Ένας Ρώσος Λιακόπουλος πηγή των Σταλινικών για το Κατύν (ΚΚΕ κ.α.)

http://allotriosi.wordpress.com/

Δεν θα ασχοληθώ με το γεγονός του Κατύν αυτό καθεαυτό ούτε με τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς.

Απλώς θα παρουσιάσω μια πτυχή του όλου ζητήματος που ο Ριζοσπάστης και όλοι οι σταλινικοί είναι κάπως απρόθυμοι να παρουσιάσουν ή δεν γνωρίζουν.

Ο λόγος για την αξιοπιστία και το ποιόν της κύριας πηγής των ισχυρισμών τους :

Ο κύριος Mukhin

Η κύρια πηγή για τους ισχυρισμούς των σταλινικών (ΚΚΕ και λοιπών) είναι ένας Ρώσος δημοσιογράφος, πλέον και πολιτικός(κάθε άλλο παρά ιστορικός), με το όνομα Μουχιν.

Αν δείτε όλα τα άρθρα του Ριζοσπάστη αναφέρονται στον Μούχιν ή στον σταλινικό (σε βαθμό πώρωσης) καθηγητή Grover Furr που με τη σειρά του παραθέτει τον πρώτο.

Ο Mukhin είναι μεταλλειολόγος μηχανικός και δουλεύει πλέον ως κύριος εκδότης μιας εφημερίδας (Duel http://www.duel.ru/ ). Η εφημερίδα του αναφέρετε σαν ιδιαίτερα δημοφιλής σε εθνικιστές και αντισημίτες αν και δεν λείπουν και άρθρα για τον Στάλιν. Ο ίδιος δεν είναι φυσικά μαρξιστής αλλά είναι φιλοσταλινικός.

Έγινε γνωστός όταν εξέδωσε το βιβλίο “Катынский детектив” το 1995 στο οποίο ισχυριζόταν ότι η σφαγή του Κατύν δεν ήταν έργο των Σοβιετικών και ότι τα ντοκουμέντα μετά την περεστρόϊκα ήταν πειραγμένα. Έχει γράψει και νέα βιβλία πάνω στο θέμα.

Μεταξύ των άλλων επιτευγμάτων του ήταν (διευκρινίζω ότι δεν κάνω πλάκα):

-Μια συλλογή άρθρων που ισχυρίζεται ότι ο Χίτλερ ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό μυαλό που υπήρξε ποτέ και έχασε στον πόλεμο γιατί αντιμετώπισε τον Στάλιν που ήταν ακόμα μεγαλύτερο μυαλό απ’ αυτόν. -Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι οι Αμερικάνοι αστροναύτες δεν προσγειώθηκαν στο φεγγάρι και όλα τα ευρήματα τους από τη σελήνη ήταν πλαστά. -Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι οι θεωρίες του Λυσένκο ήταν σωστές -Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι ο Μπόρις Γέλτσιν πέθανε το 1996 και αντικαταστάθηκε με το δίδυμο του αδερφό. -Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι ο Στάλιν δολοφονήθηκε το 1953 ως αποτέλεσμα μιας εβραϊκής συνωμοσίας της οποίας ηγούνταν ο Χρουτσώφ.

Δεν παραλείπει επίσης να εγείρει ερωτήματα για το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Προφανώς από τις ενδελεχείς έρευνες του δεν έμεινε παραπονεμένη (πως θα μπορούσε άλλωστε ; ) και η 9/11.

Να αναφερθεί ότι η εφημερίδα του υπέστη δίωξη βάσει του νόμου περί εξτρεμισμού (τέτοιου είδους διώξεις δεν είναι σπάνιες στη Ρωσία, και φυσικά δεν έχουν θύματα μόνο γελοίες περιπτώσεις σαν τον Mukhin) όταν το 2007 έγραψε ότι η Ρωσία κυβερνιέται από Εβραίους (χρησιμοποίησε ένα ρώσικο ιδιωματισμό που είναι υποτιμητικός) που σκοπό έχουν να συνεχίσουν την κυριαρχία τους στους Ρώσους σκλάβους. Τελικώς αθώωθηκε το Φλεβάρη του 2008.

