Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη της!

Τετρασέλιδο κείμενο αντιπληροφόρησης για την υπόθεση της Κωνσταντίνας (συνοδεύεται και από ένα χρονικό των ενεργειών αλληλεγγύης που έχουν γίνει πανελλαδικά). Το κείμενο μοιράστηκε αρχικά σε 3.000 αντίτυπα στην κατάληψη των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού που έγινε σήμερα από περίπου 80 συντρόφους/ισσες.

Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη της!

 

Ο αγώνας της Κωνσταντίνας δεν είναι θέμα για τις ειδήσεις, ούτε το πλυντήριο για τις συνειδήσεις των γραφειοκρατών

 

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετανάστρια από τη Βουλγαρία, εργαζόμενη στην Ελλάδα σαν καθαρίστρια από την εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ σε σταθμούς του ΗΣΑΠ και γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), αγωνίστηκε για τα πλέον αυτονόητα: Αυτή και οι συναδέλφισσές της να πληρώνονται για τις ώρες που δουλεύουν, να μην τους κλέβουν τα ένσημα, να πληρώνονται τα δώρα και τα επιδόματα που τους αναλογούν, να εργάζονται τις ώρες και στον τόπο που προβλέπει η σύμβασή τους.

Αυτός της ο αγώνας όμως ήταν αρκετός για να δεχτεί στις 23 Δεκέμβρη 2008 δολοφονική επίθεση με βιτριόλι από μπράβους, την ώρα που γύρναγε σπίτι της από τη δουλειά της και να νοσηλεύεται από τότε στον Ευαγγελισμό, με ανεπανόρθωτα εγκαύματα στο πρόσωπο και εσωτερικά όργανα, δίνοντας ακόμα μια σκληρή μάχη, αυτή τη φορά για τη ζωή της.

Αυτός της ο αγώνας ήταν που την έφερε –εν αγνοία της– αντιμέτωπη κυριολεκτικά με το “βαθύ κράτος”: Με “υγιείς επιχειρηματίες”, με τους κρατικούς μηχανισμούς, με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη και οι αντιδράσεις που την ακολούθησαν τους τελευταίους δυόμισι μήνες, εξαιτίας της μάχης της ίδιας της Κωνσταντίνας, των συναδελφισσών της στην ΠΕΚΟΠ και του κινήματος αλληλεγγύης, διέλυσαν το πέπλο σιωπής και ανέδειξαν όλη τη βαρβαρότητα των επισφαλών εργασιακών σχέσεων στις εργολαβίες του δημοσίου.

Ήρθαν βίαια στο προσκήνιο τα αφεντικά στον κλάδο του καθαρισμού. Αυτοί οι αδίστακτοι επιχειρηματίες, που κρυμμένοι πίσω από τους κόσμιους τίτλους των εταιριών παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε κτίρια και των εταιριών προστασίας περιβάλλοντος εκμεταλλεύονται την εργασία χιλιάδων μεταναστριών κατά κύριο λόγο. Εργολάβοι παντός καιρού και στελέχη πολυεθνικών που κινούνται με χαρακτηριστική άνεση μεταξύ εταιριών συμβούλων και μελετών, εταιριών security, εταιριών προσωρινής απασχόλησης, callcenters, εταιριών διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό εκείνο προϊόν του ελληνικού καπιταλισμού, που συνωστίζεται στους διαδρόμους υπουργείων και βουλευτικών γραφείων για να έχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για τις κερδοφόρες δουλειές του δημοσίου με μέλλον και να πετυχαίνει τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις προς όφελός του. Με το αζημίωτο βέβαια για τους πολιτικούς και τα μεγαλοστελέχη του δημοσίου. Οι πολιτικοί αυξάνουν την εκλογική τους πελατεία και βρίσκουν χρήματα και πρόθυμους για τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Όσο για τα μεγαλοστελέχη, αυτά ικανοποιούνται με το παραπάνω με την είσπραξη της μίζας τους για την ανάθεση της εργολαβίας. Μίζα που και αυτή, όπως και τα μαύρα κέρδη των εργολάβων προέρχεται από τη μεγαλύτερη δυνατή συμπίεση των αμοιβών των εργαζομένων τους. Με κάθε δυνατό τρόπο, νομότυπο ή παράνομο. Η συνενοχή στην καταπάτηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων ξεκινά με τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για τις εργολαβίες του δημοσίου, περνάει μέσα από τις καλοπληρωμένες επιτροπές των δημόσιων οργανισμών που αποφασίζουν για τις αναθέσεις (σε αυτές συμμετέχουν και οι συνδικαλιστές) και φτάνει μέχρι τους ανύπαρκτους μηχανισμούς που ελέγχουν υποτίθεται αν τηρούνται οι όροι των συμβάσεων στο κομμάτι της απασχόλησης και των αμοιβών των εργαζομένων.

