαναστατικού κινήματος της εποχής. Ο ίδιος μιλούσε καλά γαλλικά και αραβικά. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και στη Σέριφο αναγκάστηκε να πουλήσει τα κτήματα της μητέρας του λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έκτοτε θα πρωταγωνιστήσει στα πιο σημαντικά εργατικά γεγονότα. Ο ίδιος εργάζεται κυρίως ως τσιγαράς. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) τον Μάρτιο του 1910. Την ίδια περίοδο συμμετέχει στο Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών του Νικόλαου Γιαννιού. Ταυτόχρονα ανήκει σε μια ιδιαίτερη αναρχοσυνδικαλιστική τάση με αρχηγό το λόγιο και δημοσιογράφο Μήτσο Χατζόπουλο (Μποέμ).
Οι αναρχοσυνδικαλιστές δε θέλανε πολιτική δράση και προπαγάνδιζαν μόνο την επαγγελματική οργάνωση. Το αναρχοσυνδικαλιστικό κίνημα εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία και όλα τα δυτικά κράτη. Στη Γαλλία συνυπήρχε μάλιστα μαζί με το ρεύμα του Σορέλ στην Γαλλική Γενική Συνομοσπονδία της Εργασίας (Confιdιration gιnιrale du Travail, CGT).
Ο αναρχοσυνδικαλισμός προσαρμόζει την γιακωβίνικη παράδοση της άρνησης των κομμάτων που διαχωρίζουν τους πολίτες, την αμεσοδημοκρατία, την έννοια της γενικής βούλησης, των αυτό-μορφωτικών λεσχών, την επαναστατική δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Έτσι, εάν ο γιακωβινισμός της εποχής της Τρομοκρατίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση εκφράζει τα ταξικά συμφέροντα των υπο-προλεταρίων ειδικευμένων τεχνιτών των συντεχνιών, ο αναρχοσυνδικαλισμός εκφράζει την ταξική άρνηση των στρωμάτων αυτών να αποδεχτούν την κοινωνική αλλαγή, χρησιμοποιώντας ακριβώς το λόγο και τις αξίες αυτής της παράδοσης. Αντιδρούν, στη μετατροπή τους, δηλαδή, σε μισθωτούς, στην ανάδυση ενός άναρχου καπιταλιστικού στη θέση ενός κοινοτιστικού συλλογικού παραγωγικού μοντέλου. Ο κοινοβουλευτισμός και η αστική δημοκρατία θα κηρυχθούν ως ο μεγάλος εχθρός της εργατικής τάξης.
Ο ίδιος ο Σορέλ θα διακηρύξει την ηθική του συντεχνιακού μοντέλου, μπροστά στην ανηθικότητα του καπιταλισμού και την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ηθικού ανθρώπου που θα απαντά σε αυτήν την καταστροφή. Με τον ίδιο τρόπο οι Έλληνες αναρχοσυνδικαλιστές εμφανίζονταν ως απλοί και τίμιοι εργάτες που ενδιαφέρονταν για το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων, σε αντίθεση με τους εργατοπατέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού και τους ανήθικους κεφαλαιοκράτες, το ανήθικο κράτος, τους προδότες και χαφιέδες της αστυνομίας.
Εμπνεόμενος από αυτές τις αρχές ο Σπέρας εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά την αντίδραση των συντεχνιαζόντων μισθωτών στρωμάτων στην κατάρρευση του παλιού παρτεναλιστικού μοντέλου οργάνωσης της εργασίας και γι’ αυτό βρίσκεται στο κέντρο των εξεγέρσεων.
Το Μάρτιο του 1914 θα βρεθεί στην Καβάλα και θα πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη καπνεργατική απεργία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συλληφθεί και θα μεταφερθεί στις φυλακές της Τρίπολης. Στα 1916 καλείται από τους συμπατριώτες του Σεριφιώτες να οργανώσει το σωματείο και τη δράση των μεταλλωρύχων. Με την ιδιότητα του προέδρου θα ξεκινήσει έναν αγώνα, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργατών απέναντι στη διοίκηση των μεταλλείων. Οι συνεχείς καταγγελίες του σωματείου δημοσιεύονται σε τοπικές εφημερίδες της Ερμούπολης και της Αθήνας, χωρίς να επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό είχε ως συνέπεια να ξεσπάσει μαζική και δυναμική γενική απεργία τον Αύγουστο του 1916. Για 15 μέρες οι εργάτες επικρατούν σε όλο το νησί και αναρτούν την γαλλική σημαία. Κατάργησαν τις τοπικές κυβερνητικές εξουσίες και οργάνωσαν αυθόρμητα ένα πρωτότυπο εργατικό σοβιέτ. Η κυβέρνηση απάντησε με βία, αποστέλλοντας ισχυρές δυνάμεις της χωροφυλακής, ενώ γαλλικό πλοίο κατέφθασε για να υποστείλει τη σημαία. Η σύγκρουση χωροφυλακής και εργατών έφερε νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές.
Ο Σπέρας μετά το τέλος της απεργίας θα φυλακιστεί μαζί με άλλους απεργούς στις φυλακές της Σύρου. Εκεί θα γράψει ένα χρονικό των γεγονότων, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1919. Το 1917 βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές Φιρκά στα Χανιά. Από εκεί απευθύνεται στο Εργατικό Κέντρο Χανίων και ζητά τη συμπαράστασή του. Με την απελευθέρωσή του θα επιστρέψει στις Κυκλάδες, στην Ερμούπολη. Εκεί θα συνεργαστεί με τον μετριοπαθή σοσιαλιστή Κώστα Μπαστουνόπουλο, για να ιδρυθεί Αύγουστο του 1918 ο Μορφωτικός Εργατικός Όμιλος, ο οποίος θα συνδράμει στην έκδοση της εφημερίδας «Εργάτης», όργανο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων.
Το 1918, ο Σπέρας συμμετέχει στην ίδρυση της ΓΣΕΕ και εκφράζει με τους Φανουράκη και Κουχτσόγλου την αναρχοσυνδικαλιστική τάση. Σ’ αυτό το συνέδριο ο Σπέρας θα υπεραμυνθεί της «πάλης των τάξεων» και θα υποστηρίξει ότι η ΓΣΕΕ θα πρέπει να μείνει ανεξάρτητη από την επιρροή κάθε πολιτικού κόμματος και θα στηρίξει την αντικοινοβουλευτική δράση των μελών της. Αντίθετες απόψεις από τον Σπέρα θα διατυπώσουν οι σοσιαλιστές, υποστηρίζοντας τη σύνδεση της ΓΣΕΕ με το ΣΕΚΕ. Παρά το γεγονός ότι θα επικρατήσουν οι δεύτεροι, ο Σπέρας θα εκλεγεί μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Η εκλογή του αυτή θα επιβεβαιώσει τη δυναμική της τάσης των αναρχοσυνδικαλιστών εκείνη την εποχή.
Η αναρχοσυνδικαλιστική τάση συμμετέχει στο ΣΕΚΕ, χωρίς να του προσδίδουν όμως καθοδηγητικό ρόλο και πατερναλιστική σχέση με το εργατικό κίνημα. Ακόμα ο Σπέρας συμμετέχει το 1920 ως ειδικός γραμματέας στη συνδιάσκεψη των μεταλλωρύχων και ανθρακωρύχων για την ίδρυση κοινής ομοσπονδίας.
Στο Β΄ Συνέδριο του ΣΕΚΕ, το 1920, η τάση του Σπέρα θα διαγραφεί. Στο Β’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ η τάση του όμως θα εμφανιστεί ισχυροποιημένη, κατέχοντας το 1/3 των αντιπροσώπων.
Ο Σπέρας, σε μια εποχή που οι αναρχοσυνδικαλιστές συμμετέχουν διεθνώς στη Γ΄Διεθνή, προτείνει να ενταχθεί σε αυτή η ΓΣΕΕ, αλλά να αποδεσμευθεί από το ΣΕΚΕ. Στις ομιλίες του θα στηρίξει την αμεσοδημοκρατική λειτουργία των σωματείων, με κυρίαρχο σύνθημα την άμεση συμμετοχή των εργατών στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τις συνελεύσεις βάσης των σωματείων ειδικευμένων τεχνιτών, σε αντίθεση με την ηγετική ομάδα του ΣΕΚΕ, η οποία θεωρούσε ότι το δικαίωμα αυτό ανήκει μόνο στους βιομηχανικούς εργάτες. Το 1921 οι Σπέρας και Φανουράκης εκδίδουν τη δεκαπενθήμερη εφημερίδα «Νέα Ζωή», ενώ θα βρεθούν για αρκετό διάστημα στη διοίκηση του ΕΚΑ. Το 1922 ιδρύουν το Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα. Η πλειοψηφία του κόμματος αποτελείται από εργάτες που προσχωρούν κατά ομάδες από πολλά μέρη της Ελλάδας. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν από αναρχοσυνδικαλιστές και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Το ΑΕΚ θα διαλυθεί το 1925 μέσα στη δικτατορία του Παγκάλου. Στο Γ΄ Συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 28 Μαρτίου 1926 οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές θα επιτεθούν εναντίον του Σπέρα, εξαπολύοντας κατηγορίες για συνεργασία με την αστυνομία. Τελικά, διαγράφεται. Ο Σπέρας συνεχίζει να συμμετέχει στο εργατικό κίνημα, κυρίως στους σιδηροδρομικούς, καθώς από το 1930 εργάζεται στα εκδοτήρια εισιτηρίων των τρένων. Έρχεται πολλές φορές σε σύγκρουση με την ηγεσία των σιδηροδρομικών, αλλά δε συγκροτεί πλέον κάποια ιδιαίτερη ομάδα. Συνολικά θα φυλακιστεί και θα εκτοπιστεί 109 φορές. Η τελευταία φορά θα είναι στις φυλακές της Σκοπέλου από το μεταξικό καθεστώς, απ’ όπου θα αποφυλακιστεί σχεδόν ημιθανής, λίγο μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, το ΚΚΕ και ο ΕΛΑΣ θα θυμηθούν τον Σπέρα και θα τον καλέσουν σε συνάντηση… Σε αυτή τη συνάντηση θα τον εκτελέσουν και θα τον αποκεφαλίσουν. Η εκτέλεση αυτή αποτελεί μια από τις πιο μαύρες και ανατριχιαστικές ιστορίες της ελληνικής αριστεράς.

Κώστας Παλούκης

Πηγή : http://www.skrip.gr/ArticleDetails.aspx?id=1540

από Τάσος Αναστασόπουλος 01/01/2009 4:50 μμ.


Η κουβέντα στην οποία θίχτηκε το όνομα του Σπέρα, με αναφορά στους ισχυρισμούς του σταλινικού karhergr έχει τίτλο ''Δημήτρης Γληνός'' και βρίσκεται στο '' http://www.phorum.gr. '', στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=140523 και η αναφορά στους ισχυρισμούς του karhergr έγινε από τον k55.

 

 Δείτε στην ίδια δημόσια συζήτηση και τα δικά μου δημοσιεύματα στα:

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=140523&start=135#p1652094 και http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=140523&start=120#p1649940 καθώς και το http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=140523&start=120#p1651152 .

Όποιος έχει στοιχεία και επιθυμεί μπορεί να παρέμβη σε αυτήν και τον παρακαλώ να το κάνει, προσκομίζοντας τα όποια στοιχεία έχει.

 

Επίσης, επαναλαμβάνω την παράκληση για πληροφορίες, σχετικά με το βιβλίο, για τον Κώστα Σπέρα, στο οποίο αναφέρεται ο Κούκουνας και το οποίο φαίνεται να είναι εκδομένο στην αγγλική γλώσσα.

 

Ευχαριστώ τον φίλο, που παραπάνω δημοσίευσε το βιογραφικό του Κώστα Σπέρα, αλλά ας ψάξουμε και κάτι περισσότερο από αυτά, που αναφέρονται εκεί.

 

 


Δυστυχώς δυσκολα μπορει να γινει σωστή ιστορική κουβέντα.Με δηλώσεις του στύλ η "ΟΠΛΑ έσφαζε οποιον έβρισκε" και λοιπά.

Χρειάζεται συγκεκριμένη κατηγορία,για συγκεκριμένο άτομο.
Για το βιβλιο του Στινα τα έχουμε πει.Ειναι ένα ανιστορητο βιβλιο που αναπαράγει αυτούσιες ΟΛΑ τα επιχειρήματα κατα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(οτι δεν έκανε αντισταση,οτι σκοτωνε).Για αυτο και ειναι στην βιβλιογραφία κάθε Πλεύρη.
Δεν το έχω σε τιποτα ο Στινας να αποκρύψει πληροφορια υπέρ του οποιουδήποτε αρκει να κατηγορήσει τους "Σταλινικούς" του ΕΑΜ.

Δειτε τι λεει ο επαναστάτης Στινας στο βιβλιο του.
"Οι "πολεμικές επιχειρήσεις" θα εξακολουθήσουν να εκτελούνται από μικρές ομάδες και την εποχή που ο ΕΛΑΣ είχε οργανωθεί σε συντάγματα, μεραρχίες, κ.λπ. Εάν παίρναμε στα σοβαρά όσα είχε διακηρύξει το ΕΑΜ στην ιδρυτική του πράξη και σ' όλα τα μεταγενέστερα κείμενα του, έπρεπε να περιμένουμε ότι ο στρατός αυτός συγκροτήθηκε για να "απελευθερώσει" τη χώρα, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει παρά με μια νικηφόρα σύγκρουση με το στρατό κατοχής. Ξέρουμε ότι αυτό δεν έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει."
http://stinas.vrahokipos.net/texts/eam_elas_opla.htm
Μάταιοι αγώνας δηλαδή.Η ΟΠΛΑ επίσης σκότωσε και δυο πρώην μέλη της Κ.Ε ΚΚΕ.Τον Τυριμο και τον Μανωλέα.Και καλά έκανε.
Ναι, φίλε k55, και στο Indymedia και όπου αλλού χρειαστεί, διότι η όποια πληροφορία, ως ιστορικό στοιχείο πρέπει να διασταυρώνεται.

Και όπως βλέπεις οι ''πληροφορίες'' του karhergr δεν διασταυρώνονται, ούτε από τον δεξιό Κούκουνα, ο οποίος, επίσης ατεκμηρίωτα, μιλάει για συνεργασία του Σπέρα με φασιστικά κόμματα.

Φυσικά, θα απευθυνθώ και σε αυτόν, προκειμένου να δω τις πηγές του. Αν έχει.

Στην συνέχεια, θα τα πούμε.

Για τον Άγι Στίνα, ό,τι και να πεις, η θέση σου είναι αδύναμη, διότι και επαναστάτης ήταν και φυσικά συνεργάτης της Ασφάλειας δεν ήταν.

Ακόμα και αν έκανε πολιτικά σφάλματα (που έκανε) αυτό δεν σήμαινε ότι οι χασάπηδες της Ο.Π.Λ.Α. του Στέργιου Αναστασιάδη, που πολεμούσαν τους Βρετανούς,, έπρεπε να του πάρουν το κεφάλι (ευτυχώς δεν το κατάφεραν) και εκείνου και των άλλων αρχειομαρξιστών του Ε.Λ.Α.Σ., τους οποίους εύκολα εντόπισαν οι φονιάδες της Ο.Π.Λ.Α. και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αν και ήσαν μαζύ τους, προκειμένου να μην ''μιάνουν'' οι ελασίτες αρχειομαρξιστές τους άλλους ελασίτες με τις ιδέες τους και κυρίως και βασικώς, προκειμένου να μην έχουν αντίπαλο, μετά την αναμενόμενη από τους ΟΠΛΑτζήδες επικράτηση του Κ.Κ.Ε. στην χώρα.

Κάποια στιγμή, θα σου διηγηθώ την ιστορία του ΟΠΛΑτζή μπαρμπα - Λεωνίδα και τις τύψεις του - επί Γκορμπατσώφ - για τους 2 ελασίτες αρχειομαρξιστές που σκότωσε, όταν ο φίλος μου Π.Θ., που μου διηγήθηκε την ιστορία του μπαρμπα - Λεωνίδα, μου το επιτρέψει. (Ακόμα, δεν έχω απευθυνθεί σε αυτόν).

Είναι για κλάματα και για να φτύνεις στους τάφους των ζαχαριαδοσταλινικών, φίλε K55.

Αυτά προς το παρόν....

.

από k55 01/01/2009 5:47 μμ.


Death

On 14 September 1943, captain Orestis summoned Speras to a meeting in the village of Mandra, which was a remote place outside of Athens.. "Orestis" was a pseudonym of Christos Moudrihas, a prominent KKE rank and file and one of the leaders of the communist led resistance forces. Sensing the danger to himself, he bode farewell to his family and left off for the meeting. Shortly afterwards Moudrihas and his followers decapitated him and scattered his remains somewhere in West Attica. The precise location remains unknown.

In his recollections, Agis Stinas wrote that the name of Speras figured in the lists of proscriptions, drawn up by OPLA, alongside those of other working class militants, members of the communist Left Opposition or anarchists who opposed the KKE. On 28 October 1943, the newspaper O Rizospastis (The Radical) - official organ of KKE to the present day - printed the following line: "...we arrested that creep Speras..."

[edit] Bibliographyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Constantinos_Speras#Death

Απο οτι φαίνεται.Τον σκότωσε ο ΕΛΑΣ και όχι η ΟΠΛΑ.Προφανώς μετα απο χρόνια επειδή στις τάξεις της Αριστεράς το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ θεωρούνται ως σπουδαίες αντιστασιακές ομάδες,ενώ η ΟΠΛΑ φέρεται ως Σταλινικη οργάνωση δολοφόνων,ειναι βολικότερο να ακούγεται οτι τον σκότωσε η ΟΠΛΑ και οχι ο ΕΛΑΣ.
Ετσι και με την αντισταση είμαστε,και με τους "Σταλινικούς" τα βάζουμε.

Πάντως απο οτι διαβάζω παντού,απο το 1940 ιδιωτευε.Γιατι τον σκοτωσε ο ΕΛΑΣ(ή η ΟΠΛΑ)?
Αρκει ένα είναι Σταλινικοι και πίνουν αιμα?

από k55 01/01/2009 5:57 μμ.


Μπορεί να ήταν αυθεντικοι επαναστάτες(π.χ ο Στινας),αλλά την δεδομένη στιγμή που ο Ελληνικος λαος πολέμαγε αυτοι είχανε τελείως αντιεπαναστατική τακτικη(να πολεμήσουμε την αστική τάξη,ντοπια και εγχώρια)με αποτέλεσμα να βλέπουν τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΝΑΖΙ στην πραγματική επικινδυνη διάσταση τους.

Αμφισβητω τα -κατα κανονα- τυφλά κτυπήματα της ΟΠΛΑ.
Το 46 το ΚΚΕ μιλάγε με τροτσκιστικές ομάδες,και αυτο λέει πολλά.

Επισης οτι ο Γιωτοπουλος έστειλε συγχαρητηρια επιστολη το 49 στον Τσακαλωτο ισχύει ή οχι?Παιζει να ειναι παραιστορια.

post image

Ο πατήρ Γιωτόπουλος και η οργάνωσή του είχε ταχθεί υπέρ των κυβερνητικών στον εμφύλιο πόλεμο.

Το αναφέρει (απαξιωτικά) και ο Στίνας.

Εγώ τους κατανοώ, μετά το πογκρόμ της Ο.Π.Λ.Α. εναντίον του συνόλου της αριστερής αντιπολίτευσης στο στλινοζαχαριαδικό Κ.Κ.Ε. και δεν τους καταδικάζω.

Τέτοιου είδους τύψεις οδήγησαν τον υιό του τον Αλέκο Γιωτόπουλο να σταλινοποιηθεί και να διαπράξει όσα διέπραξε, με την ''17 Νοέμβρη'' και με εκτελεστικό κορμό τα παπαδοπαίδια.

Τα υπόλοιπα, για τον Σπέρα - που τελικά δολοφονήθηκε στις 14/9/1943 πολύ πριν τα Δεκεμβριανά και όχι όπως εγώ νόμιζα στα Δεκεμβριανά - και ιδίως εκείνα που αφορούν την κατασκευασμένη ψευδολογία, περί συνεργασίας του με την ασφάλεια, είναι εμετικά κατασκευάσματα των σταλινικών και τίποτε περισσότερο.

Η δολοφονία του Σπέρα, που έγινε πολύ πριν τα Δεκεμβριανά, δείχνει πόσο διαβλητά είναι όσα λέγονται γι' αυτόν δήθεν για συνεργασία του με τον Ε.Δ.Ε.Σ. από ''στοιχεία'' που μάζεψε ο Ε.Λ.Α.Σ. του Άρη Βελουχιώτη, κατά την καταδίωξη της οργάνωσης του Ναπολέοντα Ζέρβα ένα χρόνο και περισσότερο από την δολοφονία του Σπέρα από τους δολοφόνους της Ο.Π.Λ.Α. τον χειμώνα (Δεκέμβρη) του 1944.

Η περίπτωση Σπέρα δείχνει, λοιπόν, ότι τα δολοφονικά κτυπήματα της Ο.Π.Λ.Α., φίλε k55, δεν ήσαν τυφλά. Ήσαν οργανωμένα και με ''χειρουργική ακρίβεια'', σύφωνα με το σχέδιο Γληνού, στο οποίο αναφέρεται ο σταλινικός φονιάς Γιάννης Ιωαννίδης, στο βιβλίο με τις ''ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ'' του.

Δες το και πάλι και εσύ, αλλά και οι αναγνώστες....

Εικόνες:

από Τάσος Αναστασόπουλος 01/01/2009 6:36 μμ.


Όσον αφορά τους Τυρίμο και Μανωλέα, που ήσαν και βουλευτές του Κ.Κ.Ε., αυτοί ο μεν πρώτος ήταν αποδεδειγμένα ασφαλίτης του Μεταξά και ο δεύτερος πέρασε στους δωσίλογους, αφού συνεργάστηκε με τους Γερμανούς.

Τους άξιζε η πιο σκληρή τιμωρία (μετά από ανοικτή δίκη, όμως).

Αυτά, προς το παρόν....

από Τάσος Αναστασόπουλος 01/01/2009 6:47 μμ.


Αφού η ΟΠΛΑ τους έκοψε τα κεφάλια, το 1946, όταν πήρε την απόφαση για εμφύλιο πόλεμο (2η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.) και αφού είχε ζητήσει καθοδήγηση από τον Στάλιν (Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. της 5/2/1946 προς το Κ.Κ.Σ.Ε.) ο Ζαχαριάδης θυμήθηκε τους ... τροτσκιστές, επιζητώντας .... πανστρατιά, για την επίτευξη των στόχων του.

Μου αρέσει που βρέθηκαν άνθρωποι να κάνουν διάλογο με τον ταγματάρχη της K.G.B., ο οποίος, αν επικρατούσε στον δεύτερο γύρο του εμφυλίου πολέμου, θα τους (ξανά)έκοβε τα κεφάλια....

Τι να πει κανείς....

από Νίκος 01/01/2009 8:06 μμ.


Αυτά για τη συμμετοχή του Σπέρα σε φασιστικές οργανώσεις είναι τερατώδη ψέμματα. Τη δεκαετία του 30 εργάστηκε στα εκδοτήρια εισιτηρίων και συμμετείχε στην μεγάλη απεργεία των σιδηροδρομικών. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά εξορίστηκε στην Σκόπελο. Ελευθερώθηκε το 1940 επειδή ήταν βαριά άρρωστος και νόμιζαν ότι θα πεθάνει. Σε όλη του ζωή φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε 109 φορές. Τόσο φασίστας ήταν 

από Νίκος 01/01/2009 8:13 μμ.


Το βιογραφικό του Σπέρα, όπως και άλλων μορφών του ελληνικού αναρχικού κινήματος μπορείτε να το βρείτε στο βιβλίο «Σημειώσεις για μια ιστορία του ελληνικού αναρχισμού»

http://www.scribd.com/doc/8913266/-

 

 

από k55 02/01/2009 3:06 πμ.


Aν θέλετε να κάνουμε κουβέντα και οχι βρισιδι,αφήστε τα "ψευτες σταλινικοι".Γιατι Ανεστοπουλε εσύ ειδικά είσαι ΔΕΞΙΟΣ και υποστηρίζεις τους Αγγλους και τον Παππανδρεού χρησιμοποιώντας ως οχημα προπαγάνδας τον Στινα.

Ποιους κατηγορείτε ως Σταλινικούς?Το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που τα βάλανε με τους ΝΑΖΙ,ΙΤΑΛΟΥΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ,ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ???
Που σώζαν τους Εβραιους?
Που ακυρώσαν την επιστρατευση των Γερμανών με τις απεργιες τους?
Που αναβαθμισαν την θέση της γυναικάς?
Που απελευθέρωσαν απο το 1943 ολοκληρες περιοχές στην Ελλάδα?
Που προώθησαν την λαική διοικηση?

Τον καιρό του πολέμου φιλτατοι δεν είναι δυνατον να είσαι αλάνθαστος και να οι στοχοι σου είναι πάντα στοχευεμένοι.Αντάρτικο ήταν και όχι πικ-νικ.

Ειναι γνωστο οτι πολλοι αρχειομαρξιστες απο το μισος τους για το ΚΚΕ/ΕΑΜ συνεργάστηκαν με τους ΝΑΖΙ.Η κατάντια του Γιωτόπουλου τα λέει ολα.Το βιβλιο του Στινα με τις ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ απαράδεκτες στρατευμένες ύβρεις του ενάντια στο ΕΑΜ τα λέει όλα.

Για τον Σπέρα δεν απαντηθηκε τιποτα.Επισης το οτι παλαιοτερα φυλακιστήκε 100φορές δεν αποδεικνύει οτι δεν ισχυουν αυτα που του καταλογίζουν.
Και ο Μανωλέας αγωνιστής ήταν,και βουλευτης του ΚΚΕ.(Ο "Τάσσος" καταλογίζει στον ΕΛΑΣ οτι τον δολοφόνησε στα Δεκεμβριανά και δεν περίμενε να τον δει υπουργο μετά το 45 όπως ο δωσιλογος Ταβουλάρης)


Η λογική σας μου θυμίζει την λογική των Φιλο-Ισραηλινών.Οι Παλαιστινιοι είναι ομοφοβικοί ΑΡΑ έχουν άδικο.
Το ΕΑΜ(κυνήγησε τους αρχειομαρξιστες)αρά ήταν άδικο.


Η παραφιλολογια για τους "χιλιαδες" φονους της ΟΠΛΑ συμπιπτει με την ακροδεξια παραιστορια της κονσερβολογιας και πτωματολογιας.
Ελπιζω να μην μου φέρετε και την έκθεση Σιτριν...

από πετρος 02/01/2009 11:41 πμ.


  πορωμενος εισαι, ποσο λασπολογος και συκοφαντης εισαι, φαινεται απο το οτι παπαγαλιζεις τα επιχειρηματα της αμερικανοδουλης δεξιας, οταν λες "ταγματαρχη της KGB" τον Ζαχαριαδη, ο οποιος απο τα 22 του, τον κηνυγουσαν οι αστοι.5 χρονια Κερκυρα, 4 χρονια Νταχαου, 17 χρονια Σιβηρια. Για το μονο ελληνα πολιτικο που τα εβαλε με ολες τις δυναμεις της εποχης του μιλας ετσι.. Εσυ, μαλιστα, που κατηγορεις τους ¨"σταλινικους" για το ιδιο πραγμα! Να, λοιπον, η υποκρισια σου, να λοιπον γιατι δημοσιευεις τετοιο κειμενο. Με τετοια επιχειρηματα υπερασπιζεσαι τον Σπερα; Ακομα και το οτι ολοκληρος γιγαντας σαν το ΚΚΕ καθοταν το 1946 και μιλουσε με το τροτσκιστικο ΚΔΚΕ, εσυ το βγαζεις αρνητικο! Μπορω κι εγω να παιξω το παιχνιδι σου και να δημοσιευσω κειμενο του (κρατηθειτε) Ανδριανοπουλου που υπερασπιζει τον Σπερα. Αυτο ομως δεν σας καθιστα εσας τους απολογητες του Σπερα, ενα και το αυτο, με τον Ανδριανοπουλο! Αλλα πού να το δεις..Η αντικομμουνιστικη σου τυφλωση (αντικομμουνιστικη γιατι εμπλεκεις ολες τις ηρωικες οργανωσεις της εποχης, ειτε ηταν κομματικες ειτε οχι-κλασικη δεξια "λογικη" το να τσουβαλιαζεις τους προοδευτικους και να τους λες κομμουνιστες)σε καθιστα ανικανο για κατι τετοιο. Τελος, τα περι "ανοιχτης δικης" πες τα στους ιδεολογικους αδελφους σου Γιαννη Μαρινο και λοιπους. Γιατι ειναι η λογικη αυτη των δεξιων ιστοριογραφων να σου πετανε και ενα "κοκκαλακι"-επιχειρημα στο οποιο καθενας συμφωνει (Τυριμος-Μανωλεας), για να το παιξουν "αντικειμενικοι",και "στο ψητο" να σου "τη φερουν"... Καλη χρονια. Μακαρι φετος να χρησιμοποιησω το κονσερβοκουτι μου. Κανενας διαλογος με τους παραχαρακτες της Ιστοριας.

Ξέρεις τιποτα πληροφοριες για τον Σπέρα?

από πετρος 02/01/2009 5:53 μμ.


ναι, έχω κανει σχετικη "ερευνα". Eμεις οι "σταλινικοι" δεν μιλαμε χωρις στοιχεια...Αλλά δεν μου αρεσει να κανω τον "συνηγορο πολιτικης αγωγης"..

Επίσης, δεν θελω να ανοιξω κανεναν διαλογο με ατομα σαν αυτον που εκανε τη δημοσιευση.Αυτος ειναι "στρατευμενος" (με την κακη εννοια).

Προτιμω να ανοιχτει μια συζητηση με τους πιο αθωους αναρχικους, που ΔΥΣΤΥΧΩΣ υπερασπιζονται την μεταΣΕΚΕ εποχη του Σπερα.

Και πού να πάρει, ακόμα και ο χαρακτηρισμός του ως "χαφιέ", δικαιολογείται...Τεσπα.

από k55 02/01/2009 11:02 μμ.


Παρολο που πάνω κάτω αγνοώ την σημασια του όρου.

Επειδή τώρα τελευταια το ψάχνω για τον εμφύλιο/εθνικη αντισταση,και καλως ή κακώς άνοιξε ένα τέτοιο θέμα,δεν δίνεις και εσυ μερικές πληροφορίες?
Γιατι μπορει τα στοιχεία σου να είναι μονο οι πληροφοριες του Ριζοσπάστη του  43.Μη μείνουν εντυπώσεις.

Δεν είναι θέμα "πολιτικής αγωγής",αλλά ζήτημα ιστοριας.Χρεος μας να αποδεικτει η αλήθει όσο πικρή και να είναι.Για να μάθουμε απο αυτήν.

Εχω βρεθει πάμπολες φορές σε συζήτηση για την Σταλινική ΟΠΛΑ που σκότωσε τον Σπέρα,και η αλήθεια είναι οτι δεν ηξερα ούτε οτι τον σκότωσε ο ΕΛΑΣ ούτε γιατι τον σκότωσε.
Πολλοι θα έχουν την ιδια απορια ας απαντηθει σε ανοικτή συζήτηση.

από Τάσος Αναστασόπουλος 03/01/2009 12:45 πμ.