Αν ρωτήσετε τον ίδιο τον σταλινικό καθηγητή (που έβγαλε και πρόσφατα βιβλίο στα Ρωσικά για το 20ο συνέδριο και τις ψευδείς κατ’ αυτόν κατηγορίες) θα σας πληροφορήσει ότι όντως ο Mukhin, έχει μερικές τρελές ιδέες και έχει βγάλει ανοησίες αλλά έχει και μερική καλή έρευνα. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Τον Furr θα τον βρείτε στο internet πολύ εύκολα, είναι ιδιαίτερος φαν του μέσου. Ο ίδιος δήλωσε ότι όταν ο εκδότης του είδε τις αναφορές στον Mukhin του είπε , ανεπιτυχώς όμως, να τις αφαιρέσει γιατί θα δεχτεί κριτική μόνο και μόνο που αναφέρει το όνομα του. Ακόμα και Ρώσοι φιλοσταλινικοί θεωρούν τον Mukhin μπουρδολόγο.

Για την περίπτωση Furr μπορείτε να δείτε την σελίδα του :

http://chss.montclair.edu/english/furr/

Επίσης μπορείτε να δείτε τη σταλινική αγγλική σελίδα που ασχολείται με το ζήτημα και βασίζεται στο βιβλίο του Mukhin :

http://www.geocities.com/redcomrades/katyn.html

Έχει μεταφραστεί και σχολιαστεί και εδώ :

http://athens.indymedia.org/front.php3?article_id=141403&lang=el

Εν ολίγοις η πηγή του Ριζοσπάστη και των σταλινικών είναι ένας συνωμοσιολόγος δημοσιογράφος που διακατέχεται από : μεγαλορωσικό σωβινισμό, αντισημιτισμό (όχι απλά αντισιωνισμό) και φιλοσταλινισμό.

Καθόλου παράξενο αν αναλογιστεί κανείς την περίπτωση Ζουγκάνωφ  στη σημερινή Ρωσία.

Για μεταφράσεις από Ρωσικά :

http://babelfish.yahoo.com/

Το λήμμα στη Ρωσικη wikipedia :

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D1%85%D0%B8%D0%BD,_%D0%AE%D1%80%D0%B8%D0%B9_%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

Αρκετά πράγματα μπορείτε να βρείτε σε φόρουμ  (ιστορικού ή μη περιεχομένου) και από Ρώσους στα αγγλικά για το πόσο γελοίος θεωρείται από στοιχειωδώς σοβαρούς άνθρωπους.

http://www.patriotica.ru/authors/muhin.html

http://www.sovnarkom.ru/BOOKS/MUHIN/cd_muhin.htm

Σελίδα με πολλά στοιχεία για τον Mukhin:

http://www.mukhin.ucoz.ru/

Έχει και βιντεάκι για Στάλιν :

http://www.mukhin.ucoz.ru/board/

Ο Ριζοσπάστης για το Κατύν :

Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009

Από τη στήλη του γνωστού (βλ. : Ο Γκεβάρα κι ο Μπογιόπουλος(μέρος 1ο)Ο Γκεβάρα κι ο Μπογιόπουλος (μέρος 2ο) ) , Μπογιόπουλου (το πρώτο URL) :

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=5/2/2009&id=10568&pageNo=31&direction=1

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=5/2/2009&id=10568&pageNo=23&direction=1

Η στήλη του Μπογιόπουλου παραπέμπει στα εξαιρετικά όπως λέει άρθρα :

(Κυριακή 16 Μάρτη 2008) http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4459057&publDate=16/3/2008 Του Αναστάση Γκίκα συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Που αναπαράγει τον Furr που αναπαράγει τον Mukhin κλπ. κλπ.

(Κυριακή 29 Μάη 2005)  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2869651&publDate=29/5/2005 του Γιούρι ΣΛΟΜΠΟΤΚΙΝ* Ο Γιούρι Σλομπότκιν είναι νομικός, στέλεχος του ΚΕΚΡ και πρώην βουλευτής του.Που και αυτός αναπαράγει πάλι τον Mukhin στην ουσία :Η «εργασία πάνω στα λάθη» απαίτησε πολύ χρόνο και συνοδεύτηκε με την απόρριψη πολλών προηγούμενων ισχυρισμών τους. Ειδικά άσχημα έγιναν γι’ αυτούς τα πράγματα μετά από την εμφάνιση το 1995 του μικρού σε όγκο, αλλά γεμάτου από γεγονότα βιβλίου του Γ. Μούχιν «Η έρευνα για το Κατίν» “

---------------

Μόνο που όλοι οι παραπάνω σταλινικοί ή φιλοσταλινικοί κύριοι ΞΕΧΑΣΑΝ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ “ΞΕΧΑΣΑΝ” να μας γράψουν τι σόι UFO είναι η κύρια πηγή τους.

