Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.Η πολιτικοποίηση ενός «άλλου» κόσμου

1111 

.

.

Η κατάφορη διαφορά του χρώματος των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στα δύο πανεπιστήμια όπου πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, βοήθησε να τονιστεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος των κοινωνικών κινημάτων στην συγκρότηση της παγκόσμιας κοινωνίας πολιτών εντείνοντας την πολιτικοποίησή της.

 Το φετινό Π.Κ.Φ πραγματοποιήθηκε στην Βραζιλία από τις 27 Γενάρη έως την 1 Φλεβάρη. Το επόμενο ορίστηκε για το 2011 στην Αφρική.

Το πολύβουο πλήθος του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου  της Αμαζόνειας με πολλούς ιθαγενείς, μαύρους, νεολαίους αντιπαραβάλλονταν με το μικρότερο και σίγουρα πιο «καλοντυμένο» πλήθος του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου  του Παρά, όπου συγκεντρώθηκαν οι περισσότερες δραστηριότητες των μη κυβερνητικών οργανώσεων . «Ο διαχωρισμός δεν ήταν αποδεχτός ούτε προαποφασισμένος, απλά το πανεπιστήμιο του Παρά δεν δέχθηκε να στηθούν τέντες στον χώρο της σχολής για την παραμονή των συμμετεχόντων» σχολίασαν οι διοργανωτές. Έμοιαζε ότι πραγματοποιούνταν δύο διαφορετικές συναντήσεις.. Οι μη «επίσημοι» έπρεπε να κατασκηνώσουν στους χώρους του πανεπιστημίου της Αμαζόνειας και στους γύρω χώρους, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην είσοδο και τους άλλους χώρους της σχολής. Στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρέπει να αναφερθούν αυξημένη τιμή «συνεισφοράς» για την παρουσία και συμμετοχή σε διάφορες παλαίστρες η οποία ήταν αποτρεπτική για την συμμετοχή της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων, η απουσία δωρεάν μεταφοράς , η απαγόρευση εισόδου στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αυτών που δεν είχαν να πληρώσουν τη τσιμπινένη τιμή του εισιτηρίου, η ενοικίαση χώρων για εμπορική εκμετάλλευση, η αυξανόμενη καταστολή της στρατιωτικής αστυνομίας ενάντια στους κατοίκους της περιοχής χωρίς να υπάρχει διαμαρτυρία και παρέμβαση των οργανωτών του Φόρουμ

 

Το πρόγραμμα δράσης που υιοθετήθηκε από την συνέλευση των αντιπροσώπων των επιμέρους συνελεύσεων του Π.Κ.Φ προβλέπει κινητοποιήσεις για όλους τους μήνες του χρόνου και μπορεί να συμβάλει στην αναζωπύρωση των κοινωνικών κινημάτων. Αυτή η προοπτική δλδ η αναζωπύρωση των κοινωνικών κινημάτων είναι ορατή εξαιτίας των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης. της αύξησης της ανεργίας, της φτώχιας για όλο και μεγαλύτερα στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού, και της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων π.χ η  σταδιακή μαζικοποίηση των συνδικάτων (δομημένων με νέους όρους άμεσης συμμετοχής) που ανακτούν μέρος του πρωταγωνιστικού τους ρόλου, παντελώς χαμένου τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η στιγμή της δράσης, των μαζικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των απειλούμενων κεκτημένων δικαιωμάτων και της αποτροπής του το ξεπέρασμα της κρίσης να σημαίνει απλά την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.
 

Η  Γενική Συνέλευση των 30 θεματικών ομάδων που συνευρέθηκαν στο φόρουμ απαίτησε την  α)εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς καμία αποζημίωση και κάτω από άμεσο κοινωνικό έλεγχο.  Άμεσος κοινωνικός έλεγχος των κρατικοποιημένων τραπεζών σε αντίθεση με την προτεινόμενη από τις κυβερνήσεις εθνικοποίηση ή κρατική συμμετοχή για την σωτηρία των φαλιρισμένων εταιρειών.

β)την μείωση των ωρών εργασίας χωρίς καμία μείωση του μισθού σαν μοναδική και ουσιαστική λύση για την ανεργία.

 

Οι συνέλευσης της τελευταίας μέρας συγκροτήθηκαν σαν μηχανισμός προώθησης της δράσης. Αποφασίσθηκε ο παγκόσμιος συντονισμός διαδηλώσεων αρχής γενομένης της 8 Μαρτίου Παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Δεύτερο σημείο συντονισμού η συνάντηση των G 20 (οι 20 ποιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου) τον Απρίλη στο Λονδίνο,. Από εκεί και πέρα η επέτειος των 60 χρόνων ίδρυσης του ΝΑΤΟ, η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, το μποϋκοτάζ των Ισραηλινών προϊόντων και επιχειρήσεων, ο πόλεμος στο Ιράκ και Αφγανιστάν αποτελούν πεδία δράσης και παρέμβασης.

