Δημοκρατία με παραθυράκια

...

Δημοκρατία με παραθυράκια

Με προεδρικά διατάγματα και νέους νόμους, ο Μπαράκ Ομπάμα ξαναστήνει διακριτικότερα το παζλ της σκληρής εσωτερικής καταστολής που είχε συνθέσει με προκλητικό τρόπο ο Τζορτζ Μπους.

Προκαλώντας δονήσεις απαισιοδοξίας σε όσους περίμεναν ακαριαία κατάργηση των αντιδημοκρατικών πρακτικών του προκατόχου του, ο Ομπάμα υπέγραψε χωρίς χρονοτριβές τον νέο νόμο HR 645 Περί Κέντρων Εθνικής Κατάστασης Ανάγκης, που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) να δημιουργήσει, σε στρατόπεδα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, χώρους «φιλοξενίας» πολιτών και κέντρων διαχείρισης εθνικών κρίσεων.


Συνεπής με την πολιτική της ελπίδας -που τον έφερε στον Λευκό Οίκο- ο νέος πρόεδρος προχωρεί σε αλλαγές, χωρίς όμως να απογοητεύει οριστικά και τους φανατικούς της αντιτρομοκρατίας. Ετσι, με τα προεδρικά διατάγματα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, την κατάργηση των βασανιστηρίων και των παράνομων φυλακών, αφήνει παραθυράκια με θέα προς... σκοτεινά τοπία. Πολλοί είναι οι αναλυτές μάλιστα που βλέπουν την εικόνα ενός δικτύου φυλακών για αμερικανούς πολίτες, μέσα στα ίδια τα στρατόπεδα της πατρίδας τους.

Υλοποιώντας την υπόσχεσή του για πλήρη «αποδόμηση» του καθεστώτος Μπους, καταργεί τα αμερικανικά κολαστήρια -εντός κι εκτός των ΗΠΑ- κρατώντας όμως επιφυλάξεις για την επαναλειτουργία τους. Αντίστοιχα, απαγορεύει τα βασανιστήρια υποχρεώνοντας τους ανθρωποφύλακες των κολαστηρίων να τηρούν ευλαβικά το «επίσημο εγχειρίδιο με τους νόμιμους 19 τρόπους ανάκρισης», όμως αναθέτει σε επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξετάσει «αν το επίσημο εγχειρίδιο είναι επαρκές ή αν απαιτείται διεύρυνσή του».

Τέλος, με τον πρόσφατο νόμο για τους χώρους φιλοξενίας πολιτών εντός των στρατώνων, ορίζεται ρητώς ότι προορίζονται για περιπτώσεις περίθαλψης πολιτών λόγω φυσικών ή άλλων καταστροφών, αλλά επισυνάπτεται και μία εξαιρετικά ανησυχητική παράγραφος, που λέει ότι οι χώροι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες, κατάλληλες ανάγκες που θα εκτιμήσει η Εσωτερική Ασφάλεια».

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Πολλά και ένα από αυτά είναι το λεγόμενο «Πρώτο Κύμα» στρατιωτικοποίησης υπό το καθεστώς Μπους.

Πρόκειται για την ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων σε ρόλους αστυνόμευσης στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις («Στρατιώτες στους δρόμους και τα σκυλιά δεμένα», «Κ.Ε.» 12-10-2008). Οι στρατιωτικές περίπολοι αν και επίσημα έχουν αποστολή να βοηθήσουν πολίτες σε περιπτώσεις κρίσης, προορίζονται και «για καταστολή και έλεγχο πολιτικής αναταραχής και διαδηλωτών», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Army Times».

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε εν μέρει και με καθυστέρηση από την αρμόδια στρατιωτική διοίκηση Northcom, η οποία όμως επιβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικές περίπολοι εκπαιδεύονται στη χρήση μη θανατηφόρων όπλων για καταστολή και συλλήψεις διαδηλωτών. Πριν από δύο μήνες, εγκρίθηκε η ενίσχυση των περιπόλων με άλλους 20.000 άνδρες, μέχρι το 2011.

Ο δημοσιογράφος και λέκτορας Αλεξ Τζόουνς (Πούλιτζερ 1987) είναι απαισιόδοξος, θυμίζοντας ότι οι στρατιωτικές περίπολοι εκπαιδεύονται στη σύλληψη πολιτών, με τους υποδυόμενους ταραξίες να κραυγάζουν «είμαι αμερικανός πολίτης, έχω δικαιώματα!» καθώς γίνονται οι εκπαιδευτικές συλλήψεις.

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια, στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι θυγατρικές Kellogg, Brown και Root της διαβόητης Halliburton, που ανέλαβε τη μερίδα του λέοντος στις κατασκευές αυτών των κέντρων, σημειώνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα διαχείρισης εθνικών κρίσεων και προφυλάκισης, και ως προσωρινά στρατόπεδα παράνομων μεταναστών.

Η οικονομική κρίση και η αναμενόμενη κοινωνική αναταραχή κάνει «πολλούς σοβαρούς αρθρογράφους να προβλέπουν εξεγέρσεις και διαδηλώσεις στην Αμερική, με ένταση που θα επισκιάσει τις αντίστοιχες στην Ισλανδία και την Ελλάδα», σημειώνει ο δημοσιογράφος Πολ Ουάτσον. Αποψη που, όπως φαίνεται, συμμερίζεται και η κυβέρνηση Ομπάμα και αφήνει παραθυράκια επιστροφής στη σκληρή καταστολή.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=67058972

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License