από να κάνω 05/02/2009 4:51 μμ.


διαφήμιση, ο Bαξεβάνης στον ALPHA είχε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ για το θέμα αυτή τη βδομάδα. Να και τα σύμφωνα, να και οι 14700 αξιωματικοί, επιστήμονες και λόγιοι εκτελεσμένοι, να και ο τέως πρωθυπουργός της Πολωνίας (ο Λεχ Βαλέσα της "
Αλληλεγγύης") που έλαβε τα έγγραφα από τον Γιέλτσιν. Όποιος μπορεί να το δει ας το κάνει.

Όπως και την ταινία "KATYN" του Andrzej Wajda.

από να 05/02/2009 5:38 μμ.


έχω δει την ταινία αλλά έχοντας διαβάσει κριτικές για αυτήν προκύπτει ότι η ταινία έχει συγκεκριμένη "πολιτική ατζέντα". Έμπνευσης πατριωτισμού στους Πολωνούς και  άλλες κυρίαρχες ιδεοληψίες που είναι κυρίαρχες στη Πολωνία.

από Erodotos 06/02/2009 12:11 μμ.


Διακρίνω μια εμπάθεια και μια σκόπιμη διαστρέβλωση στα όσα λες και γράφεις φίλτατε. Και εξηγούμαι: Λες ότι "η πηγή του ΚΚΕ" είναι αυτός ο τύπος, ο οποίος λες ότι είναι ο "ρώσος λιακόπουλος". Ας δεχτούμε προς στιγμή ότι είναι. Όμως, το συγκεκριμένο άρθρο του Ριζοσπάστη στο οποίο αναφέρεσαι έχει 20 παραπομπές όπου ο Muchin παρατίθεται μόλις σε 2 και εκεί μαζί με άλλους (μάλλον ως διασταύρωση στοιχείων). Όμως εσύ τον παρουσιάζεις λες και είναι η μοναδική ή τουλάχιστον η βασική πηγή, ενώ δεν είναι έτσι. Άρα, με το συμπάθειο κιόλας, αλλά μου φαίνεται ότι το κάνεις σκόπιμα. Και αυτό σίγουρα δεν βοηθάει την συζήτηση.

Τέλος, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, το αν κάποιος προσδιορίζεται "φιλο-σταλινικός" ή δε ξέρω και γω τι άλλο, δεν τον καθιστά αυτομάτως και άκυρο ως προς αυτά που λέει...Μη καταλήξουμε εκεί, γιατί θα αρχίσουμε μετά να τους διαγράφουμε όλους, τι είσαι συ και τι είμαι γω, το οποίο κατά τη ταπεινή μου γνώμη είναι μεγάλη μλκ...

Όλες οι πηγές για του λόγου το αληθές:

1. Ολες οι αναφορές στα ημερολόγια του Τζ. Γκαίμπελς από την αγγλική μετάφραση: Goebbels J (1948) «The Goebbels Diaries (1942-1943)», μετάφραση Louis P. Lochner (New York: Doubleday & Company)

2. «Πράβντα» 19 Απρίλη 1943 και Fisher B «The Katyn Controversy: Stalin’s Killing Field»,

3. Ηλεκτρονικό άρθρο στον δικτυότοπο Κέντρου Μελέτης Πληροφοριών της CIA, 14 Απρίλη 2007 3. Βλέπε Fowler M (1985) «Winston S. Churchill. Philosopher and Statesman» (Lanham, MD: University Press of America) και Mukhin Y I (1995) «Katyn Detective» (Moskva: Firma Svetoton LTD)

4. Furr G. στο http://chss.montclair.edu/english/furr/pol/discuss-katyn041806r.html

5. Οπως αναδημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη», 10 Μάη 1943

6. Ολόκληρη η Εκθεση Burdenko μπορεί να βρεθεί εδώ: http://katyn.codis.ru/cccp054.htm

7. Οπως παρατίθεται στο Furr G., όπως πριν.

8. Roberts G «Stalin’s Wars» (New Haven: Yale University Press) σελ.171-172 και 400

9. United States Department of State / Foreign relations of the United States: diplomatic papers: the Conference of Berlin (the Potsdam Conference), 1945, Volume II (1945), σελ. 803

10. Βλέπε Experts of Nuremberg Archives: Nikzor.org - 59η Ημέρα, Πέμπτη, 14 Φλεβάρη 1946 και Conot R E (1984) «Justice at Nuremberg» (New York: Carol & Graf Publishers) σελ. 454

11. Ντοκουμέντο αρ. EC-344 (16), Πρακτικά Δικών Νυρεμβέργης, 14 Δεκέμβρη 1945, τόμος 3ος, σελ.576-581

12. Ντοκουμέντο αρ. 1061-PS, Πρακτικά Δικών Νυρεμβέργης, επισυναπτόμενο έγγραφο στον τόμο 3.