Όσον αφορά τον Νίκο Ζαχαριάδη, το ότι ήταν ταγματάρχης της K.G.B. είναι πλέον πασίγνωστο. Αυτό συνέβαινε επειδή ήταν διορισμένος από την Κομμουνιστική Διεθνή, ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Σ.Ε.

Υπάρχουν οι αδιάψευστες μαρτυρίες του γιού του, του Μάρκου Βαφειάδη και του Γρηγόρη Φαράκου, ο οποίος μας διέσωσε την διαδικασίας επιλογής και έγκρισης του κάθε φορά Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. από την Κομμουνιστική Διεθνή αρχικά και από το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Σ.Ε., που ήταν αρμόδιο για τα ελληνικά θέματα, από την εποχή της επιλογής και του διορισμού του Κολιγιάννη, ύστερα από την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη από την Επιτροπή Γκεοργκίου Ντεζ, που διόρισε το Κ.Κ.Σ.Ε. το 1956, παρεμβαίνοντας άμεσα στην αλλαγή της καθοδήγησης του Κ.Κ.Ε., μετά την επικράτηση του Χρουστσώφ στην ηγεσία του Κ.Κ.Σ.Ε., μέχρι την ολιγόμηνη θητεία του Γρηγόρη Φαράκου, έως τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Φυσικά, όλα αυτά είναι γνωστά στους ψαγμένους σταλινικούς. Οι υπόλοιποι είναι καιρός να τα μάθουν.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, λοιπόν, πλησίασε  κάποιους τροτσκιστές για συνεργασία το 1946, όταν είχε τα ζόρια του και είχε αποφασίσει, μαζύ με τον πολιτικοϊδεολογικό του πατέρα (τον Ιωσήφ Στάλιν) την διεξαγωγή της δεύτερης φάσης του εμφυλίου πολέμου, μια απόφαση, η οποία, ως διαδικασία ξεκίνησε με την από 5/2/1946 Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. προς το Κ.Κ.Ε. και την Απόφαση της 2ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Σ.Ε. της 13/2/1946. 

Φυσικά, η εμεπιρία της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με την μαζική σφαγή του χώρου της αριστερής αντιπολίτευσης στο Κ.Κ.Ε. από τους δολοφόνους της Ο.Π.Λ.Α. απέτρεψε μια τέτοια συνεργασία.

Από εκεί και πέρα, τα όσα λέγονται από τους σταλινικούς για συνεργασία των αρχειομαρξιστών με τους Γερμανούς κατακτητές είναι εμετικά. Θα έλεγα και ανάξια απαντήσεως, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι αυτούτ υο είδους οι αθλιότητες πρέπει να μην αφήνονται αναπάντητες.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι ένα μέρος από τους αρχειομαρξιστές, πέρασαν και αγωνίστκαν μέσα από τον Ε.Λ.Α.Σ., επειδή πίστευαν ότι έτσι θα βοηθούσαν την προλεταριακή υπόθεση.

Δυστυχώς, αυτό στο οποίο βοήθησαν, είναι στην εύκολη εξόντωσή τους από τις ομάδες των πληρωμένων και πολιτικοϊδεολογικά τυφλωμένων δολοφόνων της Ο.Π.Λ.Α., οι οποίες εύκολα τους εντόπισαν και τους εξόντωσαν, κατόπιν των εντολών της σταλινοζαχαριαδικής ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. (ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν κρατούμενος των ναζί στο Νταχάου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την πολιτικοϊδεολογική του κυριαρχία μέσα στο Κ.Κ.Ε.), η οποία ηγεσία εφάρμοσε, κατά γράμμα το σχέδιο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του Κ.Κ.Ε., το οποίο είχαν καταστρώσει νωρίς στην Κατοχή οι Δημήτρης Γληνός και Γιάννης Ιωαννίδης, για το οποίο σχέδιο μίλησε στις ''ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ'' του ο Γιάννης Ιωαννίδης, την μαρτυρία του οποίου κατέβασα στην παρούσα συζήτηση, σε προηγούμενο σημείωμά μου.

Οι μαρτυρίες του Άγια Στίνα, αλλά και του Κορνήλιου Καστοριάδη (και όχι μόνον αυτών), για τις σφαγές των ελασιτών αρχειομαρξιστών, αλλά και έκείνων από τους αρχειομαρξιστές, που δεν εντάχθηκαν στον Ε.Λ.Α.Σ. είναι πολύτιμη και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της νεοελληνικής ιστορίας, αποτελούν πρωτογενή πηγή για τους σύγχρονους ιστορικούς και γι΄αυτό είναι οδυνηρές για τους σταλινικούς.

Το χειρότερο για τους σταλινικούς είναι ότι αυτές οι σφαγές δεν ήσαν στρατιωτικά αναγκαίες, αλλά η σταλινοζαχαριαδική ηγεσία του Κ.Κ.Ε. (Σιάντος, Ιωαννίδης, Μπαρτζιώτας, κλπ), μαζύ με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ.Ε. Στέργιο Αναστασιάδη, ο οποίος προΐστατο της Ο.Π.Λ.Α. και έδινε τις άμεσες διαταγές, έκρινε ότι η διοργάνωση των μαζικών δολοφονιών των ελασιτών (και) μη αρχειομαρξιστών ήταν πολιτικά επιβεβλημένη, για να μπορέσει το Κ.Κ.Ε. να μονοπωλήσει την εξουσία και να κατέχει την πολιτικοϊδεολογική κυριαρχία και στον χώρο της ελληνικής αριστεράς, μετά την απελευθέρωση από τους κατακτητές.

Αυτά τα εγκλήματα θα κυνηγούν πάντοτε τους σταλινικούς και τους πολιτικούς τους απογόνους, οι οποίοι, ευτυχώς, με την πάροδο των ετών εκλείπουν ολοένα και περισσότερο.

 

από Τάσος Αναστασόπουλος 03/01/2009 1:54 πμ.


Πάμε, τώρα στον Κώστα Σπέρα.

 

Όσα λένε οι σταλινικοί για συνεργασία του με τον Ε.Δ.Ε.Σ. είναι άκρως συκοφαντικά και αυτό είναι αυταπόδεικτο.

Τι λένε οι σταλινικοί; Ισχυρίζονται (και θέλουν να πουν ότι αποκεφάλισαν τον Κώστα Σπέρα) επειδή τον Δεκέμβρη του 1944 ο Άρης Βελουχιώτης ανακάλυψε – δήθεν – από το αρχείο του Ε.Δ.Ε.Σ. που έπεσε στα χέρια του, όταν καταδίωξε την οργάνωση του Ναπολέοντα Ζέρβα, από την Ήπειρο, όπου βρισκόταν, στην Κέρκυρα, που αφορούσαν συνεργασία του Σπέρα με τον Ε.Δ.Ε.Σ.

Τον Σπέρα όμως τον σκότωσαν ένα χρόνο και τρείς, περίπου, μήνες νωρίτερα, στις 14/9/1943, πολύ νωρίτερα από την ‘‘ανακάλυψη’’ των ‘‘στοιχείων’’, που επικαλούνται και όταν αυτά τα ‘‘στοιχεία’’ δεν είχαν περιέλθει σε γνώση τους.

 

Φυσικά, αυτά τα ‘‘στοιχεία’’ είναι εμφανώς χαλκευμένα και δεν έχουν καμμία τεκμηρίωση. Θυμίζουν μάλιστα τις χαλκευμένες κατηγορίες και τα ‘‘στοιχεία’’ του σταλινικού εισαγγελέα Βισίνσκυ στις δίκες της Μόσχας, κατά την δεκαετία του ’30, όταν ο Στάλιν ‘‘εκκαθάρισε’’ την παλιά μπολσεβίκικη ηγετική ομάδα, με την κατηγορία ότι πρακτόρευαν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της μπουρζουαζίας.

 

Τα περί της συνεργασίας του Σπέρα με την Ασφάλεια, αποτελούν, επίσης, μια σταλινική κατασκευή. Δεν τεκμηριώνονται πουθενά. Και δεν τεκμηριώνονται πουθενά, επειδή :

 

1)      Ο Μεταξάς τον είχε στην φυλακή, από όπου βγήκε ημιθανής το 1940, επειδή ήταν έτοιμος να πεθάνει.

2)      Η κατηγορία είχε εξαπολυθεί από παλαιά (δεκαετία του ’20), ως τμήμα της κατασυκοφάντησης του Σπέρα από τους λενινιστές του Σ.Ε.Κ.Ε.  και απλώς αναπαράγεται στα ‘‘έγγραφα’’ του Ε.Δ.Ε.Σ. για να κάνει εφφέ.

3)      Ο Άγις Στίνας αρνείται, έστω και να την αναφέρει καν (αν και αυτή ήταν γνωστή), ακριβώς, επειδή γνώριζε τον άνθρωπο και αυτούς που τον κατηγορούσαν. Ομοίως, ο Άγις Στίνας δεν αναφέρεται σε οποιαδήποτε συνεργασία του Σπέρα με τον Ζέρβα. Και είναι βέβαιο ότι θα την ανέφερε, αν υπήρχε, ακριβώς επειδή δεν δίστασε να αναφερθεί στις όποιες συνεργασίες είτε με την Ασφάλεια, είτε με τους κυβερνητικούς στον εμφύλιο πόλεμο, όσων από τον χώρο της αριστερής αντιπολίτευσης στο Κ.Κ.Ε., έκαναν μια τέτοια συνεργασία.

4)      Ούτε και ο δεξιός Κούκουνας την αναφέρει ως πληροφορία. Δεν αναφέρεται σε συνεργασία του Σπέρα με την Ασφάλεια, ούτε φυσικά με τον Ε.Δ.Ε.Σ. του Ναπολέοντα Ζέρβα. Και είναι σίγουρο ότι θα είχε κάνει αναφορά σε μια συνεργασία του Σπέρα με τον Ε.Δ.Ε.Σ., αν υπήρχε.

 

Αλλά, είπαμε όλα αυτά είναι σταλινικές κατασκευές. Και δεν έχει νόημα το να λένε οι σταλινικοί ότι δεν μιλάμε με αυτούς που δεν γουστάρουμε και γι’ αυτό δεν φέρνουμε στοιχεία.

 

Αν έχουν στοιχεία για τον Σπέρα, ας φέρουν. Θα είναι καλοδεχούμενα και θα εξετασθούν εξονυχιστικά.

 

Αλλά, πέρα από το εμετικό δημοσίευμα του ‘‘ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ’’ το 1943, λίγο μετά τον αποκεφαλισμό του Κώστα Σπέρα (στο οποίο δημοσίευμα τον αποκαλούν ‘‘κάθαρμα’’ ποιοι αποκαλούν κάθαρμα ποιόν; Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα!) από τον δολοφόνο Μούντριχα (‘‘Ορέστη’’) και την ομάδα του (και μην λένε ότι τον σκότωσε απλά ο Ε.Λ.Α.Σ.. Δεν τον σκότωσε, απλώς, ο Ε.Λ.Α.Σ. Τον σκότωσε η Ο.Π.Λ.Α., η ψευδεπίγραφη ‘‘Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών’’, η οποία υπήρχε πού πριν τα Δεκεμβριανά), δεν έχουν τίποτε περισσότερο, εκτός από την διαβολή και την συκοφαντία.

 

Ας αφήσουμε, τώρα, τους σταλινικούς και ας έλθουμε στον Δημοσθένη (και όχι Δημήτρη) Κούκουνα.

 

Τα όσα αναφέρει ο Κούκουνας, περί συνεργασίας του Σπέρα με ελληνικά φασιστικά κόμματα, πέρα από το γεγονός ότι δεν παραπέμπουν σε πηγές αυτής της ‘‘πληροφόρησής’’ του, φαίνονται ότι στερούνται σοβαρότητας, διότι μια τέτοια δημόσια δράση του Κώστα Σπέρα θα είχε γίνει γνωστή και θα είχε επισημανθεί. Έτσι :

 

1)      Μια τέτοια δράση του Κώστα Σπέρα θα ήταν βούτυρο στο ψωμί των σταλινικών, οι οποίοι δεν θα κατέφευγαν στα ‘‘στοιχεία’’ του Ε.Δ.Ε.Σ., για να ‘‘τεκμηριώσουν’’ τον ανηλεή αποκεφαλισμό του από τον Μούντριχα και τους δολοφόνους του, έξω από την Μάνδρα στις 14/9/1943. Θα τεκμηρίωναν την δολοφονία του, μια χαρά, στην υποτιθέμενη, κατά Κούκουνα ‘‘δραστηριότητά’’ του στις φασιστικές πολιτικές οργανώσεις της δεκαετίας του ’30 και έτσι θα τελείωνε όλη η ιστορία με τον Σπέρα και δεν θα μπορούσε να τους πει κανείς τίποτε.

2)      Επίσης, μια τέτοια δραστηριότητα του Σπέρα θα είχε επισημανθεί από τον Άγι Στίνα, ο οποίος θα ήταν αμείλικτος απέναντί του, αν αυτή υπήρχε.

3)      Επίσης και οι λοιποί του χώρου των αρχειομαρξιστών και των τροτσκιστών του μεσοπολέμου, θα την είχαν επισημάνει αυτήν του την δραστηριότητα με τα φασιστικά κόμματα και θα τον είχαν ξεσκίσει ως πολιτικό αντίπαλο.

 

 

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο Κώστας Σπέρας, ήταν καθαρός και όπως λέει ο Άγι Στίνας, απλώς είχε παραιτηθεί από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Αποκλείεται να είχε μια τέτοια δραστηριότητα, δηλαδή ένταξη και συνεργασία με τα ελληνικά φασιστικά κόμματα του μεσοπολέμου (δεν ήσαν πολλά, άλλωστε, πέραν από αυτό του Μερκούρη, το οποίο ήταν το πιο ονομαστό εκείνη την εποχή.

 

Απλώς, ο παλιός αναρχοσυνδικαλιστής Κώστας Σπέρας είχε την ατυχία να τον ‘‘θυμούνται’’, για την παλιά του στάση και συνεπή πολιτική και συνδικαλιστική ζωή τα αρχεία του Κ.Κ.Ε., που εξαπέλυσε εναντίον του την συμμορία των ΟΠΛΑτζήδων του Μουντρίχα (του καπετάν – Ορέστη).

 

 

 

 


Κατα αρχας ως συνήθως κάνεις μονολογο και δεν απαντας σε αυτα που σου γράφω.

Αναπαράγεις ως ΔΕΞΙΟΣ που είσαι αυτούσια,ΟΛΗ την προπαγάνδα την πτωματολογιας-κονσερβολογιας της έκθεσης Σίτριν,για τους δήθεν χιλιαδες νεκρούς απο την ΟΠΛΑ στα Δεκεμβριανά (που άρχισαν με νεκρους σε αοπλο συλλαλητήριο.)

Κάτι που δεν ισχυει και έχει πολλάκις αποδεικτει και έγινε και για να δικαιολογήσει την Λευκη τρομοκρατια της περιόδου 45-46 και κυριοτερα την Ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αγγλών.

Γράφεις
ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν κρατούμενος των ναζί στο Νταχάου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την πολιτικοϊδεολογική του κυριαρχία μέσα στο Κ.Κ.Ε.

Αυτο είναι μια γελοια αστειότητα απο αυτες που μας συνηθιζεις.Που μονο εσύ μπορείς να καταλάβεις πως το εννοείς.
Ο Ζαχαριάδης επικοινωνούσε με μέντιουμ με το ΚΚΕ ?
Επίσης η ταύτιση της μετριοπαθής ηττοπαθής γραμμης του Σίαντου με αυτήν του Ζαχαριάδη είναι για κλάμματα.
Το κάνεις απλά για τα εξάρεις τα αντισταλινικά αντανακλαστικά του κόσμου.Ενώ ειπαμε είσαι δεξιος ούτε καν υποστηρικτης του Στινα.

γράφεις
η οποία ηγεσία εφάρμοσε, κατά γράμμα το σχέδιο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του Κ.Κ.Ε., το οποίο είχαν καταστρώσει νωρίς στην Κατοχή οι Δημήτρης Γληνός και Γιάννης Ιωαννίδης, για το οποίο σχέδιο μίλησε στις ''ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ'' του ο Γιάννης Ιωαννίδης, την μαρτυρία του οποίου κατέβασα στην παρούσα συζήτηση, σε προηγούμενο σημείωμά μου.
Αυτούσια ΟΛΑ τα ακροδεξιά επιχειρήματα.Αυτούσια η προπαγάνδα της έκθεσης Σιτριν,για να δικαιολογήσει την εισβολή των Ιμπεριαλιστων Αγγλών.Αλλά ειπαμε εισαι ΔΕΞΙΟΣ.Δικαιολογείσαι.

Τον ήρωα Γληνο το βγάζεις Ρασπούτιν.Αλλά ειπαμε ούτε κουβέντα για τον ρουφιάνο τον Παππανδρεού ;)

Για τον Σπέρα δεν ξέρω.Εχω τις επιφυλάξεις μου για τα έγγραφα.
Αλλά γράφεις
3)      Ο Άγις Στίνας αρνείται, έστω και να την αναφέρει καν (αν και αυτή ήταν γνωστή), ακριβώς, επειδή γνώριζε τον άνθρωπο και αυτούς που τον κατηγορούσαν. Ομοίως, ο Άγις Στίνας δεν αναφέρεται σε οποιαδήποτε συνεργασία του Σπέρα με τον Ζέρβα. Και είναι βέβαιο ότι θα την ανέφερε, αν υπήρχε, ακριβώς επειδή δεν δίστασε να αναφερθεί στις όποιες συνεργασίες είτε με την Ασφάλεια, είτε με τους κυβερνητικούς στον εμφύλιο πόλεμο, όσων από τον χώρο της αριστερής αντιπολίτευσης στο Κ.Κ.Ε.,
Ο Στίνας στο λιβελογράφημα βιβλιο του ξεχνάει να αναφέρει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ πράγματα.Οπως την αντίσταση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στους ΝΑΖΙ/ΙΤΑΛΟΥΣ/ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ και στους ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ.
Ξεχνάει τις εκαντοτάδες απεργιές.
Ξεχνάει τις δεκάδες μάχες τους ΕΛΑΣ στην Θεσσαλια,Μακεδονια,Αθηνα,πελλοπονησο και αναπαράγει ακριβώς τα ίδια και τα ιδια που λένε και οι ακροδεξιοι.
Ξεχνάει τα σαμποταζ των ανταρτών.
Ιδού ένα μικρο παράδειγμα τι ξεχνάει ο Στίνας στο βιβλιο του.Γερμανικος χάρτης που φτιάχτηκε το 1944 στην Θεσσαλονικη στο Αρχηγείο των ΝΑΖΙ.
Αυτά δεν υπάρχουν στο βιβλιο του Στινα.Αντιθετα υπάρχουν μονο οτι ο ΕΛΑΣ ΔΕΝ έκανε αντίσταση και έσφαζε απο το πρωι ως το βράδι και στο τέλος έκανε μπάνιο στο αίμα.

Δυστυχως αν και ο Στινας ήταν αληθινος επαναστάτης χρησιμοποιήσε τα ίδια ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ επιχειρήματα με τους οπαδους των δεξιων.
γραφεις
)      Επίσης, μια τέτοια δραστηριότητα του Σπέρα θα είχε επισημανθεί από τον Άγι Στίνα, ο οποίος θα ήταν αμείλικτος απέναντί του, αν αυτή υπήρχε.
Το ξαναείπαμε τα απομνημονεύματα του Στινα είναι γραπτά ενος φανατικου Αντι-ΚΚΕ.Σε καμμια περιπτώση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σοβαρή πηγη.

Για τον Σπέρα περιμένω και εγώ τεκμηριώση.


Δεν κάνω κακοπροαίρετη κριτική στον Στίνα.Αλλά το βιβλιο του είναι Ανιστόρητο.Μπορω να το αποδειξω πολύ εύκολα.
Απο εκει και πέρα οι διαφωνιες του με το τοτε ΚΚΕ μπορει να ήταν ιδεολογικες αλλά υπήρξε σύγκρουση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.Και σιγούρα θα γίνανε και πολλά αδικαιολογητα λάθη από το ΚΚΕ.Αλλά οταν έχεις στρατο 70,000 και ένα ΕΑΜ των 1,500,000 ατομων στα σιγουρα δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα την στιγμη που Μπουραντάδες,ταγματαλήτες,Ναζι,Φασιστες σκοτώναν βιάζανε,κλεβαν τον πλούτο του λαού.

από Τάσος Αναστασόπουλος 03/01/2009 3:36 πμ.


post image

Δεν έκαναν λάθη οι ζαχαριαδικοί ηγέτες του Κ.Κ.Ε. (ήσαν ζαχαριαδικοί, όπως και μαρξιστές και δεν ήταν ανάγκη να είναι παρόντες και ο Ζαχαριάδης και ο ... Καρλ Μαρξ για να είναι αυτό που ήσαν, δηλαδή ζαχαριαδικοί και μαρξιστές).

Το πολιτικό σχέδιο Γληνού - Ιωαννίδη εφάρμοζαν.

Σου ξαναθυμήσω το περίφημο ''ΒΑΡΑΤΕ τώρα που είμαστε εξουσία και δεν μπορεί να μας πειράξει κανείς'' του Ιωαννίδη, για να μην το ξεχνάς.

Εκείνη την εποχή (πριν τα Δεκεμβριανά) πήγαινε ο Στίνας και η ομάδα του στον Υπουργό της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου Ηλία Τσιριμώκο (προερχόμενο από τις τάξεις του Ε.Λ.Α.Σ.), για να διαμαρτυρηθεί, για την δολοφονία των αρχειομαρξιστών και εκείνος κάτωχρος τους έλεγε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Και πράγματι δεν μπορούσε.

Άλλοι τα κανόνιζαν αυτά (ο ΟΠΛΑτζής Στέργιος Αναστασιάδης, ο Γιώργης ο Σιάντος, ο Βασίλης Μπαρτζιώτας, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Γιάννης Ζεύγος κλπ).

Και εσύ, φίλε k55, μου λες ότι τους ξέφυγε η κατάσταση επειδή είχαν .... πολυκοσμία!

Όχι, βέβαια.

Το σωστό είναι ότι είχαν πολιτικό σχέδιο και μάλιστα οργανωμένο και χειρουργικά ακριβές, τουλάχιστον, ως προς τις εκτελέσεις.....

(Ευτυχώς, πάντως, που [επαυσες να δέχεσαι τα ''επιχειρήματα'' του karhergr, ή ''Πέτρου'', ή δεν ξέρω πως αλλιώς].

 

Εικόνες:


1)O μαρξισμος είναι ιδεολογια.Οπως ο νεοφιλελευθερισμος.
Ετσι οι κομμουνιστες είναι μαρξιστες αλλά οχι Ζαχαριαδικοι(δεν έγραψε ιδεολογικά θέματα ο Ν.Ζ)
Ετσι ο βουλευτης της ΝΔ δεν είναι Καραμαλικος αλλά νεοφιλελευφερος ή κευνσιανος κ.ο.κ

2)Το χαβά σου για το πολιτικο σχέδιο.Ακυρώνεις ολους τους Ιστορικους(π.χ Φλάισερ)που μιλάνε για περιορισμένες δολοφονιες του ΚΚΕ στα Δεκεμβριανα απο την ΟΠΛΑ,απο τις οποιες σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη που κάνανε αυτα τα εγκληματα ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝΕ απο την ιδια την ΟΠΛΑ.

3)Ο karhergr δεν ειναι ο "Πέτρος".Μη λες τέτοια χάνεις την σοβαροτητα σου.

Συνεχισε να προσπαθεις να βρωμισεις τον ωραιοτερο αγώνα σε αυτην την χώρα.Οτι και να κάνει ΔΕΝ μπορεις να τον βρωμισεις.

από .@ 03/01/2009 10:07 πμ.


του ζητήματος, μιάς και προτιμώ να μάθω από όσα λέτε.
Απλά για τον χάρτη με τα σαμποτάζ που παρατίθεται, δεν λέει κάτι διαφορετικό από τον Στίνα. Ο Στίνας λέει ότι ο ΕΛΑΣ έκανε επιχειρήσεις ενάντια στους ΝΑΖΙ όταν αυτοί έφευγαν. Όπως και ο χάρτης, αναφέρει τα σαμποτάζ του τέλους της κατοχής.

από Τάσος Αναστασόπουλος 03/01/2009 11:15 πμ.


Ο karhergr μπορεί να μην είναι ο Πέτρος. Αφού το λές, το δέχομαι. Για να το λες, κάτι θα ξέρεις.

Όμως, την βρωμιά του την έκανε, σχετικά με τον Κώστα Σπέρα. Είμαι ευτυχής, που την αποκάλυψα αυτήν την βρωμιά (όσον αφορά την δολοφονία του Σπέρα από την Ο.Π.Λ.Α. η οποία έγινε προκαταβολικά, πριν ''βρεθούν'' τα ''στοιχεία'').

Ο ζαχαριαδισμός υπήρξε ιδεολογικοπολιτική τάση, μέσα στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα και γι' αυτό η καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη δεν πέρασε (όπως οφείλεις να) ξέρεις, χωρίς αντίκτυπο, μέσα στο Κ.Κ.Ε. (γεγονότα Τασκένδης κλπ). Ο ζαχαριαδισμός ταυτίστηκε και υπήρξε η ελληνική εκδοχή του σταλινισμού και σε αυτό το ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα έχει την αρχή του ο ελληνικός μαοϊσμός (αφού ο φίλος σου ο Πέτρος ανήκει στον αυτοαποκαλούμενο ‘‘μ-λ χώρο’’, μπορεί να στο διαβεβαιώσει).

Όλα τα άλλα, αδυνατίζουν την θέση σου. Γιατί τα ντοκουμέντα, πλέον, υπάρχουν, γίνονται είναι γνωστά και όσο περνάει ο καιρός, ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, γύρω από αυτήν την αιματηρή περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας.

(Για τον Σπέρα - περί ου ο λόγος στην παρούσα συζήτηση - έχεις να προσθέσεις κάτι; Άσε με εμένα και το αν είμαι δεξιός ή όχι. Και φυσικά μην περιμένεις να κάνω δήλωση κοινωνικών φρονημάτων σε οποιοδήποτε τακτικό, ή έκτακτο ζαχαριαδοδικείο. Άλλωστε, από καιρό έχω παύσει να είμαι -ος, ή -ικος, ή -ιστης και ό,τι και να πεις για μένα, δεν με αγγίζει και δεν με αφορά). 

 Αυτά.

 


Αν θέλεις διάβασε τις Γερμανικές εκθέσεις.Δεν τις εχω ανεβάσει σε καλό φορμάτ,αλλά αν έχεις ορεξη θα μάθεις πολλά απο αυτες.(ειναι 5 εκθέσεις,1 μια στην τελευταια σελιδα).
(Οι ακροδεξιοι τις βγάζουν δηθεν πλαστες,αλλά εχω επιβεβαιώσει την αυθεντικοτητα τους).
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=136905

Επίσης σου συνιστώ να διαβάσεις κάποιο βιβλιο Ιστορικού(πχ Φλαισερ),και οχι απομνημονεύματα(π.χ του Στινα)ή αγιογραφιες(Αρης ο αρχηγος των ατάκτων).

Αυτα που λεέι ο Στινας είναι 100% ΛΑΘΟΣ.Δυστυχως στο Διαδικτυο σήμερα έχει επικρατησει η ακροδεξια επιχειρηματολογια(που δυστυχως συμπιπτει με αυτη του Στινα)

Προχειρα να σου πω,τις μάχες του Φαρδυκαμπου,Αμφιλοχιας,Αμφισσας,σοδειας....

από k55 03/01/2009 11:33 πμ.


http://www.hfmeyer.com/pdf/Hans_Wende.pdf

Κατέβασε απο εδώ άλλους επιτελικούς χάρτες.Οπωσδήποτε κατέβασε τους!

Ο H.F.Meyer είναι Γερμανος Ιστορικος,του οποιου οι Ελασιτες σκότωσαν τον πατέρα του.

Ψάχτο,μη με εμπιστεύεσαι.Αλλά μην εμπιστευέσαι και τον Στινα γιατι μπορει να τον συμπαθεις πολιτικα.-------
Τάσσο οταν λες τους άλλους σταλινικους,να δέχεσαι και να σε λενε ΔΕΞΙΟ.

από Τάσος Αναστασόπουλος 03/01/2009 12:18 μμ.


Σου έχω πει, αγαπητέ φίλε k55, ότι το τι πιστεύεις για μένα (όχι μόνον εσύ, αλλά ο οποιοσδήποτε, γιατί το θέμα δεν είναι προσωπικό) δεν με αγγίζει και δεν με αφορά.

Εγώ έχω ξεκαθαρίσει την θέση μου (κυρίως με τον εαυτό μου).

Από εκεί και πέρα, εσύ μπορείς να πιστεύεις ό,τι θέλεις και επιθυμείς, για μένα.

Αυτό είναι δικό σου θέμα και δεν μπορώ (ούτε και θέλω) να κάνω κάτι, γι' αυτό.

Αν εσύ δεν θέλεις να λέγεσαι σταλινικός, μπορείς να μου το πεις. (Δεν το λες όμως και καλά κάνεις, διότι δεν ζητάμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων εδώ).

(Εν πάση περιπτώσει, έχεις κάτι να πεις και να συνεισφέρεις στην συζήτηση, για τον κατασυκοφαντημένο Κώστα Σπέρα; Αυτό έχει σημασία και αυτή είναι η ουσία εδώ.)

Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα....

από ΚΒ 03/01/2009 12:20 μμ.


προφανως δεν ειναι δεξιος με την εννοια οτι ψηφιζει ή συμπαθει ΝΔ, ΛΑΟΣ ή εστω ΠΑΣΟΚ. Εχει και επηρροες απο Καστοριαδη. Απλα η μονομερης (και πολλες φορες αδικη και ισοπεδωτικη) κριτικη του στο κομμουνιστικο κινημα χωρις να κομιζει τιποτα καινουριο και ελπιδοφορο, οδηγει αντικειμενικα σε υπερασπιση του υπαρχοντος ή εστω σε υποταγη και συμβιβασμο σε αυτο.
Με αλλο τροπο κανει αυτο ακριβως που κανει το ΚΚΕ που χρησιμοποιει την αριστερη (εντος ή εκτος εισαγωγικων) φρασεολογια εναντια στο κινημα και υπερ της κυβερνησης. Παραλληλοι δρομοι σα να λεμε. Αλλωστε και ο Καστοριαδης απο ριζοσπαστης κατεληξε σε αστος διανοουμενος που εφτασε να υπερασπιζεται την επεμβαση των ΗΠΑ στον κολπο του Περσικου το '91.

Οι "σταλινικοι", οι "λενινιστες", οι "τροτσκιστες" παρα τα τραγικα λαθη και ανεπαρκειες τους, παραμενουν στις επαλξεις. Εσυ κυριε Τασσο;

από Νίκος 03/01/2009 1:12 μμ.


Το θέμα εδώ είναι για τη δολοφονία του Σπέρα και όχι αν έκανε αντίσταση το ΕΑΜ. Σαφώς και έκανε, όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι κακοήθης. Δυστυχώς, όμως, ορισμένοι μέσα από το ΕΑΜ και όχι φυσικά όλοι, έκαναν εγκλήματα χωρίς λόγο. Κι αυτό όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι μονόπλευρός. Το ότι «ήταν κατοχή, αγώνα κάναμε, κόψαμε κι ένα κεφάλι παραπάνω κατά λάθος» εμένα δεν μου αρκεί ως εξήγηση. Τα ίδια άλλωστε, λένε και στην Κύπρο οι φασίστες της ΕΟΚΑ για τις δολοφονίες που διέπραξαν.