Στην περίπτωση της ΟΙΚΟΜΕΤ και της σύμβασής της για τον καθαρισμό του ΗΣΑΠ, προβλέπεται εξάωρη εργασία των καθαριστριών, ασφάλιση με βαρέα ένσημα και εργολαβικό κέρδος 102,69? ετησίως! Επειδή το αφεντικό της ΟΙΚΟΜΕΤ, ο Οικονομάκης δεν έχει τάμα στον ΗΣΑΠ, τα κέρδη του βγαίνουν από τη μείωση της εξάωρης εργασίας των καθαριστριών κατά μισή ώρα, με υποχρεωτικό μισάωρο διάλειμμα. Αυτό του επιτρέπει να μειώνει τους μισθούς και κυρίως να κολλάει τα κατά πολύ φτηνότερα μικτά ένσημα, αντί για τα βαρέα. Απασχολεί επίσης μικρότερο αριθμό εργαζομένων από αυτούς που προβλέπει η σύμβαση και πολλούς ανασφάλιστους στις βραδινές βάρδιες, πετσοκόβει τα δώρα και τα επιδόματα και δεν πληρώνει υπερωρίες.

Γεγονότα γνωστά στη διοίκηση και τους συνδικαλιστές του ΗΣΑΠ, που όμως στα πλαίσια της συνενοχής τους δεν κάνουν τίποτα για να καταγγείλουν τη σύμβαση με την ΟΙΚΟΜΕΤ, ή έστω να απαιτήσουν να τηρούνται οι όροι της. Κόπιασαν πολύ άλλωστε για να δώσουν τη δουλειά στην ΟΙΚΟΜΕΤ, παρασκηνιακά και μετά από 2 συνεχείς απορρίψεις της εργολαβίας από το ΣτΕ. Δεν μένουν όμως εκεί. Μετά τη δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα, συνδικαλιστές και διοίκηση προσπάθησαν να τη συκοφαντήσουν διαδίδοντας ότι πρόκειται για προσωπική της διαφορά, ενώ για τις παρεμβάσεις του κινήματος αλληλεγγύης στους σταθμούς του ΗΣΑΠ διέδιδαν ότι έβαζαν εσκεμμένα σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Η περίπτωση ΟΙΚΟΜΕΤ-ΗΣΑΠ δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας στις εργολαβίες καθαρισμού όχι μόνο. Το Υπουργείο Απασχόλησης δηλώνει ότι γνωρίζει την παραβατικότητα των εργολάβων, αλλά οι μηχανισμοί του (Επιθεωρήσεις Εργασίας) δεν μπορούν –ή δε θέλουν– να αποδείξουν τίποτα. Άλλωστε είναι γνωστό σε καθένα από μας που πέρασε κάποτε για διαφορά του από Επιθεώρηση Εργασίας, ότι αυτή είναι ο καλύτερος σύμμαχος των αφεντικών.