 

Σημαντική αναφορά έγινε για τις μέλλουσες κινητοποιήσεις της 1 Μάη κι για αυτές της12ης Οκτώβρη, μέρα που ξεκίνησε ο αποικισμός της Αμερικής με ιδιαίτερο κάλεσμα για διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της Μητέρας Γης και για την αλληλεγγύη στους ινδιάνους.. Για τον Ιούλιο ανακοινώθηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στο G8 και για τις 12 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μέρα δράσης για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη σαν μέσο πίεσης στο συνέδριο της Κοπενχάγης που θα αποφανθεί για τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

.

Με αυτές τις διακηρύξεις και αποφάσεις ολοκληρώθηκε το ΠΚΦ στο Μπελέμ της Βραζιλίας όπου συμμετείχαν 150000 άνθρωποι και θεωρήθηκε το πιο πολιτικοποιημένο φόρουμ από αυτά που έγιναν μέχρι τώρα.

 


από Παραλήφθηκε 09/02/2009 6:31 μμ.


Στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ συμμετείχαν 5 πρωθυπουργοί της Λατινικής Αμερικής οι Έβο Μοράλες της Βολιβίας, Ραφαέλ Κορρέα του Εκουαδόρ, Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας, Φερνάντο Λούγκο της Παραγουάης και βέβαια ο Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας οι οποίοι μάλιστα επέδειξαν και τις τραγουδιστικές τους ικανότητες εν μέσω χειροκροτημάτων όταν τραγούδησαν όλοι μαζί σε σόου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φόρουμ.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στο ΠΚΦ συμμετέχουν επηρεάζοντας συχνά την πολιτική του γραφειοκρατικές ΜΚΟ που διατηρούν στενές σχέσεις με νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις αρκετές από τις οποίες σε χώρες όπως η Βολιβία και η Βενεζουέλα έχουν ταχθεί στο πλευρών της δεξιάς.


Το 9ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία

Το ΠΚΦ ήταν μια πρώτη παγκόσμια απάντηση στην καπιταλιστική κρίση!

 

του SABADO François -->

 

Belém, 2 Φεβρουαρίου 2009

 

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι, επί μία εβδομάδα, διαδήλωσαν, αντάλλαξαν εμπειρίες, αντιπαρατάξανε θέσεις, πήραν αποφάσεις.

Ήταν η πρώτη μεγάλη παγκόσμια εκδήλωση ενάντια στην καπιταλιστική κρίση, αλλά ήταν ταυτόχρονα και η ένδειξη της εντυπωσιακής κινητοποίησης της νεολαίας και του λαού της Βραζιλίας.

Ασφαλώς το Φόρουμ ήταν ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση Λούλα και για την ηγεσία του PT να πάρουν μια πρωτοβουλία παγκόσμιας εμβέλειας. Όπως επίσης υπήρξε και το βάρος των εκκλησιών. Χωρίς να ξεχάσουμε και τον χαρακτήρα «μεγάλης πολιτικο-εμπορικής σύναξης» που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις.

--> Ωστόσο ήταν η διάσταση της πολιτικής συνάντησης που επικράτησε.

Εδώ η παρουσία της κρίσης υπήρξε έντονη. Η κρίση στην παγκόσμια διάστασή της. Αντίθετα απ'ό,τι έγραψε ο διεθνής τύπος, το Φόρουμ δεν έκανε στροφή, και μάλιστα προς τα πίσω, στο ζήτημα της οικολογίας: αντίστροφα, κατέγραψε, με εξαιρετικό τρόπο, τον συνδυασμένο χαρακτήρα που έχουν η οικονομική και η οικολογική κρίση.

Είναι αλήθεια πως ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή των δασών της Αμαζονίας καθώς και η γερή άνοδος των διεκδικήσεων των ινδιάνικων πληθυσμών της Νοτίου Αμερικής, που δίνουν έμφαση στην «ποιότητα της ζωής», δηλαδή στην ισορροπία ανάμεσα σε παραγωγή, κατανάλωση και σεβασμό των οικοσυστημάτων, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δείχνοντας ότι οι απαντήσεις πρέπει να ανέλθουν ως το ύψος της κρίσης πολιτισμού που γνωρίζει ο πλανήτης.