Λοιπόν στο θέμα μας. Πουθενά, ποτέ και από κανέναν δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία περί ενοχής του Σπέρα ή, ότι είχε επαφές με τον ΕΔΕΣ. Το γελοίο έγγραφο που δήθεν ανακάλυψαν το 44, ενώ τον είχαν δολοφονήσει ένα χρόνο πιο πριν αποδυκνείει την ενοχή των όσων έκαναν τις λίστες της ΟΠΛΑ. Τον σκότωσαν επειδή είχαν προηγούμενα μαζί του και επειδή δεν ήθελαν να έχουν και στο μέλλον προβλήματα με αναρχικούς.

Ομως «σύντροφοι» λεγόμενοι κομμουνιστές (χρησιμοποιώ την ανάλογη φρασεολογία της ΓΓ σας) γιατί σας φαίνεται παράξενο; Σε ποια χώρα οι ομοϊδεάτες σας δεν δολοφόνησαν αναρχικούς; Στην Ρωσία; Στην Ισπανία; Στην Κίνα; Που θέλετε; Παντού τα ίδια έκαναν, γιατί στην Ελλάδα οι λεγόμενοι κομμουνιστές να αποτελούσαν εξαίρεση; Οι τελευταίοι, ωστόσο, που μπορούν να μιλάνε είναι οι τροτσκιστές. Μήπως ο Τρότσκι δεν κατέστειλε την εξέγερση της Κροστάνδης και το μαχνοβίτικο κίνημα; Μήπως αυτός δεν έγραφε για τους αναρχικούς της Ισπανίας πως είναι σάπιοι μέχρι το κόκκαλο; Πληρώθηκε με το ίδιο νόμισμα από το τέρας που κι αυτός εξέθρεψε.  

 

 

από k55 03/01/2009 1:31 μμ.


Εβαλα στοιχεια που δείχναν (το προφανες)οτι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ έκανε αντισταση,γιατι απλά ήθελα να δειξω οτι το βιβλιο του Στινα είναι ένα ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟ αντι-Εαμικο βιβλιο.Και δεν μπορει σε καμμια περιπτωση να παρθει ως αξιοπιστη πηγη.

Για τον Σπέρα είπα οτι δεν γνωρίζω.Πάντως δεν μου κάθεται ως λογικο οτι είχε παροπλιστει ουσιαστικα πολιτικα απο το 1931 ,και τον θυμήθηκαν οι Ελασιτες(ο ΕΛΑΣ τον σκότωσε,και οχι η ΟΠΛΑ)το 1943.
Δεν ξέρω.Αλλά οπως μου φαίνονται περιεργα τα έγγραφα του ΕΛΑΣ για τον Σπέρα,ετσι μου φαίνεται περιέργη η αιτια της "Σταλινιτιδας" που είχε το ΚΚΕ που σκοτώνε οποιον εβρισκε στο δρομο.

Επισης οταν εξετάζουμε ενα φαινομενο καλο είναι να μην αρχιζουμε τους παραλληλισμους του στυλ " τα ιδια κάνατε το 1936,στην Κινα,στην Κροστάνδη,στην Ισπανια".
Αν υποθέσουμε οτι όντως τα "κάναμε".Αυτο δεν συνεπάγεται οτι έτσι έγιναν και στην Ελλάδα.Και πάλι για να μην παρεξηγηθώ,δεν λέω οτι δεν έγιναν στις περιπτώσεις αυτες.

Οι αρχειομαρξιστές δεν νομιζω οτι μπορούν να χαρακτηριστούν ως τροτσκιστες αλλά ούτε ως αναρχικοι.Νομιζω ηταν μια μιξη.Κατοπιν ο Στινας και ο Καστοριάδης,ο Ταμπτακος πρέπει να προσεγγισαν περισσότερο τον αναρχικο χώρο.

Η θεση που ειχαν στον β παγκοσμιο πόλεμο(πολεμάμε αστους Ελλάδας-Γερμανιας)ήταν καταστροφική.

από Μπακούνιν 08/01/2009 5:15 μμ.


Σύντροφοι,μην μπαίνετε σε ατέρμονες ανούσιες συζητήσεις με τους σταλίνες.Η κοινή λογική που έχουμε ΟΛΟΙ ,δεν ξέρω αν την έχουν οι επιστήμονες του 'Κ'ΚΕ γιατί είναι πεφωτισμένοι αποδυκνείη την αλήθεια.Απλά.

1)Ο Σπέρας δολοφονήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί έφυγαν το 44,αν ήταν χαφιές και συνεργάτης των δεξιών δεν θα είχε και καλές σχέσεις μ'αυτούς;Τόσο κορόιδο ήταν να πάει στη συνάντηση που τον φώναξαν αν ισχύουν ότι τον κατηγορούν οι σταλίνες;Αν ήταν συνεργάτης θα μπορούσε εύκολα να ενημερώσει τους γερμανούς για την συνάντηση αυτή και με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια,αυτός θα ήταν ζωντανός και οι εχθροί του-όπως λένε αυτοί-εξουδετερωμένοι.Αυτός πήγε μόνος του και τον δολοφόνησαν γαιτί πίστευε ότι κάποιου είδους συμμαχία των επαναστατικών δυνάμεων επρόκειτο να συμβεί,γι'αυτό και οι δολοφόνοι της ΟΠΛΑ των φώναξαν γιατί ήξεραν ότι δεν κινδυνεύουν με ΤΙΠΟΤΑ απ'τον Σπέρα.Είναι σαν να φωνάξουμε εμείς τον Μιχαλολιάκο της Χ.Α και αυτός να έρθει -που δεν θα'ρθει -με πάστες στα χέρια!!!!ΕΛΕΟΣ,η κοινή λογική το αποδυκνείει.Τέλος,σταλίνες αφήστε πια τον πόλεμο.ΜΕΤΑ την ΒΑΡΚΙΖΑ τι επαναστατικό έχετε κάνει; Πως είπατε ΤΙΠΟΤΑ;Σωστά!

από @ 08/01/2009 5:20 μμ.


Είχαν διατυπώσει κάποτε τη δυσκολία μου να μάθω σε δυο λεπτά ποιος ήταν ο αναρχικός Κώστας Σπέρας και συγχρόνως να θρηνήσω για το άδικο τέλος του από την ΟΠΛΑ. Αισθανόμουν υπερφορτωμένος νοητικά και συναισθηματικά. Μετά την επάνοδο 10 φορών του σχετικού θρεντ, το διάβασμα και ξαναδιάβασμα της τραγικής ζωής του, αισθανομαι απλά ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΣ!

Οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί του σταλινικού karhergr δεν πρέπει να μένουν αναπάντητοι.

Ο άνθρωπος αυτός ανέλαβε εργολαβικά να συκοφαντήσει τον Κώστα Σπέρα και φυσικά απευθύνεται σε ένα κοινό, το οποίο δεν γνωρίζει την Ιστορία και τους ανθρώπους - σαν το Σπέρα - που πήραν μέρος και την συνδιαμόρφωσαν, ο καθένας, φυσικά από την θέση του και στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Οι σταλινικοί του Κ.Κ.Ε. και του μαοϊκού χώρου, δεν έπαυσαν ποτέ να επαναλαμβάνουν διαχρονικά τις συκοφαντίες τους και αυτό δείχνει το αναλλοίωτο της κακής πολιτικής ποιότητάς τους και τον προσωπικό κακό χαρακτήρα του καθενός, που παίρνει λάσπη και την (ξανα)πετάει κατά νεκρών, που δεν μπορούν να τους απαντήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην παρούσα συζήτηση ο Πέτρος. Αυτός λέει ότι  απαξιοί να φέρει τα ''στοιχεία'', που έχει από την ''έρευνα'', που λέει ότι έχει κάνει για τον Σπέρα, επειδή δεν γουστάρει εμένα!

Δικαίωμά του να μην με γουστάρει όσο θέλει. Αλλά δεν είναι αυτό που συζητάμε εδώ.

Και εν πάσει περιπτώσει, δεν μπορεί να μην φέρνει τα ''στοιχεία'', που λέει ότι έχει για τον Σπέρα τον οποίον χαρακτηρίζει και ''χαφιέ'', αφού προηγουμένως λέει ότι δεν θέλει να κάνει τον ''συνήγορο της πολιτικής αγωγής''.

Βέβαια, νομίζει ότι απευθύνεται σε μικρά παιδιά, αλλά κάνει λάθος, διότι πάντοτε αυτό έκαναν οι σταλινικοί : Πετούσαν λάσπη κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και τους δολοφονούσαν όταν είχαν την δύναμη και την εξουσία να κάνουν κάτι τέτοιο.

Αυτό κάνει και αυτός, όπως έκανε και ο karhergr και όπως πάντοτε θα κάνει αυτός ο πολιτικός χώρος, ο οποίος έχει δομηθεί με αυτά τα χαρακτηριστικά :

Λάσπη, συκοφαντία, διαβολή και ''εκκαθαρίσεις'', επιπέδου Στάλιν, Γληνού και Ιωαννίδη.

Γι' αυτό και για καθαρά διαπαιδαγωγητικούς λόγους, όσον αφορά τις νέες γενιές των ανθρώπων, οι συκοφαντίες των σταλινικών δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες. Πρέπει να αποκαλύπτονται και να κονιορτοποιούνται.

Και φυσικά είμαι ευτυχής, που συνέβαλα και εγώ σε αυτήν την αποκάλυψη, όσον αφορά τον διαχρονικά κατασυκοφαντιμένο Κώστα Σπέρα.

από Τάσος Αναστασόπουλος 09/01/2009 10:27 μμ.


Αλλά, εκτός από τον karhergr που πέταξε εργολαβικά την λάσπη ενάντια στον νεκρό Κώστα Σπέρα και ο k55 (που τώρα έχει μετονομαστεί σε ''Κούλης'') έπραξε τα ίδια με τον karhergr υιοθετώντας τους ισχυρισμούς του και κατεβάζοντάς τους στην συζήτηση για τον Δημήτρη Γληνό, την οποία ο ίδιος είχε ανοίξει στο '' http://www.phorum.gr. '', δείτε  στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=140523&start=135#p1652094

 , όπου ο k55 9 (ο οποίος μετονομάστηκε σε ‘‘Κούλης’’), αφού μετέφερε τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του karhergr από το http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html σχολίασε επαινετικά :

 ‘‘Για αλλή μια φορα ο kathegr,μας βάζει τα γυαλια.Μπράβο σου!’’

 

Στην πορεία της παρούσας συζήτησης, βέβαια, ‘‘τα γύρισε’’, λέγοντας ότι ‘‘δεν ξέρει για τον Σπέρα’’ και ότι ‘‘δεν τον πείθουν τα έγγραφα του ΕΔΕΣ’’ και ότι ‘‘περιμένει τεκμηρίωση για τον Σπέρα’’.

 

Πάλι καλά! Γι’ αυτό λέω ότι είναι αναγκαίο να απαντώνται και να αποκαλύπτονται τα συκοφαντικά ψεύδη τύπου karhergr και των ομοίων του.

 

(Δείτε και στο θέμα του http://www.phorum.gr ‘‘ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1944’’ http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=140154 , σχετικό σχόλιό μου σχόλιο μου στο :

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=140154&start=300#p1665171 , αλλά και όλη την σχετική συζήτηση).

 


Τα Δεκεμβριανά του 1944 και το πραξικόπημα που επιχείρησε τότε η ζαχαριαδική ηγεσία του Κ.Κ.Ε. ήταν η αφρμή για την συζήτηση που άνοιξε για τον Κώστα Σπέρα.

Στο Athens Indymedia μπορείτε να δείτε και το σχετικό μου άρθρο (παρά το λάθος που έκανα με το ανέβασμα του φωτογραφικού υλικού, το οποίο λάθος οφειλόταν στην άγνοιά μου για το πως ανεβάζονται οι φωτογραφίες στο συγκεκριμένο site το οποίο λάθος μου προσπάθησα στην συνέχεια να διορθώσω) : ''3-12-1944 : ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ'' ( http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=939495 ).

Στο άρθρο αυτό περιέχονται τα ντοκουμέντα, σχετικά με την καθοδήγηση, που έγινε από τον υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Σ.Ε., παλιού Γραμματέα της Κομμουνιστικής Διεθνούς  και ηγέτη του Κ. Κ. Βουλγαρίας Γκιόργκυ Δημητρώφ (και μέσω του Δημητρώφ από τον Ιωσήφ Στάλιν) στην ζαχαριαδική ηγεσία του Κ.Κ.Ε. (Γιώργη Σιάντο κλπ), για την έφοδο, με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και την συνέχιση των μαχών, κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών του 1944.

 


Νεώτερη εξέλιξη στην υπόθεση των σταλινικών ισχυρισμών για τον παλαιό αναρχοσυνδικαλιστή Κώστα Σπέρα, αποτελεί το γεγονός ότι στο φιλοσταλινικό μπλογκ ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' αναρτήθηκε μέρος των ''ντοκουμέντων'', που επικαλέστηκε ο karhergr και με βάση τα οποία ο Κώστας Σπέρας συνεργάστηκε με τον ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, λίγο πριν από την στυγνή δολοφονία του από την σταλινική συμμορία του ελασίτη οπλαρχηγού ''καπετάν Ορέστη'' τον Σεπτέμβριο του 1943, έξω από την Μάνδρα Αττικής. (Δείτε το σχετικό σημείωμα της 21/1/2009 στο μπλογκ του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', με τίτλο : ‘‘Ποιος ήταν τελικά ο Κώστας Σπέρας ;’’  http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html#comments ).

Φυσικά, η επαναφορά των σταλινικών συκοφαντικών ισχυρισμών, που προσβάλλουν την μνήμη του Κώστα Σπέρα, δεν έμεινε αναπάντητη, αφού παρενέβην και με σχόλιο μου στο εν λόγω σημείωμα, παρέπεμψα τους αναγνώστες, που δεν γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, στον πλούσιο διάλογο (τον οποίο τους ζήτησα να τον απολαύσουν), που έχει γίνει μέχρι τώρα στο παρόν θέμα, που εγώ άνοιξα, πριν από τρεις, περίπου μήνες, ούτως ώστε να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα για την υπόθεση Κώστα Σπέρα.

Όπως ανέφερα και στο παραπάνω αναφερόμενο σχόλιό μου στο μπλογκ του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', για την υπόθεση αυτή των ισχυρισμών των σταλινικών, όπως, επίσης και όσον αφορά τους ισχυρισμούς των συντηρητικών του δεξιού πολιτικού φάσματος, περί συνεργασίας του Σπέρα με τον ΕΔΕΣ, κατά την περίοδο της Κατοχής, ή με φασιστικά κόμματα, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, θα κάνω ειδικό αφιέρωμα στον μπλογκ μου.

Πέρα από αυτό, όμως, καλόν είναι, κάθε ενδιαφερόμενος, που έχει περισσότερα στοιχεία, ή επιθυμεί να προσθέσει κάτι το νέο στην υπόθεση, να δει τα αναφερόμενα στο μπλογκ του ‘‘ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’’ , για τον Κώστα Σπέρα και να παρέμβει, λέγοντας την γνώμη του.

 

από στην 06/03/2009 12:42 πμ.


αντίπερα όχθη έχει γράψει ο Γιώργος Αλεξάτος που ΔΕΝ είναι σταλινικός, τουναντίον, στο Λεξικό του Εργατικού Κινήματος της Ελλάδας (κάπως έτσι λέγεται) που εξέδωσε πρόσφατα. Συγκεκριμένα αναφέρεται αν δεν κάνω λάθος ότι σε συνέδριο της ΓΣΕΕ επί Μεταξά αν δεν κάνω λάθος είχε δώσει κόσμο ο οποίος συνελήφθει για να μην συμμετάσχει και να πάρουν την πλειοψηφία οι διορισμένοι και γι αυτό διαγράφηκε παμψηφοί. Μπορεί να κάνω κάποιο λάθος οπότε άμα θέλει κάποιος ας σκανάρει το κομμάτι για το Σπέρα από το λεξικό κι ας το ανεβάσει.

από Τάσος Αναστασόπουλος 07/03/2009 9:13 πμ.


Αγαπητέ φίλε.

Με το πολλάκις επαναλαμβανόμενο ''ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ'' δεν γράφεται Ιστορία.

Το μόνο που γράφεται, με αυτόν τον τρόπο που προσεγγίζεις τα πράγματα, είναι συκοφαντικά λιβελλογραφήματα.

Γι' αυτό, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το σύγγραμμα, ο συγγραφέας, ο εκδοτικός οίκος, που εξέδωσε το σύγγραμμα του συγγραφέα, η σελίδα (ή οι σελίδες), όπου αναφέρονται αυτά που αναφέρονται και  - το κυριότερο - οι πηγές του συγγραφέα, ώστε να αξιολογηθούν, ως προς το περιεχόμενό των πληροφοριών και την αξιοπιστία τους.

Εργατικά συνέδρια, επί Μεταξά, δεν γίνονταν (κατά την εποχή της δικτατορίας της 4/8/1936 και μετά).

Ο Ιωάννης Μεταξάς, αγαπητέ μου φίλε, τον Σπέρα τον είχε χωμένο μέσα στην φυλακή, όπως έχει ήδη αναφερθεί στο εκτεταμένο βιογραφικό σημείωμα, που στην παρούσα συζήτηση έχει προσκομιστεί. Βγήκε ημιθανής το 1940, λίγο μετά από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, ακριβώς επειδή περίμεναν ότι θα πεθάνει. (Δεν ''τους έκανε την χάρη'' και επιβίωσε, χάρη στην βοήθεια ενός γιατρού, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1943, οπότε είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια του Μούντριχα και της σταλινικής συμμορίας του).

Οι λενινοσταλινικοί καταδότη τον είπαν τον Σπέρα. Αλλά αυτό ήταν μέσα στην πολιτική τους κουλτούρα, η οποία είχε (και έχει) ως κεντρικό άξονα της αντιμετώπισης των πολιτικών τους αντιπάλων, την διαβολή και την κατασυκοφάντισή τους, με σκοπό την ηθική τους εξόντωση.

Οι συντηρητικοί, από την άλλη μεριά, αναπαρήγαγαν, εν μέρει, αυτήν την κατασυκοφάντηση του Σπέρα, γράφοντας (ηθελημένα ή αθέλητα) πράγματα, που ούτε οι σταλινικοί τόλμησαν ( ή - μάλλον καλύτερα - δεν σκέφθηκαν) να πουν. Δηλαδή, αναφέρθηκαν, αοριστολογώντας, όπως, έχω ήδη γράψει στην παρούσα συζήτηση, φέρνοντας και τα σχετικά ντοκουμέντα από το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα, στην ανύπαρκτη ένταξή του σε .... φασιστικά κόμματα, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Κάτι, δηλαδή, που αν είχε συμβεί, θα ήταν άμεσα ορατό από τους πολιτικούς του αντιπάλους (τους σταλινολενινιστές, αλλά και την αριστερή αντιπολίτευση στο Κ.Κ.Ε.) και θα είχε οδηγήσει στον ανηλεή - και δίκαιο - πολιτικό του διασυρμό. Αυτό, όμως, δεν συνέβη, αφού ουδείς τον κατηγόρησε προπολεμικά για κάτι τέτοιο. Ούτε και τα ''ντοκουμέντα'' του Ε.Δ.Ε.Σ., για τα οποία αμφιβάλλουν οι ίδιοι οι κομιστές τους, αναφέρονται σε μια τέτοια ένταξη του Κώστα Σπέρα σε οποιοδήποτε ελληνικό φασιστικό κόμμα (επαναλαμβάνω ότι αυτά δεν ήσαν πολλά και το πιο αξιόλογο - από άποψης προβολής και μελών ήταν το κόμμα του Σπύρου του παππού της Μελίνας Μερκούρη. Και αυτό δείχνει την σαθρή ποιότητα των όποιων ''επιχειρημάτων'' κατά του Κώστα Σπέρα. 

Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα.

Αλλά, ας περιμένουμε την προσκόμιση των ''ντοκουμέντων'' και τα ξαναλέμε.

 

από είπα 07/03/2009 1:14 μμ.


Ότι η αναφορά στο ότι ο Σπέρας πέρασε στην αντίπερα όχθη υπάρχει στο συγκεκριμένο σύγγραμα αλλά δε θυμάμαι ακριβώς τα στοιχεία. Γι αυτό είπα να ανεβάσει κάποιος το αντίστοιχο κομμάτι γιατί δεν έχω πρόσβαση αυτή τη στιγμή στο βιβλίο. Άρα μη μου λες τώρα για λιβελλογραφήματα. Και για σαρθρότητα επιχειρημάτων, το βιβλίο του Στίνα στο οποίο υπάρχει ολόκληρη συζήτηση σε παλαίοτερο post στο indymedia θεωρώ πως είναι γεμάτο. Όταν διακυρήσσει πως οι Γερμανοί θα φεύγαν από μόνοι τους μετά την ήττα τους λες και η ήττα θα ερχόταν αυτόματα, ότι κάθε αντίσταση είναι μάταιη, ευθύνες για τις εκτελέσεις αμάχων φταίει ο ΕΛΑΣ που κάνει αντίσταση εκ του ασφαλούς. Τα αντίστοιχα τμήματα του βιβλίου του Στίνα τα οποία δεν έβαλα υπάρχουν εδώ http://stinas.vrahokipos.net/texts/eam_elas_opla_answer.htm. Ε γώ έγραψα το προηγούμενο post καλόπιστα, δεν ήξερα για το θέμα απλά έτυχε να διαβάσω παλαιότερα το βιβλίο το οποίο ανέφερα και γνωρίζω πως ο συγγραφέας δεν είναι κακός σταλινικός που αυτομάτος θα σήμαινε και ψεύτης, λιβελλογράφος κτλ. Αλλά δεν ανέχομαι να με προσβάλλουν. Ακριβώς επειδή δεν θυμόμουνα το απόσπασμα επακριβώς διατύπωσα αμφιβολίες για τα επιχειρήματα και είπα να το ανεβάσει κάποιος το κομμάτι. Αυτό για το οποίο δεν έχω αμφιβολίες είναι πως τα επιχειρήματα υπάρχουν και η θέση του συγγραφέα ήταν αυτή που ανέφερα. Αυτό που έπρεπε να κάνεις σαν θέση αρχής ήταν να πεις στο πρώτο post βάζετε από κάτω σχόλια που συμφωνούν μαζί μου αλλιώς είστε ψεύτες, σταλινικοί, προβοκάτορες, λιβελλογράφοι. Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος είναι ο τίτλος τελικά. Γιώργος Ν. Αλεξάτος ο Συγγραφέας.

Ο παραπάνω φίλος έγραψε ανάμεσα στα άλλα :

 

''Ότι η αναφορά στο ότι ο Σπέρας πέρασε στην αντίπερα όχθη υπάρχει στο συγκεκριμένο σύγγραμα αλλά δε θυμάμαι ακριβώς τα στοιχεία. Γι αυτό είπα να ανεβάσει κάποιος το αντίστοιχο κομμάτι γιατί δεν έχω πρόσβαση αυτή τη στιγμή στο βιβλίο……..Ε γώ έγραψα το προηγούμενο post καλόπιστα, δεν ήξερα για το θέμα απλά έτυχε να διαβάσω παλαιότερα το βιβλίο το οποίο ανέφερα και γνωρίζω πως ο συγγραφέας δεν είναι κακός σταλινικός που αυτομάτος θα σήμαινε και ψεύτης, λιβελλογράφος κτλ. Αλλά δεν ανέχομαι να με προσβάλλουν. Ακριβώς επειδή δεν θυμόμουνα το απόσπασμα επακριβώς διατύπωσα αμφιβολίες για τα επιχειρήματα και είπα να το ανεβάσει κάποιος το κομμάτι. Αυτό για το οποίο δεν έχω αμφιβολίες είναι πως τα επιχειρήματα υπάρχουν και η θέση του συγγραφέα ήταν αυτή που ανέφερα. Αυτό που έπρεπε να κάνεις σαν θέση αρχής ήταν να πεις στο πρώτο post βάζετε από κάτω σχόλια που συμφωνούν μαζί μου αλλιώς είστε ψεύτες, σταλινικοί, προβοκάτορες, λιβελλογράφοι. Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος είναι ο τίτλος τελικά. Γιώργος Ν. Αλεξάτος.''ο

 

Θα επαναλάβω όσα έγραψα αμέσως προηγουμένως :

‘‘Με το πολλάκις επαναλαμβανόμενο ''ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ'' δεν γράφεται Ιστορία.

Το μόνο που γράφεται, με αυτόν τον τρόπο που προσεγγίζεις τα πράγματα, είναι συκοφαντικά λιβελλογραφήματα.

Γι' αυτό, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το σύγγραμμα, ο συγγραφέας, ο εκδοτικός οίκος, που εξέδωσε το σύγγραμμα του συγγραφέα, η σελίδα (ή οι σελίδες), όπου αναφέρονται αυτά που αναφέρονται και  - το κυριότερο - οι πηγές του συγγραφέα, ώστε να αξιολογηθούν, ως προς το περιεχόμενό των πληροφοριών και την αξιοπιστία τους.’’

Όπως βλέπω, αγαπητέ φίλε, αμφιβάλλεις (και πολύ καλά κάνεις) και συ ο ίδιος για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων του βιβλίου, το οποίο λες ότι υπάρχει.

 

Προσκόμισέ το, λοιπόν, για να δούμε τις πηγές του συγγραφέα από τις οποίες αντλεί τους ισχυρισμούς του.

 

Επί Μεταξά, πάντως, δεν γίνονταν εργατικά συνέδρια. Και ο Σπέρας ήταν στην φυλακή. Παρ’ όλα αυτά, κατηγορείται (με όσα επαναλαμβάνονται και από εσένα) ότι ήταν ‘‘καταδότης’’ του καθεστώτος.

 

Ολίγη εχεφροσύνη και νουνέχεια δεν βλάπτει.

 

Όποιος έχει, έστω και κάτι το ελάχιστο από αυτές τις ιδιότητες, μπορεί να δει εύκολα ότι ο Κώστας Σπέρας ήταν καθαρός.

 

Αλλά, ας περιμένουμε να κατεβάσεις (εσύ ή κάποιος άλλος από την παρέα του ‘‘ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’’) τα ‘‘ντοκουμέντα’’ και τότε τα ξαναλέμε….

 

από . 07/03/2009 8:03 μμ.


Πρώτον που είπα πως αμφιβάλλω για τα στοιχεία? Μήπως η παραχάραξη για την οποία λες προέρχεται από εσένα? Είπα πως δεν τα θυμάμαι ξεκάθαρα και γι αυτό είπα πως επειδή ΕΓΩ δεν το έχω να τα ανεβάσει κάποιος και το είπα και στο πρώτο post. Δεύτερον δεν ξέρω αυτή την παρέα όπως λες του μετώπου ιστορίας και δεν με ενδιαφέρουν τα κόμπλεξ σου και οι κόντρες σου. Κι επειδή με μια απλή αναζήτηση θα μπορούσες να δεις πω το βιβλίο υπάρχει κι όχι επειδή το λέω εγώ αλλά το αφήνεις να αιωρείται πως μπορεί να λέω ψέματα να 'το link http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/303967 . Εσύ το μόνο που κάνεις είναι να λες ότι ότι ανέβει για την αντίθετη άποψη είναι χαλκευμένο. Αυτό είναι αντικειμενική καταγραφή της ιστορίας έτσι? Αν νομίζεις πως με πολύχρωμα σχόλια, με υπερμεγεθή γράμματα αποκτούν εγκειρότητα αυτά που γράφεις λανθάνεσαι.

από Τάσος Αναστασόπουλος 08/03/2009 12:59 πμ.


Αγαπητέ μου φίλε, αυτά τα παρακάτω έγραψες για τα ''επιχειρήματα'' του βιβλίου, που επικαλείσαι και εσύ ο ίδιος εξέφρασες τις αμφιβολίες σου γι' αυτά.

Ιδού τι έγραψες :

''Ακριβώς επειδή δεν θυμόμουνα το απόσπασμα επακριβώς διατύπωσα αμφιβολίες για τα επιχειρήματα και είπα να το ανεβάσει κάποιος το κομμάτι. Αυτό για το οποίο δεν έχω αμφιβολίες είναι πως τα επιχειρήματα υπάρχουν και η θέση του συγγραφέα ήταν αυτή που ανέφερα.''

Καλόν είναι να θυμάσαι τι γράφεις. Αν δεν θυμάσαι, δεν πειράζει. Θα σου τα θυμίζω εγώ.

Και να ξέρεις ότι δεν απευθύνεσαι σε ανίδεους νεολαίους.

Έχουν γνώση οι φύλακες (της τιμής και της υπόληψης του Κώστα Σπέρα).

 


Αφού είδαμε τις αμφιβολίες του αγαπητού φίλου για το περιεχόμενο των επιχειρημάτων του συγγραφέα του ''Λεξικού'', ας περιμένουμε και τα σχετικά αποσπάσματα από αυτό, όσον αφορά τον Σπέρα, καθώς και τις πηγές του συγγραφέα, για τα εργατικά συνέδρια, που διοργανώνονταν .... επί του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και τα ξαναλέμε....

Όποιος επιθυμεί και βούλεται, ας τα προσκομίσει, για να τα δούμε και φυσικά να τα αξιολογήσουμε.....

από . 08/03/2009 2:40 πμ.


να κάνουν με τα επιχειρήματα που εξέφρασα εγώ ως αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο π.χ. σε πιο συνέδριο της ΓΣΕΕ αναφέρεται ο συγγραφέας και όχι για τα επιχειρήματα του συγγραφέα που δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω. Γι αυτό και πρόσθετα την φράση αν δεν κάνω λάθος. Τώρα αν εσύ γνωρίζεις καλύτερα από εμένα τι να πω? Εγω θα έχω πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία τέλη του μήνα, ελπίζω κάποιος άλλος να το κάνει πιο νωρίς αλλιώς θα το κάνω εγώ τότε.

από Τάσος Αναστασόπουλος 08/03/2009 7:45 μμ.


Αγαπητέ μου φίλε.

Είπες όσα είχες να πεις. Και φυσικά, κρίνεσαι για όσα έχεις γράψει. Όπως κρίνομαι και εγώ, για όσα έγραψα.

Πρέπει να ξέρεις ότι στην ιστορική έρευνα δεν υπάρχει κανένα ταμπού. Όλοι και όλα κρίνονται αμείλικτα. Και όλα αξιολογούνται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίζεται η ήρα από το σιτάρι και το ψέμμα από την αλήθεια.

'Ετσι πρέπει, π.χ. να μας πει ο Δημοσθένης Κούκουνας από που αντλεί τις πληροφορίες του, περί του ότι ο Κώστας Σπέρας ήταν μέλος ελληνικών φασιστικών κομμάτων (κάτι που δεν εντόπισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι του ΚΚΕ, ή οι τροτσικστές και οι αρχειομαρξιστές της εποχής του). Αλλιώς, έχουμε να κάνουμε με ένα ψέμμα ολκής.