Δυόμισι μήνες μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα οι καθαρίστριες εξακολουθούν να εργάζονται με τις ίδιες ταπεινωτικές συνθήκες. Αυτό δεν αποδεικνύει μόνο τις γερές πλάτες των αφεντικών τους, αλλά και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που ανέκαθεν ήξερε αλλά ακόμα και σήμερα σιωπά. Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη δράση του κινήματος αλληλεγγύης, συκοφαντεί και ζητά πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης από την ΠΕΚΟΠ όταν είναι γνωστή η εμπλοκή της (μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά) στη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου της ΟΙΚΟΜΕΤ, το οποίο αποκαλεί “υγιή συνδικαλισμό”. Η ΓΣΕΕ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να υποστηρίζει τα συμφέροντα των στελεχών της. Είτε αυτοί είναι πρώην συνδικαλιστές από τους κόλπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που μετατράπηκαν σε επιχειρηματίες (πχ Οικονομάκης) για το φαγοπότι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΚΕΚ, ΕΞΥΠΠ, εταιρίες συμβούλων κλπ), είτε είναι νυν συνδικαλιστές στις ΔΕΚΟ, αυτοί δηλαδή που συμμετέχουν ισότιμα με τους διευθυντές στο μοίρασμα της πίτας των εργολαβιών. Στα πλαίσια της συναίνεσης για την κερδοφορία των ΔΕΚΟ και των μαύρων κερδών των μεγαλοστελεχών τους, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία συμπράττει στην ύπαρξη και την εκμετάλλευση χιλιάδων επισφαλών εργατών. Η ίδια η ΓΣΕΕ φτάνει να είναι εργοδότης ενοικιασμένων εργαζομένων, για τον καθαρισμό των κτιρίων της, για τις αφισοκολλήσεις των απεργιών της και με την απασχόληση μέσω stage ανασφάλιστων και κακοπληρωμένων εργαζομένων για τις δουλειές του ποδαριού. Η ΓΣΕΕ δεν σιωπά, αλλά επιτίθεται ξανά στον κόσμο της εργασίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι εκφράζει μόνο τα συμφέροντα των αφεντικών.

Κάτω από την πίεση του κινήματος αλληλεγγύης, την αρχική σιωπή που ακολούθησε τη δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα ήρθε να καλύψει από το Γενάρη η ακατάσχετη φλυαρία των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η υπουργός Απασχόλησης υποσχέθηκε σύνταξη και υποστήριξη στην Κωνσταντίνα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να επικηρυχτούν οι δράστες και παράλληλα με το ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκαν να της προτείνουν θέση στα ευρωψηφοδέλτιά τους, μεγαλοδημοσιογράφοι (Παπαχελάς, Τέλλογλου, Τσίμας) έκαναν δήθεν αποκαλυπτικά και δακρύβρεχτα ρεπορτάζ, το συγκρότημα του Αλαφούζου πήρε εργολαβία την υπόθεση, αποκρύπτοντας εσκεμμένα τις σημαντικότερες πτυχές της ιστορίας. Εκ του αποτελέσματος, μόνο στόχο έχουν να σηκώσουν σκόνη:

·Οι εργολαβίες καθαρισμού στο δημόσιο συνεχίζονται ασύδοτες, χωρίς να γίνεται η παραμικρή προσπάθεια ελέγχου των εργολάβων και των συνθηκών εργασίας στα συνεργεία τους. Όταν η ΠΕΚΟΠ για παράδειγμα παρεμβαίνει για να ελέγξει τις συμβάσεις σε νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, ΨΝΑ), διευθυντές και συνδικαλιστές αρνούνται να συνεργαστούν και επικαλούνται προσωπικά δεδομένα σε δημόσια έγγραφα.

·Η ΠΕΚΟΠ στερείται ακόμα και το δικαίωμα να ενημερώσει για τις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών. Σε πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία η παρέμβαση της ΠΕΚΟΠ επιχειρήθηκε να αποκλειστεί υπό τους ήχους του συνθήματος “Το ΠΑΣΟΚ είν’ εδώ ενωμένο δυνατό”, ενώ προπηλακίστηκε η πρόεδρος του σωματείου! Το ΠΑΣΟΚ ενάντια στην ΠΕΚΟΠ;

·Δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για συνταξιοδότηση της Κωνσταντίνας και όλα τα έξοδα της νοσηλείας της και των αποκλειστικών νοσοκόμων τα πληρώνει η οικογένειά της από τις εισφορές του κινήματος αλληλεγγύης. Κάποια στιγμή προσφέρθηκε να συνεισφέρει η ΑΔΕΔΥ, αλλά ο πρόεδρός της συνάντησε την άρνηση των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ από κοινού.