Η κρίση συζητήθηκε σε όλες της τις διαστάσεις: οικονομική, χρηματοπιστωτική, κοινωνική, κλιματική, τροφική, στις επιπτώσεις της για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για την άνοδο του ρατσισμού…

Η έννοια του «κοινού αγαθού» συζητήθηκε μάλιστα ως κεντρικό ζήτημα.

Αλλά, εάν όλος ο κόσμος συμφωνεί στο βάθος της καπιταλιστικής κρίσης ως συστημικής κρίσης (και πολύ συχνά, εξάλλου, έγινε αναφορά στο Μπέλεμ περισσότερο για καπιταλισμό και λιγότερο για νέο-φιλελευθερισμό -αντίθετα από τα προηγούμενα Φόρουμ), εάν όλος ο κόσμος συμφωνεί στο ότι οι απαντήσεις που δίνουν οι κυβερνήσεις είναι να βάλουν τους μισθωτούς και τους λαούς να πληρώσουν (χωρίς άλλωστε αυτό να λύνει τη σημερινή κρίση), ωστόσο οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αποκλίνουν.

Από τη μια μεριά, από την πλευρά ενός σημαντικού αριθμού μη κυβερνητικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ηγεσιών, υπάρχει κυρίως η αναζήτηση νέο-κεϊνσιανών λύσεων (περισσότερες ρυθμίσεις, ανάληψη ευθυνών από τους διεθνείς οργανισμούς -και περισσότερο τον ΟΗΕ παρά το G20), οι οποίες εγγράφονται στην αυταπάτη μιας επιστροφής στην κατάσταση πριν από τη νέο-φιλελεύθερη φάση ή σε μια προοπτική βελτίωσης του συστήματος.

Ωστόσο, η κρίση σπρώχνει προς ριζοσπαστικοποίηση. Και το «Κάλεσμα της συνέλευσης των κινημάτων» είναι από αυτή την άποψη η απόδειξη της ριζοσπαστικοποίησης αυτής. Πράγματι, λέει ότι «δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση στο εσωτερικό του συστήματος», …, ότι «πρέπει να στηριχτούμε σε δημόσιες και κοινωνικές μορφές ιδιοκτησίας». Και επιλέγει «την εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημιώσεις και με κοινωνικό έλεγχο», όπως και «τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών» και μια σειρά από κοινωνικά δικαιώματα. Τέλος, υιοθετεί μια τοποθέτηση ενάντια στους πολέμους, για την απόσυρση όλων των στρατευμάτων κατοχής και το ξήλωμα όλων των ξένων βάσεων. Εκφράζει την αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό. Το κάλεσμα, τέλος, προτείνει «μια εβδομάδα παγκόσμιας δράσης σε όλο τον πλανήτη ενάντια στον καπιταλισμό και τον πόλεμο, από τις 28 Μαρτίου (σύναξη του G20 στο Λονδίνο) ως τις 4 Απριλίου (60η επέτειος του ΝΑΤΟ)».

Το Φόρουμ αυτό εξάλλου διοργανώθηκε μέσα σε ένα νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο, μετά την εκλογή του Ομπάμα. Και σε αυτό το ζήτημα υπήρξαν διαφορετικές θέσεις. Η κυβέρνηση Λούλα και μια σειρά από άλλες οργανώσεις τοποθετούνται ήδη σε μια προσπάθεια αναζήτησης μιας συμφωνίας μαζί του, συμφωνίας που -στη Λατινική Αμερική- θα ενίσχυε τη θέση της Βραζιλίας. Απέναντι σε αυτή την τοποθέτηση, η συγκέντρωση των Τσάβες, Λούγκο, Κορέα και Μοράλες… χωρίς τον Λούλα υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα. Οι τέσσερεις πρόεδροι (Βενεζουέλα, Παραγουάη, Ισημερινός και Βολιβία -αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν την αντιπαλότητά τους απέναντι στον βορειο-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και διατύπωσαν την ανεξαρτησία τους απέναντι στη βραζιλιάνικη δύναμη.

Τέλος, στο Φόρουμ διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία του βραζιλιάνικου PSOL και του γαλλικού NPA, μια συνδιάσκεψη της διεθνούς αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Καμιά εικοσαριά χώρες και οργανώσεις ήταν παρούσες. Όλες οι οργανώσεις αυτές συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο ανταλλαγής εμπειριών, συζητήσεων και κοινών δράσεων, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

SABADO François

O François SABADO αποτελεί κομμάτι της ηγεσίας του νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος στην Γαλλία (NPA) και μέλος της διεθνούς ηγεσίας της Τετάρτης Διεθνούς

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License