Επίσης, αγαπητέ μου φίλε, πρέπει οι να μας πουν, οι σταλινοζαχαριαδικοί, για τα ''έγγραφα του ΕΔΕΣ'', που ''βρήκε'' ο Άρης Βελουχιώτης, καταδιώκοντας τον Δεκέμβρη του 1944 την οργάνωση του Ναπολέοντα Ζέρβα από την Ήπειρο και τα οποία ''έγγραφα'' χρησίμευσαν για να δικαιολογήσουν αναδρομικά τον αποκεφαλισμό του Κώστα Σπέρα από την σταλινοζαχαριαδική συμμορία του ''καπετάν Ορέστη'' και τα οποία είναι άγνωστα στον ΕΔΕΣ και στους Έλληνες συντηρητικούς ιστορικούς και ιστοριοδίφες (ο Κούκουνας, ενώ παραθέτει τις ατεκμηρίωτες πληροφορίες του, για ''ένταξη του Σπέρα σε φασιστικά κόμματα, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου'', δεν αναφέρει καν τις τεκμηριωμένες - υποτίθεται, βάσει των ''εγγράφων'' του ΕΔΕΣ, που κατέσχεσε ο Βελουχιώτης - πληροφορίες, περί συνεργασίας του Κώστα Σπέρα με τον ΕΔΕΣ και ενώ θα είχε κάθε λόγο να αναφερθεί σε αυτές τις πληροφορίες. (Αυτά τα έγγραφα μυρίζουν από μακρυά προβοκάτσια και κατασκευή, γι' αυτό, άλλωστε και μέλη της παρέας του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', δεν τα υιοθετούν και κρατούν αποστάσεις από αυτά).

Και όμως, με κάτι τέτοια, σαν τις πληροφορίες του Δημοσθένη Κούκουνα, ή σαν τα ''εγγραφα'' του ΕΔΕΣ, που ''ανακάλυψε'' (στην πραγματικότητα κατασκεύασε) ο Άρης Βελουχιώτης (ο ίδιος ή κάποιο σταλινικό παραχαρακτήριο), σπιλώνεται ένας νεκρός, ο Κώστας Σπέρας.

Δεν μπορεί να γράφεται έτσι η Ιστορία, αγαπητέ μου φίλε. Δυστυχώς, πάμπολλες φορές, έχει γραφεί έτσι, αφού έχουμε να κάνουμε με την ιστορία που καταγράφουν οι νικητές. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την αέναη επανάληψη του ίδιου πράγματος.

Στην περίπτωση του Κώστα Σπέρα, τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί.

Άλλο πράγμα η πολιτική και η συνδικαλιστική αντιπαλότητα, σε έναν χώρο και σε μια εποχή δύσκολη, όπως εκείνες του Μεσοπολέμου και της Κατοχής και άλλο πράγμα, η χρήση του ψέμματος, της συκοφαντίας και των κατασκευασμένων στοιχείων, για την ιστορική τεκμηρίωση της δράσης και της παρουσίας ενός προσώπου σαν τον Κώστα Σπέρα.

Από εκεί και πέρα, περιμένοντας τα σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο και - το κυριότερο - τις πηγές του συγγραφέα, σου υπόσχομαι ότι θα ''γελάσει και το παρδαλό κατσίκι''....

από απορία 08/03/2009 8:30 μμ.


Τα αμφισβητείς με ποιο σκεπτικό? Έχει αποκαλύψει πως είναι πλαστά και με πιο τρόπο?

Αγαπητέ φίλε.

Το πολιτικό και ιστορικό σκεπτικό, με το οποίο ακύρωσα το περιεχόμενο των ''εγγράφων'' του ΕΔΕΣ, υπάρχει και είναι εκτεταμένο στις πρώτες τοποθετήσεις μου στο παρόν θέμα, που εγώ άνοιξα. Σε παραπέμπω, λοιπόν, σε αυτές και σε όλον τον διάλογο, που μέχρι τώρα αναπτύχθηκε.

Αλλά, πέρα από αυτό, οι φίλοι του φιλοσταλινικού μπλογκ ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', που επικαλούνται τα ''έγγραφα'' του ΕΔΕΣ (για να δικαιολογήσουν αναδρομικά τον αποκεφαλισμό του Κώστα Σπέρα από την ζαχαριαδοσταλινική συμμορία του Μούντριχα), αμφισβητούν από μόνοι τους τα ''έγγραφα'' αυτά (ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΚΑΤΙ ΞΈΡΟΥΝ).

Ιδού :

Ο k55 (3/1/2009) έγραψε :

 

‘‘Για τον Σπέρα περιμένω και εγώ τεκμηριώση’’.

 

Επίσης, ο k55 (3/1/2009) έγραψε :

 

‘‘Για τον Σπέρα είπα οτι δεν γνωρίζω.Πάντως δεν μου κάθεται ως λογικο οτι είχε παροπλιστει ουσιαστικα πολιτικα απο το 1931 ,και τον θυμήθηκαν οι Ελασιτες(ο ΕΛΑΣ τον σκότωσε,και οχι η ΟΠΛΑ)το 1943.
Δεν ξέρω.Αλλά οπως μου φαίνονται περιεργα τα έγγραφα του ΕΛΑΣ για τον Σπέρα,ετσι μου φαίνεται περιέργη η αιτια της "Σταλινιτιδας" που είχε το ΚΚΕ που σκοτώνε οποιον εβρισκε στο δρομο’’.

Ο k55 (ή Κούλης, ή δεν ξέρω πως αλλιώς) είναι μέλος του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' και δεν έχει πεισθεί από τα ντοκουμέντα του συντρόφου του του karhergr, ο οποίος τα έφερε στην δημοσιότητα. ''Περιμένει τεκμηρίωση'', ''δεν γνωρίζει για τον Σπέρα'',  ''του φαίνονται περίεργα τα έγγραφα του ΕΔΕΣ''.

Εμένα να δεις, καλέ μου φίλε πόσο ‘‘περίεργα’’ μου φαίνονται αυτά τα έγγραφα, που γνωρίζουν οι σταλινικοί και όχι οι συντηρητικοί (σαν τον Δημοσθένη Κούκουνα).

Προς το παρόν, σταματώ εδώ. Και μην νομίσεις ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια…

από sac 10/03/2009 1:50 πμ.


eisai ligo kammenos re file

από κούλης η όπως αλλιώς 11/03/2009 4:34 πμ.


Εχεί πάρει τις κουβέντες που γράφω σε διάφορα φόρουμ,και τα έχει αναγάγει σε αποκάλυψη των διαστρεβλωτών "σταλινικών".

Δεν πάει καλά.Αργήσα να το καταλάβω,αλλά το κατάλαβα.

Εννοείται οτι χέστηκε για το Σπέρα,πιθηκίζει τον Αριστερό,ενώ υποστηριζει τους ταγματασφαλίτες και τους Χίτες.

Τελός πάντων,φταιω και εγώ που ασχολούμαι μαζί του.


Αν κάποιος έχει στοιχεία,για τον Σπέρα είτε υπέρ του είτε κατά του,ας τα κομίσει.Αλλιώς ο μικροτασσούλης θα μας πρήξει με τα πολύχρωμα γραμμάτα του,και το τι έγραψα πρίν 5μηνες....


Καλά όλα αυτά, φίλε k55 (ή Κούλη, ή όπως αλλιώς θέλεις και επιθυμείς να αποκαλείσαι), αλλά καλόν είναι να μας πεις γιατί αμφιβάλλεις, για τα ''στοιχεία'' που ''ανακάλυψε'' ο σύντροφός σου ο karhergr για τον Σπέρα.

Αφού, λοιπόν, όλα όσα ''παρουσίασε'' ο karhergr πριν 5 χρόνια και αναδημοσιεύετε στο μπλογκ σας (''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' - βέβαια αποφύγατε να αναρτήσετε τον ολοκληρωμένο τίτλο του μπλογκ ''ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΪΣΤΟΡΙΑΣ''), με ειδικό λασπολογικό ''αφιέρωμα'' στον Κώστα Σπέρα (http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html#comments ) είναι αυθεντικά, αληθινά και μη παραχαραγμένα - όπως τώρα προσπαθείς να μας πεις -, τότε γιατί εσύ αμφιβάλλεις γι' αυτά; Γιατί κρατάς τις αποστάσεις σου;

Λες ότι αναφέρομαι σε όσα έγραψες πριν 5 μήνες. Τι σημασία έχει αυτό; Εσύ δεν τα έγραψες; Και φυσικά, για να τα γράψεις αυτά, προφανώς κάποιους λόγους θα έχεις.

Σου θυμίζω (σε σένα και στους αναγνώστες) όσα έγραψες στο παρόν θέμα στις 3/1/2009 - και όχι πριν από 5 μήνες -, σε δύο διαφορετικά σημειώματά σου :

‘‘Για τον Σπέρα περιμένω και εγώ τεκμηριώση’’.

‘‘Για τον Σπέρα είπα οτι δεν γνωρίζω.Πάντως δεν μου κάθεται ως λογικο οτι είχε παροπλιστει ουσιαστικα πολιτικα απο το 1931 ,και τον θυμήθηκαν οι Ελασιτες(ο ΕΛΑΣ τον σκότωσε,και οχι η ΟΠΛΑ)το 1943.
Δεν ξέρω.Αλλά οπως μου φαίνονται περιεργα τα έγγραφα του ΕΛΑΣ για τον Σπέρα,ετσι μου φαίνεται περιέργη η αιτια της "Σταλινιτιδας" που είχε το ΚΚΕ που σκοτώνε οποιον εβρισκε στο δρομο’’.

Αντιλαμβάνομαι ότι στο ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' έχει πέσει πανικός και πολύς θυμός, ύστερα από όσα έγραψα τις τελευταίες ημέρες και με την επισήμανση, που έκανα, για την μη ενιαία στάση των μελών του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', στο θέμα των ''στοιχείων'', που παρουσίασε ο karhergr, φέρνοντάς σε, ως παράδειγμα.

Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι εκτέθηκες και προφανώς θα έχεις υποστεί και τις σχετικές επιπλήξεις από την ''Οργάνωση'', για την μη επίδειξη της ''συντροφικής αλληλλεγγύης''.

Γι' αυτό και οι θυμωμένες (κλασσικής ζαχαριαδοσταλινικής απόχρωσης) ανακοινώσεις του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', σήμερα μετά τα μεσάνυχτα.

Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι όσα γράφω εδώ ενοχλούν. Γι' αυτό και αυτές οι βραδυφλεγείς ανακοινώσεις του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', τις οποίες μπορούν οι αναγνώστες να απολαύσουν στην διεύθυνση http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html#comments  .

Η προβοκάτσια, όμως, την οποία επιχειρήσατε να κάνετε στον νεκρό Κώστα Σπέρα, δεν μπορούσε να περάσει αναπάντητη.

Γι' αυτό και η απάντηση πόνεσε τόσο πολύ.

Από εκεί και πέρα, καλόν είναι να μας πεις, αγαπητέ k55, τους λόγους, για τους οποίους αμφιβάλλεις για τα ''στοιχεία'' του karhergr για τον Κώστα Σπέρα.

Μήπως επειδή ξέρεις (ή υποψιάζεσαι) ότι είναι χαλκευμένα;

(Γι' αυτό να είσαι, περίπου, σίγουρος - αν δεν είσαι).

Και κάτι άλλο, γύρω από την ''καταδίωξη'' του ΕΔΕΣ από τον Άρη Βελουχιώτη τον Δεκέμβρη του 1944 στην Ήπειρο. Οι μαρτυρίες λένε ότι έψαχνε να τον βρει και δεν τον έβρισκε. Δεν έπεσε ούτε σφαίρα, εκτός από την ώρα της επιβίβασης των δυνάμεων του Ζέρβα στα πλοία για την μεταφορά τους στην Κέρκυρα.

Όλα τα άλλα (περί κατάσχεσης των εγγράφων του Γενικού Στρατηγείου του ΕΔΕΣ από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη κλπ), είναι, απλώς, κουραφέξαλα.

[Βέβαια, τώρα περιμένω να με ρωτήσεις - με όποιο ψευδώνυμο επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις -, για τις μαρτυρίες στις οποίες αναφέρομαι. Δεν θα σε προκαταλάβω, όμως. Θα περιμένω, πρώτα, να υποβάλεις την ερώτηση. Και μετά τα λέμε....]

 

από Τάσος Αναστασόπουλος 11/03/2009 3:22 μμ.


Και κάτι άλλο, γύρω από την ''καταδίωξη'' του ΕΔΕΣ από τον Άρη Βελουχιώτη τον Δεκέμβρη του 1944 στην Ήπειρο. Οι μαρτυρίες λένε ότι έψαχνε να τον βρει και δεν τον έβρισκε. Δεν έπεσε ούτε σφαίρα, εκτός από την ώρα της επιβίβασης των δυνάμεων του Ζέρβα στα πλοία για την μεταφορά τους στην Κέρκυρα.

Όλα τα άλλα, περί κατάσχεσης των εγγράφων του Γενικού Στρατηγείου του ΕΔΕΣ από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη, είναι, απλώς, κουραφέξαλα.

[Βέβαια, τώρα περιμένω να με ρωτήσεις - με όποιο ψευδώνυμο επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις -, για τις μαρτυρίες στις οποίες αναφέρομαι. Δεν θα σε προκαταλάβω, όμως. Θα περιμένω, πρώτα, να υποβάλεις την ερώτηση. Και μετά τα λέμε....]

από κούλης η όπως αλλιώς 11/03/2009 3:33 μμ.


Πρέπει να επισκεφτείς ψυχίατρο.Πραγματικά δε πας καθόλου καλά.Μα καθόλου.

Τι βλακείες είναι αυτές που λες,άνθρωπε μου?

Τέλος πάντων,για "οσους" μας παρακολουθούν να πω 2 πράγματα.

Δεν υπάρχει ενιαια στάση πίσω από το μπλογκ.Δεν υπάρχει οργάνωση πίσω από το μπλογκ.
Δεν εκφράζω εγώ το μπλογκ καθώς υπάρχουν και άλλα μέλη.


Από εκεί και πέρα,για τα έγγραφα του ΕΔΕΣ είπα από την αρχή οτι θέλουν επιβεβαίωση.Και αυτό γράφτηκε στο κείμενο του μπλογκ,από την 1η δημοσιεύση.Οπου ζήτηθηκε οποιος έχει νέα στοιχεία που αμφισβητούν τα ντοκουμέντα να τα στειλει,για να τα δημοσιεύσουμε.

Τα περι πανικών,θυμών κλπ μάλλον τα έχεις βγάλει από το σαλεμένο μυαλό σου.

Ειλικρινά στο λέω,πέρα από οτι μου είσαι συμπαθής λόγω οτι είσαι ευγενικός.Κάτι δεν πάει καθολου καλά μαζί σου.Προσεξέ το,και λυπάμαι άλλα άλλο τον ψυχιατρο μαζί σου,δεν μπορω να τον κανω.

Αν θέλεις να συνεχιστει η "κουβεντα",προσκόμμισε Ιστορικά στοιχεια,και μην γελοιοποιείσαι με χρωματιστά γράμματα,ή το τι έγραψα σε ένα φορουμ πριν μήνες και άλλες ιστοριες για αγριους.


από Τάσος Αναστασόπουλος 11/03/2009 6:23 μμ.


Άσε το αν γελοιοποιούμαι, ή όχι (υπάρχουν οι αναγνώστες που μπορούν να το κρίνουν αυτό) και πες μας, γιατί διαφοροποιείσαι από τα ''στοιχεία'' του karhergr για τον Σπέρα.

Γιατί, λοιπόν, όπως λες, ''περιμένεις τεκμηρίωση'' για τα ''έγγραφα'', που ''βρήκε'' ο Άρης Βελουχιώτης τον Δεκέμβρη του 1944, όταν ''έπεσε στα χέρια του το αρχείο του Γενικού Στρατηγείου του ΕΔΕΣ, κατά την καταδίωξη της οργάνωσης του Ζέρβα στα βουνά της Ηπείρου από τον ΕΛΑΣ'';

Αν όλα αυτά έχουν συμβεί και υπάρχουν τα πρωτότυπα έγγραφα, που ''έπεσαν στα χέρια του Βελουχιώτη'', τότε δεν υφίσταται καμμία ανάγκη τεκμηρίωσης. Αυτά τα ίδια τα έγγραφα (το σώμα τους, ως πρωτόλειο υλικό) αποτελούν την πλήρη τεκμηρίωση των ισχυρισμών του karhergr και των ομοίων του.

Οι ''αμφιβολίες'' σου δείχνουν ότι στην περίπτωση αυτή τα περιγραφόμενα ''γεγονότα'' και οι ''αποδείξεις'' (τα επίμαχα ''έγγραφα'') δεν αποτελούν ικανά τεκμήρια, που να στοιχειοθετούν τους ισχυρισμούς που καλούνται να αποδείξουν (ότι, δηλαδή, ο Κώστας Σπέρας συνεργαζόταν σε συνδικαλιστικό επίπεδο με τον ΕΔΕΣ και εξέδιδε μάλιστα και εφημερίδες - αλήθεια, ποιές ήσαν αυτές; Που και  πότε κυκλοφόρησαν; Τις είδε ποτέ κάποιος; Τις διάβασε;).

Προφανώς, λοιπόν, είναι ότι ''αμφιβάλλεις'' επειδή, προφανώς, γνωρίζεις, ή αντιλαμβάνεσαι, ή υποψιάζεσαι ότι τα ''έγγραφα'' του Άρη Βελουχιώτη είναι ανύπαρκτα, ή παραχαραγμένα, από κάποιο σταλινικό παραχαρακτήριο.

Επίσης, σίγουρο είναι το γεγονός ότι τα ''έγγραφα'' αυτά δεν βρίσκονται στα χέρια του karhergr. Προφανώς, από κάποιο βιβλίο αντέγραψε αποσπάσματα από κείμενά τους (γι' αυτό και δεν υπάρχει σε αυτά συνεχής ροή λόγου, αλλά αποσιωπητικά και κάποια από αυτά τα κείμενα δεν φαίνονται να έχουν σχέση με τον Σπέρα, ενώ κάποιος (ο συγγραφέας του βιβλίου από όπου ο karhergr αντέγραψε τα αποσπάσματα των κειμένων) επεξηγεί ότι ο Καπού είναι ο Ναπολέων Ζέρβας.

Ας ξαναδούμε τα κείμενα των ‘‘εγγράφων’’, που ο karhergr δημοσίευσε στο http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html  στις 25/1/2007:

 

‘‘<<Αριθ. 9754
25-9-43 Εις Σκιαδάδες Αθ. 16 Σ/βριου 1943

Αγαπητέ Στρατηγέ
(…)
Και επί άλλου ζητήματος κατέστησα προσεκτικόν τον Λαιμόν επί των προσπαθειών του δια την διείσδυσιν του ΕΔΕΣ εις τον εργατικόν κόσμον.
Προς τον σκοπόν αυτόν εξέδωσε δυο εφημερίδες εν συνεργασία με έναν
απατεώνα εργατοπατέρα υπηρετήσαντα αστυνομικήν κατασκοπείαν
(Σπέραν ονομαζόμενο) και πασίγνωστον εις την εργατιά...
Με πολλή αγάπη
Πολύβιος


Σεβαστέ και αγαπητέ μου Καπού,
2-9-43
(…)
Επίσης συμπληρών εργασίαν του αγ. αδελφού Λαιμού στον εργατικόν κόσμον δια της προσλήψεως του Ευαγγέλου, έβαλα εγώ και την ανεξάρτητον
συνδικαλιστικήν οργάνωσιν εργατών Ελλάδος, για την οποίαν θα σας παρακαλέσω να εγκρίνητε ένα ιδιαίτερο κονδύλιο περί τα 15 – 20 εκατομμύρια
μηνιαίως, γιατί δεν πρέπει να χάσωμε μια τέτοια δύναμη η οποία είναι ο αντίπους του Κομμουν. Κόμματος στις εργατικές τάξεις και από την οποία η
οργάνωσίς μας καρπούται όλα τα νέα, όλες τις κινήσεις κλπ. της ΕΑΜ (…)

Στρατηγέ μου Καπού (βλ. Ναπολέοντα Ζέρβα) , δεν το πιστεύω !!!
Καλές οι γκόμενες (ποιος δεν τις λατρεύει), καλή η τράπουλα , καλά τα κινήματα . Άντε καλό και το κατσιαπλιάδικο στην Ήπειρο με τις λιρίτσες των Άγγλων . Αλλά να μου θέλεις και εισοδισμό του ΕΔΕΣ στο προλεταριάτο και στο εργατικό κίνημα , με τη βοήθεια αναρχοσυνδικαλιστών ηγετών όπως του Σπέρα , δεν πάει λίγο πολύ !!! Άστα αυτά , γιατί ξεπερνούν τις δυνατότητές σου .’’

 

Αφού, λοιπόν, εκεί στο ‘‘ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’’ αρέσκεστε τόσο πολύ στην ιστορική τεκμηρίωση, καλόν είναι να μας πείτε τις πηγές από όπου ο karhergr πήρε αυτά τα αποσπάσματα των κειμένων από τα επίμαχα ‘‘έγγραφα’’, που παρουσίασε και εκείνος και εσείς στο μπλογκ σας (‘‘ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’’).

 

Διότι ιστορική τεκμηρίωση, χωρίς αναφορά στις πηγές των πληροφοριών δεν υπάρχει.

 

(Βλέπω αποφεύγεις να ρωτήσεις για τις μαρτυρίες, περί του ότι δεν υπήρξε καταδίωξη του ΕΔΕΣ από τον Άρη Βελουχιώτη τον Δεκέμβρη του 1944 στην Ήπειρο. Το κατανοώ αυτό, διότι, χωρίς καταδίωξη, δεν υπάρχει και κατάσχεση των αρχείων του ΕΔΕΣ από τον ΕΛΑΣ. Εγώ, πάντως, θα περιμένω να κάνεις την σχετική ερώτηση).


post image

''ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ''  φύλλο της 2/12/2004 (σελίδα 29).

 

Ένα από τα παραμύθια που στήθηκαν για να ''στοιχειοθετηθεί'' η συνεργασία του Κώστα Σπέρα με τον ΕΔΕΣ και να δικαιολογηθεί έτσι ο αποκεφαλισμός του αναρχοσυνδικαλιστή εργάτη από την σταλινοζαχαριαδική συμμορία του ''καπετάν Ορέστη'', δηλαδή του Ανδρέα Μούντριχα, τον Σεπτέμβριο του 1943 έξω από την Μάνδρα, όπου είχε πάει ο Σπέρας, για να συναντήσει τους μετέπειτα δολοφόνους του, είναι η δήθεν ''καταδίωξη'' του ΕΔΕΣ από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη στα βουνά της Ηπείρου τον Δεκέμβρη του 1944 και ενώ το πανίσχυρο - τότε - ΚΚΕ, επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενο την στρατιωτική του υπεροχή, διοργανώνοντας τα πολυαίμακτα Δεκεμβριανά στην Αθήνα.

Ο στρατιωτικός σχεδιασμός του ΕΛΑΣ, που είχε καταρτισθεί πολύ πριν από την δεκεμβριανή σύγκρουση, προέβλεπε ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Άρη Βελουχιώτη, αμέσως μόλις θα ερχόταν η στιγμή της σύγκρουσης με τις κυβερνητικές δυνάμεις, θα κτυπούσαν τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, οι οποίες εστίαζαν την δύναμή τους στην περιοχή της Ηπείρου.

Έτσι λοιπόν, ο Άρης Βελουχιώτης και ο καπετάν Κίσσαβος, με 13.000 ελασίτες έψαξαν να βρουν στα βουνά της Ηπείρου τον Ζέρβα και τους άνδρες του ΕΔΕΣ, κάτι που δεν έγινε επειδή, απλούστατα δεν κατόρθωσαν να τους βρούν, παρά μόνο στο τέλος όταν αυτοί είχαν επιβιβαστεί από το λιμάνι της Πρέβεζας στα πλοία, με τα οποία μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα.

Δεν έπεσε, μάλιστα, ούτε σφαίρα, εκτός από κάποιες αντιαρματικές βολές στο λιμάνι της Πρέβεζας προς τα καράβια που μετέφεραν τους άνδρες του Ζέρβα.

Ιδού η μεστή περιγραφή του καπετάν Κίσσαβου, για όσα έγιναν εκείνη την εποχή στην Ήπειρο, ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ, όπως προκύπτουν από την εφημερίδα ''ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ'' της 2/12/2004, όπου εμπεριέχεται η μαρτυρία του για τα γεγονότα :

'' Και ξαφνικά αντί να κινηθούμε προς Αθήνα, πήραμε εντολή να κινηθούμε προς Ηπειρο, ενάντι στον Ζέρβα. Στον στρατό, όταν παίρνουν διαταγές, χωρίς συζήτηση τις εκτελούν. Συζητούν μόνο τις λεπτομέρειες, ώστε η διαταγή να εκπληρωθεί καλύτερα. Αλωνίσαμε περίπου 12 με 13 χιλιάδες άνθρωποι τα χιόνια της Ηπείρου, χωρίς να δούμε ούτε ίχνος του Ζέρβα! (χώρια οι μακεδόνες κ.α.). Μόλις του ρίξαμε με κάτι αντιαρματικά πυροβόλα που είχαμε μαζί μας μερικές βολές στο λιμάνι της Πρέβεζας στα καράβια που τον μετέφεραν στην Κέρκυρα. Και ο Τσώρτσιλ τον καιρό αυτό ''τακτοποίησε'' την Αθήνα. "

Ούτε ''καταδίωξη'', λοιπόν υπήρξε, ούτε ''έγγραφα'' του ΕΔΕΣ κατασχέθηκαν!

Ο καπετάν Κίσσαβος είναι σαφής και πλήρως κατατοπιστικός. Τον Ζέρβα και τους άνδρες του ούτε που τους είδαν οι ελασίτες του Βελουχιώτη στα βουνά της Ηπείρου.

Και φυσικά δεν κατάσχεσαν έγγραφα του ΕΔΕΣ.

Νομίζω ότι καθίσταται σαφές και αναμφισβήτητο ότι τα περίφημα ''έγγραφα'' του ΕΔΕΣ που δήθεν κατάσχεσε ο Άρης Βελουχιώτης στην Ήπειρο και τα οποία, με τόσο στόμφο και ξιπασιά παρουσίασε ο karhergr και το ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' (ή μάλλον ''Μέτωπο σταλινικής παραϊστορίας'') είναι ανύπαρκτα, ή πλαστογραφημένα σε κάποιο ζαχαριαδικό παραχαρακτήριο της εποχής εκείνης, ή κάποιας μεταγενέστερης, με σκοπό να διαστρεβλώσει την Ιστορία και να κατασυκοφαντήσει τον Κώστα Σπέρα και όχι μόνον αυτόν.

Αυτή η διαστρέβλωση και αυτή η παραχάραξη δεν μπορεί να περάσει και δεν θα περάσει.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται κατανοητή και η διαφοροποίηση του k55 (ή Κούλη) από τα άλλα μέλη του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' και το γιατί δεν έχει πεισθεί από τα ''ντοκουμέντα'', που παρουσίασε ο karhergr, ο οποίος υποχρεούται να κατονομάσει την πηγή από την οποία άντλησε αυτά τα ''ντοκουμέντα''.

Αλλά η σταδιακή αποδόμηση των ''επιχειρημάτων'' του karhergr και του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' δεν θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.

Αρκεί να υπάρξει η δέουσα υπομονή, διότι η ιστορική μου έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, γύρω από το θέμα της συκοφαντικής επίθεσης, που υπέστη ο Κώστας Σπέρας από τον karhergr και τους ομοίους του.

 

Κατά τα άλλα, ένας πολύ χρήσιμός διάλογος έχει υπάρξει αυτές τις ημέρες ανάμεσα σε εμένα και τα μέλη του μπλογκ ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' στα μπλογκ που έχουμε και οι δύο.

Αυτόν τον διάλογο, αλλά και όλα τα άλλα μπορείται να τον παρακολουθήσετε στις κάτωθι ηλεκτρονικές διευθύνσεις : 

'' 3/12/1944 : ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ. '' και ‘‘ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΕΡΑΣ;’’ http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html#comments

 

 

Εικόνες:


post image

17/18 - 11 - 1944 : Στην φωτογραφία διακρίνεται (ξεκινώντας από αριστερά στην οθόνη) 5ος στην σειρά ο Ανδρέας Μούντριχας (καπετάν Ορέστης), ο άνθρωπος που, μαζύ με την συμμορία του, αποκεφάλισε τον Κώστα Σπέρα έξω από την Μάνδρα τον Σεπτέμβριο του 1943. 7ος στην σειρά είναι ο Άρης Βελουχιώτης, που υποτίθεται ότι ''καταδίωξε'' και ''βρήκε'' τα ''έγγραφα'' του ΕΔΕΣ, που ήλθαν να ''δικαιολογήσουν'' αναδρομικά την δολοφονία του Κώστα Σπέρα. 10ος στην σειρά είναι ο καπετάν Κίσσαβος (Γιώργης Μπλάνας), ο οποίος παραστατικότατα περιέγραψε το τι συνέβη, με τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ, στα βουνά της Ηπείρου τον Δεκέμβρη του 1944, όπως είδαμε στο αμέσως προηγούμενο σημείωμά μου (στο σημείο, όπου το κείμενο  της σελίδας 29 της εφημερίδας ''ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ'' της 2/12/2004 έχει υπογραμμιστεί με πράσινο χρώμα).

Η φωτογραφία, που τώρα κατέβασα στο παρόν σημείωμά μου, τραβήχτηκε σε διάλειμμα της περιβόητης σύσκεψης των καπεταναίων του ΕΛΑΣ στην Λαμία (17 και 18 Νοεμβρίου 1944), που σκοπό είχε την ετοιμασία του ΕΛΑΣ για την κατάληψη της εξουσίας, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της χώρας από την τριπλή ξενική κατοχή.

΄Την φωτογραφία αυτήν την σκάναρα από την εφημερίδα ''ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ'' της 25/11/2004 (σελίδα 23).

Έτσι, αποκτούμε και μια οπτική επαφή, με το πρόσωπο που ηγήθηκε εκείνων που αποκεφάλισαν τον παλιό αναρχοσυνδικαλιστή Κώστα Σπέρα και με τα άλλα πρόσωπα εκείνης της αιματοβαμμένης εποχής, που ενεπλάκησαν στο μυθιστόρημα, που βρήκε κατασκευασμένο και χρησιμοποίησε ο karhergr, γύρω από την αναδρομική ''αιτιολόγηση'' της άνανδρης (ούτως,, ή άλλως) δολοφονίας του παλιού συνδικαλιστή, ο οποίος σύμφωνα με την σωστή πληροφόρηση, που προέρχεται από τον Άγι Στίνα, είχε παύσει να έχει ενεργό πολιτική δράση.

Αλλά η ιστορική έρευνα, γύρω από τον Κώστα Σπέρα, την δράση του και την δολοφονία του δεν σταματά εδώ.

Φυσικά, θα υπάρξει συνέχεια.....

Εικόνες:


post image

''ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ'' της 2/12/2004 (σελίδα 29). Ο ''καπετάν Κίσσαβος'' (κάτω δεξιά στο κείμενο της σελίδας με την πράσινη υπογράμιση) περιγράφει το τι έγινε στα βουνά της Ηπείρου, ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ τον Δεκέμβριο του 1944.

 

Ένα από τα παραμύθια που στήθηκαν για να ''στοιχειοθετηθεί'' η συνεργασία του Κώστα Σπέρα με τον ΕΔΕΣ και να δικαιολογηθεί έτσι ο αποκεφαλισμός του αναρχοσυνδικαλιστή εργάτη από την σταλινοζαχαριαδική συμμορία του ''καπετάν Ορέστη'', δηλαδή του Ανδρέα Μούντριχα, τον Σεπτέμβριο του 1943 έξω από την Μάνδρα, όπου είχε πάει ο Σπέρας, για να συναντήσει τους μετέπειτα δολοφόνους του, είναι η δήθεν ''καταδίωξη'' του ΕΔΕΣ από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη στα βουνά της Ηπείρου τον Δεκέμβρη του 1944 και ενώ το πανίσχυρο - τότε - ΚΚΕ, επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενο την στρατιωτική του υπεροχή, διοργανώνοντας τα πολυαίμακτα Δεκεμβριανά στην Αθήνα.