13. Fisher B, όπως πριν και US Congress, House of Representatives, Select Committee on the Katyn Forest Massacre, 82d Congress, 1st and 2nd Session, 1951-1952, 7 parts (Washington, DC: US Government Printing Office, 1952)

14. Βλέπε United States Department of State / Foreign relations of the United States, 1952-1954. United Nations affairs, Volume III (1952-1954), σελ. 13 και 15

15. Οπως παρατίθεται στο Rule E, «The Katyn Massacre», ηλεκτρονική δημοσίευση (Ιούλης 2002), στο www.stalinsociety.org.uk/katyn.html

16. BBC News: Commemoration of Victims of Katyn Massacre, November 1, 1989 και Associated Press: Brzezinski: Soviets Should Take Responsibility for Katyn Massacre, October 30, 1989

17. Βλέπε Γιούρι Σλομπότκιν «Κατίν: Πώς και γιατί οι χιτλερικοί εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς», στο «Ριζοσπάστη», 29/5/2005, Mukhin Y I (1995) όπως πριν, και G Furr στο http://holocaustcontroversies.blogspot.com/2007/03/andnow-for-something-not-completely.html

18. Fisher B, όπως πριν.

19. Βλέπε Nina Tumarkin (1994) «The Living and the Dead: The Rise and Fall of the Cult of World War II in Russia» (New York: Basic Books) σελ.140

20. Furr G. στο http://chss.montclair.edu/english/furr/pol/discuss-katyn

(http://erodotos.wordpress.com/2009/01/19/katin-antikommounismos-istoria-gkikas/)

από allotriosi 06/02/2009 6:33 μμ.


"Διακρίνω μια εμπάθεια και μια σκόπιμη διαστρέβλωση στα όσα λες και γράφεις φίλτατε

Και εξηγούμαι: Λες ότι "η πηγή του ΚΚΕ" είναι αυτός ο τύπος, ο οποίος λες ότι είναι ο "ρώσος λιακόπουλος". Ας δεχτούμε προς στιγμή ότι είναι."

(Εγώ πάλι διακρίνω μια ομοιότητα με κάποια σχόλια εφορμόμενα από "red bloggers/blogs".)

Λέω ότι είναι η ΚΥΡΙΑ πηγή όλων των σταλινικών ισχυρισμών για το Κατύν. Επίσης όπως έγραψα και αλλού μπορείς να ρωτήσεις τον ΙΔΙΟ τον FURR και τον Γκίκα (που καλημέρα : το άρθρο του είναι γραμμένο μόλις το 2008) ποιά είναι η κύρια πηγή τους.
 
Ως προς το αν είναι λιακόπουλος ή μη μπορείς να ρωτήσεις και να ψάξεις μόνος σου, ρώτα για την σελήνη για τον Γέλτσιν, να ευθυμήσεις και λίγο βρε αδερφέ. Μην τα περιμένεις όλα μασημένα από το κόμμα.

 "Όμως, το συγκεκριμένο άρθρο του Ριζοσπάστη στο οποίο αναφέρεσαι έχει 20 παραπομπές όπου ο Muchin παρατίθεται μόλις σε 2 και εκεί μαζί με άλλους (μάλλον ως διασταύρωση στοιχείων)."

Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις... η όλη ιστορία για τα πλαστά ντοκούμεντα και τα διάφορα στοιχεία που παραθέτει ο Γκίκας και ο Μπογιόπουλος ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ξεκίνησε το 1995. Για αυτό αν δεν διάβαζες μόνο Ριζοσπάστη θα είχες δει και πολύ παλιότερα άρθρα με τα ίδια στοιχεία τις ίδιες αποδείξεις όπως αυτά που καθυστερημένα "ανακάλυψε" το ΚΚΕ.

Επίσης μπορείς να ρωτήσεις τον Furr τον ίδιο που είναι και αυτός πηγή στο άρθρο του Γκίκα ποιόν έχει ως κύρια πηγή για τους ισχυρισμούς  του.

