Τί είναι ο κορπορατισμός;

Ερώτηση...

Θα ήθελα κάποια παιδιά απώ δώ να μου εξηγήσουν αν μπορούν τι σημαίνει ο όρος "κορπορατισμός" "κορπορατίστικη κοινωνία" κλπ. Απ' ότι έχω καταλάβει έχει σχέση με συνδικάτα, κρατικό έλεγχο, συνεταιρισμούς, αλλά δεν είμαι σίγουρος ούτε γνωρίζω την ακριβή σημασία του όρου, αλλά την ετυμολογία του που θα μου έδινε μια ιδέα. Όσοι γνωρίζουν, ας απαντήσουν γιατί δεν μ' αρέσει να μην γνωρίζω βασικές ιδεολογικές ένοιες.


ο κρατικος τομέας καταργείται πλήρως και τα πάντα λειτουργούν από εταιρίες ιδιωτικές .αυτό ισχύει κατά το καπιταλιστικό μοντέλο.βλεπε την έκφραση corporate america

apo

από to 31/01/2009 2:13 πμ.


corporate. etairiokratia re sy...

από Αντικορπορατιστής 31/01/2009 4:38 πμ.


http://en.wikipedia.org/wiki/Corporatism

Μισο-μετραφράζω μερικά κομμάτια από πάνω για όσους προτιμούν ελληνικά, μαζί με μερικες δικιες μου εξηγήσεις:

Ο κορπορατισμός (συντεχνιασμός) είναι τρόπος κοινωνικής οργάνωσης όπου η κοινωνία ελέγχεται από κάποια ομαδικά σώματα-συντεχνίες (corporation από το corp = σώμα = συγκροτημένη οργανωμένη ομάδα, δηλαδή κάτι σα συνδικάτο ή συντεχνία) με κάθε ομάδα να έχει τη δικιά της ιεραρχία, και ο σκοπός τους είναι η κάθε ομάδα-συντεχνία να ελέγχει ένα κομμάτι της κοινωνίας και οικονομίας.

Για παράδειγμα μπορεί να μαζευτούν οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τη παραγωγή βιομηχανικών μετάλλων και να κάνουν μια συντεχνία-συνδικάτο όπου αυτοί (οι επιχειρηματίες-αφεντικά) θα κάνουν συνελεύσεις και θα παίρνουν αποφάσεις για το πως θα λειτουργεί το επάγγελμα, πόσα θα παίρνουν οι εργάτες, και γενικά θα ασκούν έλεγχο πάνω στη κοινωνία σχετικά με τα συμφέροντά τους (βιομηχανικά μέταλλα).  Έτσι κάθε κατηγορία συμφερόντων οργανώνεται σε μια συντεχνία και όλη η κοινωνία είναι ελεγχόμενη από τέτοιες ομάδες αφεντικών, κάτι σαν καρτέλ.

Τώρα τελευταία η ίδια λέξη κορπορατισμός χρησιμοποιείται για τα κράτη τα οποία ελέγχονται τα ίδια από τις εταιρείες και τα καρτέλ με αποτέλεσμα η κοινωνία να ελέγχεται από τα αφεντικά.

Το σύστημα του κορπορατισμού το σκέφτηκε το 1891 ο Πάπας (της καθολικής εκκλησίας, βατικανό) για να σταματήσει ο ταξικός πόλεμος (πόλεμος πλούσιων-φτωχών).  Πρότεινε λοιπόν πως αντί τα αφεντικά και οι εργάτες να μαλλώνουν (με τους εργάτες να ζητούν αναρχία και κομμουνισμό), οτι θα μπορούσαν να συνεργαστούν σαν τάξεις (αυτό ονομάστηκε ταξική συνεργασία και είναι μια ψευτοιδεολογία που την ασπάζονται οι φασίστες-ναζίστες).  Δηλαδή είναι καθαρά μια ανταπάντηση στη ταξική πάλη και επανάσταση με σκοπό να την σταματήσει και να διαιωνίσει την εκμετάλευση για πάντα.

Με αυτή την ιδεολογία φτιάχτηκαν τότε θρησκευτικές-καθολικές ενώσεις εργατών που σκοπό είχαν να κοροιδέψουν τους θρησκόληπτους εργάτες και να μην τους αφήσουν να γίνουν μέλη των σοσιαλιστικών-κομμουνιστικών ή αναρχικών ενώσεων.  Δε χρειάζεται βέβαια να πούμε πως η προπαγάνδα εκεί μέσα, στης θρησκευτικές εργατικές ενώσεις, ήταν καθημερινή (ο Θεός παιδιά μου σας θέλει να δουλεύετε για ένα κομμάτι ψωμί 20 ώρες τη μέρα και να μισήτε τους κομμουνιστές-αναρχικούς, και να λατρεύετε το αφεντικό σας!).

Ο Κορπορατισμός συχνά εμφανίζεται (για να κοροϊδεύει καλύτερα) σαν ένας εναλλακτικός τρόπος κοινωνικής οργάνωσης πέρα από το (αναρχο-)κομμουνισμό και το καπιταλισμό, ενώ στη πραγματικότητα ο κορπορατισμός και ο καπιταλισμός εμπεριέχουν και τα δυο την ίδια εκμετάλευση (ο κομμουνισμός μπορεί κι αυτός να γίνει εκμετάλευση αν δεν είναι πραγματικά αναρχικός).  Η ιδεολογία του κορπορατισμού χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να αντιμετωπίσει τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο Κορπορατισμός πέτυχε πολύ στην Ιταλία με τους φασίστες, και ο Μουσσολίνι έγραψε πολλά για το πόσο πετυχημένο σύστημα ήταν.  Στην Ιταλία τότε όλη η κοινωνία διοικώταν από 22 ενώσεις-συντεχνίες (φυσικά ελεγχόμενες από τα αφεντικά), χωρίς εκλογές (όχι οτι και με εκλογές θα άλλαζε τίποτε βέβαια), και με το κράτος να διαιωνίζει αυτή τη κατάσταση με έντονη καταστολή οποιονδήποτε αυτόνομων κινημάτων.