Ο στρατιωτικός σχεδιασμός του ΕΛΑΣ, που είχε καταρτισθεί πολύ πριν από την δεκεμβριανή σύγκρουση, προέβλεπε ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Άρη Βελουχιώτη, αμέσως μόλις θα ερχόταν η στιγμή της σύγκρουσης με τις κυβερνητικές δυνάμεις, θα κτυπούσαν τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, οι οποίες εστίαζαν την δύναμή τους στην περιοχή της Ηπείρου.

Έτσι λοιπόν, ο Άρης Βελουχιώτης και ο καπετάν Κίσσαβος, με 13.000 ελασίτες εξόρμησαν στα βουνά της Ηπείρου κατά του Ζέρβα και των ανδρών του ΕΔΕΣ, αλλά αυτοί δεν ήσαν εκεί, αφού είχαν φύγει ειδοποιημένοι, προφανώς, για τις ενέργειες των ελασιτών και αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούσαν να αντιπαρατεθούν στην συντριπτική υπεροπλία του ΕΛΑΣ. παρά μόνο στο τέλος όταν αυτοί είχαν επιβιβαστεί από το λιμάνι της Πρέβεζας στα πλοία, με τα οποία μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα.

Δεν έπεσε, μάλιστα, ούτε σφαίρα, εκτός από κάποιες αντιαρματικές βολές στο λιμάνι της Πρέβεζας προς τα καράβια που μετέφεραν τους άνδρες του Ζέρβα.

Ιδού η μεστή περιγραφή του καπετάν Κίσσαβου για όσα έγιναν εκείνη την εποχή στην Ήπειρο, ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ :

'' Και ξαφνικά αντί να κινηθούμε προς Αθήνα, πήραμε εντολή να κινηθούμε προς Ήπειρο, ενάντια στον Ζέρβα. Στον στρατό, όταν παίρνουν διαταγές, χωρίς συζήτηση, τις εκτελούν. Συζητούν μόνο τις λεπτομέρειες, ώστε η διαταγή να εκπληρωθεί καλύτερα. Αλωνίσαμε περίπου 12 με 13 χιλιάδες άνθρωποι τα χιόνια της Ηπείρου, χωρίς να δούμε ούτε ίχνος του Ζέρβα! (χώρια οι μακεδόνες κ.α.). Μόλις του ρίξαμε με κάτι αντιαρματικά πυροβόλα που είχαμε μαζί μας μερικές βολές στο λιμάνι της Πρέβεζας στα καράβια που τον μετέφεραν στην Κέρκυρα. Και ο Τσώρτσιλ τον καιρό αυτό ''τακτοποίησε'' την Αθήνα. "

Ούτε ''καταδίωξη'', λοιπόν υπήρξε, ούτε ''έγγραφα'' του ΕΔΕΣ κατασχέθηκαν!

Ο καπετάν Κίσσαβος είναι σαφής και πλήρως κατατοπιστικός. Τον Ζέρβα και τους άνδρες του ούτε που τους είδαν οι ελασίτες του Βελουχιώτη στα βουνά της Ηπείρου, ούτε ίχνος τους δεν συνάντησαν.

Και φυσικά δεν κατάσχεσαν έγγραφα του ΕΔΕΣ.

Νομίζω ότι καθίσταται σαφές και αναμφισβήτητο ότι τα περίφημα ''έγγραφα'' του ΕΔΕΣ που δήθεν κατάσχεσε ο Άρης Βελουχιώτης στην Ήπειρο και τα οποία, με τόσο στόμφο, παρουσίασε ο karhergr και το ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ''  είναι ανύπαρκτα, ή πλαστογραφημένα σε κάποιο ζαχαριαδικό παραχαρακτήριο της εποχής εκείνης, ή κάποιας μεταγενέστερης, με σκοπό να διαστρεβλώσει την Ιστορία και να κατασυκοφαντήσει τον Κώστα Σπέρα και όχι μόνον αυτόν.

Αυτή η διαστρέβλωση και αυτή η παραχάραξη δεν μπορεί να περάσει και δεν θα περάσει.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται κατανοητή και η διαφοροποίηση του k55 (ή Κούλη) από τα άλλα μέλη του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' και το γιατί δεν έχει πεισθεί από τα ''ντοκουμέντα'', που παρουσίασε ο karhergr, ο οποίος υποχρεούται να κατονομάσει την πηγή από την οποία άντλησε αυτά τα ''ντοκουμέντα''.

Αλλά η σταδιακή αποδόμηση των ''επιχειρημάτων'' του karhergr και του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' δεν θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, που κάνω και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη..

 

Εικόνες:

από κούλης η όπως αλλιώς 15/03/2009 2:21 μμ.


Δείχνουν και τις ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ(και πολύχρωμες -χαχα) σου συμπάθειες.

και ενώ το πανίσχυρο - τότε - ΚΚΕ, επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενο την στρατιωτική του υπεροχή, διοργανώνοντας τα πολυαίμακτα Δεκεμβριανά στην Αθήνα.

Ωστε τα πολυαίμακτα Δεκεμβριανά δημιουργηθηκαν ...απο το ΚΚΕ και τον ΕΛΑΣ???

Τι λες ρε Τασσουλη...
Ποιοι ιστορικοι λένε αυτές τις αηδίες που μας τσαμπουνάς πέρα από έσενα τον νέο ακροδεξιο "Ιστορικο"?


Δες εδώ τι λέει ο Ιστορικος Μάγερ(ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ-ήταν αξιωματικος Ναζι στην Ελλάδα).

—Κοιτάξτε, τον Δεκέμβριο του 1944 ο ΕΛΑΣ ήλεγχε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Και είχε μεγάλη υποστήριξη από τον λαό. Οι Βρετανοί ανέτρεψαν αυτήν την κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου αυτό που έκαναν τότε δεν διαφέρει με τη στάση των Σοβιετικών στην Ουγγαρία του 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968: η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί "κάτι" και μια ξενόφερτη δύναμη της επιβάλλει "κάτι άλλο".

http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/01/blog-post_31.html

Δες τι έγραφε ο Τσώρτσιλ για τον αχυράνθρωπο Παππανδρέου

"Πρέπει να υποχρεώσετε τον Παπανδρέου! Αν παραιτηθεί, φυλακίστε τον έως ότου συνέλθει, όταν πια θα έχουν τελειώσει οι μάχες. Θα μπορούσε το ίδιο καλά, να αρρωστήσει και να μην μπορεί να τον πλησιάσει κανείς..."

Τώρα ποιος είναι ο Μάγερ,ποιος είναι Φλάισερ μπροστά στον Τάσσο και τις φωτοτυπίες του από το Ποντίκι.... :)))
Για τα υπόλοιπα που λές.Θα απαντήσουμε συνολικά σε κάποιον χρόνο.Μέχρι τότε μπορείς να θριαμβολογείς.Τους λόγους που θριαμβολογείς δεν τους καταλαβαίνω.Αφού απο την 1η στιγμή γράψαμε οτι

Και αυτό το αφιέρωμα βασίστηκε στον karhergr, αν υπάρχουν αντίθετα στοιχεία ή αμφισβητήσεις των ντοκουμέντων οποιός θέλει μπορεί να τα δημοσιεύσει εδώ.
Από το Γ΄ Συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 28 Μαρτίου 1926 επί Πάγκαλου και όχι Μεταξά όπως λαθεμένα αναφέρθηκε προηγουμένος κατηγορούμενος για συνεργασία με την αστυνομία.

Όταν γράφετε κάτι στο μπλογκ σας, πρέπει να το έχετε ψάξει προηγουμένως και να το έχετε ''δέσει'' ιστορικά.

Με τα κουραφέξαλα - τύπου karhergr -, σαν αυτά για τον Κώστα Σπέρα, δεν πρόκειται να καλοπεράσει το μπλογκ ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', αγαπητέ k55, ή Κούλη, ή όπως αλλιώς επιθυμείς να αποκαλείσαι.

Είδες, λοιπόν, ότι το ψέμμα και η συκοφαντία έχουν κοντά ποδάρια. Όπως ακριβώς και η σταλινική παραχάραξη, την οποία επιχείρησαν τα ζαχαριαδικά κιβδηλοποιεία του παρελθόντος και του παρόντος.

Μπορώ να θριαμβολογώ και το δικαιούμαι, διότι αποκάλυψα τις οργανωμένες ψευτιές και συκοφαντίες που επιχείρησε το μπλογκ σας, σε βάρος της μνήμης του νεκρού Κώστα Σπέρα. Μόνος μου και χωρίς βοήθεια.

Όσον αφορά τις κατηγορίες, για συνεργασία του Κώστα Σπέρα με την αστυνομία, που διατυπώθηκαν κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, αυτές οι κατηγορίες κατασκευάστηκαν στα ίδια ''παρασκευαστήρια'', που κατασκεύασαν και τις κατηγορίες, που εμφάνισε ο karhergr, για ''συνεργασία του Σπέρα με τον Ζέρβα'', στην περίοδο της Κατοχής, προκειμένου να ''αιτιολογηθεί'' (δια της συκοφαντίας) ο ανηλεής αποκεφαλισμός του παλιού αναρχοσυνδικαλιστή από την συμμορία του Ανδρέα Μούντριχα.

Τις κατηγορίες αυτές, για ''συνεργασία του Σπέρα με την Ασφάλεια'', τις διέδωσαν οι σταλινολενινιστές του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ και ήσαν το ίδιο άθλιες, με εκείνες περί ''συνεργασίας του Σπέρα με τον ΕΔΕΣ''.

Και φυσικά ομοίως ψευδείς και συκοφαντικές. Οι ίδιοι άνθρωποι αναπαρήγαγαν τον ίδιο κακό εαυτό τους, με τις ίδιες ελεεινές πρακτικές.

(Περιττό να πω για το πόσο υπερήφανος είμαι για την αποκάλυψη των ψευδών και των συκοφαντιών, που διέσπειρε ο karhergr, εις βάρος της μνήμης του Κώστα Σπέρα, στην οποία αποκάλυψη συνέβαλα τα μέγιστα, μόνον και μόνον επειδή ''η αλήθεια είναι πάντα επαναστατική'', ενώ το ψέμμα, πάντοτε, σε όλες τις περιόδους και τις εποχές, ταυτίζεται με την αντεπανάσταση). 

Από εκεί και πέρα, θα περιμένω την ''εν καιρώ'' απάντησή σας. (Τι να πείτε, άλλωστε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι το να πάτε να κρυφτείτε. Αλλά, μην νομίσετε ότι έχω τέτοιες αυταπάτες. Δεν πρόκειται να πράξετε κάτι τέτοιο. Δεν πειράζει, όμως. Και η ήττα που υποστήκατε, στο θέμα του Κώστα Σπέρα, που απρόκλητα θέσατε, είναι αρκετή και αρκούντως διδακτική).

Το γεγονός, βέβαια, ότι θα περιμένω την τοποθέτηση - απάντησή σας, δεν σημαίνει ότι θα παύσω την ιστορική μου έρευνα, για την υπόθεση Κώστα Σπέρα.

Πέρα από εσάς έχει και ο Δημοσθένης Κούκουνας να μου δώσει αρκετές εξηγήσεις, για όσα έχει γράψει για τον παλιό αναρχοσυνδικαλιστή.

Και κάτι άλλο : Να μην στηρίζετε τις έρευνές σας και όσα παρουσιάζετε στο μπλογκ ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' στα ''στοιχεία'', που σας τροφοδοτεί ο karhergr. Είναι, τουλάχιστον (και κομψά ομιλώντας) προβληματικά....

Αυτά προς το παρόν.... (Φυσικά, δεν τελειώσαμε).

 

από . 16/03/2009 12:46 πμ.


twn kommounistwn alla kai twn sosialistwn einai logw kataskeuasmenwn katigoriwn. Epeidi to les esy? Egkaleis tous pantes kai ta panta na proskomizoun stoixeia ki esy apla les oti goustareis kai to thewreis tekmiriwmeno? Pou xrisimopoieis ws istoriko stoixeio arthro apo to Pontiki? O Speras diagrafike pampsifi, ki ama eisai toso kalos istorikos tha ikseres pws autos pou egrapse gia to synedrio epi metaksa ekane apla lathos stin imerominia. Alla protimises na dimiourgiseis entipwseis anti na peis pws isxiei alla gia allo synedrio. Alla emeis eimaste malakes pou diavazoume ta post kai kathomaste ki apantame ki olas.

από κούλης η όπως αλλιώς 16/03/2009 1 πμ.


Σε άλλες συζητήσεις προσπαθούσε να ταυτίσει το Στάλιν με το Δημητρώφ,το Δημητρώφ με το Σιάντο για να δείξει οτι ο Στάλιν οργάνωσε τα Δεκεμβριανά!!
Είναι ακροδεξιος,οπαδός των ταγματασφαλιτών και των Χιτών που για να γράφει στο Ιντιμιντια χρησιμοποιει τους αρχειομαρξιστες και αναρχικους για να μην κοβεται.

Αδυνατώ να τον παρακολουθήσω και να κουβεντιασω έστω και κατα ελάχιστα σοβαρά μαζί του.

από Τάσος Αναστασόπουλος 16/03/2009 6:20 πμ.


Καλημέρα και ψυχραιμία.

Ποτέ δεν βλάπτει! Αντίθετα ο θυμός θολώνει τον νου και παραλύει την ευθυκρισία.

Έχετε την πλήρη μου κατανόηση εκεί στο ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ''.

Θα υπάρξει συνέχεια, φυσικά...

από Πάνος193 16/03/2009 5:42 μμ.


Στο phorum.gr, ο κ. Α.Τ. γράφει ότι τα Δεκεμβριανά έγιναν «χάριν άλλων ευρύτερων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων της ΕΣΣΔ και του υπό διαμόρφωση ''σοσιαλιστικού'' στρατοπέδου, οι οποίες σκοπιμότητες δυστυχώς ευρίσκοντο στην αντιπέρα όχθη από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της χώρας μας.»

Όταν μιλάει κανένας για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της «χώρας» πρέπει να ξέρουμε ότι «χώρα» ή «τόπος» είναι η αστική τάξη. Οπότε ο κ. Α.Τ. υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Κάτι παραπάνω : η τάξη αυτή, στην υποανάπτυκτη Ελλάδα, ήταν, από γεννησιμιού της ξενόδουλη (και είναι ακόμα), γι’ αυτό και ο Παπανδρέου καθυστέρησε δύο μήνες την κρίση (Οκτώβρης-Δεκέμβρης) για να μπορέσουν να του στείλουν τα αφεντικά «επιβλητικές βρετανικές δυνάμεις»   (τηλεγράφημα προς τον ΥΠΕΞ της Αγγλίας Ίντεν, 22/9/1944) ή «σημαντικές βρετανικές δυνάμεις» (υπόμνημα προς τη βρετανική κυβέρνηση, 8/10/1944), όπως ομολογεί ο ίδιος στο βιβλίο του «Η απελευθέρωσις της Ελλάδος». Βέβαια, ο καθένας έχει δικαίωμα να υποστηρίζει όποια τάξη θέλει ακόμα και μια ξενόδουλη αστική τάξη. Το γεγονός, όμως, της υπεράσπισης του Σπέρα από έναν τέτοιο υποστηρικτή και της λύσσας ενάντια στο ΚΚΕ και το ΕΑΜ λέει πολλά, αν όχι για τον Σπέρα, τουλάχιστον για το δίκαιο του αγώνα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Όταν ένας υποστηρικτής σε βλέπει σαν εχθρό, είναι και προσπαθεί να διαβάλλει τον αγώνα σου και τη δράση σου, είναι μάλλον τίτλος τιμής, παρά κατηγορία.     


Αυτό που εδώ κουβεντιάζουμε, αγαπητέ Πάνο αφορά τον Κώστα Σπέρα και την ανηλεή συκοφαντική επίθεση, που αυτός υπέστη από τον απάνθρωπο μηχανισμό του σταλινισμού διαχρονικά, αφού στο μεταξύ δολοφονήθηκε, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο (αποκεφαλισμός), από την σταλινική συμμορία του Ανδρέα Μούντριχα (καπετάν – Ορέστη), η οποία συμμορία σκύλευσε και το πτώμα του νεκρού αναρχοσυνδικαλιστή.

 

Τα υπόλοιπα, είναι άσχετα με το θέμα, που, επαναλαμβάνω, είναι η διαχρονική κατασυκοφάντιση του Κώστα Σπέρα από τους πολιτικούς απογόνους των σταλινικών, οι οποίοι δια του karhergr αναπαρήγαγαν το κατασκευασμένο μυθιστόρημα των παλαιών σταλινικών παραχαρακτήριων, με τα κίβδηλα ‘‘ντοκουμέντα’’ του ΕΔΕΣ, που ‘‘αποδείκνυαν’’ την ‘‘συνεργασία του Σπέρα με τον Ζέρβα’’. Αυτή η μυθιστορηματική κατασκευή, που ‘‘παρασκευάστηκε’’, για να δικαιολογήσει, αναδρομικά, την φρικτή και άνανδρη δολοφονία του Κώστα Σπέρα από την ορδή του καπετάν - Ορέστη , κατέρρευσε, μέσα από την παρούσα συζήτηση. Και αυτό είναι που συζητάμε εδώ.

 

Αν έχεις να προσφέρεις κάτι σε αυτήν την συζήτηση, έχει καλώς και είναι καλοδεχούμενο και φυσικά, πάντοτε εξεταστέο.

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα που θέτεις, γύρω από το τι έχω γράψει για τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1944 – 1949, αυτά αφορούν μια άλλη συζήτηση, που είναι ανοικτή και έχουν πολλά να ειπωθούν ακόμα. Δες το θέμα που έχω ανοίξει στο μπλογκ μου ( http://www.tassosanastassopoulos.blogspot.com/ ), τον Δεκέμβριο του 2008, με τίτλο : '' 3/12/1944 : ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ. '' και – αν το επιθυμείς – μπορείς να θέσεις οποιοδήποτε ερώτημα και φυσικά θα πάρεις και την πρέπουσα απάντηση.

 

Και για να μην σε αφήσω ανικανοποίητο, δες : http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?p=4913&mforum=pfor#4913 ‘‘Το ζήτημα της ξενοδουλείας’’ στο θέμα, που πριν τρία χρόνια είχα ανοίξει στο ‘‘PETROUPOLIS FORUMS’’ ( http://www.phpbbserver.com/pfor/ ) : ‘‘ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944 ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ’46- ’49’’  http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?t=839&start=15&postdays=0&postorder=asc&highlight=&mforum=pfor   .

 

Εδώ, στην παρούσα συζήτηση, για τον Κώστα Σπέρα έχεις να πεις κάτι; Θα είναι ευπρόσδεκτο και θα έχει την κατάλληλη υποδοχή.

 

Κατά τα άλλα, εκφράζω, πάντα, την αμέριστη κατανόησή μου στο δοκιμαζόμενο ‘‘ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’’, για όσα υπέστη, μετά την αποκάλυψη των συκοφαντιών, για τον Κώστα Σπέρα.

 

Και φυσικά, να προσέχουν, από εδώ και πέρα, όταν έχουν να κάνουν με πληροφορίες, που τους παρέχονται από τον karhergr, ή με πληροφορίες που είναι ‘‘τύπου karhergr’’. Να ξέρουν ότι αυτές είναι πάντοτε διαψεύσιμες, ως - τουλάχιστον -  προβληματικές.

 

(Η έρευνα για τον Κώστα Σπέρα συνεχίζεται…).

από κούλης η όπως αλλιώς 16/03/2009 9:28 μμ.


Είναι ο ΕΛΑΣ.Προφανώς ως οπαδος των ταγματαλητών και των Χιτων,του Παππατζή Παππανδρέου των Αγγλων και Αμερικάνων Ιμπεριαλιστών αναφέρεσαι στον μοναδικο αντάρτικο εθελοντικο στρατό ως έτσι.
Ευλογες οι ακροδεξιες προτιμήσεις σου.

Πάντως έπιασε η "μπλοφα" σου με αφορμή το ζήτημα Σπέρα,γράφεις άνετα τις ακροδεξιήλες σου στο αναρχικο Ιντιμιντια,και μας παραμπέμπεις στα ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ και τουλάχιστον ανιστορητα(μη πω ψυχασθενη) γραψίματα σου,όπου έχεις και τις γνωστές κονσερβοτοπτωματολογιες δηλαδη τους "νεκρους" που σφαχτήκαν και κονσερβοκοπηκαν(αχχχ αυτοι οι σταλινικοι!)  απο τον ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανα-εκθεση Σιτριν.Τα οποια τα ονομάζει και πραξικόπημα του ΚΚΕ.Αν έχει τον θεό του ρε γαμώτο!

Επίσης βάζει φωτογραφίες πτωμάτων(πάντα και μονο σκοτωμένα απο τους Σταλινικούς) απο τα γνωστά ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ site.Η Σ.Ο φυσικά δε παίρνει χαμπάρι,αλλά δεν πειράζει.

Οπότε με ένα σμπάρο δυο τριγώνια.Μπράβο ρε Τάσσο .

(ξερω ξέρω θα συνεχίσεις)

από κνίτης από το μέλλον 16/03/2009 10:51 μμ.


Να σας πω πως ακριβώς έγινε η δουλεια. Το απόσπασμα του ΕΛΑΣ δεν συνάντησε πουθενά τον ΕΔΕΣ αλλά εκεί στο βουνό υπήρχε ένα χάνι και κάτσανε οι δεξιοί για σουβλάκια, πριν συνεχίσουν για την Πρέβεζα. Τα ντοκουμέντα τα είχε σε ένα χαρτοφύλακα ο γραμματέας του Ζέρβα. Κάποια στιγμή οι σκοποί τους ειδοποίησαν πως έρχονται οι ελασίτες και καθώς ετοιμάστηκαν να φύγουν ξεχάσανε πάνω στη φούρια τους τον χαρτοφύλακα.

Τον βρήκαν οι αντάρτες τον πείρανε και για να μην τα πολυλογώ κατέληξε στο αρχείο του Περισσού. Το 3015 ο τετρασέγγονος του Κιμ Ιλ Σουνγκ έκανε δώρο στο ΚΚΕ μια χρονομηχανή στα πλαίσια της φιλίας μεταξύ των αδελφών κομμάτων. Αυτή χρησιμοποίησαν οι κνίτες για να "τακτοποιήσουν" διάφορες κομματικές εκκρεμότητες και ανάμεσα σε αυτές ήταν και ο Σπέρας. Μόνο που επειδή είναι κνίτες αντι να στείλουν τα ντοκουμέντα πίσω στο 44 κάνανε λάθος και τα στείλανε στο 43. Γιαυτό και η παρεξήγηση.
 

από κι απορρώ 26/03/2009 11:24 πμ.


 Δε μπορώ να καταλάβω πως μερικοί κατηγορείτε το ΚΚΕ και την ΟΠΛΑ και την ίδια στιγμή εξυμνήτε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Αφού ρε παιδιά αυτοί οι τέσσρερις παράγοντες ήτανε ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ. Εντάξυ...ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν ήτανε μόνο το ΚΚΕ,αλλά το ΚΚΕ είχε εκεί το πάνω χέρι. Και καλά το ΚΚΕ... Η ΟΠΛΑ; Η ΟΠΛΑ ήτανε ΌΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣ. Πώς γίνεται κάποιος να εξυμνεί τον ΕΛΑΣ και να κατηγορεί την ΟΠΛΑ; Και για να τελειώνουμε με την ιστορία... Όσα θετικά προσέφεραν ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τα προσέφεραν και οι ΚΚΕ-ΟΠΛΑ. Και όσα αρνητικά προσέφεραν οι ΚΚΕ-ΟΠΛΑ,τα προσέφερε και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. ΑΥΤΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ! Δε γίνεται να τα διαχωρίζεις! Φυσικά και προσέφεραν ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ! Τεράστια η προσφορά του και η θυσία του τόσο στον αγώνα κατά των κατακτητών,όσο και στον αγώνα κατά των μοναρχοφασιστών. Όμως η ίδια προσφορά ανήκει και στο ΚΚΕ και στην ΟΠΛΑ! Και απο την άλλη,αρκετά τα εγκλήματα του ΚΚΕ και της ΟΠΛΑ σε βάρος συντρόφων! Όμως όσο ευθύνονται το ΚΚΕ και η ΟΠΛΑ για αυτά τα εγκλήματα,άλλο τόσο ευθύνονται και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ! Αυτό τουλάχιστον μου λέει η κοινή λογική!

από Τάσος Αναστασόπουλος 26/03/2009 5:58 μμ.


Σιγά που θα έβαζε μυαλό ο karhergr.

Στο phorum. gr αναπαρήγαγε τα παρακάτω εμετικά, που δημοσιεύτηκαν και στο μπλογκ ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' , ανοίγοντας θέμα για τον Κώστα Σπέρα, με τίτλο : ''ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΠΕΡΑ'': http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=148657&start=0

 

 

''Το σενάριο είναι ακριβώς το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Η αστική διανόηση συγκινημένη από τον ηρωικό αγώνα των Ισπανών αναρχικών στον Εμφύλιο (κανένας δεν συζητάει βέβαια ότι ο αγώνας αυτός θα τελείωνε το 1936 με την κατάληψη της Μαδρίτης από τους εθνικιστές, αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ να δώσει βοήθεια σε όπλα και άντρες στην Ισπανική Δημοκρατία). Ένας αγώνας, (μια κοινωνική επανάσταση καλύτερα), που δεν είχε αίσιο τέλος γιατί προδόθηκε από το σταλινικό κομμουνιστικό κόμμα. Κάποτε ήταν στη μόδα και ο κατσαπλιάς Μάχνο και οι συμμορίτες του στην Ουκρανία κατά την διάρκεια του τρομακτικού εμφύλιου που ακολούθησε τη ρωσική επανάσταση.

Στην Ελλάδα, μπορεί να μην είχαμε ποτέ σπουδαία αναρχική ή αναρχοσυνδικαλιστική παράδοση (τουλάχιστον ανάλογη με αυτήν της Ιταλίας, Ισπανίας ή των χωρών της Λατινικής Αμερικής), αλλά έχουμε τον ηρωικό Κώστα Σπέρα που δολοφονήθηκε από το σταλινικό ΚΚΕ, (τον ΕΛΑΣ ή την ΟΠΛΑ ανάλογα με τα γούστα και τις διαθέσεις του καθενός).

Μια πλοήγηση στο διαδίκτυο, με την εκτενή αναφορά και διαφήμιση του βιβλίου του για την εξέγερση των μεταλλωρύχων της Σερίφου το 1916, θα μας πείσει για το αληθές του λόγου. Και μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και ανάλυση βιογραφία του στην Wikipedia, που συμπληρώνει την εικόνα και την προσπάθεια αγιοποίησης του Έλληνα «αναρχοσυνδικαλιστή». (Διάβολε, γιατί δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για τον Κώστα Θέο ή τον Μήτσο Παπαρήγα ; ).

Δεν έχω βέβαια σκοπό να γράψω κάποια εκτενή ιστορική μελέτη για την πολιτική δράση του Κώστα Σπέρα ειδικά στη μετα-ΣΕΚΕ εποχή, γιατί απλά έχω να κάνω σημαντικότερα και πιο εποικοδομητικά πράγματα. Αλλά επειδή γράφτηκαν διάφορα για «ενορχηστρωμένες συκοφαντικές κατηγορίες», για «λάσπη των σταλινοζαχαριαδικών ενάντια σε έναν από τους ηγέτες της εργατικής τάξης» και άλλα παρόμοια φαιδρά, θα πρέπει να δοθούν - ειδικά στους φίλους που δεν έχουν άποψη ή δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την ιστορία του ελληνικού εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος - κάποιες απαντήσεις για το ρόλο του Κώστα Σπέρα στο κίνημα μετά το 1921.

Η πολιτική ασυνέπεια, οι αδιάκοπες ταλαντεύσεις από τα δεξιά στα αριστερά χαρακτήριζαν την πολιτική δράση και τον λόγο τον Κώστα Σπέρα κατά το σύντομο διάστημα της παραμονής του στο Σοσιαλεργατικό Κόμμα της Ελλάδας. (Δεν αμφισβητεί κανένας την προσφορά του στην δημιουργία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης δεν θα ασχοληθούμε με την σχετικά ύποπτη και παράξενη στάση του στην μεγάλη απεργία της Σερίφου, μέσα στο 1916 - ενώ μαινόταν σε όλη του την ένταση ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - όταν κάλεσε τις δυνάμεις της Αντάντ και τον γαλλικό στόλο για να έρθουν να προστατεύσουν τους εξεγερμένους απεργούς. Αυτά είναι άλλη ιστορία).

Ο Σπέρας όπως όλοι οι σύγχρονοί του μαρτυρούν, ήταν δεινός ρήτορας. Ήταν επίσης θερμόαιμος, μαχητικός, ορμητικός - μιλώντας απλά και κατανοητά γινόταν γρήγορα αγαπητός στους εργάτες, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη.

Στις αρχές του 1920 και ενώ ο πόλεμος στη Μικρασία ξεκινούσε, ο Σπέρας, παρέα με έναν δικηγόρο με το όνομα Ευάγγελο Παπαναστασίου, ασκούσαν αριστερή αντιπολίτευση στο ΣΕΚΕ και χρησιμοπιώντας ένα αδιάλλακτο, υπερκομουνιστικό λόγο σχολίαζαν με βαριές εκφράσεις μέσα από τα έντυπά τους την τακτική του Κόμματος. Με τις ιερεμιάδες τους κατάφερναν να παρασύρουν και εργάτες που δεν ήταν όπως γράφει ο Γιάνης Κορδάτος «αναρχούμενοι», με τον άμεσο κίνδυνο την διάπραξη τυχοδιωκτικών και εξτρεμιστικών ενεργειών που θα έθεταν σε τρομερό κίνδυνο το κίνημα μέσα σε μια δύσκολη πολεμική περίοδο.

Γράφει ο Γιάνης Κορδάτος για την ομάδα αυτή:

Το περίεργο είναι, πως ενώ ο Ευάγγελος Παπαναστασίου και η παρέα του κάνανε φανερά τον υπερεπαναστάτη, η αστυνομία δεν τους πείραζε. Αντίθετα ο Γάσπαρης έπιανε τα στελέχη που δεν έδειχναν υπερκομμουνιστικές τάσεις.

Και παρακάτω,

Αργότερα ο Κώστας Σπέρας έγινε όργανο της Αστυνομίας. Ο Παπαναστασίου όμως ήταν όργανο μυστικό από το 1918, από τότε που μπήκε στο κόμμα..¨
(Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας, τόμος Ε’ 1900-1924, σελίδα 614).

Ο βασικός στόχος του Σπέρα εκείνη την περίοδο ήταν η αποδοχή από το ΣΕΚΕ των 21 σημείων της 3ης Διεθνούς και η ένταξή του σε αυτήν, στόχος που λίγα χρόνια μετά θα αντιστραφεί εντελώς με έναν απίθανα εντυπωσιακό τρόπο.

Ο Κώστας Σπέρας θα διαγραφεί από το ΣΕΚΕ τον Μάρτιο του 1920, για να συνεχίσει την δράση του μέσα από την ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο του 1920, στο Γ’ Έκτακτο Συνέδριο, το ΣΕΚΕ αποφασίζει να ενταχθεί στην Κομιντέρν, αποδεχόμενο τους όρους ένταξης και να προσθέσει στον τίτλο του τη λέξη «κομμουνιστικό» σε αγκύλες.