·Πολλές καθαρίστριες παρακολουθούνται και όσες δεν υποκύπτουν στην καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, απειλούνται ότι θα έχουν την τύχη της Κωνσταντίνας…

·Οι παραλίγο δολοφόνοι, αυτοί που σημάδεψαν για πάντα την Κωνσταντίνα, κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι.

Τα ΜΜΕ, δίνοντας το λόγο στον Οικονομάκη, μας λένε ότι δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα στις σχέσεις του με την Κωνσταντίνα. Γιατί όμως οι ενδελεχείς τους έρευνες δε λένε τίποτα για τα 22 εξώδικα και τις 17 μηνύσεις που της έκανε η ΟΙΚΟΜΕΤ; Γιατί δε λένε για την αντισυγκέντρωση του εργοδοτικού σωματείου στις 24 Νοέμβρη 2008 έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης, όταν η ΠΕΚΟΠ οργάνωσε τριμερή συνάντηση για τις παρανομίες της ΟΙΚΟΜΕΤ και η Κωνσταντίνα κυνηγήθηκε και προπηλακίστηκε τη μέχρι την Ομόνοια;

Για όσους έχουν ψευδαισθήσεις για το ρόλο της αστυνομίας, αυτή έκανε 7 ολόκληρες ημέρες να ασχοληθεί με την επίθεση και όταν το έκανε, στράφηκε στους συγγενείς και τους φίλους της Κωνσταντίνας. Ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί να καταθέσει ούτε ένας εργολάβος που είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την ΠΕΚΟΠ. Ενοχοποιήθηκε –ευτυχώς προσωρινά μετά την κατάθεση τις ίδιας της Κωνσταντίνας– μετανάστης καθαριστής, που το μόνο έγκλημά του ήταν ότι τηλεφώνησε να μάθει για την τύχη της μετά την επίθεση.

Τα αστυνομικά ρεπορτάζ των εφημερίδων γεμίζουν κάθε τόσο από σενάρια για τους ενόχους, στην προσπάθεια της αστυνομίας να δείξει ότι κρατάει ανοιχτό το ζήτημα και αυτά τα σενάρια δεν ερευνώνται ποτέ. Το Βήμα για παράδειγμα μας πληροφορεί στις 25 Γενάρη ότι “Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν η επίθεση να είναι έργο ομάδας γνωστών “νονών” του Πειραιά, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με επιχειρηματία ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο”, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον ιδιοκτήτη της εταιρίας καθαρισμού Οικολογική ΑΕ, Ν. Πηρούνια.

Και μέσα σ’ όλη αυτή την εικόνα καθολικού βούρκου και λεηλασίας της ζωής, υπάρχει μία ακόμη συνθήκη που όλοι (μπάτσοι, ΜΜΕ, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές) φροντίζουν να κρατήσουν στην αφάνεια: τις περιπτώσεις βιασμών γυναικών καθαριστριών από τους επόπτες των εταιριών. Ακόμη περισσότερο, τον εξαναγκασμό με εκβιασμούς και απειλές εργαζόμενων γυναικών σε εκπόρνευση στα στελέχη των κρατικών οργανισμών που αναθέτουν με στημένους διαγωνισμούς τις εργολαβίες καθαρισμού. Και είναι ειδικά η παράμετρος που κάθε μηχανισμός παραπληροφόρησης και χειραγώγησης προσπάθησε λυσσαλέα να κρατήσει κρυφή. Λογαριάζουν όμως χωρίς το κίνημα αλληλεγγύης, που με ανυποχώρητη δράση από τα κάτω είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι το τέλος.