Ακόμη όμως και αν η κοινωνία δεν ελέγχεται επισήμως από τα συνδικάτα των αφεντικών, η κοινωνία μπορεί στη πράξη να είναι κορπορατιστική αν το κράτος κάνει ότι του λένε μερικοί κύκλοι μεγαλοιδιοκτητών.  Ε, αυτό γίνεται σήμερα, κι αυτό είναι που οι σκεπτώμενοι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν...

από ΙΩΑΝΝΗς 31/01/2009 9:33 πμ.


ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟς - ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΠΟΡΑΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ  ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟ  ΣΤΗΝ
ΔΟΜΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ,,,ΚΑΙ Ο ΜΗ  ΚΡΑΤΙΚΟΣ- ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ???

από αδαής (όχι πιά τόσο) 04/02/2009 12:07 μμ.


 ... και ειδικά τον "αντικορπορατιστή" για τις απαντήσεις σας. Ψιλοκατάλαβα τι γίνεται, κάνουν κουμάντο οι συντεχνίες και οι εταιρίες, ανεξάρτητα αν τις ελέγχει ή όχι το κράτος, γι' αυτό και βλέπουμε το μοντέλο αυτό και στον φασισμό αλλά και στην αστικη δημοκρατία. Το παράδειγμα της σύγχρονης Ελλάδας με... τους διαπλεκόμενους, τα ΜΜΕ, αλλά και τα πανίσχυρα συνδικάτα των Δημοσίων Υπαλλήλων και τον έλεγχό τους πάνω στο κράτος μου φαίνεται πως ταιριάζει γάντι.

από απλός αναγνώστης 29/09/2017 1:51 μμ.


Για να καταλάβω αυτά που με σεβασμό διάβασα με πολύ προσοχή, ο κορπορατισμός είναι μικρές κοινωνικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να υπερασπιστούν τα δικαιιώματά τους η κάθε μία χωριστά, και προς όφελως πάντοτε ποιων;Εδώ δεν μιλάμε για 'καθαρό' κορπορατισμό ,αλλά για τους εμφύλιους πολέμους που 'ζουν' μέσα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποτέλεσμα ποτέ.Δεν είμαι ιδιαίτερα θρήσκος άνθρωπος, αλλά συμπεραίνω από τα λεγόμενά σας, πως δεν μας φταίει ο Πάπας, αλλά οι ίδιοι μας οι εαυτοί.Η ευφυία και η έντονη προσωπικότητα που διαθέτουμε όλοι  μας, δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά τον πραγματικό στόχο, με αποτέλεσμα να είμαστε στην αφετηρία συνεχώς, πατώντας το γκάζι χωρίς το 'όχημα' να ξεκινά.Μήπως επειδή δεν έχουμε γυρίσει το κλειδί της μίζας;

από από wiki 29/09/2017 7:27 μμ.


Η θεωρία του σωματειακού κράτους βασίζεται στην οργάνωση οικονομικού συστήματος όπου τα μέλη μιας κοινωνίας - πολίτες συμμετέχουν σε αυτό "υποχρεωτικά" μέσα από σωματειακές ενώσεις, π.χ. γεωργικές, βιομηχανικές, στρατιωτικές, θρησκευτικές κ.λπ., οργανωμένες όμως από το κράτος και συνεπώς υποτελείς σε αυτό. Έτσι υπό το οικονομικό σύστημα αυτό καθίσταται περιττός κάθε άλλος θεσμός πολιτικής αντιπροσώπευσης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον θεωρητικό του συντεχνιακού κράτους Τζουζέπε Μποτάι οι συνεταιρισμοί των εργοδοτών και των εργατών δύναται να συνενωθούν δια κεντρικών οργάνων συνδέσεως, με μια ανωτέρα κοινήν ιεραρχίαν εξακολουθούσης υφισταμένης της κεχωρισμένης αντιπροσωπεύσεως των εργοδοτών και των εργατών[1]

από @ 29/09/2017 8:11 μμ.


περα απο το κοινωνιολογικο κομματι, με απλα λογια, ενα πραγμα ηταν ο κορπορατισμος στην ιστορια, η αντιληψη του εθνικοσοσιαλιστικου κομματος στη ναζιστικη γερμανια για κοινα σωματεια εργαζομενων/εργοδοσιας στα πλαισια της εθνικης συνοχης, δηλ. συμμετοχη της εργοδοσιας στα σωμετεια εργαζομενων. αυτη ηταν μια διαφορα τους με τον ιταλικο φασισμο, που ακολουθουσε μια αντιληψη κλειστου συνδικαλισμου, ουσιαστικα δηλ μη-συνεργασιας των σωματειων των διαφορων κλαδων μεταξυ τους

στην αληθινη ζωη αυτο ηταν ο κορπορατισμος, ετσι υπηρξε ιστορικα

από @νάρχας 29/09/2017 8:56 μμ.


Εγώ είχα την εντύπωση ότι αυτή τη ..θεωρία (του κ*λου) την εισήγαγε ο Bernstein (Ρεφορμισμός - ταξική συνεργασία) . Μάλιστα..

από Ιωσηφ 02/10/2017 9:13 μμ.


Εγώ πιστεύω ότι ιστορικά το κατεξοχήν κορπορατιστικο κράτος ήταν η ΕΣΣΔ. Πληρει όλα τα κριτήρια του ορισμου του κορπορατιστικο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License