Το Σεπτέμβριο του 1920, αρχίζει το Β’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα. Συνέδριο, στο οποίο η εργατική τάξη αντιπροσωπεύτηκε με 137 σωματεία, με 30000 μέλη. Τον ίδιο μήνα, στον Πειραιά, είχε συγκληθεί συνέδριο από την επιτροπή του Μαχαίρα, η τελευταία ίσως αναλαμπή του βενιζελικού συνδικαλισμού – ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως επίσημο συνέδριο, λόγω της φτωχής αντιπροσώπευσης της εργατικής τάξης.

Η στάση του Κώστα Σπέρα στο Β’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ήταν συνεπής και δεν μπορεί να επισύρει καμία μομφή. Μιλάμε για ξεκάθαρες αναρχοσυνδικαλιστικές θέσεις σε όλα τα ζητήματα που μπήκαν.

Ο Σπέρας και οι εργάτες που επηρέαζε, δεν αρνούνται σε βάση αρχής την οργανική σύνδεση της ΓΣΕΕ με το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), κάτι που τελικά αποφασίστηκε στο Συνέδριο. Αλλά, για την σύνδεση αυτή, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ένταξη της ΓΣΕΕ στην Τρίτη Διεθνή, πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή. (Ανάλογες κινήσεις ένταξης εργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων στην Κομιντέρν είχαν γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα με την καθοδήγηση αναρχικών διοικήσεων).

Αξίζει να διαβάσει κανείς το σκεπτικό της θέσης του:

Στο ζήτημα της οργανικής σύνδεσης, υπήρξε καθολική συναίνεση στο Συνέδριο. Στην κατ’ αρχήν ψηφοφορία, 131 αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ και κανένας κατά, μετά από παρουσίαση των αρχών του Κόμματος από τον γραμματέα του Ν. Δημητράτο. Διαφωνίες υπήρξαν για τους όρους της συνεργασίας, με ηγέτη της μειοψηφίας τον Κ. Σπέρα, που είχε πρόσφατα διαγραφεί από το ΣΕΚΕ(Κ).
Ο Κ. Σπέρας ζήτησε από την αρχή την προσχώρηση της ΓΣΕΕ στην Γ’ Διεθνή και έθετε ως όρο συνεργασίας με το Κόμμα την πιστή εφαρμογή των ψηφισθέντων στο Β’ Συνέδριό του, εννοώντας την προσχώρησή του στην Κομιντέρν. Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου δεν θεώρησε απαραίτητη αυτή την προσθήκη και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, επί 157 αντιπροσώπων, η επιτροπή έλαβε 102, η πρόταση Σπέρα 54 και 1 λευκό. Έπειτα, συζητήθηκαν οι όροι της συνεργασίας. Η φόρμουλα της πλειοψηφίας ήταν συνεργασία των δύο οργανισμών σε όλες τις δράσεις του εργατικού κινήματος, με το Κόμμα να έχει την πρωτοβουλία στα πολιτικά ζητήματα και την Συνομοσπονδία στα επαγγελματικά.
Ο Σπέρας επικαλέστηκε τις αποφάσεις της Γ’ Διεθνούς, κατά τις οποίες τα συνδικάτα μπορούν και οφείλουν να κάνουν πολιτική, αλλά δεν απάλειψε τον διαχωρισμό στη διατύπωση και της δικής του πρότασης, που ήταν η εξής: ενώ για τα επαγγελματικά η ΓΣΕΕ διατηρούσε τον πρώτο λόγο και το Κόμμα όφειλε να υποτάσσεται στις αποφάσεις της, στα πολιτικά ζητήματα το ΣΕΚΕ(Κ) χρειαζόταν απαραίτητη συγκατάθεση της Συνομοσπονδίας. «Εν περιπτώσει διαφωνίας της Γενικής Συνομοσπονδίας, η πολιτική ενέργεια του Κόμματος ματαιούται». Η πρόταση αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, 107 τάχθηκαν με την οργανωτική επιτροπή και 40 με τον Σπέρα. Όταν τελείωσε η συζήτηση κατ’ άρθρο, είχαν διαμορφωθεί δύο συνολικές προτάσεις, επί των οποίων έγινε μυστική ψηφοφορία: 95 ψήφισαν υπέρ της πρότασης της επιτροπής, 48 υπέρ της πρότασης Σπέρα και 6 λευκά..

(Θανάση Καμπαγιάννη, «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, 1918-1926», εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, σελίδα 88-89).

Τα χρόνια που ακολούθησαν το Β’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ, είναι πού δύσκολα για την εργατική τάξη στη χώρα μας. Διωγμοί από την αντιβενιζελική παράταξη, μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά, εξαθλίωση απόλυτη και σχετική των λαϊκών μαζών. Η παλιά ηγεσία του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, σιγά σιγά, χάνεται από το προσκήνιο, ενώ νέες πολιτικές δυνάμεις εκφράζοντας νέες πιο ριζοσπαστικές θέσεις παίρνουν την θέση της στο Κόμμα.

Ο Κώστας Σπέρας, έξω πια από το ΣΕΚΕ, αλλά μέσα στη ΓΣΕΕ, οδηγείται στην ίδρυση ενός νέου αριστερού κόμματος, με τίτλο Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα (ΑΕΚ). Δημοσιογραφικά, εκδίδει την εφημερίδα; «Νέα Ζωή». Οι θέσεις του γίνονται ολοένα και πιο συντηρητικές, παρά την επιμένουσα υπεραριστερή φρασεολογία. Η βασική αρχή του Σπέρα, αρχή η οποία όπως φαίνεται ακουγόταν όμορφα από την (οργανωμένη πια) εργοδοσία, ήταν ότι η εργατική τάξη οφείλει να κάνει επαγγελματικό και μόνο αγώνα.

Πιθανά, η σύνδεση του Σπέρα με την Αστυνομία και ίσως το Α’ Σώμα Στρατού, να έγινε το 1924.

Η κεφαλαιοκρατία, σε ανοιχτή συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, επιτίθεται σε κάθε εργατική διεκδίκηση και σε κάθε απεργία με μαζικές απολύσεις και τρομοκρατία. Για πρώτη όμως φορά, από το 1924 και μετά, εφαρμόζεται και ένα νέο σύστημα ενάντια στις επαγγελματικές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση σύνδεση με τις κρατικές υπηρεσίες.
Αλήτικα και τριτοκοσμικά στοιχεία, λούμπεν προλετάριοι, βλαχαδερά και παλληκαρίσκοι της οκάς, χρησιμοποιούνται ευρύτατα από την εργοδοσία για να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γεγονότα του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας το 1925, όπου ρόλος του Κώστα Σπέρα φαίνεται πια καθαρά (όπως καθαρά φαίνονται και οι καινούργιοι εργοδότες του).

Ας δούμε τι γράφει ο σπουδαίος ιστορικός του συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας, Δ. Λιβιεράτος (ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του για την επίπονη αυτή εργασία), για τα γεγονότα του ΕΚΑ το 1925:

10-2-1925. Αποχώρησαν μερικές διοικήσεις σωματείων από το ΕΚΑ γιατί διαφωνούν με την κομμουνιστική πολιτική. Το ΕΚΑ τους αποκήρυξε.
12-2 – 1925. Οι αποχωρήσαντες υπέγραψαν πρωτόκολλο με το οποίο καταφέρονται κατά της διοίκησης που διατηρεί σχέσεις με το ΚΚΕ. Θα αγωνιστούν για την απομάκρυνση των σωματείων από πολιτικούς σκοπούς και κόμματα. Υπογράφουν: Νικ. Αποστόλου, Μ. Ροδογιάννης, Ευάγ. Ίσαρης, Κ. Σπέρας, Τάκης Καρύδης, Νικηφ. Καίσαρ, Τρυφ. Παρασκευόπουλος, Ανασ. Χαρακτινός. Λέων. Ζέρβας

8-4–1925. Συνήλθε το σωματείο σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης. Αποδοκίμασε το συμβούλιο για την αποτυχία της απεργίας.

27-4- 1925. Αρχίζει στον Πειραιά το 7ο Παναυτικό συνέδριο. Θα συζητήσει απολογισμό και την απαλλαγή από κομμουνιστική επιρροή.
16-5-1925. Ενώ συνεδρίαζε το ΕΚΑ μπήκαν οι συντηρητικοί και αποδοκίμασαν το Προεδρείο. Πέταξαν έξω τη διοίκηση με ρόπαλα και ξύλα και ανέλαβαν τα γραφεία. Έβγαλαν δική τους επιτροπή από τους Σπέρα, Στρουζάκη, Παναγιωτόπουλο, Μωραΐτη, Τσάκωνα και παρέλαβαν το αρχείο του Κέντρου. Το ΕΚΑ θα μείνει κλειστό μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

10-8- 1925 Το υπουργείο Εθν. Οικονομίας κατάργησε τη διοίκηση του ΕΚΑ και διέταξε να παραδώσει στη νέα "εκλεγμένη" διοίκηση των συντηρητικών. Οι παλαιοί αρνήθηκαν να παραδώσουν και συνελήφθησαν οι Λεβέντης πρόεδρος, Ευγενόπουλος Γεν. Γραμματέας, Σταυρόπουλος Ειδ. Γραμματέας. Η αστυνομία παρέδωσε το κέντρο στους συντηρητικούς τους οποίους και φυλάει με τη δύναμη της. Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση της καθαιρεμένης διοίκησης

Η νέα διορισμένη διοίκηση την επομένη έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται κατά των πολιτικών απεργιών και της σύνδεσης ΓΣΕΕ και ΚΚΕ.

Η τακτική αυτή της διάσπασης θα εφαρμοστεί πάμπολλες φορές στο μέλλον και μέχρι τις μέρες μας ακόμα.

Τις ημέρες που είχε να κάνει με τους σιδηροδρομικούς, η κυβέρνηση αντιμετώπιζε και τους Δημοσίους Υπαλλήλους που αγωνιζόντουσαν για το μισθολογικό τους κυρίως. Όπως είδαμε παραπάνω, στις 7 Μαρτίου ο Μιχαλακόπουλος είχε δημιουργήσει επεισόδιο με την Επιτροπή των Δημοσίων Υπαλλήλων που τον είχε επισκεφθεί για να υποβάλλει τα αιτήματα τους. Ύστερα από 2 μέρες και ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο της Λέσχης τους, στέλνουν περιπόλους του φρουραρχείου και τους διαλύει με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να κάνουν συγκέντρωση πάνω από επτά άτομα, ανεξάρτητα αν είναι συμβούλιο ή όχι. Η αναταραχή συνεχίστηκε χειρότερη. Πίεση εξασκήθηκε πάνω στους δημ. υπαλλήλους και τελικά ύστερα από μερικές μέρες αναγκάστηκε το συμβούλιο της Λέσχης τους να παραιτηθεί και να μπει άλλο που θα δεχόταν αυτά που ήθελε η κυβέρνηση.
(Δημήτρης Λιβιεράτος, «Κοινωνικοί Αγώνες στην Ελλάδα, 1923-1927 – Επαναστατικές εξαγγελίες», εκδόσεις Κομμούνα, σελίδα 131-132).

Στο ίδιο βιβλίο γράφει ο συγγραφέας συνοψίζοντας την πολιτική πορεία του Σπέρα:

Ο Κώστας Σπέρας, ξεκίνησε από μια μικρή εξτρεμιστική αντικοινοβουλευτική ομάδα του ΣΕΚΕ το 1919, για να καταλήξει μπράβος και εργατοπατέρας με το ζόρι.

Το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης, σε όλη αυτήν την αναταραχή. δεν σταματά να κατηγορεί το Σπέρα ότι είναι «χαφιέδικο» υποκείμενο, «πράκτορας» του Στρατού και της Αστυνομίας κλπ. Ας μην βιαστεί να μιλήσει κανείς για «σταλινικό» ΚΚΕ, μιας που βρισκόμαστε ακόμα στο 1925 και στην ηγεσία του Κόμματος βρίσκονται οι εκπρόσωποι του παλαιοπολεμικού κινήματος, οι περισσότεροι από τους οποίους θα περάσουν αργότερα στην Αριστερή Αντιπολίτευση και στον τροτσκισμό.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας θα περάσει λίγο αργότερα στα χέρια του σοσιαλφασίστα Καλύβα, του γνωστού εργατοπατέρα που θα αναλάβει τα υφυπουργεία εργασίας των δωσιλογικών κατοχικών κυβερνήσεων.

Υπό το βάρος των γεγονότων στο ΕΚΑ, την Κυριακή 28 Μαρτίου άρχισε το Γ’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ στον Πειραιά. Μέσα σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν μπήκε και το θέμα του Σπέρα. Ανοιχτά κατηγορήθηκε ως συνδικαλιστικός πράκτορας, ως δημιουργός ψευτοσωματείων και ως «εχθρός της εργατικής τάξης». Η απόφαση αποπομπής του από τη ΓΣΕΕ ήταν ομόφωνη και δεν στηρίχθηκε μόνο από τους κομουνιστές όπως ψευδώς έχει γραφεί, αλλά και από τους ρεφορμιστές και τις άλλες εργατικές παρατάξεις.

Από την απόφαση του Συνεδρίου:

Το Γ’ Πανελλαδικό Συνέδριο, λαβόν υπ’ όψιν την στάσιν την οποίαν ετήρησεν ο Κ. Σπέρας εις όλους τους αγώνας της εργατικής τάξεως, την δήλωσιν του ιδίου ότι έλαβεν εκ μέρους των αστών χρήματα δια την δημιουργία αντεργατικού κόμματος και τας γενομένας επί του ζητήματος τούτου συζητήσεις αποφασίζει τον αποκλεισμό του Κ. Σπέρα εκ του Συνεδρίου και τον στιγματίζει ως εχθρό της εργατικής τάξεως. Ψηφίστηκε δι’ ανατάσεως των χειρών όλων.

Αξίζει να δούμε τι γράφει ο βετεράνος του εργατικού μας κινήματος Αβραάμ Μπεναρόγια για το ζήτημα αυτό στα απομνημονεύματά του που εκδόθηκαν το 1975. Ας μην μπει κάποιος στον πειρασμό να κατατάξει τον Μπεναρόγια – σαν ιστορικό πρόσωπο είχε πολλές ευθύνες – απλά ας δούνε τα γραπτά του ως μία μαρτυρία και ας δούνε τους αφορισμούς του με κριτικό μάτι, αν και στην περίπτωση του Σπέρα, φοβάμαι ότι αυτό είναι αδύνατο.

"Το Συνέδριον αυτό αποτελεί τον αντίποδα του Α' (1918). Ό,τι επετελέσθη εις το Α' κατεστρέφη εις το Γ'.
Μετά μίαν οκταετιαν υπάρξεως η Συνομοσπονδία εδέχθη εις τους κόλπους της Σωματεία που δεν υπήρχαν ή εις την φαντασίαν.
Οι αντιπρόσωποι της ήλθον κατ’ εντολήν των εν Πειραιεί οργανωμένων αντιδραστικών, οι οποίοι κατώρθωσαν να εισπράξουν από τον Δήμον Πειραιώς ποσά σημαντικά δια την πληρωμήν των εξόδων των. Εις το Συνέδριον ενεφανίσθησαν ισχυροί και οργανωμένοι όλοι οι χρεωκοπήσαντες άλλοτε, Καλαμαράς, Σπέρας, Θειόπουλος και όλοι οι Πειραιείς και Αθηναίοι οπαδοί της αστικής επιρροής. Το Κόμμα διευθυνόμενον υπό τον Σταυρίδη και τον Ευαγγέλου έκαμεν εις το Συνέδριον οικτράν εμφάνισιν.

Παρά τας προειδοποιήσεις του 1923/24 το Κόμμα παρέμεινεν αδιάλλακτο με την άποψιν περί συνεργασίας των δύο οργανισμών, έστω και με κίνδυνον της διασπάσεως. Η ενότης και η υποταγή, εις την πλειοψηφίαν δεν απετέλεσαν βάσιν των συζητήσεων και το αποτέλεσμα υπήρξε καταστρεπτικόν. Δια να επιβληθή η αντίδρασις συνελήφθησαν ένδεκα αντιπρόσωποι και απομονώθηκαν μέχρι της "καταψηφίσεως" της συνεργασίας.
Ο άλλοτε ασυγκράτητος επαναστάτης Σπέρας επί κεφαλής των αστυνομικών συλλαμβάνει τους οπαδούς του Κόμματος."

(Αβραάμ Μπεναρόγια, «Η Πρώτη Σταδιοδρομία του Ελληνικού Προλεταριάτου», εκδόσεις Ολκός, Αθήνα 1975, σελίδα 179).

Ο Άγις Στίνας, στις «Αναμνήσεις» του, γράφει ψέματα ότι μετά την διαγραφή του από το ΣΕΚΕ και τη ΓΣΕΕ θα αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση (δεν είναι βέβαια και η μοναδική φορά που θα γράψει ψέματα ο ντεφαιτιστής Στίνας, στην προσπάθειά του να βγάλει το ΚΚΕ ως την πιο εγκληματική οργάνωση που γνώρισε η Ελλάδα στην ιστορία της).

Σκότωσαν τον Κ. Σπέρα αναρχικό τσιγάρα, στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, πριν από την ίδρυση της ΓΣΕΕ και αρχηγό της εξέγερσης των μεταλλωρύχων της Σερίφου τον Αύγουστο του 1917. Είχε πάρει μέρος στο 1ο και 2ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ως εκπρόσωπος των αναρχοσυνδικαλιστών εργατών, των οποίων τις ιδέες υποστήριξε σε αυτά τα συνέδρια. Κατόπιν, με την πλήρη επικράτηση του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, παραιτήθηκε από κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
Η μπροσούρα που έγραψε στη φυλακή για την απεργία και τα φονικά γεγονότα της Σερίφου είναι ίσως το σημαντικώτερο ντοκουμέντο για την πραγματική ιστορία του εργατικού κινήματος.

Θα τον ξαναδούμε τον Σπέρα πολλές φορές μέχρι το 1943. Θα τον ξαναδούμε ως μέλος διορισμένων διοικήσεων σωματείων, ως αρχηγό απεργοσπαστικών μηχανισμών. Θα τον δούμε ξανά στην δίκη της «Εργατικής Βοήθειας», να καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας, μαζί με το μετέπειτα αστυνομικό στέλεχος της 4ης Αυγούστου Λαμπρινόπουλο, προκειμένου να κλείσει η «Εργατική Βοήθεια», γιατί «αποτελεί οργάνωση προθάλαμο στο ΚΚΕ». Θα τον δούμε ξανά ως μέλος της «Εθνικής Συντηρητικής Ενώσεως», μαζί με τον Κανελλόπουλο και τον διατελέσαντα στο παρελθόν «εργατοκτόνο» υπουργό Χατζηκυριάκο. Θα τον ξαναδούμε να καλεί τα αστικά κόμματα να ομονοήσουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και η πιθανότητα «εξέγερσης του προλεταριάτου των πόλεων». Θα τον ξαναδούμε και στην 4η Αυγούστου και στην Κατοχή ...

Δεν αξίζει να παρακολουθήσουμε από κοντά έναν θλιβερό κατήφορο χωρίς τέλος''.

 

 ΚΑΙ

 

''Η δολοφονία του αρχειομαρξιστή Μήτσου Πατλάκα, εργάτη επισιτισμού από την αντεργατική σπείρα Φανουράκη-Σπέρα :

 

 

Οταν κάποιος αγύρτης αιφνιδίασε τη νεαρά αστική τάξη και τα χαράματα κατέλαβε όλες τις εξουσίες με την ρητή υπόσχεση ότι θα ανατείλει νέος ήλιος περιμέναμε να επαληθεύσει η προφητεία του στρατηγού Πάγκαλου μα ο ίδιος ήλιος κι απ΄ το ίδιο πάντοτε σημείο όπου ανέτειλε εβγήκε. Ούτε νεώτερος ούτε και διαφορετικός. Παρά την κωμική όψη οπού είχε η δεκαεξάμηνη παγκαλική δικτατορία, απαγόρευσε με διαταγή του πρώτου σώματος στρατού τας συνελεύσεις, τας συγκεντρώσεις, τας απεργίας, όλων των εργατικών οργανώσεων. Εξόρισε όλους τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηγέτες και ετοποθέτησε με προσωπική επιλογή του Φεσόπουλου, οπού ήτον και ο ιθύνων νους της παγκαλικής δικτατορίας, σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τη ΓΣΣΕ, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και στα επαγγελματικά Σωματεία ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. (Ο "Ριζοσπάστης" ήτον όργανον της ΓΕΣΕΕ και της Κ.Ε. του ΚΚΕ). Μα κατά την δεκαεξάμηνη παγκαλική δικτατορία λόγω της ειδικότητας του Φεσόπουλου και του Σπέρα, κατόρθωσαν να διαλυθούν σχεδόν και οι πλέον κεντρικοί πυρήνες του κόμματος λόγω της ειδικότητας που είχαν αυτοί οι άνθρωποι Φεσόπουλος και Σπέρας οπού είχαν αμφότεροι περάσει μέσα από το κόμμα και μάλιστα ανήκαν σε διοικητικά... {δυσανάγνωστη λέξη} πόστα.

Ολόκληρη η διοίκηση του κόμματος με επικεφαλής τον σ. Παντελή ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟ βρέθηκαν εξόριστοι από τον Θεόδωρον Πάγκαλον στην Φολέγανδρο, καθώς και ολόκληρη η Διοίκηση της ΓΕΣΣΕ, γιατί εκείνη την εποχή η διοίκηση της ΓΕΣΕΕ (εννοεί ΓΣΕΕ) ήταν κάτι περισσότερο από την διοίκηση του κόμματος. Τόσο κοντά και από κοινού οι δύο διοικήσεις εργάζονταν. Το παράνομο Δελτίο οπού εγώ με το πατίνι εμοίραζα σε πρόσωπα όλων των κοινωνικών τάξεων και μου είναι αδύνατον να αναφέρω τα ονόματά τους γιατί όλοι ακόμα ζουν και άλλων τα παιδιά τους και θα έκανα μεγάλη ζημιά εάν έστω και ένα όνομα αναφέρω εδώ. Γιατί το όνομα δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτα εσταμάτησα, και γι΄ αυτό οι εκδότες του εσυνελήφθησαν όλοι και ο Σπέρας θριαμβεύει... Τον ίδιο καιρόν οι αρχειομαρξιστές οπού είχαν έναν μόνο εξόριστον, εσυγκέντρωναν όλα τα δυσαρεστημένα μέλη του κόμματος οπού εβρέθηκαν εμπρός στην αμηχανία με το κόμμα τους διαλυμένο, πολλοί από τους ηγέτες τους είχαν περάσει στο στρατόπεδο της αντίδρασης και επρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους δικτάτορες και κομμουνιστοφάγους. Μα κάποιο απόγευμα η παγκαλική δικτατορία ανατρέπεται από τον ανισόρροπο στρατηγόν Κονδύλη, οπού πότε ο ένας, πότε ο άλλος είχαν τις ίδιες φιλοδοξίες να κυβερνούν το ρωμέϊκο. Τέλος αφέθη πάλι ελεύθερη η πολιτική ζωή της χώρας και όλα τα πολιτικά κόμματα ξανά εμφανίστηκαν επί της πολιτικής σκηνής με τα ίδια τα παλαιά τους εμβλήματα, με τα ίδια παλαιά τους συνθήματα και γενικά με το ίδιο το παλαιό τους μοτίβο.

Τέτοια ήτον η αποκατάσταση των ελευθεριών, οπού ολίγες μέρες μετά την παγκαλική δικτατορία και την επικράτηση της Κονδυλικής δημοκρατίας, κατά την ώρα της συνεδριάσεως της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, η αστυνομία σκότωσε τον σύντροφο Μήτσο ΠΑΤΛΑΚΑ. Επειδή δια εμέ υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που με επήρε από το χέρι και με εγνώρισε με τον Γιώργη ΓΡΗΓΟΡΑΤΟ, τον Γλαύκο τον ΚΟΛΟΖΩΦ, τον ΗΛΙΑΔΗ, τον ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και άλλους οπού ήτον τότε στη νεολαία, έχω να πω δέκα λέξεις στη μνήμη του, αν και ξεχάστηκε τόσο γρήγορα απ΄ τους ηγέτες μας, οπού με μεγάλη δυσκολία θα θυμηθεί η σημερινή Επιτροπή το όνομά του...

Ο Μήτσος Πατλάκας ήτον ένας πανύψηλος άνθρωπος με μεγάλη κορμοστασιά και εξυπνότατα μάτια. Ηξερε να ομιλεί με όλους τους ανθρώπους και να τους επιστεί την προσοχή να τους πείθει με τις ιδέες του και να δίνει σεβασμό στον συνομιλητή του και όλον τον καιρό να σκεφτεί ότι του αρέσει πιο πολύ. Είχε μεγάλη ευγένεια και καρτερικότητα στους συνομιλητάς του. Δεν τους έπιανε ποτέ από το λαιμό και χωρίς να βιάζεται, αυτός προχωρούσε με τα δικά του επιχειρήματα, με τα δικά του παραδείγματα και τας δικάς του ιδέας. Εγώ, μικρός τότε, άκουγα τις συζητήσεις οπού είχε με άλλους μεγάλους και διψασμένος κάρφωνα τα μάτια μου και τέντωνα τ΄ αυτιά μου.

Μια μέρα ξεκινήσαμε από την εργασία μας το απόγευμα. Είμαστε μια ομάδα από πιατάδες, μαχαιροπηρουνάδες, ποτηργιέρηδες, μαγειροζαχαροπλάστες, βοηθοί σερβιτόρων, όλοι νέοι, από 12 - 19 ετών, κανείς δεν ήτον μεγαλύτερος και εφτάσαμε στην οδό Ευρυπίδου 14, οπού ο Πατλάκας μας επαρέλαβε και μας συνέδεσε με τους Νεολαίους, οπού πιο πάνω σας ανέφερα τα ονόματά τους, μα για μένα στέκεται αξέχαστη η μορφή του Πατλάκα, γιατί από τους εκατό περίπου υπαλλήλους και εργάτες του εστιατορίου Πάνθεον, κανείς δεν είχε μεγαλύτερη εκτίμηση και κανείς δεν είχε περισσότερο σεβασμό απ΄ τον Μήτσο Πατλάκα.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης, πιανίστας του στιατορίου μουσικοσυνθέτης και ιδιοκτήτης του μουσικού καταστήματος στην στοά Αρσακείου, είχε δύο φορές την εβδομάδα ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πατλάκα. Ο Πασχάλης, αρχιλογιστής του εστιατορίου, είχε και αυτός τακτικές συνομιλίες με τον Πατλάκα. Παρά το χαμηλό επάγγελμα, το επάγγελμα του σερβιτόρου, οπού ασκούσε αυτή την εποχή ο Πατλάκας, για να εξοικονομήσει τα μέσα της ζωής, οι γνώσεις του και η προσωπικότητά του και κυρίως οι ιδέες του οπού αυτός εδιέδιδε ήταν τέτοιες, οπού τον ερχειάζονταν μορφωμένοι άνθρωποι για να τους ενημερώσει, να τους κατευθύνει, να τους καθοδηγεί.

Είχε προχωρήσει η νύχτα, μα τι ώρα ήτον δεν ξέρω, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθηνών συνεδρίαζε η Εκτελεστική του Επιτροπή. Η πανγκαλική δικτατορία είχε διορίσει για διοίκηση τους υπηρέτες της, τον Φανουράκι και τον Τυπάλδο. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε αποφασίσει να τους καθαιρέσει, μα ο Φανουράκης και οι ομοιοί του αμύνονταν. Ο Μήτσος Πατλάκας ήτον αντιπρόσωπος του Συνδικάτου των Εργατών Επισιτισμού, μίλαγε πάνω από το βήμα των αντιπροσώπων. Οι απεργοί τυπογράφοι, καθώς και όλοι οι εργάτες οπού μερμύγκιασαν, παρακολουθούσαμε την συνεδρίαση της Εκτελεστικής, χειροκροτούσαμε μαζί με την τεράστια πλειοψηφία του συνεδρίου τον αντιπρόσωπον του Συνδικάτου Εργατών Επισιτισμού Η Πρόοδος. Μα σαν ο Πατλάκας τέλειωσε τον λόγο του, άρχισε ο Φανουράκης από το βήμα του Προεδρείου να χυδαιολογεί. Η φρασεολογία του ήτον τόσο ανυπόφορη και χυδαία, φράσεις του τεκέ, φράσεις αγαπητικών και κουμαριτζήδων, φράσεις υποκοσμητών και πορνοβοσκών. Πολλοί ευαίσθητοι σύνεδροι εσηκώθησαν να διαμαρτυρηθούν και εζήτησαν από τον Πρόεδρον της συνελεύσεως να φέρει στην τάξη τον ομιλητή, μα ο ομιλητής εκπροσωπούσε τας ιδέας και θελήσεις του Προέδρου της συνελεύσεως, δηλαδή με τον μαχητικό λόγο του Φανουράκι να προκληθούν επεισόδια και να μην προβεί η συνέλευσις σε ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας Διοικήσεως οπού θα καθαίρετε εκείνους που η Παγκαλική δικτατορία είχε διορίσει, και αυτό το επέτυχαν, η αστυνομία οπού με έναν λόχο του συντάγματος σκαπανέων και εφίππους σπαθοφόρους οπού είχε ζώσει το Εργατικό Κέντρο από ενωρίς και απειλούσε και την Εκτελεστική Επιτροπή και τους τυπογράφους. Αρχισαν να πυροβολούν και από τα παράθυρα της αιθούσης και από την μεγάλη πόρτα έρχονταν βλήματα όπλων και περιστρόφων. Πανικός επικρατεί. Αλλοι στην πόρτα, άλλοι στο δρόμο. Ο Πατλάκας άρχισε να συνιστά ψυχραιμία, για να μη διαλυθούμε χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Μια ομοβροντία έρχεται και τραυματίζει ελαφρά δύο, μα ο Πατλάκας έπεσε άπνους. Νεκρός ο Πατλάκας μεταφέρεται στο Συνδικάτο Εργατών Επισιτισμού, οδός Λυκούργου 10. Τιμητική φρουρά από τον ΣΤΥΛΟ, τον ΜΑΡΝΙΕΡΟ, τον ΣΑΙΔΗ και άλλους στέκονται ακίνητοι και σιωπηλοί όλη την υπόλοιπη νύκτα. Μέχρι την άλλη μέρα το απόγευμα η αστυνομία του Κονδύλη προσπάθησε να επαναλάβει εκείνο οπού είχε επιτύχει η αστυνομία του Αλέξανδρου Παπαναστασίου με τον φόνο του ζαχαροπλάστη ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ στην Πρωτομαγιά του 1924 και πάλι έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, οπού ο Γιάννης ο Λέκας έκανε υπαιξέρεση στο σώμα του νεκρού και τον έθαψε με την αστυνομία κρυφά-κρυφά από τους εργάτες Ζαχαροπλαστικής, και κρυφά απ΄ όλους τους εργάτες των Αθηνών, και ως αμοιβή ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εσυμπεριλάμβανε για υποψήφιον βουλευτή στο κόμμα του τον Γιάννη Λέκα σε όλες τις μετέπειτα εκλογές. Μα στην περίπτωση του Πατλάκα δεν συνέβη το ίδιο.