 

·Η Κωνσταντίνα Κούνεβα πάλεψε και ανέτρεψε την εικόνα της μετανάστριας, της προορισμένης να δουλεύει με σκυμμένο το κεφάλι στις χειρότερες συνθήκες, υφιστάμενη διακρίσεις, απαξίωση, ρατσισμό, σεξουαλική εκμετάλλευση, φιλανθρωπία, υπό την απειλή της απέλασης, κάτω από τον εκβιασμό των ενσήμων και της πράσινης κάρτας.

·Αγωνίστηκε για την αξιοπρέπεια τη δική της και των συναδελφισσών της σε ένα “γυναικείο” και υποτιμημένο γι’ αυτό επάγγελμα, υποτίθεται ανάξιο να εμφανίζεται στο φως της ημέρας πλάι στους “κανονικούς” εργαζόμενους και έδωσε στην έννοια της αλληλεγγύης τις πραγματικές της διαστάσεις.

·Ήρθε αντιμέτωπη με τους όρους που συνθέτουν αυτό που λέγεται μισθωτή σκλαβιά και με όλη τη σαπίλα μέσα και πέριξ του δημοσίου και παραλίγο να το πληρώσει με την ίδια της τη ζωή.

·Η εκδικητική δολοφονική επίθεση εναντίον της στόχευε να εκφοβίσει τις συναδέλφισσές της, έγινε με τρόπο που τιμωρούνται γυναίκες που ξεφεύγουν από τους προκαθορισμένους ρόλους τους. Ως μετανάστρια, ήταν το πιο ευάλωτο θύμα ανάμεσα στις συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ.

 

Όσοι επιθυμούν να θάψουν τους αγώνες της Κωνσταντίνας ξέρουν πλέον ότι η επίθεση εναντίον της μας σημάδεψε όλους. Αν πράγματι θέλουν να βρουν τους ενόχους, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη.

 

Η Κωνσταντίνα είναι μία από εμάς. Ο αγώνας της ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ είναι και ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ.

Με όπλο την αλληλεγγύη, συνεχίζουμε βγάζοντας την οργή μας στο δρόμο.

 

ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

 

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ


συνέλευση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Αρχεία:

από Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα 06/03/2009 8:12 μμ.


Χρονικό γεγονότων

 

Δεκέμβρης 2008

Παρασκευή 26 Δεκέμβρη, 4 μέρες μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα, πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύεται. Καλείται συνέλευση για το ίδιο βράδυ, δημιουργείται η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα και αποφασίζεται η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια.

Σάββατο 27 Δεκέμβρη, το κατειλημμένο κτίριο λειτουργεί σαν σημείο συνεύρεσης αλληλέγγυων, οργάνωσης της περαιτέρω δράσης και αντιπληροφόρησης σχετικά με το γεγονός.

Κυριακή 28 Δεκέμβρη, η κατάληψη λήγει με πορεία που κατευθύνεται στον Ευαγγελισμό.

Δευτέρα 29 Δεκέμβρη, συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Πειραιά, η οποία περνάει από τα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ. Έξω από τα γραφεία υπάρχει μια διμοιρία αστυνομικών η οποία ξυλοκοπείται από τον οργισμένο κόσμο της πορείας.

Τρίτη 30 Δεκέμβρη, κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 31 Δεκέμβρη, στο σταθμό ΗΣΑΠ της Ομόνοιας εξεγερμένοι/εξεγερμένες και αλληλέγγυοι/ες στην Κ. Κούνεβα, καταλαμβάνουν προσωρινά τον χειρισμό του μικροφώνου του σταθμού και διαβάζουν σχετικό κείμενο.

> Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Γενάρης 2009

Σάββατο 3 Γενάρη, πορεία στα Πετράλωνα, καλεσμένη από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Πετραλώνων. Περνώντας από το σταθμό του ΗΣΑΠ σπάζονται τα ακυρωτικά μηχανήματα, τα εκδοτήρια εισιτηρίων και οι κάμερες παρακολούθησης, αναγράφονται συνθήματα με σπρέι.