Άρα οι άλλες πηγές που αναφέρονται ΕΠΟΝΤΑΙ της όλης "ιστορίας" που ξεκίνησε ο Mukhin το 1995 και αυτές έχουν τον χαρακτήρα της διασταύρωσης της κύριας πηγής και όχι το αντίστροφο.

Πόσες φορές δηλαδή να το πούμε ότι δεν μας είπε τίποτα καινούργιο ο Γκίκας το 2008 . ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ SITE ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ  Γιατί ;

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΑΠΟ ΤΟΝ MUKHIN. Και όλοι οι σταλινικοί ή άλλοι για άλλους λόγους (κυρίως ρώσοι εθνικιστές) εμφανίζουν ως πηγή μάντεψε ποιον...

Αν δεις το άρθρο ας πούμε του ΚΚΕ μ-λ  που είναι προ του 1995 θα δεις ότι δεν έχει τα χιλιοειπώμενα στοιχεία και αποδείξεις. Είναι περισσότερο μια πολιτική εκτίμηση.

Ευελπιστώ ότι έχεις δυνατότητα να αντλείς συμπεράσματα πέραν της ικανότητας να μετράς από το 1 ως 20.  Ούτως ή άλλως ο αριθμός των πηγών δεν είναι απόλυτο κριτήριο. Είμαι σίγουρος ότι το βιβλίο του Mukhin που ξεκίνησε όλη αυτήν την ιστορία θα έχει 200 πηγές αυτό δεν αναιρεί ότι είναι επιπέδου λιακόπουλος.

Τι έκανε ο Γκίκας ; Με βάση τα άρθρα του Furr (που είπαμε και αυτός διάβασε τον Mukhin) και του Σλομπότκιν (άρθρο  Ριζοσπάστη 2005 και αυτός ΠΑΛΙ παραθέτει Mukhin) τσέκαρε και κότσαρε και καμία άλλη πηγή παραπάνω προς επίρρωση του βασικού πυρήνα του ισχυρισμού του Mukhin.

ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΩΧΟΝΕΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ MUKHIN ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ;

Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που  το ΚΚΕ χρησιμοποιεί ως πηγή αμφιβόλου αξίας άτομα. βλ.τι έγραψε ο Ρούσης για τον Μάρτενς  :

(Ενός ανθρώπου, ο οποίος όλη του τη ζωή διακατεχόταν από λυσσαλέο αντισοβιετισμό, του οποίου το κόμμα, το PTB, επί προεδρίας του, τη δεκαετία του '70 χαρακτήριζε «σοσιαλοϊμπεριαλιστική» την ΕΣΣΔ, καλούσε την εργατική τάξη του Βελγίου να προετοιμαστεί απέναντι στην επερχόμενη Σοβιετική Επίθεση και να ενισχύσει το ΝΑΤΟ στα πλαίσια της δημιουργίας ενός αντισοβιετικού μετώπου, ο οποίος το 1976 στήριξε τον στρατηγό Robert Close μετέπειτα πρόεδρο της Διεθνούς αντικομμουνιστικής Λίγκας (World Anticommunist League), όταν αυτός δήλωνε ότι τα σοβιετικά τανκ θα προσέγγιζαν τον Ρήνο σε 48 ώρες, ο οποίος στήριξε άκριτα την κινέζικη επίθεση ενάντια στο Βιετνάμ το 1979, τα όργια του Πολ Ποτ στην Καμπότζη, ο οποίος μια ζωή τα 'χε μια χαρά με τους σοσιαλδημοκράτες γενικούς γραμματείς του βελγικού σοσιαλιστικού συνδικάτου, (FGTB) και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου, με το οποίο και συνεργάζονταν για να μην εκλεγούν μέλη του ΚΚ Βελγίου, ο οποίος πέρασε μια μεγάλη περίοδο της ζωής του στο Κονγκό και που σαν σύμβουλος του Καμπίλα, έχει κατηγορηθεί για πολλά και διάφορα από τους ίδιους του κογκολέζους αγωνιστές...
)


"Όμως εσύ τον παρουσιάζεις λες και είναι η μοναδική ή τουλάχιστον η βασική πηγή, ενώ δεν είναι έτσι. "

Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις επαναλαμβάνω θα βρεις τον Furr πολύ εύκολα στο internet στείλε του email.

Άνοιξε τους ορίζοντες σου λιγουλάκι , έκανες το πρώτο βήμα και καταδέχτηκες παρά την όλη χολή που ρίχνει το ΚΚΕ και έγραψες στο indymedia.Αυτό είναι πολύ θετικό. Κάνε και άλλο ένα βηματάκι...


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License