Οι συνδικαλιστικοί ηγέτες, οπού πιο πάνω τα ονόματά τους ανέφερα, δεν πούλησαν τον νεκρόν όπως έπραξε ο Γιάννης Λέκας στο σώμα του Παρασκευαϊδη, μέχρι το απόγευμα έστεκε μια ανθρώπινη θάλασσα έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου. Σε ολόκληρη την οδός Λυκούργου, από την οδό Αιόλου μέχρι πέρα από τη γέφυρα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, απλωνότανπολλοί στην οδός Αθηνάς και είχαν γεμίσει την πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου. Το φέρετρο το κρατούν ο Στύλος, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, ο Μαρνιέρος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Επισιτισμού, ο Σταματόπουλος, τους άλλους δεν τους εγνώριζα. Επροπορεύονταν μεσίστια η σημαία του Συνδικάτου της Ομοσπονδίας και των άλλων επισιτιστικών οργανώσεων. Η προπομπή της κηδείας επέρασε στην οδός Αιόλου, έπειτα εγύρισε προς την οδός Σταδίου, μα η αστυνομία προβάλλει εμπόδια, ότι δεν επιτρέπεται να περάσει η κηδεία πολίτου από την οδό Σταδίου και πρέπει να περάσουμε στην οδός Πανεπιστημίου, γιατί μόνο τους βασιλιάδες περνούν νεκρούς από την οδός Σταδίου, μα η πρώτη και τιμητική φρουρά του νεκρού αρνήθηκε. Επικράτησε για μερικά λεπτά της ώρας λογομαχία, μα η αστυνομία υποχωρεί. Οταν το φέρετρο του Πατλάκα είχε φτάσει στην στοά Αρσακείου, γύρισα πίσω, ανέβηκα επάνω σε ένα εγκαταλελειμένο καροτσάκι και είδα δρόμο και πεζοδρόμια και όλη η πλατεία Ομονοίας πνιγμένη ασφυκτικά, από ανθρώπους οπού εσυνόδευαν τον νεκρόν οπού είχε δολοφονηθεί από την κυβέρνηση Κονδύλη. Μέσα από τις χιλιάδες αυτά τα στόματα οπού έβλεπα να αργοανοίγουν έβγαινε μια ρυθμική φωνή. Ηταν το Πένθιμο Εμβατήριον:

"Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς...

στον τίμιον που πέσατε αγώνα...".

 

. Μια ''προκαταρκτική'' απάντηση δόθηκε από εμένα και στο ''phorum.gr'' και στο μπλογκ των σταλινικών http://metwpoistorias.blogspot.com/2009 ... l#comments ).

 

Αυτή έχει ως εξής :''Ο Μάχνο δε ήταν κατσαπλιάς, όπως λέει ο karhergr.

Ο karhergr, όμως, είναι κατσαπλιάς της Ιστορίας.

Δεν θα αποφύγω να παρακολουθήσω τις αθλιότητές του.

Και φυσικά οφείλει να μας πει που βρήκε τα ''έγγραφα'' του ΕΔΕΣ, που ''κατέσχεσε'' ο Άρης Βελουχιώτης, ο οποίος και τα ''παρήγαγε'' σε κάποιο σταλινικό παραχαρακτήριο.

Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα των σταλινικών και των λενινιστών του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ και δεν έχουν να κάνουν με τίποτε περισσότερο από μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση των διαφόρων τάσεων του εργατικού κινήματος, με μπόλικη πρακτορολογία, η οποία ήταν (και είναι) η γαρνιτούρα της πολιτικής κόντρας ανάμεσα σε αυτές.

Φυσικά, πρώτοι από όλους, σε αυτήν την πρακτορολογία επιδόθηκαν οι λενινιστές και οι σταλινικοί, όπως πάντα άλλωστε. Και βέβαια νόμισαν ότι έτσι θα έθαβαν πολιτικά και ηθικά τον Κώστα Σπέρα.

Δεν τα κατάφεραν, αν και βραχυπρόθεσμα τον νίκησαν πολιτικά (και τον εξόντωσαν δι' αποκεφαλισμού), διότι στην πορεία της ιστορικής εξέλιξης ηττήθηκαν κατά κράτος και οι ίδιοι, αφού πετάχτηκαν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας και δεν μπόρεσαν να επιβάλουν την ιστορία των λενινιστών νικητών, που αναδείχτηκαν μέσα από την διαπάλη του εργατικού κινήματος, η οποία ήθελε τον Σπέρα ''χαφιέ'', ''προδότη'', ''χρηματοδοτούμενο από την αστική τάξη'', ''άνθρωπο του Πάγκαλου'', ''επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων'', όπως θέλησαν να τον παρουσιάσουν οι λενινιστές και ρεφορμιστές πολιτικοί και συνδικαλιστικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι κόντεψαν να γίνουν και πιστευτοί, ως σοβαροί ιστορικοί.

Για να σκηνοθετήσουν στο τέλος και την ''συνεργασία'' του Κώστα Σπέρα με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, προκειμένου να ''δικαιολογήσουν τον ανηλεή αποκεφαλισμό του έναν χρόνο νωρίτερα από την ''ανακάλυψη'' - τον Δεκέμβρη του 1944 στα βουνά της Ηπείρου - των ''εγγράφων'' του ΕΔΕΣ, που παράχθηκαν σε κάποιο σταλινοζαχαριαδικό κιβδηλοποιείο του παρελθόντος, υπό την εποπτεία του Άρη Βελουχιώτη.

Το ψέμα και η συκοφαντία, όμως έχει κοντά ποδάρια., όπως αποδείχτηκε και στην συζήτηση στο ‘‘Athens Indymedia’’ ‘‘ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΠΕΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ’’ http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=958886 , όπου κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, η σταλινική κατασκευή για την ‘‘συνεργασία του Κώστα Σπέρα με τον ΕΔΕΣ’’.

Ομοίως και οι συκοφάντες του παρελθόντος (ξεκινώντας από τον Μπεναρόγια μέχρι τον Στεφανάτο), που θέλησαν να παρουσιάσουν τον Σπέρα, σαν όλα όσα περιγράφονται παραπάνω και επαναλαμβάνονται από τον λασπολόγο karhergr, γελοιοποιούνται και η μυθοπλασία τους καταρρέει, με την αντιπαραβολή των ιστορικών μαρτυριών, που πρέπει πάντοτε να γίνεται μέσα στην ιστορική έρευνα.

Και η μαρτυρία του Άγι Στίνα (που δεν αρέσει καθόλου στους λενινιστές και στους σταλινικούς – και δικαίως δεν τους αρέσει διότι καταρρίπτει τον μύθο του καταδότη, που θέλησαν να στήσουν, για να δυσφημίσουν τον πολιτικό τους αντίπαλο Κώστα Σπέρα και πάντοτε ήσαν μάστορες σε κάτι τέτοια) είναι καταπελτικά καταρριπτική των (ελεεινών) ισχυρισμών τους.

Ο παλαιός αντίπαλος του Κώστα Σπέρα (και μάλιστα σκληρός αντίπαλος, αφού μέχρι το 1932 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και συμμετείχε στις διώξεις και στους διασυρμούς που ο Κώστας Σπέρας υπέστη) ο μπάρμπα – Σπύρος Πρίφτης έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλα αυτά τα λενινοσταλινικά συκοφαντικά κατασκευάσματα, τα οποία τα γνώριζε σαφώς και καθ’ ολοκληρίαν, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι ήσαν προϊόντα μιας σκληρής πολιτικοσυνδικαλιστικής αντιπαράθεσης, που στον χώρο της κομμουνιστικής (και όχι μόνον) αριστεράς, ευκολότατα, μετατρεπόταν σε αλληλοκατηγορίες για ‘‘χαφιεδισμό’’, ‘‘πρακτοριλίκι’’ και δεν συμμαζεύεται.

Και το πράττει, μετά λόγου γνώσεως. Γνώριζε και τις κατηγορίες και τον άνθρωπο που υφίστατο αυτές τις κατηγορίες, αλλά και τους κατηγόρους του (αφού μέχρις ενός σημείου συμμετείχε στο κλαμπ των κατηγόρων).

Όλα τα άλλα δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αναπαραγωγή των ίδιων συκοφαντικών ισχυρισμών, με τους οποίους θέλησαν οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστικοί του αντίπαλοι να τον θάψουν ηθικά και πολιτικά.

Δεν τα κατάφεραν, παρά την ανηλεή φυσική του εξόντωση από την σταλινική συμμορία του Ανδρέα Μούντριχα και παρά το θέατρο που στήθηκε με την δήθεν καταδίωξη του Ναπολέοντα Ζέρβα από τον ΕΛΑΣ και την κατασκευή από το παραχαρακτήριο των σταλινικών, των ‘‘εγγράφων’’ του ΕΔΕΣ, που ‘‘ανακάλυψε’’ μια άλλη σταλινική συμμορία. Αυτή του ‘‘ήρωα’’ των απανταχού σταλινικών : Άρη Βελουχιώτη.

(Φυσικά δεν τελειώσαμε)''.Βέβαια, άρχισαν να τους ''κράζουν'' και αυτό είναι καλό.

Είπαμε : Δεν θα επιτραπεί η σπίλωση της μνήμης του Κώστα Σπέρα.

 (Και αφήστε τον Κούλη να κάνει παρέα στον ... Δημοσθένη Κούκουνα).

 

Φυσικά, δεν τελειώσαμε...

 

από ςεδςδ 27/03/2009 12:08 πμ.


Ρε Τάσσο, να σου κάνω μια απλή ερώτηση? Αυτοχαραστηρίζεσαι αριστερός ή αναρχικός? Η προτιμάς το 'τίποτα από τα δύο, γιατί κλπ κλπ'? Απλά πράγματα. Για να δούμε δηλαδή από που έρχεται η κριτική...

από Τάσος Αναστασόπουλος 27/03/2009 6:28 μμ.


Το πρόβλημα είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ, για τον Κώστα Σπέρα και τα αποκαλυπτήρια, γύρω από το μυθιστόρημα με τα ''εγγραφα'' του ΕΔΕΣ, που επικαλέστηκε ο karhergr για να δικαιολογήσει την δολοφονία του Σπέρα από τους σταλινικούς.

Επί αυτών, ''μούγγα οι σταλινικοί'', για να θυμηθώ (ή κάλύτερα να παραφράσω) και τον Κούλη (ή k55, ή όπως αλλιώς επιθυμεί να αυτοαποκαλείται).

Δεν πειράζει. Θα αναμένω.

Και φυσικά θα τα ξαναπούμε.

από αναγνώστης 27/03/2009 9:44 μμ.


και για τη φοεβρή μορφή του μπάρμπα Κώστα του Κακαβούλη, γνωστού και με την επωνυμία "Ο Βαρβάτος", αυθόρμητου αναρχικού την περίοδο του '63 που τον έφαγαν οι Λαμπράκηδες στον Λυκαβηττό και δεν τολμούσε κανένας τότε να ανατρέξει στα ακριβή περιστατικά του θανάτου του.

Υποψιαζόμουν ότι ο karhergr είναι δειλός και ανίκανος να αποδεχτεί ευθέως τα λάθη του.

 

Αυτό αποδείχτηκε περιτράνως, αφού άνοιξε άλλο θέμα στο Athens Indymedia με τίτλο ''ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΕΡΑ'' http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1009528 , όπου, πέρα από τα όσα ο ίδιος είπε, έβαλε, παράλληλα και έναν άλλον να αποδεχτεί  ότι τα έγγραφα του ΕΔΕΣ, που δήθεν βρήκε ο Άρης Βελουχιώτης, είναι πλαστογραφημένα από τον ΕΛΑΣ για να δικαιολογήσουν την δολοφονία του Κώστα Σπέρα.

Απολαύστε την αθλιότητα των σταλινικών και την προσπάθεια υποβάθμισης αυτής της ελεεινής σταλινικής σκηνοθεσίας :

''

Τα "ντοκουμέντα" που

από 1ας απο Μέτωπο Ιστορίας 1:05πμ, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

"βρεθηκαν" ή βρεθηκαν στην Ηπειρο από τον Αρη Βελουχιώτη ίσως να είναι η εκ των υστέρων προσπάθεια του ΕΑΜ να δικαιολογήσει την δολοφονια του Σπέρα.Αυτο όμως ειναι δευτερεύων.
(Νομιζω οτι ο ΕΛΑΣ είχε πλαστογραφήσει κάποια κείμενα,για να δειξει οτι ο ΕΔΕΣ συνεργάστηκε με τους ΝΑΖΙ,σήμερα είναι παραδεκτό από όλους οτι ο ΕΔΕΣ συνεργάστηκε για ενα διάστημα με τους ΝΑΖΙ,παρόλο που τα κείμενα του ήταν οντως πλαστα)
Απο εκεί και πέρα,το σημαντικό είναι να φανεί αν ο Σπέρας ήταν αυτό που τον κατηγορούσε ο ΕΛΑΣ("κάθαρμα")ή ήταν ένας αγωνιστής μακρύα απο το ΚΚΕ,που το ΚΚΕ δεν άντεχε την δράση του,και για αυτο τον δολοφόνησε.

Παρολο που σαν blog το ΕΑΜ το υποστηρίζουμε,αν κάποιος μπορεσει να τεκμηριώσει με ιστορικά ντοκουμέντα την θέση οτι ο Σπέρας ήταν ένα αδικο θύμα σε μια ταραγμένη περίοδο δεν έχει παρα να μας στειλει -αν θέλει- ένα mail στο
metwpoistorias@yahoo.com και να δημοσιεύσουμε το κείμενο του όσο σκληρο και να είναι για το ΕΑΜ.
Δεν είμαστε παντρεμένοι με κανέναν.Απο τα λάθη μας μαθαίνουμε.

Φιλικά.''

Περιττό να πω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη διακίωση για μένα...

 

Όπως επίσης ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερης αθλιότητας άνθρωπος (ή ομάδα ανθρώπων) από αυτόν που χρησιμοποιεί ενσυνείδητα, πασάροντάς τα, ως αλήθη, κείμενα κιβδηλοποιών του παρελθόντος, που κατασκευάστηκαν προκειμένου να παραχαραχθεί η Ιστορία.

Αυτός είναι ο karhegr και οι όμοιοί του στο ''ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΪΣΤΟΡΙΑΣ''.

Και γι' αυτό αξίζουν της πλήρους περιφρόνησης κάθε ανθρώπου που θέλει να διατηρεί την ανθρώπινη ιδιότητά του....

 

Αλλά το ξεβράκωμα που υπέστησαν ο karhergr και οι σταλινικοί φίλοι του είναι αρκούντως διασκεδαστικό και με κάνει να είμαι ευτυχής, που συνέβαλα με τις όποιες δυνάμεις μου σε αυτό.....

από Τάσος Αναστασόπουλος 28/03/2009 10:32 πμ.


post image

Ανάμεσα στις κατηγορίες για τον Κώστα Σπέρα, είναι ότι πήγε στην δίκη των ηγετών του ΚΚΕ, ως μάρτυρας το 1928 για το ''Μακεδονικό''.

Φυσικά, δεν κατηγόρησε κανέναν, είπε ότι είχαν αγνά κίνητρα και ότι η ΕΣΣΔ εξέφραζε τα δίκαια των εργατών!

Τόσο ''χαφιές'' ήταν!

Δεν πάνε καθόλου καλά οι σταλινικοί.....

(Και γι' αυτήν την ιστορία, θα επανέλθω. Έχει πολύ ψωμί (ως προς την διαστρέβλωση, που γίνεται, από τους σταλινικούς παραχαράκτες της ιστορίας του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ''...)

Εικόνες:

από Πας καλά? 28/03/2009 12:03 μμ.


Καλά ρε πας καλά? Πήγε μάρτυρας σε δίκη και επειδή δεν έδωσε ονόματα είναι όλα μέλι γάλα? Άσε που είπε 'εναλλάσονταν συχνά' πράγμα που σημείνει ότι τους έδωσε ΟΛΟΥΣ!!!

Πήγαινε στο άλλο, το καινούριο θρεντ, να δεις και τι έλεγαν οι αρχειομαρξιστές για τον χαφιεδάκο το Σπέρα.. Θα τον βγάλουμε και ήρωα.

Πάντως φήμες λένε ότι είσαι δαπιτάκος. Αληθεύει? Γιατί δεν δηλώνεις ξεκάθαρα, 'είμαι αριστερός, ή αναρχικός ή αντιεξουσιαστής' ή ότι άλλο θέλεις που να δείχνει ότι η κριτική σου είναι από αυτήν την όχθη του ποταμού?

από Τάσος Αναστασόπουλος 28/03/2009 3:54 μμ.


''Αμολύστε καλούμπα'', αγαπητοί ''λεβέντες'' του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΪΣΤΟΡΙΑΣ'' και τα λέμε....

Και φυσικά έχουμε να πούμε πολλά.

Οι εκπλήξεις, που σας έχω, θα είναι συντριπτικές. Μην έχετε καμμία αμφιβολια περί αυτού...

Από ποιόν ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' πήρε ο παραχαράκτης karhergr αυτά τα παραμύθια περί ένταξης του Κώστα Σπέρα στην ''ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ'' του Κανελλόπουλου (τον οποίον μπέρδεψε με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο);

Σ' αυτό το ... κουϊζ θα απαντήσω, αφού ''αμολύσετε καλούμπα'', διότι και κάποιος άλλος (όχι του χώρου σας) πήρε - κατά πάσαν πιθανότητα - ''στοιχεία'' από τον ΊΔΙΟ ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ''.

Θα σας βάλω και ένα άλλο .... κουϊζ, που με αφορά. Δείτε έναν ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' της δεκαετίας του .... '70.

Άντε και καλό ψάξιμο....

(Φυσικά, δεν τελειώσαμε)....

από Τάσος Αναστασόπουλος 28/03/2009 5:20 μμ.


Δείτε τα αποκαλυπτήρια των παραχαρακτικών αθλιοτήτων των σταλινικών και του karhergr και στο PHORUM.GR στο θέμα, που τόλμησε να ανοίξει ο karhergr, για τον Κώστα Σπέρα : http://www.phorum.gr/viewtopic.php?p=1861333#p1861333 . Εκεί, έλαβε μια καλή, αλλά όχι και τελεταία απάντηση.

Θα γελάσει κάθε πικραμένος και φυσικά υπόσχομαι συνέχεια ( και με την παραμυθία περί ένταξης του Σπέρα στην ''ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ'').

Οι σταλινολενινιστές νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με βλάκες, αλλά η διακωμώδησή τους θα συνεχιστεί....

Υπομονή.....

από Τάσος Αναστασόπουλος 29/03/2009 8:59 πμ.


post image

Ιδού το ''ΕΜΠΡΟΣ'' της 24/2/1926.

Για να ξέρουμε τι λέμε (και το τι λέει ο Κώστας Σπέρας και για την ΕΣΣΔ που .... υπερασπίζεται τα συμφέροντα της διεθνούς εργατιάς και αγροτιάς - τόσο αφελής παρέμενε και το 1926).

Και έχουν το θράσος να τον κατηγορούν για .... ''χαφιέ''!

Εικόνες:

από ... 13/05/2009 1:34 πμ.


http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html?showComment=1242167580000#c7105666216855793109

Εδώ οποιος θέλει ας τα δει.

Αν κρινει η Σ.Ο οτι υπάρχουν συκοφαντίες,ας διαγράψει αυτό το σχόλιο.

Από την εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" της Κυριακής 17ης Μαΐου 1925 (σελ.2)

http://img230.imageshack.us/img230/6831/74271083.png

από - 13/05/2009 1:47 πμ.


Αυτο που δημοσιεύτηκε προηγουμένως ειναι το εξής


«Από μακρού χρόνου, το εργατικόν κέντρον Αθηνών, λόγω του ελλιπούς οργανισμού του και δια πλαστών αντιπροσωπειών περιήλθεν εις χείρας ανθρώπων ανηκόντων εις το κομμουνιστικόν κόμμα.Οι άνθρωποι αυτοί, αναλαβόντες την διοίκησιν του Κέντρου δια των ως άνω μεθόδων εμονιμοποίησαν τρόπον τινά την κατάστασιν ούτε δε το Ε.Κ.Α. από καθαρώς επαγγελματική οργάνωσις, μετετράπη εις πολιτικόν παράρτημα του κομμουνιστικού κόμματος. Ενώ δε οι εργάται των Αθηνών κατ’ απόλυτον πλειοψηφίαν είνε συντηρητικοί, δια της μεθόδου των πλαστών αντιπροσώπων κατωρθώθη να εμφανίζωνται ως οπαδοί της Γ’ Διεθνούς και έτοιμοι να ανατρέψουν το κοινωνικό καθεστώς επιβάλλοντες την Σοβιετικήν Πολιτείαν.Οι συντηρητικοί εργάται διεμαρτύροντο εις εκάστην πραξικοπηματική ενέργειαν των κομμουνιστών, αλλά μη διαθέτοντες τα μέσα της εκδηλώσεως, η φωνή των επνίγετο, ενώ οι κομμουνισταί έχοντος ένα ημερήσιον δημοσιογραφικόν όργανον διελάλουν προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος ότι ολόκληρος η εργατική τάξις της Ελλάδος, είνε κομμουνιστικόν τσιφλίκι.Αλλ’ η κατάστασις αυτή δεν ήτο δυνατόν να εξακολουθήση επ’ άπειρον. Κατόπιν της εγκληματικής προσπαθείας των κομμουνιστών να μετατρέψουν την δι’ εργατικά επαγγελματικά ζητήματα εκκραγείσαν απεργίαν εις πολιτικήν τοιαύτην, με τον σκοπόν να ρίψουν την Κυβέρνησιν της χώρας και να δημιουργήσουν πολιτικήν αδιέξοδον, τα εργατικά σωματεία, συναισθανθέντα τον κίνδυνον συνήρχοντο και προητοιμάζοντο δια την εκκαθάρισίν των από τα κομμουνιστικά στοιχεία.Τούτο αντιληφθέντες οι κομμουνισταί και μη θέλοντες να χάσουν εκ των χειρών των το Ε.Κ.Α, άνευ του οποίου θα απεκαλύπτετο η πολιτική των γυμνότης, συνήλθον πραξικοπηματικώς την 27ην Απριλίου και εν τη απουσία των συντηρητικών εργατών και δια των γνωστών μεθόδων των πλαστών αντιπροσωπειών, προέβησαν εις την εκλογήν διοικήσεων εκ μελών του κόμματός των.Ήδη οι αντιπρόσωποι των συντηρητικών εργατών κατόπιν και της τελευταίας αυτής κακοήθους ενέργειας των κομμουνιστών, συνήλθον σήμερον και απεκήρυξαν μετ’ αγανακτήσεως αυτούς, προέβησαν δε εις την εκλογήν προσωρινής διοικητικής επιτροπής με την εντολήν να εκκαθαρίση το Εργατικόν Κέντρον Αθηνών από τα κακοήθη αυτά στοιχεία.Εντολή των αντιπροσώπωνΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΚ. ΣΠΕΡΑΣ, Γ. ΣΤΡΟΥΤΖΑΚΗΣ, Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Χ. ΤΣΑΚΩΝΑΣ

Βρισκεται στη σελ 2 εδω

http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=38017&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κόβεται.

Γιατι δεν θέλετε να μαθευτεί η αλήθεια για τον Σπέρα;;;Γιατί λογοκρίνετε την Αλήθεια;;;

Δεν μπορώ να βρώ δικαιολογία για την στάση σας;;

H αλήθεια ρε σύντροφοι δεν είναι επαναστατική;

Γιατί θέλετε να θεωρείτε ένας δωσίλογος ως αναρχικος επαναστάτης;;;

Τι να υποθέσω;;;

από KillKiss 13/05/2009 5:53 μμ.


...και επειδή, μετά το κόψιμο της αρχικής μου ανάρτησης από την Σ.Ο. και την επαναφορά της, φαίνεται σαν να παραπέμπω στον πιο πάνω από μένα χρήστη με τις τρεις τελείες, οφείλω να διευκρινίσω πως

* ούτε μ' αυτόν έχω οιαδήποτε σχέση

* ούτε και υιοθετώ τον χαρακτηρισμό του Σπέρα ως "δωσιλόγου", κατά πως τον κρίνει ο επόμενος από μένα χρήστης, που ανάρτησε εκ νέου το δημοσίευμα που παρουσίασα.

Πιστεύω πως η κρίση μας για τα πρόσωπα του παρελθόντος, δεν μπορεί να γίνεται με μανιχαϊσμούς, αφορισμούς και ιδεοληψίες του ενός ή του άλλου είδους. Αν έχει δε, οιαδήποτε σημασία, πέραν των προσωπικών συμπαθειών ή αντιπαθειών του καθενός μας, αυτή έγκειται στο να εξετάσουμε τις παθογένειες, τόσο της ατομοκεντρικής "υπερεπαναστατικής" δράση, όσο και της "ατσάλινης συλλογικής".

Ο αναρχικός που γίνεται απεργοσπάστης και υμνητής της Κυβέρνησης με κάπα κεφαλαίο, αξίζει της ίδιας προσοχής, που πρέπει σ' όσους αντιμετώπιζαν τους διαφωνούντες ως "φασίστες, αρχειοφασίστες, τροτσκιστοφασίστες και σοσιαλφασίστες".

από ... 14/05/2009 12:52 πμ.


απευθυνόμενο μόνο στην Σ.Ο.

Δεν πίστευα οτι θα δημοσιευόταν το κείμενο.Η δημοσιευση σου "kilkiss" υπερκάλυπτε αυτή την ανάγκη.Απλά ήθελα να δειξω οτι το κείμενο που ανέβασες είναι όντως αυθεντικο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει στοιχεια οτι συνεργάστηκε με την κατοχική κυβέρνηση ή με τους ΝΑΖΙ ή τους Ιταλούς ο Κ.Σπέρας.

Υπάρχει μονο μια αναφορά για συνεργασια με έναν αξιωματικο που ήθελε να συμμετάσχει στην κατοχική κυβέρνηση.Δεν γνωρίζω κατά ποσο ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Η αναφορά βρισκεται στο καινούργιο "βιβλιο" του ακροδεξιου(το τονίζω αυτό) ιστοριογράφου Δ.Κουκουνα η "Ιστορια της Κατοχής 3".

στο λήμμα για τον "Ανδρέα Κονδάκη"
σελ 322-323
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΑΚΗΣ.
Επρόκειτο για αξιωματικό σε π.δ., ο οποίος ήταν πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών.Εθεωρείτο μάλλον ιταλόφιλος,παρά γερμανόφιλος,και επιζήτησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κατοχής,με τη θερμή σύσταση της Ιταλικής πρεσβείας,να γίνει υπουργός ΕΡΓΑΣΙΑΣ.Για να το επιτύχει αυτό αρθρογραφούσε συχνά επι εργατικών και παλαιοπολεμικών θεμάτων,κυρίως στην Εφημερίδα "Ακροπολη" ,με τον διευθυντή της οποίας Θεοφ.Βουσινά είχε στενό προσωπικό σύνδεσμο,καθώς και ο στο "Κουαδριβιο".Γύρω του είχε δημιουργήσει έναν κύκλο συνδικαλιστών (Ν.Καλύβας,Ε.Ευαγγέλου,Κ.Σπέρας),δημοσιογράφων(Θ.Μεταξάς,Σ.Κωνσταντόπουλος,Π.Δημητρακαρέας)κ.α Ο Κονδάκης που στις πρώτες μέρες της κατοχής είχε εμφανισθεί με το Εθνικοσοσσιαλιστικο Εργατικό Κόμμα του Γιάνναρου δε θα κατορθώσει να πάρει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο που τόσο επίμονο ειχε επιδιωξει.
Μεταπολεμικά,υπόδικος ων ως δοσιλογος θα βρει τραγικό θάνατο την παραμονή της δίκης του,πιθανόν δολοφονημένςο στις φυλακές-μια υπόθεση που τότε προκάλεσε ερωτηματικά.

Καθώς και ένα άρθρο του σε μια εφημερίδα επι κατοχης που καλει τον κοσμο να συσπειρωθεί σε συσιτια από τους τοπικούς παράγοντες.

Αν θεωρεί η Σ.Ο,οτι η δημοσιεύση προσφέρει στη κουβέντα,ας την αφήσει αλλιώς να την κόψει.

από Τάσος Αναστασόπουλος 14/05/2009 6:17 μμ.


post image
Το παραμύθι του Αποστόλου για τον Σπέρα και η ''επιστολή'' που τον εμπλέκει με τον ΕΔΕΣ, την οποία και οι ίδιοι οι σταλινικοί του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' χαρακτήρισαν πιθανώς πλαστή. Ακόμα και σε αυτήν ο Αποστόλου δεν καταλογίζει στον Σπέρα ... δωσιλογισμό (!), ούτε φυσικά .... συνεργασία με τους κατακτητές... (Ούτε και ο Κούκουνας το κάνει - αυτός κάνει άλλα πράγματα που πρέπει να τα αποδείξει -. Μόνον οι αφηνιασμένοι σταλινικοί του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΪΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ'' το κάνουν, μετά τις καταπελτικές απαντήσεις που έλαβαν στα παραμύθια που έστησαν με τον Σπέρα και τον ... ΕΔΕΣ και τα οποία αποκάλυψα.

Αφήστε τις ανοησίες με τις παραπομπές στο ''ΕΜΠΡΟΣ''.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση χρειάζεται επιβεβαίωση (και από τα αρχεία του ΕΚΑ).

Υπάρχουν και άλλες εφημερίδες (όχι βέβαια στον ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'', ο οποίος χαρακτήρισε τον Σπέρα ως .... αναρχούμενο και πράκτορα του .... Α' Σώματος Στρατού) στις οποίες μπορείτε να παραπέμψετε.

Αλλά και έτσι να είναι, όπως είπαμε ο Κώστας Σπέρας έδωσε τον αγώνα του για να μην πέσει η ΓΣΕΕ στα χέρια του ΚΚΕ και φυσικά, μέσα στα πλαίσια του εργατικού κινήματος έκανε όποιες συμμαχίες μπορούσε.

Οι συμμαχίες αυτές δεν ήσαν πάντοτε οι καλύτερες και έγιναν, λόγω της απομόνωσής του από τους λενινιστές και των αποπειρών δολοφονίας του από αυτούς, μέσα σε ένα ασφυκτικό, γι' αυτόν, περιβάλλον, που τον οδήγησε στο να κρατάει μια τυφλή στάση απέναντι στο ΚΚΕ και τους αρχειομαρξιστές, οι οποίοι και αυτοί στάθηκαν εναντίον του.

Επίσης, οι συμμαχίες με τους συντηρητικούς συνδικαλιστές δεν ήταν κάτι το ασυνηθίστο (το ΚΚΕ να δείτε πόσες συνεργασίες με συντηρητικούς - πάσης φύσεως - συνδικαλιστές έχει κάνει) και φυσικά δεν είναι κακός ο Σπέρας όταν συνεργάζεται με τους συντηρητικούς και καλό το ΚΚΕ όταν κάνει το ίδιο.

Ούτε και το να ταχθεί κάποιος κατά μιας αππεργίας είναι, εκ των προτέρων κακό. Είναι ζήτημα ανάλυσης της πολιτικής τακτικής σε κάθε συγκεκριμένη συγκυρία και έχει να κάνει με τους κάθε φορά στόχους και τις επιδιώξεις που έχει κάθε συνδικαλιστής.

Γι' αυτό, λοιπόν, δεν είναι κατ' ανάγκην κακός ο Σπέρας όταν στρέφεται κατά μιας απεργίας - εφ' όσον εκτιμά ότι είναι άκαιρη και ότι εξυπηρετεί τους σκοπούς των πολιτικών του αντιπάλων.

Ούτε φυσικά γίνεται καλό το ΚΚΕ, όταν  πράττει πολλές φορές ομοίως. όταν δηλαδή λειτουργεί απεργοσπαστικά.

