"Δεν είναι δυνατόν να περιορίσουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε χώρο ασύλου!"

από την Αυγή

"Εμείς δεν κάνουμε λογοκρισία ούτε μπορούμε να περιορίσουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ειδικά μέσα σε χώρο ασύλου. Δίνουμε τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε μέλος της κοινότητάς μας να χρησιμοποιεί ελεύθερα το δίκτυο", δηλώνει μιλώντας στην "Αυγή" ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Μάκης Σπαθής, με αφορμή το έγγραφο που έστειλε ο υφυπουργός παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος προς τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, προκειμένου να κλείσουν τη γνωστή ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης athens.indymedia.org.

Μετά από επερωτήσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυρ. Βελόπουλου, προκειμένου να φιμωθεί η ιστοσελίδα του Indymedia, που φέρεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο του ΕΜΠ χωρίς σχετική άδεια, ο υφ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρος έστειλε επιστολή προς τον πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη, με την οποία του ζητεί "να εντοπιστεί ο διακομιστής και να σταματήσει η εκπομπή συγκεκριμένων sites, η οποία γίνεται κατά παράβαση των αποφάσεων της Συγκλήτου και προσβάλλει ευθέως το δημοκρατικό μας πολίτευμα".

Η αντίδραση των φοιτητών του Πολυτεχνείου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής ήταν έντονη, ενώ την ίδια στιγμή η διαχειριστική ομάδα της ιστοσελίδας ανάρτησε ανακοίνωση, που καταγγέλλει την επιχείρηση φίμωσης και καταστολής της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην πρώτη σελίδα του site, "Tο indymedia είναι χώρος αντιπληροφόρησης και συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων που καθημερινά μοιράζονται τις σκέψεις και τις δράσεις τους δημιουργώντας και οργανώνοντας έναν ιστό ελεύθερης έκφρασης και αντίστασης στην θηριωδία των κυβερνήσεων και της εκμετάλλευσης των εργοδοτών.

Ας σας γίνει κατανοητό, βασιλιάδες και αφεντάδες αυτού του τόπου: Το indymedia είναι πέρα από την σφαίρα της δικαιοδοσίας σας και τον έλεγχό σας. Είναι πέρα από την λογική και την ηθική σας. Είναι δικό μας και θα μείνει ζωντανό για όσο το χρειαζόμαστε στην πορεία για την αλλαγή αυτού του κόσμου".

Κατά τη χθεσινή μέρα, φοιτητές του ΕΜΠ συναντήθηκαν με τις πρυτανικές αρχές και διαμαρτυρήθηκαν σε έντονο ύφος για την απόπειρα φίμωσης μιας ελεύθερης φωνής, μέσα μάλιστα σε πανεπιστημιακό χώρο ασύλου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρύτανη του ιδρύματος Μάκη Σπαθή για το θέμα, μας απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να απαγορευθεί μέσα σε χώρο ασύλου η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ στις επερωτήσεις του είχε υποστηρίξει ότι μέσα από τις ιστοσελίδες του athens. indymedia ανεβαίνουν προσκλητήρια σε καταστροφές, ενώ παράλληλα θίγονται υπολήψεις προσώπων. Είχε καταγγείλει επίσης πως το patras.indymedia "στεγάζεται" στον πανεπιστήμιο της Πάτρας, κάτι που διέψευσαν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος.

Αξίζει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι, μιλώντας με φοιτητές του ΕΜΠ για το θέμα, μας τόνισαν χαρακτηριστικά πως απαγόρευση ιστοσελίδων με πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο έχουν παρατηρηθεί μόνο στην Κίνα και την Τουρκία...


Νίκος ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License