> Απόγευμα του Σαββάτου στο σταθμό του ΗΣΑΠ και μετρό στην Ομόνοια, δεκάδες άτομα σπάνε το σύνολο των ακυρωτικών μηχανημάτων του σταθμού, τα εκδοτήρια εισιτηρίων, τις κάμερες, πετούν φυλλάδια και γράφουν συνθήματα αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Κυριακή 4 Γενάρη, αντίστοιχη δράση πραγματοποιείται στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι.

Τετάρτη 7 Γενάρη, σπάζονται τα γραφεία σε επιθεώρηση εργασίας της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 8 Γενάρη, κατάληψη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 9 Γενάρη, σπάζονται τα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη.

> Περίπου 100-150 αναρχικοί αντιεξουσιαστές επιτίθενται στην πολυεθνική εταιρεία επινοικίασης εργαζομένων Adecco στη Θεσσαλονίκη. Σπάζονται τα γραφεία και στη συνέχεια σχηματίζεται μπλοκ που κινούμενο από κεντρικούς δρόμους καταλήγει στη συγκέντρωση για το πανεκπαιδευτικό.

> Πορεία πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Δευτέρα 12 Γενάρη, κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Τετάρτη 14 Γενάρη, κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Παρασκευή 16 Γενάρη, κατάληψη πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης και ακολουθεί πορεία.

Τετάρτη 21 Γενάρη, κατάληψη στις επιθεωρήσεις εργασίας της Αγ. Παρασκευής, της Δάφνης και του Πειραιά.

Πέμπτη 22 Γενάρη, κατάληψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στα Χανιά.

> Πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της Αθήνας καλεσμένη από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων με τη συμμετοχή 8.000 περίπου διαδηλωτών. Πετάγονται μπογιές στο υπουργείο εργασίας και ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις σε τράπεζες και μαγαζιά διασκέδασης στο Γκάζι.

Σάββατο 31 Γενάρη, πορεία στο κέντρο του Πειραιά, καλεσμένη από την Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα. Πετάγονται μπογιές στη διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρεί τα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ.

 

Φλεβάρης 2009

Σάββατο 7 Φλεβάρη, σπάζονται τα γραφεία της πολυεθνικής εταιρίας επινοικίασης εργαζομένων Manpower στη Θεσσαλονίκη.

Τρίτη 17 Φλεβάρη, πραγματοποιείται εισβολή στα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ στον Πειραιά από 100 αναρχικούς-ες, αντιεξουσιαστές-τριες.

Πέμπτη 19 Φλεβάρη, πραγματοποιούνται επιθέσεις σε εταιρείες που αναλαμβάνουν εργολαβίες στο χώρο του καθαρισμού. Το μεσημέρι σπάζονται τα γραφεία της Οικολογικής στον Πειραιά, και το απόγευμα της Αρ. Ηλία στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

> Πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σάββατο & Κυριακή 21, 22 Φλεβάρη, διήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια του διημέρου γίνεται κατάληψη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και μετάδοση εκπομπής σε σχέση με το κίνημα αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα.

Τετάρτη 25 Φλεβάρη, η ΠΕΚΟΠ με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και αλληλέγγυων πραγματοποιεί κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ.

 

Όλη αυτήν την περίοδο έχουν μοιραστεί χιλιάδες κείμενα στους δρόμους, σε σταθμούς και σε εργασιακούς χώρους, έχουν γίνει παρεμβάσεις με μικροφωνική και συνελεύσεις σε γειτονιές της Αθήνας και σε διάφορες πόλεις της ελλάδας (Ηγουμενίτσα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη κ.α.) παρεμβάσεις στο πρόγραμμα ραδιοφωνικών σταθμών, παρεμβάσεις από την ΠΕΚΟΠ σε νοσοκομεία που αναθέτουν τον καθαρισμό τους σε εργολάβους (Ευαγγελισμός, ΔΥΠΕ, ΨΝΑ). Οι κινήσεις που αναφέρονται είναι κάποιες μόνο από όσες έχουν οργανωθεί και πραγματοποιηθεί συλλογικά, αντιιεραρχικά και αυτοοργανωμένα, έξω από κόμματα, οργανώσεις και θεσμούς.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License