Όσον αφορά τον Κονδάκη και τον Σπέρα, πρέπει να πούμε ότι η όποια θρυλούμενη σχέση τους ήταν κοινωνική επειδή και οι δύο ήσαν συνδικαλιστές.

Ο Ανδρέας Κονδάκης ήταν πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών και αξιωματικός σε πολεμική διαθεσμότητα.

Στον χώρο των παλαιών πολεμιστών την περίοδο του Μεσοπολέμου και αμέσως μετά την Κατοχή, η αριστερά (και το ΚΚΕ και οι αρχειομαρξιστές και οι όποιοι άλλοι) είχαν πολύ ισχυρά ερείσματα.

Είναι παραμύθι αυτό που αφήνεται να εννοηθεί από τους σταλινικούς ότι οι Παλαιοί Πολεμιστές ήσαν .... ακροδεξιοί.

Ερείσματα είχε και η κεντροδεξιά με τους δικούς συνδικαλιστές, εκ των οποίων ένας ήταν και ο Κονδάκης.

Η παρέα στην οποία αναφέρεται ο Κούκουνας (ομιλεί για κύκλο συνδικαλιστών και δημοσιογράφων, γύρω από τον Κονδάκη, χωρίς να διευκρινίζει το πότε υπήρξε αυτός ο κύκλος) ήταν μια κοινωνική συναναστροφή χωρίς πολιτικές προεκτάσεις.

Ούτε και οι σταλινικοί, ή οι αρχειομαρξιστές της εποχής του καταμαρτυρούν κάτι γι' αυτήν την συναναστροφή.

Ο Λευτέρης Αποστόλου - ο άνθρωπος της κρυπτογραφικής υπηρεσίας του ΚΚΕ, ο οποίος είναι ο ουσιαστικός συγγραφέας του βιβλίου ''Ναπολέων Ζέρβας ''Ο μισθοφόρος'''', αν και λούζει τον Σπέρα για την (εντόνως αμφισβητούμενη) σχέση του με τον ΕΔΕΣ (αυτή η σχέση δεν τεκμηριώνεται πουθενά, πλην των παραχαραγμένων αρχείων του ΕΔΕΣ από την κρυπτογραφική υπηρεσία του ΚΚΕ και οι δεξιοί ιστοριοδίφες και ιστορικοί δεν την γνωρίζουν και δεν την αναφέρουν) δεν κατηγορεί τον Σπέρα για συνεργασία με ''δωσίλογους'', ή με τους .... Ιταλούς κατακτητές.

Τα παραμύθια, λοιπόν, αλλού.

Είπαμε : Ο Κώστας Σπέρας ηττήθηκε και παραιτήθηκε του αγώνα που ήταν άνισος και προδιαγεγραμμένος γι' αυτόν.

Ό,τι και να έκανε, ως αναρχοσυνδικαλιστής, θα ηττάτο από τον λενινιστικό μηχανισμό, ο οποίος, ούτως ή άλλως, θα τον δολοφονούσε, όπως και έπραξε...

Και ο ίδιος ο Σπέρας δεν έκανε και τις καλύτερες επιλογές στις συμμαχίες του και στο τέλος ακολούθησε μια πορεία συντηρητικοποίησης, που τον οδήγησε να παραιτηθεί από κάθε πολιτική δράση.

Και σε αυτό ο Άγις Στίνας έχει δίκιο...

Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα και ανιστόρητες φλυαρίες.... 

 

(Δείτε και : «ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΕΡΑΣ : Ο πρώην αναρχοσυνδικαλιστής, που ηττήθηκε και δολοφονήθηκε από τον λενινοσταλινικό μηχανισμό» http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2009/04/athens-indymedia.html και «Για τον Κώστα Σπέρα» http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=148657 ).

 

Εικόνες:

από --- 15/05/2009 12:42 πμ.


ΣΠΕΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τσιγαράς, στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, πριν από την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Υπήρξε από τους ηγέτες της εξέγερσης των μεταλλωρύχων της Σερίφου τον Αύγουστο του 1916, για την οποία έγραψε και μία μπροσούρα.

Στο ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ αντιτάσσεται, μαζί με τον Κουχτσόγλου και το Φανουράκη, στην αρχή της "έξω πάσης αστικής επιρροής". Υποστήριξε ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να προστατεύεται όχι μόνο από κάθε αστική επιρροή, αλλά γενικά από κάθε κομματική επιρροή. Αν και μειοψηφική, η άποψη του είχε ευρύτερη αποδοχή στο Συνέδριο, που τον εξέλεξε μάλιστα και μέλος της Εποπτικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.
Στο δεύτερο συνέδριο της ΓΣΕΕ (1920), αναγνωρίστηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα ως μοναδικός πολιτικός εκπρόσωπος της εργατικής τάξης. Ο Σπέρας αντιτάχτηκε σ' αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και έχοντας με το μέρος του περίπου το 1/3 των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Ο Στίνας που παρακολούθησε αυτό το Συνέδριο γράφει ότι "περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο μου έκανε εντύπωση το πάθος με το οποίο υποστήρίζε τις απόψεις του ο Σπέρας, η καταπληκτική ευγλωττία του και η αρκετά πειστική επιχειρηματολογία του".

Λόγω των θέσεων που υποστήριξε στο ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, διεγράφη από το ΣΕΚΕ με την κατηγορία του "αντικομματικού". Τότε, μαζύ με άλλους, δημιούργησε την ομάδα "Νέα Ζωή", που το Μάρτιο του 1921 εξέδωσε το ομώνυμο δεκαπενθήμερο περιοδικό. Το 1922, μαζύ με το Φανουράκη και άλλους, ίδρυσε το Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα (ΑΕΚ).

Σύμφωνα με το θ. Νικολόπουλο, το ΑΕΚ "σιγά σιγά πέρασε σε μεταρρυθμιστικές θέσεις καταλήγοντας σε διάλυση μέσα στην δικτατορία του Πάγκαλου (1925). Έκτοτε χάνονται τα ίχνη των ιδρυτών του. Πιθανόν να έφτασαν στους Φιλελεύθερους όπως και άλλες τάσεις του πολιτικού εργατικού κινήματος, πιθανόν πολλά στελέχη να αφομοιώθηκαν από τον καταλύτη στην εργατική πολιτική της εποχής, τον αρχειομαρξισμό. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από το σεβασμό με τον οποίο μιλούσαν για τον Σπέρα πολλά ηγετικά στελέχη του αρχειομαρξιστικού κινήματος".

Το 1938, όπως αναφέρει ο Στίνας, βρισκόταν στο τμήμα Μεταγωγών Πειραιώς για κοινό ποινικό αδίκημα: "Μιλήσαμε και οι δύο -γράφει ο Στίνας- με συγκίνηση για την ηρωϊκή εποχή του κινήματος. Ξαναθυμήθηκε τον παλιό εαυτό του και με πάθος και ενθουσιασμό μιλούσε για τη δραστηριότητα των αναρχικών στην Ισπανία". Μάλλον το ποινικό αδίκημα που αναφέρει ο Στίνας θα αφορούσε τη χαρτοπαιξία, γιατί ο Σπέρας εργαΖοταν ως υπάλληλος σε χαρτοπαικτικές λέσχες. Μετά το Τμήμα Μεταγωγών, εξέ-τισε ποινή στις αγροτικές φυλακές Σκοπέλου, απ' όπου γύρισε στην Αθήνα με Βεβαρημένη την υγεία του. Το 1941 και 1942, ήταν σχεδόν κατάκοιτος και έγινε καλά το 1943.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943, έφυγε τη νύχτα από το σπίτι του της οδού Κολωνού 64 στο Μεταξουργείο για την Ελευσίνα. Μαζί του ήταν ένας φοιτητής της Νομικής και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού. Ίσως συζητούσαν τη δημιουργία μιας αντιστασιακής ομάδας ή μάλλον πήγαιναν να συζητήσουν με κάποιους από τον ΕΛΑΣ. Εκεί, στη Μάνδρα Αττικής, συνελήφθησαν από τον Καπετάν Ορέστη, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Νεφέλης, κόρης του Σπέρα. Ο Σπέρας πρέπει να είχε καταλάβει ότι ήταν στο στόχαστρο των σταλινικών και είχε πει, πριν φύγει, στη γυναίκα του ότι αν αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι να Ζητήσουν πληροφορίες από ένα γιατρό ονόματι Λαζαρή στα Εξάρχεια. Η γυναίκα του πήγε στο διαμέρισμα των Εξαρχείων και της είπαν να ξαναπεράσει γιατί απουσίαΖε ο γιατρός. Μετά από μια βδομάδα που ξαναπήγε, το διαμέρισμα ήταν άδειο. Προφανώς ο γιατρός είχε μάθει για τη δολοφονία του Σπέρα, εγκατέλειψε το διαμέρισμα και κρυβόταν. Μετά, η γυναίκα του Σπέρα πήγε στην περιοχή της Αθήνας "Τρεις Γέφυρες", στο σπίτι όπου έμεινε ο φοιτητής που είχε φύγει μαΖύ με τον Σπέρα· βρήκε μόνο τη σπιτονοικοκυρά, που της είπε ότι είχε μέρες να φανεί (μάλλον τον είχε εξοντώσει και αυτόν ο Καπετάν Ορέστης). Μια μέρα, τυχαία στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, η γυναίκα του συνάντησε κάποιον που την πληροφόρησε πως ο "Ρίζοσπάστης" είχε γράψει ότι "Έπιασαν το κάθαρμα τον Σπέρα". Έτσι, ψάχοντας, έμαθε ότι τον έσφαξαν και τον πέταξαν σε ένα πηγάδι στην Ελευσίνα, στην περιοχή της Μάνδρας.

Ήταν 51 χρονών (Είχε γεννηθεί το 1893).
Ο Σπέρας, εκτός από δεινός ρήτορας, ήταν και πολυγραφότατος. Ήξερε αραβικά και γαλλικά και διάβαζε, πέρα από σοσιαλιστικά και αναρχικά έργα, Όμηρο και αρχαίους κλασσικούς. Η οικογένεια του από το φόβο αναγκάστηκε να κάψει, σιγά σιγά, όλα τα βιβλία και τα γραπτά του. Κράτησε μόνον έναν πάκο πυκνογραφημένων σημειώσεων, περίπου 200-400 σελίδες που αφορούσαν την "Ιστορία του Εργατικού Κινήματος".

Κάθε πρωί, πριν φύγει για τη δουλειά του, σηκωνόταν στις 4 η ώρα και συμπλήρωνε αυτή την ιστορία. Το 1952 ή το 1953, η κόρη του Νεφέλη έδωσε αυτές τις χειρόγραφες σημειώσεις του πατέρα της στο συνδικαλιστή Στρατή. Αργότερα, όταν τις αναζήτησε ο Στρα-τής δεν παραδεχόταν ότι τις είχε πάρει. Έτσι, αυτό το πολύτιμο ντοκουμέντο για την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος ή χάθηκε ή καταστράφηκε εσκεμμένα ή υπάρχει και δεν έχει δει ακόμα, όπως έπρεπε, το φως της δημοσιότητας.πηγή για όλες τις αναφορές: "Ο Σφαγιασμός των Αρχειομαρξιστών της περιοχής Αγρινίου από τον Ελληνικό Σταλινισμό" Γιάννη Καρύτσα, εκδόσεις Αρδην, 2002
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=97802

από -- 16/05/2009 1:39 μμ.


ΤΟ Γ' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟΝ ΣΠΕΡΑ ΩΣ ΕΧΘΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ


Λιγότερο από ένα χρόνο αφ' ότου ο Κώστας Σπέρας επεχείρησε μαζί με άλλους «να εκκαθαρίσει τα εργατικά σωματεία από τα κομμουνιστικά στοιχεία» διοργανώνεται στον Πειραιά, το Γ’ συνέδριο της ΓΣΕΕ – ένα συνέδριο με καθοριστική σημασία για το εργατικό κίνημα της εποχής, καθώς από τις αποφάσεις του θα κρινόταν, εάν η ΓΣΕΕ θα εντασσόταν στη συνδικαλιστική οργάνωση της κομμουνιστικής Γ’ Διεθνούς, ή στα ρεφορμιστικά συνδικάτα της σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Άμστερνταμ.

Οι συντηρητικοί συνδικαλιστές κατάφεραν να κερδίσουν το συνέδριο, αποσπώντας την πλειοψηφία των ψήφων των εγκεκριμένων συνέδρων, με αποτέλεσμα στη συνέχεια, τα προσκείμενα στο ΚΚΕ συνδικάτα να αποχωρήσουν, συγκροτώντας την δική τους «Ενωτική ΓΣΕΕ».

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στιγμιότυπα του Συνεδρίου, που απασχόλησαν και τον ημερήσιο Τύπο της εποχής, ήταν οι κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής του συνδικάτου των τσιγαράδων, Κώστα Σπέρα, πως είχε λάβει χρήματα εκ μέρους του κόμματος του μεγαλοαστού τραπεζίτη Επαμεινώνδα Χαριλάου, προκειμένου να ιδρύσει δικό του «εργατικό» κόμμα με τα λεφτά της εργοδοσίας.Ο Σπέρας ομολογεί πως χρηματοδοτείτο από «το κόμμα του Χαριλάου» για να ιδρύσει δικό του κόμμα – Εφ. «Μακεδονία» 29/3/1926

Το σύνολο του ημερήσιου Τύπου καταγράφει την ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ, της επομένης μέρας, να αποκλείσει τον Σπέρα από τις εργασίες του Συνεδρίου, αναφέροντας μάλιστα πως ο Σπέρας αποδέχθηκε πως χρηματοδοτήθηκε από τους εργοδότες. Υπέρ του Σπέρα, δεν εμφανίζεται να έχει ψηφίσει κανένας – ούτε καν ο στενός του συνεργάτης Φανουράκης, ή οι σύνεδροι που τον είχαν στηρίξει στην αρχή των αντεγκλήσεων, ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ.


To Γ’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ, καταδικάζει ομόφωνα τον Κώστα Σπέρα – Εφ. «Εμπρός» 31/3/1926

Την επόμενη ημέρα, ο Σπέρας επιχειρεί να επανέλθει στο Συνέδριο – οπότε διατάζεται η απομάκρυνσή του. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Μαζί με τον Σπέρα, αποβάλλεται και ο Σαργολόγος, ένας ακόμα «υπερεπαναστάτης» με θλιβερή συνέχεια, ο οποίος είχε βρεθεί μέχρι και επικεφαλής του ΚΚΕ, μετά την έξωση του Γιάννη Κορδάτου από τη θέση του γενικού γραμματέα του. (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... id=2448857)


Το προεδρείο διατάζει την απομάκρυνση του Σπέρα από το χώρο του Συνεδρίου – Εφ. «Εμπρός» 1/4/1926

http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=19378&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvARsARhARtARdARv&CropPDF=0Προφυλακίστηκε για συμμετοχή στην απεργία των σιδηροδρομικών μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σκλάβαινα!!!

Παράλληλα παρά την προφυλάκιση του,και την δίκη του ο Ριζοσπάστης εξακολουθεί να τον χαρακτηρίζει ως "χαφιε".

Οπώς πολύ σωστά γράφει ο Βραχόκηπος

Συμμετείχε στις μεγάλες απεργίες των σιδηροδρομικών και συγκρούστηκε με την ηγετική ομάδα του σωματείου (Δημήτρης Στρατής).
http://ngnm.vrahokipos.net/part13.html?start=5

Οπότε όπως βλέπουμε ο Στίνας δε λέει την αλήθεια:

Κατόπι, με την πλήρη επικράτηση του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, παραιτήθηκε από κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
http://stinas.vrahokipos.net/texts/eam_elas_opla.htm

Οπώς δεν λέει αλήθεια:
Σε έναν κατάλογο εργατικών στελεχων που δολοφονήθηκαν από την ΟΠΛΑ,υπάρχει και το όνομα του Σπέρα.Τον σκότωσαν γιατί πριν 25χρόνια διαφώνησε με το ΚΚΕ
(Α. Στίνας "Αναμνήσεις", ύψιλον βιβλία, δεύτερη έκδοση Αθήνα 1987, σελίδα 30).
Η ΟΠΛΑ δεν υπήρχε το 1943.
Και τον σκότωσε ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Ορέστης Μουντρίχας καθώς ξέρουμε.Ενώ όπως ξέρουμε από την μαρτυρία της κόρης του,βρισκόταν με αξιωματικους το 1943,έγραφε σε εφημερίδες και ήταν στέλεχος αστικών(φιλοφασιστικών;;) κομμάτων.


Δυστυχως από την εμπάθεια του Στίνα προς το ΚΚΕ,και από την πίστη σε αυτόν από τους αναρχικούς συντρόφους που κατέγραψαν την ιστορία του Κ.Σπέρα,υπήρξε όλη αυτή η διαδικασία "αγιοποίησης" του Κ.Σπέρα.

Ποιά ειναι η πραγματικότητα όμως;;Ελπίζω να την μάθουμε στις σωστες της διαστάσεις.

από Τάσος Αναστασόπουλος 16/05/2009 7:23 μμ.


Χρειάζεται προσοχή διότι οι σταλινικοί του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΪΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ'' φέρνουν δημοσιεύματα του τύπου της εποχής (Μάρτιος - Απρίλιος 1926) που οι λενινιστές συνδικαλιστές του ΚΚΕ, μαζί με τους συντηρητικούς συνδικαλιστές της δεξιάς διέγραψαν τον Κώστα Σπέρα από την ΓΣΕΕ, προφανώς επειδή δεν τους ήταν αρεστός, με την άθλια κατηγορία ότι ''έπαιρνε χρήματα εκ της αστικής τάξεως''!!!

(Λες και οι συντηρητικοί δεν τα έπαιρναν από την αστική τάξη, ή ότι αυτοί είχαν κανένα ηθικό πρόβλημα για το από που τα έπαιρνε ο Σπέρας! Λες και οι λενινιστές συνδικαλιστές δεν τα έπαιρναν από την ψευδο-Ε.Σ.Σ.Δ.!).

Φυσικά, η κατηγορία ήταν άθλια και ανάξια απάντησης!

Τι ''σαρωτικά'' δημοσιογραφικά ντοκουμέντα είναι αυτά!

Δηλαδή συντηρητικοί και κομμουνιστές συνδικαλιστές την έπεσαν στον Σπέρα και τον διέγραψαν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ και μετά μου διαμαρτύρεσαι επειδή ο Σπέρας πήγε κατά των ηγετών του ΚΚΕ στην δίκη για το Μακεδονικό!

Φυσικά, ο .... φασίστας (κατά τον Λευτέρη Αποστόλου) Ν. Ευαγγέλου ήταν καλός όταν διέγραφε μαζί με τους λενινιστές τον Κώστα Σπέρα και κακός όταν πήγαινε παρέα με το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά!

Διότι αυτό έγινε αγαπητοί μου φίλοι.

Συντηρητικοί και λενινιστές διέγραψαν τον Κώστα Σπέρεα στο Γ' Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Επίσης, ήταν καλό το να συνεργάζονται οι κομμουνιστές συνδικαλιστές με τους συντηρητικούς συνδικαλιστές, κατά του Κώστα Σπέρα και ήταν κακό το να συνεργάζεται ο Κώστας Σπέρας με τους συντηρητικούς συνδικαλιστές κατά των συνδικαλιστών του ΚΚΕ!

Όχι φιλαράκια, δεν πάνε έτσι τα πράγματα.

Δεν είναι εξ ορισμού κακές οι συμμαχίες του Σπέρα και καλές οι συμμαχίες των δικών σας με τους συντηρητικούς.

Ούτε μονά - ζυγά, δικά σας.

Και στην συνδικαλιστική του κόντρα με το ΚΚΕ ο Σπέρας είχε ουσιαστικά και κατά βάση δίκιο (αφού προσπάθησε, χωρίς καμμία πιθανότητα επιτυχίας να αποφύγει τον εξανδραποδισμό της εργατικής τάξης από την ολοκληρωτική κυριαρχία των λενινιστών ''επαγγελματιών επαναστατών''), όπως δίκιο είχε και στο θέμα της κοινωνιολογικής σύνθεσης της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Χρειάζεται προσοχή, διότι τα δημοσιεύματα των σταλινικών (τα τρία προηγούμενα) δεν είναι αθώα και ας φαίνονται έτσι. Εγώ εδώ απαντώ στο δεύτερο κείμενο πριν από αυτό που γράφω. Τα ''θετικά'' δημοσιεύματα του Κούλη, του karhergr, του killkiss και της παρέας τους είναι παραπλανητικά. 

Είναι προάγγελος μιας νέας προσπάθειας των σταλινικών να αποδείξουν ότι  ο Σπέρας ήταν .... μέλος του ΕΔΕΣ και ... φασίστας!

Καλό είναι να έχουν τον νου τους οι φύλακες.....ΣΚΡΙΠ
20-10-1929


Πάλι ο Σπέρας μάρτυρας κατηγορίας.
http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=62497&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvARsARhARtARdARv&CropPDF=0

από ---- 16/05/2009 8:13 μμ.από --- 16/05/2009 9:20 μμ.


post image

Εικόνες:


Από δημοσιογραφία καλά πάνε.

Ας μας λέγανε ημερομηνίες και περιστατικά.

Να μην λέμε πολλά λόγια :.

Οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ, σε συμμαχία με φασίστες συνδικαλιστές, που είχαν την πλειοψηφία στο Γ’ Συνέδριο  διαγράψανε τον Κώστα Σπέρα από την ΓΣΕΕ, όπως ανάφερα παραπάνω και όταν μπόρεσε, τους κυνήγησε.

Όλα αυτά ήσαν προϊόν μιας ανελέητης πολιτικοσυνδικαλιστικής κόντρας ΚΚΕ - Σπέρα στην οποία ο Σπέρας είχε δίκιο και εκείνοι άδικο.

Ο Σπέρας μπορεί να μην έκανε και τις καλύτερες συμμαχίες, μέσα στα πλαίσια του εργατικού κινήματος.

Αλλά και οι σταλινολενινιστές δεν έκαναν καθόλου καλύτερες. Παρέα με συντηρητικούς και (όπως οι ίδιοι λένε) φασίστες, σαν τον Ευαγγέλου και με τις ευλογίες του τότε δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διέγραψαν τον Απρίλιο του 1926 τον Κώστα Σπέρα από την ΓΣΕΕ (και όχι με ...σοσιαλιστές, όπως μας έλεγαν προηγουμένως).

Μου αρέσει, που ζητούν και τα .... ρέστα!

 

από KillKiss 17/05/2009 6:56 πμ.


Πολύ ευχαρίστως.

Πρόκειται για την αυτεπάγγελτη δίωξη της - προσκείμενης στο ΚΚΕ - Γενικής Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, με βάση το περίφημο "ιδιώνυμο" του Βενιζέλου: Τον νόμο "Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας της ελευθερίας των πολιτών".

Παρά τω πλευρώ του κυρίου εισαγγελέως, τάχθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας, δυο χαφιέδες της Ασφάλειας, κάποιος Δ. Παπανικολάου (πρώην μέλος του ΚΚΕ κι αυτός) και βεβαίως, ο "αναρχοσυνδικαλιστής" Κώστας Σπέρας.

Με βάση τις καταθέσεις των χαφιέδων, του Παπανικολάου και του Σπέρα, το Πρωτοδικείο Αθηνών, διέταξε στις 3 Ιανουαρίου του 1930 την διάλυση της ΓΕΣΕΕ, "διότι αύτη, ως απεδείχθη εκ της ενεργηθείσης ανακρίσεως και της αποδεικτικής διαδικασίας, ενήργει κομμουνιστικήν προπαγάνδαν".

 

από --- 17/05/2009 2:05 μμ.


post image

Εικόνες:

από 4_1_1930_dialisi_EGSEE_Makedonia_fillo_4 17/05/2009 2:14 μμ.


post image

Εικόνες:


post image

Εικόνες:

από Τάσος Αναστασόπουλος 01/06/2009 8:58 μμ.


Όπως ακριβώς είπα : Επιχειρήθηκε νέα κατασυκοφάντηση του Κώστα Σπέρα από τους σταλινικούς.

Με ένα άθλιο δημοσίευμα του ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' της περιόδου λίγο πριν την δικτατοτία του Μεταξά, επιχειρόυν να παρουσιάσουν τον Κώστα Σπέρα, ως μέλος .... φασιστικού κόμματος, άλλου αυτή την φορά από την 'ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ'' του Άγγελου Κανελλόπουλου και του Επαμεινώνδα Χαρίλαου. Στο παρουσιαζόμενο μυθιστορηματικό ρεπορτάζ του ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' ο Σπέρας εμφανίζεται ως σύμβουλος (;) της ''ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ'' μαζί με ένα Ι. Κανελλόπουλο.

Περιττό να πούμε ότι και αυτή η αναφορά του ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' στον Κώστα Σπέρα είναι μυθιστορηματική.

Μάλιστα το ότι η όλη κατασκευή είναι παιδαριώδης και ασύνδετη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο ίδιο ρεπορτάζ του ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' λίγο παρακάτω στο κείμενο γίνεται αναφορά στους υποτιθέμενους .... συντρόφους του Κώστα Σπέρα στην άλλη ... φασιστική οργάνωση (την ''ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ''), δηλαδή τους Άγγελο Κανελλόπουλο, Επαμεινώνδα Χαρίλαο και Χατζηκυριάκο, χωρίς ο ΄''ρεπόρτερ'' του αυτού του φύλλου του ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' να τους συνδέει με τον Σπέρα, αν και όπως έχουμε πει ο ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ'' της 27/6/1936, λέει ότι ο Σπέρας ήταν μέλος της οργάνωσής τους.

Το πρόβλημα των σταλινικών εκείνη την εποχή δεν ήταν να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό παραμύθι. Το πρόβλημά τους ήταν να συκοφαντήσουν τον Κώστα Σπέρα και να συσπειρώσουν την βάση τους.

Όσον αφορά την αστικής (και όχι ποινικής) φύσεως δίκη για την διάλυση της ''Ενωτικής'' ΓΣΕΕ, μετωπικής συνομοσπονδίας του ΚΚΕ, η παρουσία του ''σοσιαλφασίστα'' κατά τον ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'') Κώστα Σπέρα έγινε στα πλαίσια της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης του Κώστα Σπέρα με το ΚΚΕ και της αντιπολίτευσης που ασκούσε στην συνδικαλιστική γραμμή των σταλινικών.

Στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δράσης πάντα οι συνδικαλιστές όλων των εποχών χρησιμοποιούσαν την αστικοδημοκρατική νομιμότητα για να προωθήσουν τις θέσεις τους και να περάσουν την δική τους πολιτική γραμμή.

Αυτό έκανε και ο Σπέρας, αντιπολιτευόμενος σκληρά το ΚΚΕ, όπως και το ΚΚΕ κτυπούσε ανελέητα τον Σπέρα - τον οποί στην αντιπαράθεση για το ΕΚΑ το 1925 κατήγγελε στο Υπουργείο Οικονομίας, ως .... αναρχούμενο.

Ήταν δικαίωμά του να πράξει όπως έπραξε. Αυτά είναι μέσα στο συνδικαλιστικό παιχνίδι.

Πολύ περισσότερο όταν μια ετερόκλητη συμμαχία κομμουνιστών και συντηρητικών τον είχε διαγράψει από το Γ' Συνέδριο της ΓΣΕΕ, μεσούσης της δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου τον Μάρτιο - Απρίλιο του 1926.

Το πρόβλημα με την κίνηση αυτή του Κώστα Σπέρα είναι ότι αυτή του η κίνηση υπήρξε αναποτελεσματική, διότι, παρά την δικαστική απόφαση, η ''Ενωτική'' ΓΣΕΕ (την ίδρυση της οποίας  ουδόλως καλοείδαν και οι λοιπές πτέρυγες του εργατικού κινήματος) εξακολούθησε να υπάρχει και να δρά, μέχρι την δικτατορία του Μεταξά.

Όλα τα άλλα είναι άνευ ουσίας και κουραφέξελα....


post image
http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=11896&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARvARsARhARtARdARv&CropPDF=0


Εικόνες:

από Τάσος Αναστασόπουλος 30/07/2009 2:42 πμ.


 Η υπόθεση Σπέρα και ιδίως το δημοσίευμα με το άρθρο, που του αποδίδεται, θέλει περισσότερη έρευνα.

Και φυσικά ο Κούκουνας είναι εκείνος που φαίνεται να έχει δίκιο σε όσα έγραψε στο ''ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ'', εάν τα πράγματα έχουν όπως φαίνονται. Η σταλινική παρέα των Karhergr και KillKiss είχαν μαύρα μεσάνυχτα γύρω από την όποια σχέση του Κώστα Σπέρα με το κόμμα του Μερκούρη, αλλά και με όποια άλλα φασιστικά κόμματα, γι' αυτό και ο Karhergr κατέφυγε στις αθλιότητες που έγραψε στο http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html , όπου πέρα από την επίκληση περιστατικών, που συνέβησαν - αν συνέβησαν - σε άλλη εποχή, παρουσίασε τρεις επιστολές προς Ναπολέοντα Ζέρβα, εκ των οποίων η μία ήταν καθαρά δική του επινόηση (δηλαδή πλαστογραφημένη), χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε αναφορά σε πηγές από τις οποίες αντλούνταν αυτές οι επιστολές.

Την υποτιθέμενη εμπλοκή του Σπέρα με φασιστικά κόμματα, την παρουσίασα εγώ στο παρόν θέμα, το οποίο άνοιξα, προσκομίζοντας και την πηγή της πληροφορίας - όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από το πρώτο το αρχικό, μου άρθρο στο παρόν θέμα -, προκειμένου να γίνει έρευνα και για να παρουσιαστούν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία.

Όπως φαίνεται, όσον αφορά το αποδιδόμενο στον Σπέρα άρθρο στην ''Εθνική Σημαία'', το κείμενο είναι εκείνης της εποχής και δεν προκύπτει να έχουμε ετεροπροσωπεία.

Αλλά, η έρευνα χρειάζεται διότι υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία, γύρω από αυτό το άρθρο, τα οποία πρέπει να ερευνηθούν και αυτά έχουν να κάνουν και με τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του Σπέρα εκείνη την εποχή (Δεκέμβριος 1934 και μετέπειτα) σε αυτήν την υποτιθέμενη συνεργασία του Σπέρα στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμας Ελλάδος του Γεωργίου Μερκούρη, αλλά και άλλα, τα οποία αφορούν την διακοπή των σχέσεών του με αυτόν τον πολιτικό χώρο, αφού η όποια συνεργασία του με αυτόν δεν προχώρησε σε βάθος χρόνου.

Και θα ερευνηθούν.

Οπότε, συνιστώ να μην υπάρχει βιασύνη.

Η υπομονή είναι απαραίτητη και η έρευνα θα δείξει το τι πραγματικά συνέβη με τον Σπέρα και το κόμμα του Μερκούρη.

(Ούτε και η όποια εξέλιξη καθιστά βάσιμες τις μεταγενέστερες κατηγορίες του ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ'' - το 1936 - για συνεργασία του Σπέρα με  άλλες οργανώσεις, τις οποίες η ζαχαριαδική εφημερίδα χαρακτήριζε ως φασιστικές).


και αρθρογράφος στην εθνικιστική φυλλάδα του Μερκούρη. Αυτα πλεον ειναι αποδεδειγμένα. Τσάμπα βγάζετε λάδι το φασίστα. Απεργίες κάνανε και οι ναζι στη γερμανια μεχρι να πάρουν την εξουσια και ειχαν κι αυτοι διωξεις.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License